automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

Ezt keresi? füvesítés - Esőmester

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha igazán szép gyepet szeretnél, akkor tavasszal és ősszel (de legalább egyszer tavasszal) szükséges, hogy alapos gyepszellőztetéssel könnyíts, frissíts a füves területen!

Én csak gondolom, hogy az ismeretanyag hiánya vagy a félelem az, ami miatt nem vágnak bele ebbe a nem túl nagy munkába, ami természetesen a füves terület méretéből adódóan változhat, de azért általában egy napos fizikai munka. Könnyű fizikai munkának már éppen nem nevezném, de azért nem kell megszakadni bele! Én a saját 200 m2 füves területemen 1 nap alatt könnyen meg tudom csinálni a gyepszellőztetést.

Aki látott már ilyet, az tudja, hogy a végeredménye olyan, mint ha megsemmisült volna a korábbi gyep, ezért talán ódzkodik attól, hogy azzal a gyeppel, amivel ő már annyit dolgozott, ezt a rettenetes műveletet hajtsa végre. Igen tudom, nekem a mai napig megszokhatatlan látvány, azonban 3-4 hét múlva jelentkező eredmények mindig kárpótolnak érte!

Mi történik a gyepszellőztetéskor?

A gyepszellőztetés lényege, hogy az elhalt és elsárgult, bomló növényi részeket eltávolítsuk az élő szálak közül és meglazítsuk a gyökereket fedő talajt azért, hogy a víz és a levegő könnyebben átjárja. Amikor a gyep a tavaszi hőmérséklet emelkedés (+8 °C ) hatására növekedni kezd, akkor az eltávolított elhalt szálak és más bomló dolgok helyén a fű egészséges új hajtásai tudnak megjelenni. Az erőteljes összefüggő, smaragdzöld és sűrű gyep egy kiterjedt, mélyre húzódó gyökérzettel kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy meg is tudja tartani a zöldtömegét. Amikor a talajfelszínt lazítjuk a gyepszellőztetéssel, akkor a gyökérzet több levegőhöz jut és a talaj nagyobb vízáteresztő képességével is javulnak az életfeltételei.

Mi így gyepszellőztetünk!

A következőkben azokat a lépéseket vesszük át, ahogyan mi végezzük el a gyepszellőztetést tavasszal! Tavasszal, akkor kezdünk ehhez a munkafolyamathoz, amikor a hőmérséklet +10 °C fölött van és éjszaka sem várható már talaj menti fagy. Hozzáteszem, hogy nem egyszer következett be váratlan hóesés és fagyok a szeszélyes tavaszban a gyepszellőztetés után, de ennek ellenére sem maradtak el a kiemelkedően jótékony hatások.

 • Fűnyírás

Először alaposan lenyírjuk a gyepet, ami azt jelenti, hogy 3-4 cm-nél ne legyenek hosszabb fűszálak. Feltehetően a tél előtti utolsó nyíráskor jó mélyre le lett vágva a gyep, ezért – és amiatt, hogy még nem indult meg a jelentős növekedés – nem fog a számára stresszes lenni. A mély nyírásra azért van szükség, hogy a gyepszellőztető gép drót vagy kés eszközei jobban hozzáférjenek a talajfelszínhez és arról a filcréteg képződményt eltávolítsa. Valamint a talajlazítást is jobban elvégzi így, megkönnyítve a csapadékkal feloldott tápanyag felszívódását és a talajlevegőzést.

 • Gyepszellőztető gép beállítása

Csak úgy, mint a fűnyíró gépen, a gyepszellőztető gépen is van magasság állítási lehetőség. Az általunk használt gépen 1-5 fokozat van és a 2. fokozattal dolgozom otthon. Ha nem használt még korábban ilyen gépet, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy egy félreeső helyen kezdje el kipróbálni. Találja meg a megfelelő magasságot úgy, hogy felülről lefelé (5-1) haladva próbálja ki az erősségét. Ha nem biztos a dolgában, akkor először használja a 3. fokozatot. Ha majd lesz egy tapasztalata arról, hogy mekkora pozitív változást tud a gyepszellőztetés okozni a gyep minőségében, akkor utána úgy is bátrabb lesz a fokozatok terén.

 • Gyepszellőztetés géppel

Én mindig egy hosszú egyenessel kezdem, párhuzamosan haladva a burkolat mellett, egy bő 10 cm-rel beljebb a kőburkolat szélétől, hogy megvédjem a késeket vagy a drótokat a sérüléstől. Az én gépem húzva jobban dolgozik, mint ha tolom, próbálja ki, hogy az Önénél mi a helyzet. Nagyobb íveket tudok követni a géppel, de kanyarodni nem szabad, mint egy fűnyírónál, mert akkor szinte leborotválja a talajfelszínt. Fontos javaslat, hogy ne álljon meg a működésben lévő géppel, mert pár fordulat is elég az egyhelyben járó gépnek, hogy teljesen lekaparja a talaj felszínét! Amikor úgy látom, hogy már elhagy egy-egy kikapart növénymaradványt, akkor ürítem a fűgyűjtőt, ami meglepően hamar megtelik. Ezért mindig jó sok zöldhulladék zsákkal készülök, mert nekem 5 zsákra is szükségem van a 200 m2-en. Amikor már szörnyen néz ki a terület és igazán szívfájdító érzés ránézni, akkor jó.

 • Lombseprés

Szóval, én a gyepszellőztetés után egy lombseprűvel még áthúzom a területet. Bár a gép fűgyűjtős, mégis ezzel még meglepően sok nyesedéket tudok összegyűjteni.

 • Fűnyíróval tisztítás

Miután megvagyok a lomsepréssel, utána még áttolom a területen a fűnyírót is, mivel a legkisebb törmelékeket a fűnyíró késének a pörgéséből fakadó felhajtó erő felszippantja és ez után tényleg olyan tiszta lesz a felület, amilyennek én szeretem.

 • Felülvetés

Én minden gyepfelújítás alkalmával elszórók 2-3 kg kifejezetten felülvetésre javallott fűmagot, hogy frissítsem és fiatalítsam az állományt. Igyekszem a jobban megviselt területekre picivel többet hinteni, míg az erősebb területeket csak gyérebben hintem meg. Nem használok túl sok magot egy alkalommal, viszont azt

 • Tápanyag kiszórás

A tápanyag kiszórás titka, hogy mindenképpen egyenletesen legyen kiszórva a megfelelő mennyiségű anyag! Általában kétféle tápanyagot használunk, a műtrágyákat és a szerves anyagokat pótló gyeptrágyákat. Én a környezetünk megóvása érdekében a szerves anyagokat preferálom és bár valamivel hosszabb idő múlva hoznak eredményeket, mégis azok maradandóbbak lesznek.

 • Öntözés

Amikor minden a helyére került, akkor jöhet az öntözés! Természetesen ez azt jelenti, hogy bekapcsolom az automata öntözőrendszerem és az adott hőmérsékletnek megfelelően beállítom, hogy annyi csapadékot juttasson ki, amennyi ahhoz kell, hogy ne száradjon ki a kezelt felület.

 • Pihentetés

Ez mindösszesen annyit jelent, hogy megkérem a családtagjaimat, hogy néhány napig egyáltalán ne használják a gyepet! Az új magoknak be kell ágyazódni és a meglévő gyepnek pedig regenerálódni, illetve magába szívni a tápanyagokat ahhoz, hogy erőteljesen meginduljon!

Utógondozás

Én az első nyírással addig várok, amíg csak lehet. Amikor a maradék „régi” fűszlak elérik a 8 cm-es magasságot, akkor visszavágom 5 cm-re. Mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodoma gyepfelületen és akkor is kíméletesen mozgok a fűnyíróval. Ahogy sűrűsödikhétről-hétre a gyep, úgy megyek lejjebb, míg elérem a végleges 4-5 cm-es komfortmagasságot!

Fokozottan figyelek az öntözésre, hogy lehetőleg ne száradjon ki a gyepfelület, azonban ahogy sűrűsödik, úgy csökkentem az öntözést állandó hőmérséklet mellett. Növekvő hőmérséklet mellett pedig alkalmazkodom. És boldogan várom a természetes csapadékot, mivel az eső után érzékelhetően gyorsul a regeneráció.

Mikor jelentkezik a gyepszellőztetés hatása?

Tavasszal (hőmérsékletfüggő) általában a 4. hetet követően már jelentősen besűrűsödött a gyep és még ez fokozódik a további nyírások után és nagyjából a 6. héten áll be a stabilan az optimális állapot, ami annyira szeretek!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…

Hogyan fogjak hozzá a füvesítéshez?

Mielőtt belevágnánk a munkálatokba, fontos tudni néhány alapvető szempontot, amelyek segítenek kiválasztani számunkra a legmegfelelőbb füvesítési módszert. Szükséges végiggondolnunk, hogy mire szeretnénk használni a gyepet, illetve mennyit szeretnénk költeni rá.

Igénybevétel
Ha a füvesített terület erősebb igénybevételnek lesz kitéve, mondjuk sportolásnak vagy gyermekek aktív játszásának, akkor olyan fajtakeverékre van szükség, mely taposást tűrő, azaz bírja az igénybevételt. Ilyen a sport fajtakeverék. Nem árt tudni, hogy ezek a fajták gyors növekedésűek, több tápanyag utánpótlást igényelnek, valamint vastagabb levelűek.

Amennyiben a füvesített területet inkább dekorációs, fokozottabb esztétikai élmény nyújtására kívánjuk létrehozni, akkor a pázsitkeverékek közül válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Vékonyabb szálú és finomabb, lassabb növekedésű fajtákból állnak, amelyek kevesebb nyírást és tápanyag utánpótlást igényelnek.

Kertünk adottságai
Ha kertünk alapvetően napos, akkor a választás is széles spektrumon történhet, mivel a fűfélék általában kedvelik a napfényt. Ha a kertünk alapvetően árnyékos, akkor olyan fajtát kell választanunk, ami árnyéktűrő. Fontos itt megjegyezni, hogy mélyárnyékban, vagy napfényt csak alig élvező helyeken az árnyéktűrő fajtákon is felül fog kerekedni a moha. Tulajdonképpen állandó árnyékot tűrő vagy kedvelő fajta nincs!

Öntözés
Fontos szempont az öntözésre szánt víz átgondolása. Bár a füvesítést követő 2-3 hét az, ami nagyon intenzív öntözést igényel, a kialakult gyepről is elmondható az állandó vízigény. A leghatékonyabb módszer erre az automata öntözőrendszer telepítése. Nem rabolja időnket, energiánkat, és a pénztárcánkat!

Fenntartás
Érdemes átgondolni, hogy a füvesített és a növényekkel borított, illetve egyéb területek megfelelő arányba legyenek a kertünkre ráfordítható idővel és energiával. Bár a füvesítés az egyik legolcsóbb megoldás, mégis az éves kertfenntartás leginkább időigényes és költségigényes felülete a fű.

Kutyák
Ha kutyát tartunk, főleg nagytestű kutyák esetében tartsuk tiszteletben a kutya kedvelt útvonalait, vagy valamilyen módon szeparáljuk a füvesítésre szánt területről. Ha úgy döntünk, hogy a kutya szabadon használhatja a füvesített területet, akkor mindenképp a strapabíróbb sport keverékek közül válasszunk.

Fűmag vagy gyepszőnyeg, esetleg hidrovetés?  

Mindenképpen javaslom, hogy jól járja körbe ezt a témát. Segítségképpen elárulom, olyat még nem halottam, hogy valaki megbánta volna, hogy a gyepszőnyeg mellett döntött. De készítettünk már fűmagvetéssel is olyan gyepet, hogy csodájára jártak az emberek.

Sok időbefektetéssel és szakmai gondozással a magvetéssel is elérhető gyepszőnyeg minőségű gyepfelület. Míg hanyag gondozással, a gyepszőnyeg terítéssel készült gyep minősége is lecsúszhat – enyhén szólva is – a közép kategóriába. A hidrovetés köztes megoldása is csak fokozott figyelem mellett hoz kiváló eredményeket.

Azt kell átgondolni, hogy a professzionális szakembereknek 12-18 hónapra van szükségük klinikai körülmények között, hogy előállítsák a gyepszőnyeget, akkor Ön egyéb módszerekkel mire számíthat?


Milyen fűmagkeveréket használjunk?

A megvalósításához nem kell más, mint helyesen megválasztott fűfajok vetőmagkeveréke. Ezen kívül rendszeres és bőséges öntözés, és a heti kétszeri nyírás.

A pázsit

A pázsit káprázatosan szép, de sajnos elsősorban a szemnek való. Nem jól tűri a használatot, a tartósan igénybevett részek rövid idő alatt kikopnak. Rendszeres nyírást igényel, alacsony tarlóval, mert így lesz szőnyegszerű. A pázsit hamar tönkremegy, ha nem rendszeresen nyírják, és nem rendszeresen öntözik.

A pázsitfűkeveréket alkotó fűfajok lassan növekednek, két évbe is beletelik, hogy összefüggő gyepfelületet alkotnak. Füvesítéskor a pázsit gondos talaj-előkészítést kíván, mivel a rövidre nyírás következtében jobban meglátszanak a talajegyenetlenségek.

A gyep

A kerttulajdonosok többsége nemcsak nézni akarja a füvesítést követően a gyepet, de használni is. A minőségi sport gyep magas esztétikai jellemzőkkel rendelkezik, de megfelelően strapabíró is. A legtöbb kerttulajdonos a füvesítés alkalmával a sport gyepet választja. 

A pázsit fűmagkeverék

A pázsitfűkeverékek általában egy-két száz forinttal drágábbak a kevésbé igényes gyepet képző keverékeknél. A pázsitfűkeverékek kilónkénti ára 900-1500 forint között van. Egy kilogramm kb. 35-40 négyzetméter füvesítés elvégzésére alkalmas.

A gyep fűmagkeverék
A használatot, taposást és átmeneti elhanyagolást bíró gyep szélesebb levelű, robusztusabb fűfajokból, elsősorban perjékből áll. Ezek a fajok gyorsabban növekednek, hamarabb alkotnak összefüggő felületet. A füvesítés alkalmával a gyep kialakítására a Sport és Park, márkanevű termékek megfelelőek. Egy kilogrammjának ára igen változó, 800-1300 Ft, ami szintén 35-40 négyzetméter füvesítés elvégzésére alkalmas.

Milyen gyepszőnyeget használjunk?  

Általánosságban elmondható, hogy az országunkban termelt gyepszőnyeg magas minőségű, amely mögött komoly szakmai képzettség és múlt van. Mielőtt gyepszőnyeget választana jó, ha tudja a következő adatokat.

A standard első osztályú gyepszőnyeg

A gyepszőnyeg másfél évig fűiskolában nevelt, gyommentes és sűrű gyep. A gyepszőnyegtekercs 40 cm × 250 cm-es szabvány szerinti méretben kapható. Egy négyzetméter tekercs súlya, nedvességtartalmától függően kb. 20 kg. A gyökérzetén lévő tömörített földréteg egységesen 2 cm.

Ezt a gyepszőnyeget 18 hónapig hetente kétszer nyírták, öntözték, szakszerűen gyomirtották, gondozták, és biztosították a tápanyag-utánpótlást. A jó minőségű gyepszőnyeg talaja középkötött, kavicsmentes, egyenletes vastagságú, és a gyökerek jól átszövik.

Azt az első osztályú minőségű, a fent említetteknek mindenben megfelelő gyepszőnyeget, amit mi a telepítésre használunk 1390.-/m2 áron kínáljuk! Cégünk telepítés nélküli gyepszőnyeg kereskedelemmel nem foglalkozik!

A minőségi gyepszőnyeg legfontosabb tulajdonságai

 • Teljesen sűrű, és tömör a szerkezete.
 • Nagymértékű ellenállás a betegségekkel szemben.
 • Csúcsminőségű fűmagkeverékek az alkotói.
 • Regenerálódó képessége kiváló.
 • Csekély a gondozási igénye.

A gyepszőnyeg előnyei

 • Az azonnali sűrű, egészséges és üde, csodálatos fű látványa leveszi gazdáját a lábáról.
 • A gyepszőnyeg gyorsan használatba vehető, telepítését követően már egy hét után is terhelhető.
 • A minőségi gyepszőnyeg teljesen gyommentes. A későbbiekben is nehezen gyomosodik.
 • Nem igényel semmilyen felülvetést.
 • Rövid időn belül legyökeresedik és megköti a talajt.
 • Egész évben telepíthető, amikor rendelkezésre áll, és a talajmunkák is végezhetők.

Hátránya

A gyepszőnyeg telepítési költsége kezdetben többszöröse, mint a fűmagvetésé vagy a hidrovetésé.

Hidrovetés

A hidrovetés alkalmazásakor egy különleges keveréket locsolunk ki a területre. Ennek a keveréknek a fő alkotóeleme a víz, amiben előáztatott fűmag és a magkelést siettető szerves anyag, valamint a megtapadáshoz szükséges hidromulcs van. A fűmag a kijuttatás után leragad a területre és a saját tömegük többszörösét is felvevő nedvességmegkötő anyagok hatására a fű gyors növekedésnek indul.

Bár ez a vetési technológia csaknem bárhol alkalmazható, a kialakuló gyep minőségét nagyban meghatározza az adalékok minősége és a talaj-előkészítés.

A hidrovetés előnyei

 • A gyepszőnyeg lerakásánál olcsóbb technológia
 • A hagyományos vetésnél hatékonyabb a kikelés
 • Kiválóan alkalmazható meredek rézsűk füvel vetésénél
 • Talajjavító anyagok is rakhatók a keverékhez
 • Környezetbarát

Fajlagosan tekintve 100 m2 gyepszőnyegezésre fordított összegből 500 m2 terület hidrovetését lehet elkészíteni. Ebben az esetben viszont csak az árat néztük. Professzionális szakembereknek 12-18 hónapra van szükségük, hogy előállítsák a gyepszőnyeg minőséget. Ha létezne gyorsabb módszer ugyanolyan minőség elérésére, akkor biztosan ők is azt használnák.

10 dolog, amit szeretni fog bennünk!

 • Ingyenesen mérjük fel a kertet és biztosítunk árajánlatot!
 • Valódi kedvezményt adunk, ellenőrizhető minőségből.
 • A megállapodott ár nálunk végleges. Nem jövünk azzal, hogy még ez, meg az...
 • Hozzáértő, kedves emberek vagyunk, nem okozunk elkerülhető károkat.
 • Olyan határidővel dolgozunk, ami megfelel Önnek, nekünk pedig lehetőséget nyújt a korrekt munkavégzésre.
 • Nem hallgatunk hangosan zenét, miközben Önnél dolgozunk. Nem zavarjuk a szomszédot, és nem fütyörészünk a lányának.
 • Nem megyünk be az Ön házába, csak ha Ön tud róla, és ha szükséges.
 • Mi nem csak egy profi munkát, hanem tisztaságot és rendet hagyunk magunk után.
 • Számíthat ránk, mindig betartjuk a garanciális feltételeket.
 • Elérhetőségeink 20 éve nem változtak, örömmel segítünk akkor is, ha kérdései vannak.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…

Kérdés témakörök:

A füvesítés
A fű öntözése
A fű ápolása

A füvesítés

Gyepszőnyeg, vagy fűmagvetés?
Melyik a legjobb füvesítési megoldás?
Milyen gyepszőnyeget válasszunk?
Milyen fűmagkeveréket válasszunk?
Mikor végezzük a füvesítést?
Szükséges a vakond háló?
Szükséges a jó minőségű talaj?
Szükséges az automata öntözőrendszer?

A fű öntözése
Milyen időközönként kell a füvet öntözni?
Milyen mennyiségben kell a füvet öntözni?
Melyik napszakban kell a füvet öntözni?
Mikortól szükséges a fű öntözését elkezdeni?
Mikor szükséges a fű öntözését elhagyni?

A fű ápolása
Milyen időközönként kell nyírni a füvet?
Milyen méretűre kell nyírni a füvet?
Ha sűrűn nyírjuk a füvet, akkor minden gyom kipusztul?
Miért kell szellőztetni a füvet?
Milyen időközönként kell szellőztetni a füvet?
Milyen hatásai vannak a gyepfilcesedésnek?
Mikor célszerű szellőztetni a füvet?
Milyen eszközzel szellőztessük a füvet?
Mi az a lyuggatás?
Mi a lyuggatás szerepe?
Hogyan kell a gyepben a talajegyenetlenséget kiegyenlíteni?
Mi a homokszórás szerepe?
Mekkora mennyiségű homokot kell kiszórni?
Mikor használjunk műtrágyát?
Hányszor szükséges műtrágyázni évente?
Milyen műtrágyát használjunk?
Hogyan kell a fű felülvetését végezni?
Hogyan védekezzünk a gyomok ellen?
Hogyan védekezzünk a rovarok ellen?
Hogyan védekezzünk a levélbetegségek ellen?

A füvesítés

Gyepszőnyeg, vagy fűmagvetés?

Ez a kertépítés, és a füvesítés előtt állók leggyakoribb kérdése.

A gyepszőnyegterítésnek, és a fűmagvetésnek is megvannak az előnyei és a hátrányai.

A legalapvetőbb kérdés az, hogy a füvesítés mennyibe kerül, és mit kapunk a pénzünkért?

A gyepszőnyeg választásával azonnali gyönyörű, egészséges, tömött gyepet kapunk, de relatív sok pénzért.

A fűmagvetés választásával relatív kevés pénzért, de sok idő, energia, és szakértelem ráfordításával érhető el eredmény.

Tehát, míg a gyepszőnyegre kezdetben többet költünk, majd keveset, addig a fűmagvetésre kezdetben keveset, majd folyamatosan többet, amíg el nem érjük a kívánt hatást.

Melyik a legjobb füvesítési megoldás?

Mindenképpen javaslom, hogy jól járja körbe ezt a témát. Segítségképpen elárulom, olyat még nem halottam, hogy valaki kertépítéskor megbánta volna, hogy a gyepszőnyeg mellett döntött. De a kertépítések során készítettünk már fűmagvetéssel is olyan gyepet, hogy csodájára jártak az emberek.

Sok időbefektetéssel és szakmai gondozással a magvetéssel is elérhető gyepszőnyeg minőségű gyepfelület. Míg hanyag gondozással, a gyepszőnyeg telepítéssel készült gyep minősége is lecsúszhat – enyhén szólva is – a közép kategóriába. Megfigyelésem szerint, automata öntözőrendszer nélkül nem lesz tökéletes a füvesítés se így, se úgy.

Lásd: Összehasonlító táblázat

Milyen gyepszőnyeget válasszunk?

Mindenképpen olyan típusú magkeverékből összeállított gyepszőnyeget, amely az Ön igényeinek, kertje adottságainak megfelelő, és onnan, ahol garantálni tudják, hogy a füvesítés napjának reggelén szedik fel frissen a gyepszőnyeget.

Lásd: A füvesítés szempontjai
Lásd: Gyepszőnyeg Gy.I.K.

Milyen fűmagkeveréket válasszunk?

Sajnos Magyarországon csak készre összeállított, 2-5 fűfajból álló keverékek kaphatók. Ezeket jó esetben a végeredmény, illetve felhasználási cél szerint nevezik el, de néha hangzatos fantázianevekkel teszik kívánatossá a terméket.

Mindenképpen szakkereskedésben vásároljon friss fűmagkeveréket, ahol meg tudják mondani Önnek, hogy az igényeinek, és a kertje adottságainak melyik a megfelelő.

Lásd: A füvesítés szempontjai

Mikor végezzük a füvesítést?

A füvesítést a kertépítés szezonjában végig, azaz kora tavasztól egészen október végéig lehet végezni. Feltétele az elegendő mennyiségű öntözővíz. Automata öntözőrendszer megléte mellett a nyári hónapokban is eredményesen lehet végezni. Füvesíteni öntözőrendszer nélkül csak tavasszal és ősszel próbálkozzon.

Szükséges a vakond háló?

Mindannyian láttunk már vakondtúrást a mezőn, vagy a vakond természetes életterén. De amikor a saját kertünkben látjuk az 5-10 vakondtúrást minden reggel, akkor ökölbe szorul a kezünk. Rettenetes és naponta ismétlődő károkat okoz a füvesített területen.

Mivel a vakond hazánkban védett állat, ezért a legpraktikusabb dolog a vakondháló!

Ára nem túl magas, és a füvesítéskor egyszerű a lerakása. Sok alkalommal használtuk a kertépítések során és idáig mindig bevált!

Szükséges a jó minőségű talaj?

A talajt a szél, a fagy, a víz, azaz a természet erői által szétmorzsolt kőzetrészecskék keverékei alkotják. Ezáltal eltérő szemcsenagyságok alakultak ki, így pedig különféle talajtípusok. Ezek nem mindegyike ideális ahhoz, hogy a füvesítés eredményeképpen gyönyörű gyep legyen a végeredmény.

Hogy helyesen tudjunk eljárni, tudnunk kell milyen is a fű talajigénye, illetve milyenek az adott terület talajviszonyai. A fű talajigénye optimális esetben a jó vízáteresztő képességű, közép – kötött, homokos vályogtalaj.

Ha a füvesítésnél rendelkezésre álló talaj nem ilyen, akkor három dolgot tehetünk.

 • Feljavítjuk
 • Ráhordunk
 • Lecseréljük

A fű minőségénél a mag játssza a főszerepet, majd a gondozás, és csak ezt követően a talaj.

Szükséges az automata öntözőrendszer?

A szép kert, és az egészséges gyep fogalmától szinte elválaszthatatlannak tartom az automata öntözőrendszert ezen az éghajlaton. Ma már olyan magas színvonalú berendezések kaphatóak jó áron, és az előnyeik olyan mértékben könnyítik meg a kertfenntartást, hogy őszintén ajánlom minden kerttulajdonosnak, akár a füvesítés előtt, akár a füvesítés után.

Lásd: Öntözőrendszer előnyei

A fű öntözése

A gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében

Napi Celsius (maximum)

Vízigény/ mm/nap

Az öntözés gyakorisága napokban amennyiben a vízkijuttatás kb. 10 mm

35 C felett

8 felett

Naponta, akár többször is!

30 – 35 C

6 - 8

Heti 5-6 alkalom

25 – 30 C

4 - 6

Heti 4 alkalom

20 - 25

3 - 4

Heti 3 alkalom

15 - 20

2 - 3

Heti 2 alkalom

Milyen időközönként kell a füvet öntözni?

A tavaszi és őszi időszakban a füvet érdemes 2-3 naponta egyszer, de akkor nagyon alaposan öntözni. A forró nyári szezonban viszont napi szinten is szükséges kisebb mennyiségben locsolni amellett, hogy a 2-3 naponkénti alapos öntözést is megtartjuk.

A frissen vetett fűmag, vagy frissen telepített gyepszőnyeg esetében a napi négy öntözés is szükséges lehet, mivel a termőföld felső 1-2 cm-es rétege nem száradhat ki. Ellenkező esetben a fűmag kelése, vagy a gyepszőnyeg gyökeresedése nem történik meg, vagy csak részlegesen.

Már kisebb füvesített területeknél is javasolt az automata öntözőrendszer.

Milyen mennyiségben kell a füvet öntözni?

A különböző gyepek 3-4 mm vizet is képesek elpárologtatni naponta. A szárazanyagképzéshez kilogrammonként 800 liter vizet használ fel, amit tápanyag adagolással csökkenteni lehet a felére, tehát 400 literre is.

Az öntözés mennyiségét és gyakoriságát a talajadottságok is meghatározzák. A homokos talajon lévő gyepet gyakrabban öntözzük, de kisebb 10 – 15 mm mennyiségben, a középkötött talajon lévő gyepet közepesen gyakran, de 15-20 mm mennyiségben, míg az agyagos talajon lévő gyepet elég lehet több naponta is, de alaposabb 20-30 mm öntözővízzel is locsolni.

Melyik napszakban kell a füvet öntözni?

A fű locsolásának az ideális időpontja a késő esti, illetve a kora reggeli órák. Amikor az éjszakai hőmérséklet 20-25 °C fölé emelkedik, akkor az esti órákban már ne öntözzünk. Ezzel megelőzzük a gombásodás kialakulását.

Mikortól szükséges a fű öntözését elkezdeni?

Ez az időjárástól függ. Az országunkban általában áprilistól már olyan meleg és száraz időszakok várhatóak, amelyek miatt az öntözőrendszerek bekapcsolása aktuálissá válik.

Mikor szükséges a fű öntözését elhagyni?

Ezt is az időjárás határozza meg. Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy az öntözőrendszerek kikapcsolása októbernél előbb nem kezdődik el.

A fű ápolása

Milyen időközönként kell nyírni a füvet?

A díszgyepet legalább hetente egyszer nyírjuk le. Igaz viszont, hogy minél többet nyírjuk a füvet, annál szebb lesz.

Lásd: A gyep gondozása

Milyen méretűre kell nyírni a füvet?

A nyírási magasság függ a gyep vagy pázsit típusától.

A legelterjedtebb sport gyepeknél a 3-3,5 cm magasság, de a díszpázsitoknál ez lehet kisebb 2-2,5 cm is.

A fű nyírási magasságát a forró nyári időszakokban 1 cm-el növeljük meg. A kánikulai napokon ne nyírjunk füvet! Nagy károsodás érheti!

A téli időszak előtt közvetlenül a füvet vágjuk nagyon rövidre, de 2cm-nél ne rövidebbre.

Ha sűrűn nyírjuk a füvet, akkor minden gyom kipusztul?

Nem. A nyírástól a füvek között megjelenő gyomok - elsősorban egynyáriak - fokozatosan visszaszorulnak, egy részük elpusztulhat, mivel visszavágva nehezebben hajtanak újra, és magot sem érlelhetnek, de csupán a vágás nem garantál gyommentes állapotot.

Miért kell szellőztetni a füvet?

Az elhalt fűszálak, a gyepfilcesedés, a talaj tömörödése a gyökerek körül képes befülleszteni, és a levegőtől elzárni a fű gyökérzetét. Ezen kívül még a betegségek, és a gyomosodás elősegítőinek is tekinthetjük ezt a folyamatot.

A gyepszellőztetéssel eltávolítjuk a nemkívánatos részeket, és utat engedünk a levegőnek.

Lásd: A gyep gondozása

Milyen időközönként kell szellőztetni a füvet?

Az erős filcképződésű, általában nagyon tömör talajoknál a gyepszellőztetés kétszer is javasolt évente. Általában viszont az egyszeri alapos gyepszellőztetés elegendő évente bármilyen füvesített területnél.

Milyen hatásai vannak a gyepfilcesedésnek?

 • - Az erősebb gyomosodás katalizátora.
 • - A kórokozók könnyebb megtelepedése.
 • - Az erős víz és tápanyagmegkötés.
 • - A csökkenő gyökeresedés.
 • - A puha, szivacsszerű felület.

Mikor célszerű szellőztetni a füvet?

A füvesített terület szellőztetésére a legalkalmasabb időszak a kora tavasz, amikor még nem indult meg a fű természetes növekedése.

Milyen eszközzel szellőztessük a füvet?

A füvesített területek gyepszellőztetését gépekkel végzik. Kétfajta gyepszellőztető technika létezik, az egyik a drótos, a másik a késes.

Mi az a lyuggatás?

A füvesített terület, a gyep felső néhány centiméteres része a legerősebben összetömörödésnek kitett rész. Az összetömörödés, levegőtlen körülményeket okoz. A lyuggatással a felső részek átlevegőzését hatékonyan javítjuk.

Mi a lyuggatás szerepe?

Lyuggatás során a lyuggatógép tüskéi négyzetméterenként lyukak sokaságát hozza létre 5- 10 cm mélységben, amelynek a következő szerepe van:

 • - Csökken a talajfelszín összetömörödése.
 • - Javul a talaj vízelnyelése.
 • - Növekszik a gyökérzet növekedése és gázcseréje.
 • - Csökken a gyepfilc kialakulása.

A lyuggatógép akkor fejti ki kedvező hatását, ha tüskéi lyukas, kónuszos kiképzés folytán apró földdugókat emelnek ki a talajból. Amennyiben a lyuggatógép tüskéi tömörek, akkor további összetömörödést idéznek elő. A lyukak sűrűsége meghatározza a lyuggatás hatékonyágát.

Hogyan kell a gyepben a talajegyenetlenséget kiegyenlíteni?

A gyepben képződő talajegyenetlenségek javítására, illetve megszüntetésére használatos módszer a homokszórás. Nagy egyenetlenségek kiegyenlítését fokozatosan végezzük. Egyszerre 1 cm-nél ne alkalmazzunk nagyobb tömörítést.

Mi a homokszórás szerepe?

A homokszórás javítja a talaj szerkezetét és kiváló levegő ellátottságot biztosít. Ezen kívül a gyepfilc lebontásában is aktív szerepe van. A homokszórást évente 2-3 alkalommal is el lehet végezni.

Mekkora mennyiségű homokot kell kiszórni?

Négyzetméterenként 2-5 kg, durva kvarchomokot kell kijuttatni. Akkor a leghatékonyabb, ha gyepszellőztetéssel együtt végezzük.

Mikor használjunk műtrágyát?

Amikor azt látjuk, hogy esztétikai értékéből, ellenálló képességéből, tömöttségéből veszített a gyep. Illetve akkor, amikor valamilyen szélsőségre kívánjuk felkészíteni. Ilyen lehet a tél.

A frissen füvesített területeken a magvetésnél és a gyepszőnyeg fektetésénél egyaránt használjunk gyökeresedést beindító (starter) műtrágyát, amely felgyorsítja a gyökérképződést.

Lásd: A gyep gondozása

Hányszor szükséges műtrágyázni évente?

Évente 2-3 alkalommal, amennyiben szeretnénk megőrizni a füvesítés utáni közvetlen állapotokat.

Használjunk mindig az évszaknak megfelelő speciális gyep műtrágyát.

Milyen műtrágyát használjunk?

Több kiváló minőségű gyep műtrágya is létezik. Válasszon speciális gyep műtrágyákat, és a leginkább környezetkímélőt!

Hogyan kell a fű felülvetését végezni?

 • A teljes területet szellőztessük át, majd lazítsuk fel azokat a részeket, ahol teljesen hiányzik a gyep.
 • Szórjuk be fűmaggal.
 • Szórjuk át gyökeresedést beindító - starter - műtrágyával.
 • Óvatosan gereblyézzük be, nem szükséges mélyen.
 • Hengerezéssel, vagy jobb híján taposással tömörítsük be.
 • Állandóan ismétlődő öntözéssel ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a felső 2-3 cm föld.

Ma már léteznek speciálisan felülvetésre alkalmas fűmagkeverékek is.

Hogyan védekezzünk a gyomok ellen?

Hogyan védekezzünk a rovarok ellen?

Hogyan védekezzünk a levélbetegségek ellen?

Lásd: Füvesítés – FŰBETEGSÉGEK


„Ezúton szeretném még egyszer megköszönni a profi tanácsokat és a segítőkész hozzáállást! A fű magáért beszél, az öntöző kiválóan működik. Azóta már többeknek ajánlottalak Benneteket, biztos vagyok benne, hogy ők is elégedettek lesznek.”

Üdvözlettel, Sz.Gábor