automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

füvesítés - Esőmester

Nem kétlem, hogy akár a meggyőződés szintjéig is juthat egy kertépítő a füvesítés egyéb módszereinek az ajánlását illetően, akár a megvetéses technikával vagy akár a hidrovetéssel. Egy biztos, hogy a gyepszőnyeg használatával történő füvesítés a leggyorsabb eredményt hozza, a leglátványosabb füvesítési megoldás, és ami a legfontosabb, az bizony a kockázatmentessége!

Rendszertanilag különböző besorolású gyomokat ismerünk. Léteznek egyéves egyszikű, széles levelű kétszikű, és vannak évelő kétszikű gyomok. Amikor ezek a gyomok megjelennek a füvesített területeken a gyepben, akkor rendszerint nem örülünk. A védekezésnek ellenük alapvetően két módját szoktuk alkalmazni, a mechanikai és a vegyszeres védekezést.

 Ezeket vedd figyelembe a gyepszőnyeg telepítésekor!

Minőségi anyagok felhasználásával, szakszerű munkavégzés mellett szinte kizárt, hogy a lentebb olvasható problémákkal találkozzon, miután a gyepszőnyeget letelepítették!

Megeshet, hogy a gyepfelület elváltozásának tüneteit nem kórokozó, hanem állati eredetű kártevő okozza. A füveket a gyökérfelülettől kezdve a levelükig fogyasztják különböző rovarok. Sajnos ez nem is a teljes probléma, mivel ezek a rovarok eleséget és élőhelyet biztosítva oda vonzzák a vakondot.

Hazánk változóban lévő és trendszerűen melegedő klímája mellett már a tavaszi hónapokban, gyakran már április végén megjelenő tartós melegedés, majd a forró nyári hőhullámok, amelyek kitartanak akár október elejéig is erős kihívásnak teszik ki az intenzíven kezelt gyepet a kertben.

Most 2021 ősze van. Konkrétan, most így gyepszellőztess!

Nyírás

A 35-40 mm a javasolt, de csak akkor, ha nem skalpolod vele a gyeped! Egyébként a skalpolás feletti vágást ejtsd meg. Mit jelent a skalpolás?

Szellőztetés

Késes gyepszellőztetővel egy vagy két irányba, 6-9 mm vágási mélységgel. A mélység a filcréteg vastagságát függ.

Tisztítás

Lombseprűvel húzd össze a növényi maradékot és a fűnyíróval porszívózd alaposan fel.

Felülvetés

Nem feltétlen szükséges. Azonban ilyenkor lehet hatékonyan befolyásolni a gyepállomány összetételét. A mag megválasztása az igénynek és az adottságoknak megfelelő legyen. 

Általános felhasználásra a Landscaper Pro Performance fűmagot ajánlom!

Homokszórás

Ez sem feltétlen szükséges, azonban, ha felszíni hibák vagy kopás jelentkezik, akkor javasolt. Nagyobb foltozás esetén fűmaggal keverve a homokot. Egy lapát homokhoz egy marék fűmaggal.

Tápanyagpótlás

Nitrogéntöbbletes műtrágya mehet, de mindenképpen burkolt legyen! A szokásosnál valamivel kevesebb, hogy október végéig kiürüljön a nitrogén, amikor is jöhet a magas kálium tartalmú téli felkészítés.

Tápanyagpótlásra a Landscaper Pro Maintance műtrágyát ajánlom! 

De, ha jelentős felülvetés volt, akkora jöhet a New Grass!

Öntözés

Jó alaposan, átitató jelleggel öntözd meg. A nagyobb befoltozott területeken pedig ne hagyd, hogy kiszáradjon.

Lentebb a lépések részleteiről és a buktatókról olvashatsz!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha igazán szép gyepet szeretnél, akkor tavasszal és ősszel szükséges, hogy alapos gyepszellőztetéssel könnyíts, frissíts a füves területen!

Én csak gondolom, hogy az ismeretanyag hiánya vagy a félelem az, ami miatt nem vágnak bele ebbe a nem túl nagy munkába, ami természetesen a füves terület méretéből adódóan változhat, de azért általában egy napos fizikai munka. Könnyű fizikai munkának már éppen nem nevezném, de azért nem kell megszakadni bele! Én a saját 200 m2 füves területemen 1 nap alatt könnyen meg tudom csinálni a gyepszellőztetést.

Aki látott már ilyet, az tudja, hogy a végeredménye olyan, mint ha megsemmisült volna a korábbi gyep, ezért talán ódzkodik attól, hogy azzal a gyeppel, amivel ő már annyit dolgozott, ezt a rettenetes műveletet hajtsa végre. Igen tudom, nekem a mai napig megszokhatatlan látvány, azonban 3-4 hét múlva jelentkező eredmények mindig kárpótolnak érte!

Mi történik a gyepszellőztetéskor?

A gyepszellőztetés lényege, hogy az elhalt és elsárgult, bomló növényi részeket eltávolítsuk az élő szálak közül és meglazítsuk a gyökereket fedő talajt azért, hogy a víz és a levegő könnyebben átjárja. Amikor a gyep a tavaszi hőmérséklet emelkedés (+8 °C ) hatására növekedni kezd, akkor az eltávolított elhalt szálak és más bomló dolgok helyén a fű egészséges új hajtásai tudnak megjelenni. Az erőteljes összefüggő, smaragdzöld és sűrű gyep egy kiterjedt, mélyre húzódó gyökérzettel kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy meg is tudja tartani a zöldtömegét. Amikor a talajfelszínt lazítjuk a gyepszellőztetéssel, akkor a gyökérzet több levegőhöz jut és a talaj nagyobb vízáteresztő képességével is javulnak az életfeltételei.

Mi így gyepszellőztetünk!

A következőkben azokat a lépéseket vesszük át, ahogyan mi végezzük el a gyepszellőztetést tavasszal! Tavasszal, akkor kezdünk ehhez a munkafolyamathoz, amikor a hőmérséklet +10 °C fölött van és éjszaka sem várható már talaj menti fagy. Hozzáteszem, hogy nem egyszer következett be váratlan hóesés és fagyok a szeszélyes tavaszban a gyepszellőztetés után, de ennek ellenére sem maradtak el a kiemelkedően jótékony hatások.

 • Fűnyírás

Először alaposan lenyírjuk a gyepet, ami azt jelenti, hogy 3-4 cm-nél ne legyenek hosszabb fűszálak. Feltehetően a tél előtti utolsó nyíráskor jó mélyre le lett vágva a gyep, ezért – és amiatt, hogy még nem indult meg a jelentős növekedés – nem fog a számára stresszes lenni. A mély nyírásra azért van szükség, hogy a gyepszellőztető gép drót vagy kés eszközei jobban hozzáférjenek a talajfelszínhez és arról a filcréteg képződményt eltávolítsa. Valamint a talajlazítást is jobban elvégzi így, megkönnyítve a csapadékkal feloldott tápanyag felszívódását és a talajlevegőzést.

 • Gyepszellőztető gép beállítása

Csak úgy, mint a fűnyíró gépen, a gyepszellőztető gépen is van magasság állítási lehetőség. Az általunk használt gépen 1-5 fokozat van és a 2. fokozattal dolgozom otthon. Ha nem használt még korábban ilyen gépet, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy egy félreeső helyen kezdje el kipróbálni. Találja meg a megfelelő magasságot úgy, hogy felülről lefelé (5-1) haladva próbálja ki az erősségét. Ha nem biztos a dolgában, akkor először használja a 3. fokozatot. Ha majd lesz egy tapasztalata arról, hogy mekkora pozitív változást tud a gyepszellőztetés okozni a gyep minőségében, akkor utána úgy is bátrabb lesz a fokozatok terén.

 • Gyepszellőztetés géppel

Én mindig egy hosszú egyenessel kezdem, párhuzamosan haladva a burkolat mellett, egy bő 10 cm-rel beljebb a kőburkolat szélétől, hogy megvédjem a késeket vagy a drótokat a sérüléstől. Az én gépem húzva jobban dolgozik, mint ha tolom, próbálja ki, hogy az Önénél mi a helyzet. Nagyobb íveket tudok követni a géppel, de kanyarodni nem szabad, mint egy fűnyírónál, mert akkor szinte leborotválja a talajfelszínt. Fontos javaslat, hogy ne álljon meg a működésben lévő géppel, mert pár fordulat is elég az egyhelyben járó gépnek, hogy teljesen lekaparja a talaj felszínét! Amikor úgy látom, hogy már elhagy egy-egy kikapart növénymaradványt, akkor ürítem a fűgyűjtőt, ami meglepően hamar megtelik. Ezért mindig jó sok zöldhulladék zsákkal készülök, mert nekem 5 zsákra is szükségem van a 200 m2-en. Amikor már szörnyen néz ki a terület és igazán szívfájdító érzés ránézni, akkor jó.

 • Lombseprés

Szóval, én a gyepszellőztetés után egy lombseprűvel még áthúzom a területet. Bár a gép fűgyűjtős, mégis ezzel még meglepően sok nyesedéket tudok összegyűjteni.

 • Fűnyíróval tisztítás

Miután megvagyok a lomsepréssel, utána még áttolom a területen a fűnyírót is, mivel a legkisebb törmelékeket a fűnyíró késének a pörgéséből fakadó felhajtó erő felszippantja és ez után tényleg olyan tiszta lesz a felület, amilyennek én szeretem.

 • Felülvetés

Én minden gyepfelújítás alkalmával elszórók 2-3 kg kifejezetten felülvetésre javallott fűmagot, hogy frissítsem és fiatalítsam az állományt. Igyekszem a jobban megviselt területekre picivel többet hinteni, míg az erősebb területeket csak gyérebben hintem meg. Nem használok túl sok magot egy alkalommal, viszont azt

 • Tápanyag kiszórás

A tápanyag kiszórás titka, hogy mindenképpen egyenletesen legyen kiszórva a megfelelő mennyiségű anyag! Általában kétféle tápanyagot használunk, a műtrágyákat és a szerves anyagokat pótló gyeptrágyákat. Én a környezetünk megóvása érdekében a szerves anyagokat preferálom és bár valamivel hosszabb idő múlva hoznak eredményeket, mégis azok maradandóbbak lesznek.

 • Öntözés

Amikor minden a helyére került, akkor jöhet az öntözés! Természetesen ez azt jelenti, hogy bekapcsolom az automata öntözőrendszerem és az adott hőmérsékletnek megfelelően beállítom, hogy annyi csapadékot juttasson ki, amennyi ahhoz kell, hogy ne száradjon ki a kezelt felület.

 • Pihentetés

Ez mindösszesen annyit jelent, hogy megkérem a családtagjaimat, hogy néhány napig egyáltalán ne használják a gyepet! Az új magoknak be kell ágyazódni és a meglévő gyepnek pedig regenerálódni, illetve magába szívni a tápanyagokat ahhoz, hogy erőteljesen meginduljon!

Utógondozás

Én az első nyírással addig várok, amíg csak lehet. Amikor a maradék „régi” fűszlak elérik a 8 cm-es magasságot, akkor visszavágom 5 cm-re. Mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodoma gyepfelületen és akkor is kíméletesen mozgok a fűnyíróval. Ahogy sűrűsödikhétről-hétre a gyep, úgy megyek lejjebb, míg elérem a végleges 4-5 cm-es komfortmagasságot!

Fokozottan figyelek az öntözésre, hogy lehetőleg ne száradjon ki a gyepfelület, azonban ahogy sűrűsödik, úgy csökkentem az öntözést állandó hőmérséklet mellett. Növekvő hőmérséklet mellett pedig alkalmazkodom. És boldogan várom a természetes csapadékot, mivel az eső után érzékelhetően gyorsul a regeneráció.

Mikor jelentkezik a gyepszellőztetés hatása?

Tavasszal (hőmérsékletfüggő) általában a 4. hetet követően már jelentősen besűrűsödött a gyep és még ez fokozódik a további nyírások után és nagyjából a 6. héten áll be a stabilan az optimális állapot, ami annyira szeretek!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…

Hogyan fogjak hozzá a füvesítéshez?

Mielőtt belevágnánk a füvesítés munkálataiba, fontos tudni néhány alapvető szempontot, amelyek segítenek kiválasztani számunkra a legmegfelelőbb füvesítési módszert. Szükséges végig gondolnunk, hogy mire szeretnénk használni a füvet, illetve mennyit szeretnénk költeni rá.

 

Kérdés témakörök:

A füvesítés

Gyepszőnyeg, vagy fűmagvetés?
Melyik a legjobb füvesítési megoldás?
Milyen gyepszőnyeget válasszunk?
Milyen fűmagkeveréket válasszunk?
Mikor végezzük a füvesítést?
Szükséges a vakond háló?
Szükséges a jó minőségű talaj?
Szükséges az automata öntözőrendszer?

A fű öntözése

Milyen időközönként kell a füvet öntözni?
Milyen mennyiségben kell a füvet öntözni?
Melyik napszakban kell a füvet öntözni?
Mikortól szükséges a fű öntözését elkezdeni?
Mikor szükséges a fű öntözését elhagyni?

A fű ápolása

Milyen időközönként kell nyírni a füvet?
Milyen méretűre kell nyírni a füvet?
Ha sűrűn nyírjuk a füvet, akkor minden gyom kipusztul?
Miért kell szellőztetni a füvet?
Milyen időközönként kell szellőztetni a füvet?
Milyen hatásai vannak a gyepfilcesedésnek?
Mikor célszerű szellőztetni a füvet?
Milyen eszközzel szellőztessük a füvet?
Mi az a lyuggatás?
Mi a lyuggatás szerepe?
Hogyan kell a gyepben a talajegyenetlenséget kiegyenlíteni?
Mi a homokszórás szerepe?
Mekkora mennyiségű homokot kell kiszórni?
Mikor használjunk műtrágyát?
Hányszor szükséges műtrágyázni évente?
Milyen műtrágyát használjunk?
Hogyan kell a fű felülvetését végezni?
Hogyan védekezzünk a gyomok ellen?
Hogyan védekezzünk a rovarok ellen?
Hogyan védekezzünk a levélbetegségek ellen?

A füvesítés

Gyepszőnyeg vagy fűmagvetés?

Ez a kertépítés, és a füvesítés előtt állók leggyakoribb kérdése.

A gyepszőnyegterítésnek, és a fűmagvetésnek is megvannak az előnyei és a hátrányai.

A legalapvetőbb kérdés az, hogy a füvesítés mennyibe kerül, és mit kapunk a pénzünkért?

A gyepszőnyeg választásával azonnali gyönyörű, egészséges, tömött gyepet kapunk, de relatív sok pénzért.

A fűmagvetés választásával relatív kevés pénzért, de sok idő, energia, és szakértelem ráfordításával érhető el eredmény.

Tehát, míg a gyepszőnyegre kezdetben többet költünk, majd keveset, addig a fűmagvetésre kezdetben keveset, majd folyamatosan többet, amíg el nem érjük a kívánt hatást.

Melyik a legjobb füvesítési megoldás?

Mindenképpen javaslom, hogy jól járja körbe ezt a témát. Segítségképpen elárulom, olyat még nem halottam, hogy valaki kertépítéskor megbánta volna, hogy a gyepszőnyeg mellett döntött. De a kertépítések során készítettünk már fűmagvetéssel is olyan gyepet, hogy csodájára jártak az emberek.

Sok időbefektetéssel és szakmai gondozással a magvetéssel is elérhető gyepszőnyeg minőségű gyepfelület. Míg hanyag gondozással, a gyepszőnyeg telepítéssel készült gyep minősége is lecsúszhat – enyhén szólva is – a közép kategóriába. Megfigyelésem szerint, automata öntözőrendszer nélkül nem lesz tökéletes a füvesítés se így, se úgy.

Lásd: Összehasonlító táblázat

Milyen gyepszőnyeget válasszunk?

Mindenképpen olyan típusú magkeverékből összeállított gyepszőnyeget, amely az Ön igényeinek, kertje adottságainak megfelelő, és onnan, ahol garantálni tudják, hogy a füvesítés napjának reggelén szedik fel frissen a gyepszőnyeget.

Lásd: A füvesítés szempontjai
Lásd: Gyepszőnyeg Gy.I.K.

Milyen fűmagkeveréket válasszunk?

Sajnos Magyarországon csak készre összeállított, 2-5 fűfajból álló keverékek kaphatók. Ezeket jó esetben a végeredmény, illetve felhasználási cél szerint nevezik el, de néha hangzatos fantázianevekkel teszik kívánatossá a terméket.

Mindenképpen szakkereskedésben vásároljon friss fűmagkeveréket, ahol meg tudják mondani Önnek, hogy az igényeinek, és a kertje adottságainak melyik a megfelelő.

Mikor végezzük a füvesítést?

A füvesítést a kertépítés szezonjában végig, azaz kora tavasztól egészen október végéig lehet végezni. Feltétele az elegendő mennyiségű öntözővíz. Automata öntözőrendszer megléte mellett a nyári hónapokban is eredményesen lehet végezni. Füvesíteni öntözőrendszer nélkül csak tavasszal és ősszel próbálkozzon.

Szükséges a vakondháló?

Mindannyian láttunk már vakondtúrást a mezőn, vagy a vakond természetes életterén. De amikor a saját kertünkben látjuk az 5-10 vakondtúrást minden reggel, akkor ökölbe szorul a kezünk. Rettenetes és naponta ismétlődő károkat okoz a füvesített területen.

Mivel a vakond hazánkban védett állat, ezért a legpraktikusabb dolog a vakondháló!

Ára nem túl magas, és a füvesítéskor egyszerű a lerakása. Sok alkalommal használtuk a kertépítések során és idáig mindig bevált!

Szükséges a jó minőségű talaj?

A talajt a szél, a fagy, a víz, azaz a természet erői által szétmorzsolt kőzetrészecskék keverékei alkotják. Ezáltal eltérő szemcsenagyságok alakultak ki, így pedig különféle talajtípusok. Ezek nem mindegyike ideális ahhoz, hogy a füvesítés eredményeképpen gyönyörű gyep legyen a végeredmény.

Hogy helyesen tudjunk eljárni, tudnunk kell milyen is a fű talajigénye, illetve milyenek az adott terület talajviszonyai. A fű talajigénye optimális esetben a jó vízáteresztő képességű, közép – kötött, homokos vályogtalaj.

Ha a füvesítésnél rendelkezésre álló talaj nem ilyen, akkor három dolgot tehetünk.

 • Feljavítjuk
 • Ráhordunk
 • Lecseréljük

A fű minőségénél a mag játssza a főszerepet, majd a gondozás, és csak ezt követően a talaj.

Szükséges az automata öntözőrendszer?

A szép kert, és az egészséges gyep fogalmától szinte elválaszthatatlannak tartom az automata öntözőrendszert ezen az éghajlaton. Ma már olyan magas színvonalú berendezések kaphatóak jó áron, és az előnyeik olyan mértékben könnyítik meg a kertfenntartást, hogy őszintén ajánlom minden kerttulajdonosnak, akár a füvesítés előtt, akár a füvesítés után.

A fű öntözése

      A gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében

Napi Celsius (maximum)

Vízigény/ mm/nap

Az öntözés gyakorisága napokban amennyiben a vízkijuttatás kb. 10 mm

35 C felett

8 felett

Naponta, akár többször is!

30 – 35 C

6 - 8

Heti 5-6 alkalom

25 – 30 C

4 - 6

Heti 4 alkalom

20 - 25

3 - 4

Heti 3 alkalom

15 - 20

2 - 3

Heti 2 alkalom

Milyen időközönként kell a füvet öntözni?

A tavaszi és őszi időszakban a füvet érdemes 2-3 naponta egyszer, de akkor nagyon alaposan öntözni. A forró nyári szezonban viszont napi szinten is szükséges kisebb mennyiségben locsolni amellett, hogy a 2-3 naponkénti alapos öntözést is megtartjuk.

A frissen vetett fűmag, vagy frissen telepített gyepszőnyeg esetében a napi négy öntözés is szükséges lehet, mivel a termőföld felső 1-2 cm-es rétege nem száradhat ki. Ellenkező esetben a fűmag kelése, vagy a gyepszőnyeg gyökeresedése nem történik meg, vagy csak részlegesen.

Már kisebb füvesített területeknél is javasolt az automata öntözőrendszer.

Milyen mennyiségben kell a füvet öntözni?

A különböző gyepek 3-4 mm vizet is képesek elpárologtatni naponta. A szárazanyagképzéshez kilogrammonként 800 liter vizet használ fel, amit tápanyag adagolással csökkenteni lehet a felére, tehát 400 literre is.

Az öntözés mennyiségét és gyakoriságát a talajadottságok is meghatározzák. A homokos talajon lévő gyepet gyakrabban öntözzük, de kisebb 10 – 15 mm mennyiségben, a középkötött talajon lévő gyepet közepesen gyakran, de 15-20 mm mennyiségben, míg az agyagos talajon lévő gyepet elég lehet több naponta is, de alaposabb 20-30 mm öntözővízzel is locsolni.

Milyen napszakban öntözzünk?

A fű locsolásának az ideális időpontja a késő délutáni - kora esti, illetve a hajnali - kora reggeli órák. Amikor az éjszakai hőmérséklet 20-25 °C fölé emelkedik, akkor az esti órákban már ne öntözzünk. Ezzel csökkenthetjük a gombásodás kialakulását.

Mikortól szükséges a fű öntözése?

Ez az időjárástól függ. Az országunkban általában áprilistól már olyan meleg és száraz időszakok várhatóak, amelyek miatt az öntözőrendszerek bekapcsolása aktuálissá válik.

Mikortól szükséges a fű öntözését elhagyni?

Ezt is az időjárás határozza meg. Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy az öntözőrendszerek kikapcsolása októbernél előbb nem kezdődik el.

A fű ápolása

Milyen időközönként kell nyírni a füvet?

A díszgyepet legalább hetente egyszer nyírjuk le. Igaz viszont, hogy minél többet nyírjuk a füvet, annál szebb lesz.

Milyen méretűre kell nyírni a füvet?

A nyírási magasság függ a gyep vagy pázsit típusától.

A legelterjedtebb sport gyepeknél a 5 cm magasság, de a díszpázsitoknál ez lehet kisebb 4 cm is.

A fű nyírási magasságát a forró nyári időszakokban 1 cm-el növeljük meg. A kánikulai napokon ne nyírjunk füvet! Nagy károsodás érheti!

A téli időszak előtt közvetlenül a füvet vágjuk nagyon rövidre, de 2-3 cm-nél semmiképpen sem rövidebbre.

Ha sűrűn nyírjuk a gyepet, akkor minden gyom kipusztul?

Nem. A nyírástól a füvek között megjelenő gyomok - elsősorban kétszikűek - fokozatosan visszaszorulnak, egy részük elpusztulhat, mivel visszavágva nehezebben hajtanak újra, és magot sem érlelhetnek, de csupán a sűrűn vágás nem garantál gyommentes állapotot.

Miért kell szellőztetni a gyepet?

Az elhalt fűszálak, a gyepfilcesedés, a talaj tömörödése a gyökerek körül képes befülleszteni, és a levegőtől elzárni a fű gyökérzetét. Ezen kívül még a betegségek, és a gyomosodás elősegítőinek is tekinthetjük ezt a folyamatot.

A gyepszellőztetéssel eltávolítjuk a nemkívánatos részeket, és utat engedünk a levegőnek és a víznek.

Milyen időközönként kell szellőztetni a füvet?

Az erős filcképződésű, általában nagyon tömör talajoknál a gyepszellőztetés kétszer-háromszor is javasolt évente. Általában az egyszeri alapos gyepszellőztetés elengedhetetlen évente ahhoz, hogy minimálisan biztosítsük a kedvező feltételeket.

Milyen hatásai vannak a gyepfilcesedésnek?

 • Az erősebb gyomosodás katalizátora.
 • A kórokozók könnyebb megtelepedése.
 • Az erős víz és tápanyagmegkötés.
 • A csökkenő gyökeresedés.
 • A puha, szivacsszerű felület.
 • A levegőtlen állapot fokozása.

Mikor célszerű szellőztetni a füvet?

A gyep szellőztetésére a legalkalmasabb időszak a kora tavasz, amikor még nem indult meg a fű természetes növekedése. Ezen túl nagyon ajánlott a kora ősz is! Filcesedésre hajlamos területeken akár nyár közepén is ismételhető.

Milyen eszközzel szellőztessük a füvet?

A füvesített területek gyepszellőztetését gépekkel végzik. Kétfajta gyepszellőztető technika létezik, az egyik a drótos, a másik a késes.

Mi az a lyuggatás?

A gyep felső néhány centiméteres része a legerősebben összetömörödésnek kitett rész. Az összetömörödés, levegőtlen körülményeket okoz. A lyuggatással a felső részek átlevegőzését hatékonyan javítjuk.

Mi a lyuggatás szerepe?

Lyuggatás során a lyuggatógép tüskéi négyzetméterenként lyukak sokaságát hozza létre 5- 10 cm mélységben, amelynek a következő szerepe van:

 • - Csökken a talajfelszín összetömörödése.
 • - Javul a talaj vízelnyelése.
 • - Növekszik a gyökérzet növekedése és gázcseréje.
 • - Csökken a gyepfilc kialakulása.

A lyuggatógép akkor fejti ki kedvező hatását, ha tüskéi lyukas, kónuszos kiképzés folytán apró földdugókat emelnek ki a talajból. Amennyiben a lyuggatógép tüskéi tömörek, akkor további összetömörödést idéznek elő. A lyukak sűrűsége meghatározza a lyuggatás hatékonyágát. Amennyiben a talaj tömörödöttsége esetleg vízösszefolyást és gyenge elszivárgást is okoz, akkor a lyuggatással készült jukakat homokkal érdemes feltölteni.

Hogyan kell a gyepben talajegyenetlenséget kiegyenlíteni?

A gyepben képződő talajegyenetlenségek javítására, illetve megszüntetésére használatos módszer a homokszórás. Nagy egyenetlenségek kiegyenlítését fokozatosan végezzük. Egyszerre 1 cm-nél ne alkalmazzunk nagyobb tömörítést.

Mi a homokszórás szerepe?

A homokszórás javítja a talaj szerkezetét és kiváló levegő ellátottságot biztosít. Ezen kívül a gyepfilc lebontásában is aktív szerepe van. A homokszórást évente 2-3 alkalommal is el lehet végezni.

Mekkora mennyiségű homokot kell elszórni?

Négyzetméterenként 2-5 kg, durva kvarchomokot kell kijuttatni. Akkor a leghatékonyabb, ha gyepszellőztetéssel együtt végezzük.

Mikor használjunk műtrágyát?

Amikor azt látjuk, hogy esztétikai értékéből, ellenálló képességéből, tömöttségéből veszített a gyep. Illetve akkor, amikor valamilyen szélsőségre kívánjuk felkészíteni. Ilyen lehet a tél.

A frissen füvesített területeken a magvetésnél és a gyepszőnyeg fektetésénél egyaránt használjunk gyökeresedést beindító (starter) műtrágyát, amely felgyorsítja a gyökérképződést.

Hányszór érdemes műtrágyázni évente?

Évente 2-3 alkalommal, amennyiben szeretnénk megőrizni a füvesítés utáni közvetlen állapotokat.

Használjunk mindig az évszaknak megfelelő speciális gyep műtrágyát.

Milyen műtrágyát használjunk?

Több kiváló minőségű gyep műtrágya is létezik. Válasszon speciális gyep műtrágyákat, és a leginkább környezetkímélőt! Ma már léteznek bio, azaz természetes összetevőkből álló gyeptrágyák is, amelyek a talajegyensúly megörzésében játszanak nagy szerepet!

Hogyan kell a fű felülvetését végezni?

 • A teljes területet szellőztessük át, majd lazítsuk fel azokat a részeket, ahol teljesen hiányzik a gyep.
 • Szórjuk be fűmaggal.
 • Szórjuk át gyökeresedést beindító - starter - műtrágyával.
 • Óvatosan gereblyézzük be, nem szükséges mélyen.
 • Hengerezéssel, vagy jobb híján taposással tömörítsük be.
 • Állandóan ismétlődő öntözéssel ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a felső 2-3 cm föld.

Ma már léteznek speciálisan felülvetésre alkalmas fűmagkeverékek is.

Hogyan védekezzünk a gyomok ellen?

Hogyan védekezzünk a rovarok ellen?

Hogyan védekezzünk a levélbetegségek ellen?

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel...