automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

fűfelújítás - Esőmester

Most 2021 ősze van. Konkrétan, most így gyepszellőztess!

Nyírás

A 35-40 mm a javasolt, de csak akkor, ha nem skalpolod vele a gyeped! Egyébként a skalpolás feletti vágást ejtsd meg. Mit jelent a skalpolás?

Szellőztetés

Késes gyepszellőztetővel egy vagy két irányba, 6-9 mm vágási mélységgel. A mélység a filcréteg vastagságát függ.

Tisztítás

Lombseprűvel húzd össze a növényi maradékot és a fűnyíróval porszívózd alaposan fel.

Felülvetés

Nem feltétlen szükséges. Azonban ilyenkor lehet hatékonyan befolyásolni a gyepállomány összetételét. A mag megválasztása az igénynek és az adottságoknak megfelelő legyen. 

Általános felhasználásra a Landscaper Pro Performance fűmagot ajánlom!

Homokszórás

Ez sem feltétlen szükséges, azonban, ha felszíni hibák vagy kopás jelentkezik, akkor javasolt. Nagyobb foltozás esetén fűmaggal keverve a homokot. Egy lapát homokhoz egy marék fűmaggal.

Tápanyagpótlás

Nitrogéntöbbletes műtrágya mehet, de mindenképpen burkolt legyen! A szokásosnál valamivel kevesebb, hogy október végéig kiürüljön a nitrogén, amikor is jöhet a magas kálium tartalmú téli felkészítés.

Tápanyagpótlásra a Landscaper Pro Maintance műtrágyát ajánlom! 

De, ha jelentős felülvetés volt, akkora jöhet a New Grass!

Öntözés

Jó alaposan, átitató jelleggel öntözd meg. A nagyobb befoltozott területeken pedig ne hagyd, hogy kiszáradjon.

Lentebb a lépések részleteiről és a buktatókról olvashatsz!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha igazán szép gyepet szeretnél, akkor tavasszal és ősszel szükséges, hogy alapos gyepszellőztetéssel könnyíts, frissíts a füves területen!

Én csak gondolom, hogy az ismeretanyag hiánya vagy a félelem az, ami miatt nem vágnak bele ebbe a nem túl nagy munkába, ami természetesen a füves terület méretéből adódóan változhat, de azért általában egy napos fizikai munka. Könnyű fizikai munkának már éppen nem nevezném, de azért nem kell megszakadni bele! Én a saját 200 m2 füves területemen 1 nap alatt könnyen meg tudom csinálni a gyepszellőztetést.

Aki látott már ilyet, az tudja, hogy a végeredménye olyan, mint ha megsemmisült volna a korábbi gyep, ezért talán ódzkodik attól, hogy azzal a gyeppel, amivel ő már annyit dolgozott, ezt a rettenetes műveletet hajtsa végre. Igen tudom, nekem a mai napig megszokhatatlan látvány, azonban 3-4 hét múlva jelentkező eredmények mindig kárpótolnak érte!

Mi történik a gyepszellőztetéskor?

A gyepszellőztetés lényege, hogy az elhalt és elsárgult, bomló növényi részeket eltávolítsuk az élő szálak közül és meglazítsuk a gyökereket fedő talajt azért, hogy a víz és a levegő könnyebben átjárja. Amikor a gyep a tavaszi hőmérséklet emelkedés (+8 °C ) hatására növekedni kezd, akkor az eltávolított elhalt szálak és más bomló dolgok helyén a fű egészséges új hajtásai tudnak megjelenni. Az erőteljes összefüggő, smaragdzöld és sűrű gyep egy kiterjedt, mélyre húzódó gyökérzettel kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy meg is tudja tartani a zöldtömegét. Amikor a talajfelszínt lazítjuk a gyepszellőztetéssel, akkor a gyökérzet több levegőhöz jut és a talaj nagyobb vízáteresztő képességével is javulnak az életfeltételei.

Mi így gyepszellőztetünk!

A következőkben azokat a lépéseket vesszük át, ahogyan mi végezzük el a gyepszellőztetést tavasszal! Tavasszal, akkor kezdünk ehhez a munkafolyamathoz, amikor a hőmérséklet +10 °C fölött van és éjszaka sem várható már talaj menti fagy. Hozzáteszem, hogy nem egyszer következett be váratlan hóesés és fagyok a szeszélyes tavaszban a gyepszellőztetés után, de ennek ellenére sem maradtak el a kiemelkedően jótékony hatások.

 • Fűnyírás

Először alaposan lenyírjuk a gyepet, ami azt jelenti, hogy 3-4 cm-nél ne legyenek hosszabb fűszálak. Feltehetően a tél előtti utolsó nyíráskor jó mélyre le lett vágva a gyep, ezért – és amiatt, hogy még nem indult meg a jelentős növekedés – nem fog a számára stresszes lenni. A mély nyírásra azért van szükség, hogy a gyepszellőztető gép drót vagy kés eszközei jobban hozzáférjenek a talajfelszínhez és arról a filcréteg képződményt eltávolítsa. Valamint a talajlazítást is jobban elvégzi így, megkönnyítve a csapadékkal feloldott tápanyag felszívódását és a talajlevegőzést.

 • Gyepszellőztető gép beállítása

Csak úgy, mint a fűnyíró gépen, a gyepszellőztető gépen is van magasság állítási lehetőség. Az általunk használt gépen 1-5 fokozat van és a 2. fokozattal dolgozom otthon. Ha nem használt még korábban ilyen gépet, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy egy félreeső helyen kezdje el kipróbálni. Találja meg a megfelelő magasságot úgy, hogy felülről lefelé (5-1) haladva próbálja ki az erősségét. Ha nem biztos a dolgában, akkor először használja a 3. fokozatot. Ha majd lesz egy tapasztalata arról, hogy mekkora pozitív változást tud a gyepszellőztetés okozni a gyep minőségében, akkor utána úgy is bátrabb lesz a fokozatok terén.

 • Gyepszellőztetés géppel

Én mindig egy hosszú egyenessel kezdem, párhuzamosan haladva a burkolat mellett, egy bő 10 cm-rel beljebb a kőburkolat szélétől, hogy megvédjem a késeket vagy a drótokat a sérüléstől. Az én gépem húzva jobban dolgozik, mint ha tolom, próbálja ki, hogy az Önénél mi a helyzet. Nagyobb íveket tudok követni a géppel, de kanyarodni nem szabad, mint egy fűnyírónál, mert akkor szinte leborotválja a talajfelszínt. Fontos javaslat, hogy ne álljon meg a működésben lévő géppel, mert pár fordulat is elég az egyhelyben járó gépnek, hogy teljesen lekaparja a talaj felszínét! Amikor úgy látom, hogy már elhagy egy-egy kikapart növénymaradványt, akkor ürítem a fűgyűjtőt, ami meglepően hamar megtelik. Ezért mindig jó sok zöldhulladék zsákkal készülök, mert nekem 5 zsákra is szükségem van a 200 m2-en. Amikor már szörnyen néz ki a terület és igazán szívfájdító érzés ránézni, akkor jó.

 • Lombseprés

Szóval, én a gyepszellőztetés után egy lombseprűvel még áthúzom a területet. Bár a gép fűgyűjtős, mégis ezzel még meglepően sok nyesedéket tudok összegyűjteni.

 • Fűnyíróval tisztítás

Miután megvagyok a lomsepréssel, utána még áttolom a területen a fűnyírót is, mivel a legkisebb törmelékeket a fűnyíró késének a pörgéséből fakadó felhajtó erő felszippantja és ez után tényleg olyan tiszta lesz a felület, amilyennek én szeretem.

 • Felülvetés

Én minden gyepfelújítás alkalmával elszórók 2-3 kg kifejezetten felülvetésre javallott fűmagot, hogy frissítsem és fiatalítsam az állományt. Igyekszem a jobban megviselt területekre picivel többet hinteni, míg az erősebb területeket csak gyérebben hintem meg. Nem használok túl sok magot egy alkalommal, viszont azt

 • Tápanyag kiszórás

A tápanyag kiszórás titka, hogy mindenképpen egyenletesen legyen kiszórva a megfelelő mennyiségű anyag! Általában kétféle tápanyagot használunk, a műtrágyákat és a szerves anyagokat pótló gyeptrágyákat. Én a környezetünk megóvása érdekében a szerves anyagokat preferálom és bár valamivel hosszabb idő múlva hoznak eredményeket, mégis azok maradandóbbak lesznek.

 • Öntözés

Amikor minden a helyére került, akkor jöhet az öntözés! Természetesen ez azt jelenti, hogy bekapcsolom az automata öntözőrendszerem és az adott hőmérsékletnek megfelelően beállítom, hogy annyi csapadékot juttasson ki, amennyi ahhoz kell, hogy ne száradjon ki a kezelt felület.

 • Pihentetés

Ez mindösszesen annyit jelent, hogy megkérem a családtagjaimat, hogy néhány napig egyáltalán ne használják a gyepet! Az új magoknak be kell ágyazódni és a meglévő gyepnek pedig regenerálódni, illetve magába szívni a tápanyagokat ahhoz, hogy erőteljesen meginduljon!

Utógondozás

Én az első nyírással addig várok, amíg csak lehet. Amikor a maradék „régi” fűszlak elérik a 8 cm-es magasságot, akkor visszavágom 5 cm-re. Mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodoma gyepfelületen és akkor is kíméletesen mozgok a fűnyíróval. Ahogy sűrűsödikhétről-hétre a gyep, úgy megyek lejjebb, míg elérem a végleges 4-5 cm-es komfortmagasságot!

Fokozottan figyelek az öntözésre, hogy lehetőleg ne száradjon ki a gyepfelület, azonban ahogy sűrűsödik, úgy csökkentem az öntözést állandó hőmérséklet mellett. Növekvő hőmérséklet mellett pedig alkalmazkodom. És boldogan várom a természetes csapadékot, mivel az eső után érzékelhetően gyorsul a regeneráció.

Mikor jelentkezik a gyepszellőztetés hatása?

Tavasszal (hőmérsékletfüggő) általában a 4. hetet követően már jelentősen besűrűsödött a gyep és még ez fokozódik a további nyírások után és nagyjából a 6. héten áll be a stabilan az optimális állapot, ami annyira szeretek!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…

Fűfelújítás

Elég sokan gondolják úgy, hogy számukra az egyetlen megoldás az áhított szépségű gyep eléréséhez, ha azt újra telepítik. Bár 3-4 éve - amikor telepítették - még csodás volt, de mára már annyira leromlott a füvesítés állapota, hogy nem lehet más út, csak a borzalmas újratelepítés. Lehet, hogy ez valóban így van, de meglehet, hogy van más megoldás is.

Sajnos tény, hogy nem minden esetben alkalmazható a fűfelújítás. De ha az eredeti gyepalkotók legalább 50%-a még él, és kiküszöbölhetők az egyéb veszélyeztető tényezők is, akkor érdemes megpróbálni.

A fűmegújítás nem okoz a kertben nagy felfordulást, töredéke költségből megúszható, mint az újratelepítés, amiben biztosak vagyunk, hogy Ön is szívesen kihagyna!

Alapvető problémák

Érdekes területre tévedtünk, amikor a füvesített terület, és a gyepápolás alapvető problémáit keressük. Érdekes, hiszen ugyanazokat a dolgokat találjuk, amelyek nélkül a szép, egészséges, és üde zöld gyepünk nem is létezhetne.

Gondolta volna, hogy a fűnyírással, öntözéssel lassú, de biztos pusztulásba vezeti a gyepet?

Fűnyírás

A fűnyírás miatt, a talajban raktározott növényi tápanyagok jelentős része elvonódik. Ha nem pótoljuk rendszeres időben, akkor a fű kifakul, megritkul és legyengül a gyep, majd hamarosan áldozatául esik valamelyik gomba- vagy vírusbetegségnek.
Mivel a füvet a nyírással állandó növekedésre serkentjük, ezért már 20-30 nyírás következtében is jelentős mértékű tápanyagot vesz fel a rendelkezésére álló tápanyagokból. Tápanyag utánpótlás, vagy nem megfelelő tápanyag ellátás következtében, a századik nyírás után, azaz két év kimerül.

Öntözés

Az egy- két éves gyepek esetén is a talaj tápanyagtartaléka kimerülhet, amiben az állandó öntözés is komoly szerepet kaphat. Az elfogadott ideális öntözése a gyepnek a több naponkénti, de nagyobb mennyiség kijuttatása, ez mégis problémákat vethet fel, mivel a nagymennyiségű víz, képes elmosni a talajfelszín közelében lévő tápanyagokat. Ebben az esetben a hiánytünetek elkerülhetetlenek.

Tápanyag utánpótlás

A fűnek különféle anyagra van szüksége a csirázáshoz, a gyökerezéshez, a zöldállomány növeléséhez, illetve annak sűrűsödéséhez. Ezek ideális jelenlétében képes hosszútávon életben maradni. Amikor nem megfelelő anyagokat, nem megfelelő időközönként kap a fű, akkor hiánytüneteket fog mutatni.

Talajszerkezet

A fű minőségénél a mag játssza a főszerepet, majd a gondozás, és csak ezt követően a talaj. Ennek ellenére a talajszerkezet az öntözések, és a terhelés, és más természetes folyamatok következtében túl kötötté, de néha túl lazává válik. Ilyenkor a fű gyökérzete nem kap elég levegőt, a víz nem jut el a gyökérzetig, vagy bizonyos esetekben elszalad. Ilyenkor ismét számíthatunk a hiánytünetek megjelenésére.

Megoldások

Látjuk tehát, hogy a szépséges gyepünk fenntartására tett igyekezeteink azok, és pontosan azok a tényezők, amik egyben meggátolják a hőn vágyott végeredmény elérését.

Láthatjuk azonban azt is, hogy az ideális állapottól való eltérést hiánytünetek, vagy tünet együttesek okozzák.

Mit lehet tenni?

A kedvezőtlen állapotok felszámolásával a hiánytünetek is eltűnnek. A következőkben bemutatunk néhány alkalmazott módszerünket, a melyeket a fűfelújítás során végzünk az eredeti állapotok visszaállítására. 

Gyepszellőztetés

Látni fogjuk, hogy a gyepszellőztetés a fűfelújítás egyik leghatékonyabb eszköze.

A probléma:

 • Gyepfilc keletkezik a felületen.
 • A levegő és a vízfelvétel erősen akadályozott.
 • A betegségek ideális táptalajt találnak a filcrétegben.
 • Az átgyökeresedés mértéke csekély.

Megoldás: A nagy fordulatszámon dolgozó vékony szellőztetőkések, vagy drótok alaposan kitisztítják a gyep tövét, és az elhalt növényi részektől megszabadítják. Ezáltal ismét élettér keletkezik az új hajtások számára. A levegő, a víz és tápanyagok ismét akadálytalanul eljutnak a talajon keresztül a gyökérzónába.

Lélegeztetés, levegőztetés

Probléma: A felső néhány centiméteres talaj összetömörödik a szezon folyamán. Csökken a növény gázcseréje, valamint vízzáró részek alakulnak ki. Csökken a talajélőlények aktivitása.
Megoldás: A perforátor sűrű lyukhálózatot készít a gyepszőnyegben átfedésben, 400-500 lyuk/m2 sűrűségben. A függőlegesen fel-le mozgó kónuszos tüskék 6 cm mélységig hatolnak a talajba, és a kiemelt dugócskákat összegyűjtik.

Öntözés

A legegyszerűbb, és a legkényelmesebb megoldás.

Probléma: A gyep csak ritkán, vagy rendszertelenül, és nem egyenletes mennyiségű vizet kap. A felső néhány centiméteres talaj összetömörödik a szezon folyamán. Szárad, foltokban kopik.
Megoldás: Automata öntözőrendszer telepítés. Továbbiakban nem rabolja az időnket, energiánkat, és a pénztárcánkat.

Homokszórás

A homok kijuttatás egy gyorsan és gazdaságosan végrehajtható fűfelújítási folyamat.

Probléma: A gyepes talajrétegnek lecsökken levegő és a vízáteresztő képessége. A felső réteg felszáradása túl lassan megy végbe, egy sárréteg alakul ki a felületen a tartós nedvesség miatt. A használat következtében felületi egyenlőtlenségek alakulnak ki.
Megoldás: 0-2 mm szemcseméretű homok kijuttatása a felszínre. Ez a folyamat egyben a már meglévő gyepfilcet is felszámolja, és meggátolja a jövőbeli kialakulását.

A felülvetés

Olcsó és jó megoldás. Előfeltétele a gyepszellőztetés.

Probléma: Az intenzív terhelés következtében elhasználódnak a füvek. Kiritkulások, lyukak, kopasz helyek keletkeznek. Nemkívánatos füvek és gyomok telepednek le. A gyep terhelhetősége lecsökken.
Megoldás: A perforációs vetéssel lehetővé válik a régi állományban egy új gyep elterjesztése és fajtaváltása. A gyepperforátor négyzetméterenként 400-500 lyukat készít, és ezekbe a 2-3 cm mély lyukakba vet. A fiatal csíranövények zavartalanul fejlődhetnek a lyukak védelmében.

Késes felülvetés
Megoldás: A kiritkult gyepet késes felülvető célgéppel kezeljük. Ez a gép 3 cm-enként hasítékot hoz létre a régi gyepben, s ebbe az előkészített magágyba veti a magvat. A magok így egy védett csírázásra alkalmas barázdába kerülnek.

Tápanyagpótlás

Trágyázásnak döntő szerepe van a sűrű, terhelhető, vizuálisan vonzó gyep kialakításában, megtartásában.

Probléma: Amikor csak az öntözővizet pótoljuk, és nem foglalkozunk a makro- és mikroelemek pótlásával, akkor növényeink hiánytüneteket mutathatnak, amelyek a kijuttatott víz mennyiségének növelésével egyre inkább fokozódhatnak.
Megoldás: Tápanyagpótlás oldott, vagy szemcsés műtrágyával. A legjobb azonban ha maximálisan környezetkímélő szerves anyagot használ fel. Nekünk van egy ilyen csodaszerünk!

Ne adja fel!

A fű újratelepítési összegéből sikerült a füvet is gyönyörűen megújítani, és egy automata öntözőrendszert is beépíteni.

Gondolja meg, mielőtt döntést hoz!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel...