automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

Ezt keresi? gyep gondozása - Esőmester

A fűiskolákban hosszan (12-18 hónap) nevelt gyepszőnyeget a szakemberek rendszeres öntözéssel, nyírással, tápanyag utánpótlással készítik fel arra, hogy a kertünkbe megérkezve elegendő energiával rendelkezzen ahhoz, hogy átvészelje a felszedés és környezetváltozás okozta stresszhelyzetet, hogy gyorsan legyökeresedjen, valamint az esztétikai minőségét megőrizve élénkzöld, tömött, összefüggő és egészséges pázsitot alkosson. Ha azt szeretnénk, hogy megőrizzük ezeket az értékeit, akkor egész egyszerűen ezt a műveletsort kell nekünk is alkalmaznunk. Tehát nyírjuk, öntözzük és gondoskodjunk számára a megfelelő tápanyagról!

Szeretem a gyepem!
Fűnyírás
Gyepszellőztetés
Tápanyagpótlás
Gyomtalanítás
Öntözés
Szerszámok
Tanácsok

 

Szeretem a gyepem!

A gyönyörű gyep, a kert egyik legesztétikusabb látványa. Amikor igazán szép és egészséges, sűrű gyepet látok, tényleg kedvem lenne lefeküdni rá, és ez igen jó érzés.

A növényzet, így a fű is élő, ezáltal növekvő, változó, és gondozást igénylő élőlény. Nem elég a kerttervezés és a kertépítés alatt minőségi munkát végezni. Csak folyamatos törődéssel és ápolással tarthatjuk fenn a kertépítés végén átadott kert és a gyep minőségét.

Még nem beszéltem olyan kert tulajdonossal, aki ne szerette volna a gyepét még szebbnek látni. Van, aki ezt szakemberre bízza, de van, aki saját maga dolgozik ezen. Nekik szólnak az alábbi gyepgondozási tanácsaim.

 

Fűnyírás

Az egyenletes és egészséges pázsit elérésének és fenntartásának fontos eleme a rendszeres fűnyírás. A fűnyírást minimum hetente végezzük, ezáltal mindig dús és erős gyepfelületet kapunk. Ugyanezen oknál fogva a gyengébb gyomnövények sem tudnak megerősödni. A fűnyírást mindaddig folytassuk, amíg a fű növekedési periódusa tart. Az utolsó, késő őszi fűnyírást nem szabad elhagyni! Ősszel nyírjuk a füvet alacsonyabbra, hogy a reggeli pára könnyebben távozhasson.

Ehhez mindig borotvaéles pengéjű és minőségi fűnyíróra valamint szegélynyíróra van szükség! Ha a penge nem borotvaéles, akkor a vágáskép sem lesz tökéletes. Tehát nem elég egy évben egyszer megélezni a vágókéseket.

A tompa élű kés roncsolja a fűszálvégeket és rojtos lesz tőle a fűszálvég. A sérült részek rövid időn belül elszáradnak, és ilyenkor a gyep olyan benyomást kelt, mintha kiszáradna, rontva a kert szépségét. Főleg a nyári melegben tapasztalható ez a félrevezető jelenség. Csökken esztétikailag a gyepfelületünk értéke, és a sérülések miatt könnyebben lebetegszik a fű.

A fűszálakon keletkező seben keresztül támad a gombás fertőzés. Minden hónapban, pár perces késélezési munkával mindez elkerülhető.

A fűnyíráskor ne hagyjuk a nyesedéket a gyepfelületen, mivel az öntözés hatására vastag gyepfilc alakul ki, annak minden káros következményével. Ha a gyep háromszor van nyírva egy héten, akkor az egyik nyírás apró nyesedékét hagyjuk rajta.

 

Gyepszellőztetés

A ráfordított munka többszörös eredményét fogja hozni a fű szépségével ez a művelet.

Bár a művelet olyan, mintha most tennénk tönkre a szép gyepünket, mégse féljünk a fű megtépkedésétől. Érthető módon ott hibázik sok kerttulajdonos, hogy az első méterek után abbahagyja a gyepszellőztetést, megriadva a kidobált fűszál mennyisége és a látvány miatt.

Nem kell megijedni a gyepszellőzetési munka látványától. Igaz, első pillantásra úgy tűnik, mintha kiszántottuk volna a kerttulajdonos büszkeségét, de két hét múlva már olyan lesz a pázsit kertünkben, hogy csodájára járnak majd az emberek.

Még ha ritka a fűállomány, akkor is megéri ez a művelet, mert sokkal szebb lesz a fű.

Azért van ez a gyönyörű regenerálódás, mert a megszaggatott fűszál gyökérzete arra van kényszerítve, hogy új sarjakat hozzon, vagyis tömöttebb fűszálcsomókat neveljen.

A gyepszellőztetést követően 50 g/m2 műtrágyát szórjunk ki a fűre egyenletesen, és rendszeresen kapjon öntözést, legjobb ha öntözőrendszer segítségével.
Ha a tökéletességre törekszünk, akkor érdemes gyökerezést serkentő tápoldattal és talajkondicionáló anyaggal megpermetezni a fűállományt. A permetezést ismételjük meg háromhetente, és a kert legszebb dísze, a csodás pázsit lesz a jutalmunk.

Mielőtt a gyepszellőztetéshez hozzáfognánk, nyírjuk le jó alacsonyra a gyepet.

A gyepszellőztetést az erre specializált gyepszellőztető géppel végezzük. A kereskedelemben kapható gereblye formájú, kézi gyepszellőztető fej is. Ha a kézi verziót választjuk, akkor a kert gyepes területén hosszanti és keresztirányba is húzzuk át, és minden leesett fűszálat gondosan gyűjtsünk össze.

A gyepszellőztetés ideális időpontja a kora tavasz. Bár a forró nyári időszakon kívül, bármikor megtehetjük.

 

Tápanyagpótlás

A sűrű gyep másik feltétele a tápanyagpótlás.

A növekedési időszakban - ha nem műtrágyát használunk - négyzetméterenkénti 4 dkg tápsóval évente két-három alkalommal egyenletesen szórjuk be, és utána feltétlen öntözzük meg. A tápsó főleg nitrogéntartalmú legyen, és a fűnyírás után a legjobb kiszórni.

Szeptember végétől azonban ne használjunk már nitrogén tartalmú trágyát, ezzel segítve a pázsit télre való felkészülését.

Két éves pázsitoknál a talajt nagyon vékony rétegben be kell teríteni trágyafölddel vagy bőséges tápanyagtartalmú, komposztfölddel. Ez nagyon fontos, mert nemcsak tápanyagot biztosít a fű számára a földbe mosódással, hanem a téli időszakban védi a gyökereket a fagytól. Tavasszal pedig a dús gyökérképződést és a fű növekedését is elősegíti.

Kora tavasszal a pázsitot át kell gereblyézni, mielőtt az erőteljesebb fűnövekedés beindulna. Ha kipusztult részek keletkeztek foltokban, akkor felásás vagy lazítás után be kell vetni, vagy gyepszőnyeg tekercsből kivágva befoltozni. Azokon a részeken, ahol csak kiritkult a fű elég, ha közé vetünk, és a magokat dogozzuk be úgy a talajba, ahogy az új telepítéskor.

Figyelmeztetés!
Ne nyúljunk a műtrágyákhoz csupasz kézzel! Kezünkön lévő sérüléseken a véráramba jutva, komoly fertőzéseket okozhat.

Gyomtalanítás

A pázsitgondozás legtöbb munkát jelentő része a fűnyírás után, a gyomok rendszeres eltávolítása. Az évelő gyomokat éles szerszámmal mélyen szúrjuk ki a fű közül úgy, hogy ne maradjon a földben kihajtásra alkalmas darabkája.

Ha a pázsit számára nem megfelelő a kert talaja, vagy az öntözés hiánya lép fel, akkor jelennek meg tömegesen az évelő gyomnövények.
Az egészséges fű olyan életerős növény, hogy ha jól érzi magát, és a fejlődéséhez optimálisak a feltételek, akkor kíméletlenül kiszorítja az összes versenytársát, és elfojtja a feltörő kerti gyomot.

Tehát a legcélravezetőbb megoldás a gyomtalanításra, ha a pázsitfüveket megerősítjük. Teremtsünk olyan feltételeket, amelyek a fűnek optimálisak, a gyomok sokasodását pedig hátráltatják.

Alapvető a gyep gondozásában, hogy minél többet nyírjuk a füvet, annál kisebb az esélye az egyéves gyomok virágzásának és magérlelésének. Még a virágzás előtt kapáljuk ki őket, mert jövőre újra támadnak majd a kert egész területén.

Az évelő gyomok fiatalon könnyen kihúzhatók a talajból. Sok évelő olyan erős, hogy előbb-utóbb teljes foltokban átvenné a hatalmat a pázsitban. Ha lehet, gyökerestül távolítsuk el őket, vagy a foltokat kezeljük gyomirtószerrel esetleg forró vízzel.

Figyelmeztetés!
Ne nyúljunk a gyomírtószerekhez csupasz kézzel! Kezünkön lévő sérüléseken a véráramba jutva, komoly fertőzéseket okozhat.

Öntözés

Általában a ritkább, de nagyobb mennyiségű öntözés javasolható.

Ilyenkor a gyepgyökérzet mélyebbre lekúszik, így mélyebb rétegekből tud tápanyagot és nedvességet felvenni. A gyakoribb, kis vízadagokkal való öntözés a gyökeresedés elsekélyesedéséhez vezet, mivel a gyökerek a nedves feltalajban maradnak. Ez erősen csökkenti gyepünk taposás és szárazságtűrését, valamint csökkenti a tápanyagközeg szélességét. A növényállományban a nemkívánatos fajok ilyenkor könnyen felszaporodnak és kiterjednek.

Sajnos az öntözésre szánt öntözővíz korlátozott mértékben előforduló és drága természeti erőforrás, ezért igyekezzünk az öntözést a leghatékonyabbá tenni, így minimalizálni. Ebben segíthet a magas színvonalú öntözéstechnika, az automata öntözőrendszer.

Lásd: Víztakarékos öntözőrendszer menüben.

Az öntözőrendszer működési időpontjának helyes megválasztása, a szórófejek pontos beállítása, a megfelelő átfedések, és a szélcsendben történő öntözés minimalizálja kiadásunkat.

 

Szerszámok

 
 
 
 
Fűnyíró
 
Szegélynyíró
 
Gyepszellőztető
 
 
 
 
Gyeplevegőztető
 
Műtrágyaszóró
 
Gereblye és lombseprű
 
 
 
 
Gyomkiszúró
 
Kézi szerszámok
 
Fűhenger

 

 

Tanácsok

Ha még kerttervezés és kertépítés előtt áll, akkor javaslom, gondolja át a következőket:

Mennyi időt szán a kert gondozására?

Ennek megfelelően alakítsa ki a kertépítés során a gyepfelület méretét, mivel ez a kert legtöbb időt igénylő növénye.

Mennyi időt szán a kert öntözésére?

Már kisebb gyepfelületnél is órákig tarthat az öntözés, ezért nagyon kényelmes az automata öntözőrendszer. A kezdeti öntözés kedve hamar elszáll.

 

További információ az Öntözőrendszer AKCIÓ menüben.

 

AJÁNLATKÉRÉS

Szeretem a gyepem!
Fűbetegségek
Mitől alakulhat ki a gombásodás?
Kártevő állatok
Gyomok elleni védekezés
Gyepszőnyegezés utáni problémák
Nem biztos, hogy tönkrement

Szeretem a gyepem

Amikor a szép fű gyenge, ritka, és foltos lett, amikor megváltozott a természetes színe, és barna, sárga, esetleg rózsaszín, vattapamacsok vagy más oda nem illő dolgok vannak benne, akkor több mint valószínű, hogy a szeretett gyep beteg.

Ha a gyep szükségletei ki vannak elégítve, akkor nem betegszik meg. A gyep betegségeit hiánybetegségekként foghatjuk fel. Ennek többsége az egyensúlyi állapot megbomlásának következménye. Ha megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, akkor a gyep egészsége újra helyreáll.

Az alábbiakban segítséget próbálunk nyújtani ahhoz, hogy a kertjében lévő füvesített terület újra szép, üde, és egészséges legyen.

Fűbetegségek

Jellemzően két csoportba sorolhatók a gyepbetegségek a gomba-, és a vírus-betegségek csoportjába. Kulcsfontosságú, hogy beavatkozás előtt helyesen ismerjük fel a probléma okozóját, mert az orvoslásuk különböző lehet.

Tudni kell azt is, hogy számos tünet (szimptóma) utalhat többféle gyepbetegségre, és több betegség is felléphet egyszerre, ilyenkor összetett tüneteket mutatva.

A leggyakrabban előforduló gyepbetegségek:

Gombakörök (Marasmius)

Rozsdabetegségek (Corticium sp.)

Egész évben fertőzhet, főleg magas páratartalom, vagy túlöntözés mellett.

Szimptóma: Kezdetben világosbarna, később sárgás elszíneződés látható. Párás időben a levelén kezdetben rózsaszín, majd egyöntetű piros elszíneződés tapasztalható.

Javaslat: A nyírási magasság csökkentése, gyepszellőztetés - és a gyepfilc vékonyítása, kiegyenlített tápanyag utánpótlás.

Rozsdabetegségek (Puccinia)

Nyáron fertőző, különböző rozsdafajok okozzák.

Szimptóma: Különböző színű, sárga-barna-fekete foltosodás képződik a levélen, amelyen spórák láthatók. A széllel, a fűnyírással, és a talpra ragadva terjed.

Javaslat: A köztesgazda Berberis (Borbolya- szúrós dísznövény fajok) eltávolítása, vagy lecserélése, a felület időszakos kiszárítása, a gyepfelület gyengítésének elkerülése, lomblevelek állandó összeszedése.

Rozsdabetegségek (Ophiobolus)

A talaj meszezése és az egyoldalú tápanyag utánpótlás segíti elő a kifejlődését.

Szimptóma: Kezdetben 5-10cm átmérőjű ovális körök alakulnak ki, melyek a szélükön, bronzos elszíneződést kaphatnak. A betegség előre haladásával a foltok kiterjednek, elhal középen a fű,idegen füvek és gyomok telepednek meg az elhalt részeken. A betegség gombakörök módjára terjed, évről évre nagyobb körök formájában.

Javaslat: Vasszulfát permetezéssel növelhetjük az ellenálló képességét, a tápanyag utánpótlás ésszerűsítése.

Hópenész (Microdochium Gerlachia nivalis)

Jellemzően a hóolvadás után terjed nagyobb területeken, de tavasztól őszig fertőz.

Szimptóma: A levélen fehéres-szürkés-pirosas bevonat tűnik fel, a fertőzés aktív zónájában, kicsi ovális körök melyek 30 cm körülire nőnek majd összeolvadnak.

Javaslat: Kálium és vas alapú trágyák alkalmazása, megelőző vegyszeres permetezés alkalmazása, talajfelület szárítás, a gyepfilc, a lomb, és a nyesedék eltávolítása.

Levélfoltosság (Helmintosporium/Drechslera)

Leginkább a hűvösebb hónapokban, azaz 15-20 C hőmérsékleten fertőz, magas páratartalom mellett.

Szimptóma: A levélen feketére színeződött szélű barnás foltok jelennek meg, melyek a fertőzés előrehaladtával nagyobbak lesznek, a foltok közepe teljesen elhal és sárgára színeződik. Jelentős fertőzés esetén a növény teljesen elhal, és hiányzó foltok keletkeznek a gyepen.

Javaslat: Használjunk magas kálium tartalmú trágyákat, és kerüljük a nitrogén tartalmat. A felületet szárítással, majd lyuggatással kezeljük, és gyepszellőztessünk.

Dollárfolt (Sclerotinia)

Meleg időjárásban és magas páratartalomban jelenhet meg a fertőzés, amit a fűnyíróval, vagy a talpunkkal gyorsan áthordozhatunk. Különösen veszélyeztettek a Poa és Festuca fajták.

Szimptóma: Kb. 2 cm nagyságú, apró, sárgás elszíneződés keletkezik, amely később kicsit nagyobbá válik. Közelről, a levél szélén fehéres foltok láthatók.

Javaslat: A talajfelszín szárazon tartása, légmozgás beindítása, megfelelően beállított öntözés, és a gyepfilc eltávolítása.

Dollárfolt ( Phytium)

Meleg időkben, nyáron fertőz. Több formában is megjelenhet a gyep korától függően.

Szimptóma: A fű csírázási fázisában a kikelt növény elhal, elszárad a levele, és a talajból könnyen kihúzható. Gyökerét sötétre elszíneződöttnek látjuk. Meglévő gyepeknél az eleinte különálló szürkés foltok összeolvadnak, és nagy fertőzött területekké alakulnak. Ebben a szakaszban a tünetek hasonlóak a szárazság idején tapasztalt jelenségekhez. Viszont az egyes növények alapos megnézésével látható a különbség. Könnyen kihúzható, gyökere sötétre színeződött, miközben a levél szürkés-sárgás árnyalatot kapott.

Javaslat: Reggel öntözzünk, hogy utána gyorsan felszáradjon a levél, egyúttal kerüljük a túlöntözést. Használjunk nagyobb adag káliumot. Ha sűrű a gyepállomány, akkor ritkítsuk gyepszellőztetéssel, csökkentsük a gyepfilcet.

Dollárfolt (Typhula)

Szimptóma: Igazi téli betegség, a fertőzés gyakran a hótakaró alatt terjed el, és csak hóolvadás után vehetők észre a nagyobb kiterjedésű szürke foltok, amelyeken belül a növény elszáradt. Fertőzött gyepekben tavasszal gombostűfejnyi narancssárga pontok figyelhetők meg. A fertőzött felületek többnyire nem halnak el, és a tavasszal a melegek beálltakor regenerálódnak.

Javaslat: Növeljük a kálium mennyiségét, és kerüljük a késő őszi nitrogéntrágyázást. Így ellenállóvá tesszük a gyepet. A fertőzés esetén pedig tavasszal gyepszellőztessünk, és a nyesedéket semmiképpen se hagyjuk rajta.

Mitől alakulhat ki a gombásodás?

A gyepfelületen jelentkező gombásodások kialakulását és elterjedését két fő körülmény, a talaj és a csapadék eltérése okozza!

A talaj, összetétele és minősége, valamint a szerkezete, és a tápanyag tartalma, pH értéke és esetleges fertőzöttsége is katalizátora lehet a különböző gomba fajok megjelenésének.

A csapadék, illetve jellemzően a nagy mennyiségű csapadék kifejezetten kedvez a gombás betegségek kialakulásának és tovább terjedésének.

Mit tehetünk, ha már kialakult a gombásodás?

 • Lehetőleg szakember bevonásával állapítsuk meg, hogy a fertőzést ténylegesen gomba okozta. A félrekezelés komoly problémákat okozhat!
 • Ki kell szárítani a fertőzött gyepfelületet. Mivel a gombás megbetegedések a vizes közeget kedvelik, ezért meg kell vonni a vizet. Nyári forróság esetén 1-3 nap a megvonási javaslat, míg hidegebb – esetleg csapadékosabb időben – ez 2 hét is lehet.
 • A gomba terjedését a gyepfelülettel találkozó eszközök, gépek, sőt még a cipőnk is terjesztheti. Használatukkor általános gombaölő szerrel szükséges, hogy lemossuk.
 • A gomba makacs ellenálló képessége miatt célszerű több, 2-5 kezelést is végrehajtani. Azután is folytatva, miután látszólag már célt ért a kezelés.
 • A meggyógyult felületen érdemes a megelőzésben írt lépéseket elvégezni.

Megelőzés

A korokozók alapvetően mindenhol jelen vannak, de a fertőzés bekövetkeztéhez szükséges a gyep ellenálló képességének a csökkenése, és kedvező környezeti feltételek kialakulása az elszaporodásához.

Ezért a gyepbetegségek kialakulásának a legfontosabb hátráltató tényezője a megelőzés!

A talaj szerkezet módosítása

Jellemző, hogy a problémás esetekben a talaj nagyon tömörödött vagy laza. A tömörödés esetén gyeplazítással, laza talaj esetén kötöttebb talaj bedolgozásával és hengerezéssel ajánlott a talajszerkezet javítása. A megsüllyedt részeken a feltöltés javasolt.

A talaj összetétel és minőség módosítása

Az eredeti altalaj megvizsgálása után felülszórásossal lehet az összetételen javítani.

A tápanyag tartalompótlás és pH érték kiegyensúlyozás

Számos lehetőség létezik mindkét probléma megoldására, műtrágyázás, meszezés, stb…

Az öntözés optimalizálása

A legtöbb gombásodás kialakulásánál helytelen öntözési beállításokkal találkozunk! Fontos az öntözés rendszeressége, mennyisége és területi adottságok figyelembe vétele. Meleg nyarak alkalmával kerüljük az éjszakai öntözést!

A fűmagasság beállítása

A túl hosszúra engedett fű befülledéshez vezethet, ez ideális a gyepfilc kialakulásához, és a gombásodás megjelenéséhez.

Kártevő állatok

Rovarok

Megeshet, hogy a gyepfelület elváltozásának tüneteit nem kórokozó, hanem állati eredetű kártevő okozza. A füveket a gyökérfelülettől kezdve a levelükig fogyasztják különböző rovarok. Sajnos ez nem is a teljes probléma, mivel ezek a rovarok eleséget és élőhelyet biztosítva oda vonzzák a vakondot.

A leggyakoribb rovar kártevők a cserebogárpajor, a lótücsök, a szöcskék, fonalférgek, és a hangyák.

Amennyiben a bogarak, lárvák, fonalférgek felszaporodnak, elsősorban a növény gyökereinek felzabálásával a föld feletti részek pusztulását okozzák. A károk akár nagyobb felületeken is a gyep pusztulásában figyelhetők meg.

Szimptóma: Táplálkozásuk során a földben és a föld fölött lévő növényi részek elpusztításával, valamint járatok és halmok képzésével okoznak károkat. A gyep levelénél fogva felemelhető, gyökere hiányzik. További másodlagos kártételre számíthatunk a földben élő bogarak, lárvák, fonalférgek erős felszaporodásakor a vakondok illetve a madarak részéről, akik táplálékuk után kutatva okoznak további feltúrás jellegű károkat.

Javaslat: Ebben az estben védekezni már késő, erős támadást viszont csak szakember tud végezni, mivel olyan vegyszerek alkalmazására van szükség, amely szelektíven specializált. Bízza szakemberre!

Lásd: Kertépítési tanácsok

! Tanács

A hangyakolóniák alapvetően jótékony hatással vannak környezeti egyensúly fennmaradására. Feladatuk felszámolni a rovarkártevők tetemeit, és gyakran az élő egyedeit is. Normális mennyiségben a jelenlétük kifejezetten előnyös.

Csak akkor számoljuk fel a hangyákat, ha a gyepünkben tesznek károkat a földkupac szerű váraikkal, vagy ha a jelenlétük elviselhetetlenné válik a mennyiségük, vagy az estleges támadásaik miatt!

Megelőzés

A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. A kertépítés és a füvesítés folyamán ezért is fontos, hogy a termőföld fertőtlenítve legyen.

Vakond

A vakond hazánkban védett állat!

Ez a kis állat olyan helyeket kedvel, ahol természetes tápláléka a giliszta, a pajor, a lótücsök és egyéb rovarok nagy számban előfordulnak. Téli álmot nem alszik, egész évben aktív, és munkálkodik is. Hatalmas étvágyát rengeteg munkával csillapítja, tönkretéve a kert füves területeit és a kertépítés örömét.

Szimptóma: Jól ismert vakondtúrások.

Javaslat: Új fű telepítésekor, a talajfertőtlenítéssel védekezhetünk ellene (Amalgerol Prémium), mivel ez elpusztítja a számára fontos táplálékokat. A kertépítés, vagy a füvesítés alatt javasolt a fertőtlenített kertépítési föld használata.

A legpraktikusabb dolog a vakondháló! Ára nem túl magas és új fű telepítésekor egyszerű a lerakása. Sok alkalommal használtuk a kertekben és idáig mindig bevált!

Sok jót hallottam a jó minőségű ultrahangos vakondriasztókról is. Ezek vibrációt keltő készülékek, amit a vakond nem szeret.

A vakond természetes ellensége a nyest. Létezik nyestspray, amibe a nyest vizeletét teszik bele. Ezzel a nyestspray-vel kell befújni a vakond járatait a kert területén, és vélhetőleg eliszkol.

Megelőzés

A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. A füvesítés folyamán ezért fontos a vakondháló használata!

Gyomok elleni védekezés

Rendszertanilag különböző besorolású gyomokat ismerünk. Léteznek egyéves egyszikű, széles levelű kétszikű, és vannak évelő kétszikű gyomok. Amikor ezek a gyomok megjelennek a füvesített területeken a gyepben, akkor rendszerint nem örülünk.

A védekezésnek ellenük alapvetően két módját szoktuk alkalmazni, a mechanikai és a vegyszeres védekezést.

Mechanikai védekezés

 • A mechanikai védekezés egyik formája, amikor a gyomnövényeket a gyökerével együtt távolítjuk el a gyepből. Erre különböző eszközök állnak rendelkezésre, de ide soroljuk a kézzel való kiszedést is.
 • Továbbá még ide tartozik a forró vízzel való leöntés.
 • A mechanikai védekezés másik formája, amikor rendszeresen nyírjuk a füvesített területet, a gyepet. Ez nem csak szebbé teszi, de megelőzi a muharfélék elszaporodását, mivel a rendszeresen ápolt gyepnek gyomelfojtó tulajdonsága van.

Vegyszeres védekezés

 • Közvetett vegyszeres védekezésnek tekinthetjük azt, amikor a megfelelő nitrogén ellátással történik a kiszorítás.
 • Az engedélyezett szelektív gyomirtó szerek használatával forduljunk növényvédő szakemberhez, mivel az alkalmazásuk feltételeit állami törvényerejű rendeletek szabályozzák.

Lásd: A gyep gondozása
Lásd: Kertfenntartás

A fűgyomirtás menete

A gyepes területen megjelenő kétszikű gyomokat vegyszeres gyep gyomirtó permetezésessel távolíthatjuk el, illetve ritkíthatjuk meg. Ez egy nagyon hatékony megoldás, de arra figyelnünk kell, hogy a permetezést soha ne gyepszellőztetés vagy fűnyírás után közvetlenül végezzük, mivel ilyenkor nagyon érzékeny a fű, és veszít az ellenálló képességéből.

A permetezést a nyírás utáni 5.-6. napra időzítsük, mindenképp csapadékmentes és minél naposabb, lehetőleg szélmentes időszakra. Az automata öntözőrendszer működését is függesszük fel.

A gyep gyomirtó szer a frissen kelt fűmagvetésben, vagy a zsenge növényekben is kárt tehet. Ezért a legjobb, ha tavasszal gyepszellőztetünk, és végzünk felülvetést, és majd csak nyár elején, amikor már megerősödött az idei megújító fűállomány, akkor kerítünk sort a vegyszeres gyep gyomirtásra.

A vegyszeres gyep gyomirtás annál eredményesebb lesz, minél nagyobb levélfelületét éri a szer a gyomoknak. A leggyakrabban a fehérhere , és a gyermekláncfű a gyomnövényünk, ami egyébként a nitrogén hiányát is mutatja.

A vegyszeres kezelés után legalább 5-6 napot várjunk a következő fűnyírásig, hogy a szer hatni tudjon. Meleg, száraz időben gyorsabban hat a szer, ezért a kezelés után pár napig még ne kapcsoljuk be az öntözést.

Amikor a gyomok sárgulni kezdenek, vagy elsárgultak, még ne nyírjuk le a füvet. Majd csak akkor, amikor már a szer elérte a gyökereiket is, és azok is pusztulni kezdtek. Ezt úgy tudjuk megállapítani, ha néhány már sárgult gyomot kihúzunk a talajból. Ha a gyökérzete még ép, és fűvágással leszedjük a tetejüket, akkor gyökérről könnyen újrahajthatnak, mert a hatóanyag még nem ért le a levelekből és a száron keresztül a gyökerekig.

Legyünk türelmesek. Nagyban fokozza munkánk hatékonyságát!

Gyepszőnyegezés utáni problémák

Minőségi anyagok felhasználásával, szakszerű munkavégzés mellett szinte kizárt, hogy ezekkel a problémákkal találkozzon!

Amennyiben a következőkben leírtak szerint történik a gyepszőnyegterítés, nem kell aggódni, hogy problémák merülnek fel:

 • Megfelelő minőségű és szerkezetű talaj
 • A talaj szakszerű előkészítése
 • Vakondháló szakszerű telepítése
 • Minőségi gyepszőnyeg
 • Helyesen beállított öntözőrendszer
 • Jól tájékoztatott kerttulajdonos

A következő problémák elsősorban nagy melegben történt gyepszőnyeg telepítéskor fordulhatnak elő, illetve jelenhetnek meg közvetlenül.

A gyepszőnyeg kezdeti zöld színe nem egyöntetű, sárgásbarnás foltszerű elszíneződések láthatók. Ha a telepítés szakszerűen történt, akkor a gyökérrendszer regenerálódásával, szakszerű gondos ápolás mellett ezek a problémák hamarosan megszűnnek.

Sárgásbarnás foltszerű elszíneződések okai:

 • Egyenetlen, vagy nem kellő mennyiségű öntözés miatt a foltoknál kiszáradt a gyep.
 • Az altalaj egyenetlen, ezért hiányos a legyökeresedés.
 • A víz nem hatol be a talajba (elfolyik), összetömörödések vannak a talajban.
 • A talajban foltszerűen terméketlen (betontörmelék, mész, olaj) részek vannak.

Javaslat:

Állapítsa meg a problémát úgy, hogy megvizsgálja a foltokat.

 • Változtasson az öntözés mennyiségén, vagy a szórófejek beállításán.
 • Pótolja ki a talaj egyenetlenségeit aláhordással, vagy hengerezéssel.
 • Lazítsa fel az altalajt.
 • Távolítsa el a terméketlen elemeket, vagy fertőzött talajt.

Gyakori, hogy a kijavított területeken a gyepszőnyeg nagyon hamar regenerálódik, azonban a fertőzött talaj esetében mindenképp pótolja a gyepszőnyeget is a kiégett helyett.

A gyep fokozatosan ritkul, mohásodik, gyomosodik:

 • Túl kevés fényt kap a gyep (északi oldalon van, vagy takarásban).
 • Tápanyaghiány lépett fel.
 • Rendszertelenül van nyírva.

Javaslat:

 • Gondoskodjunk a fényről.
 • Gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról.
 • Tegyük rendszeressé a fűnyírási, illetve gondozási szokásainkat.

A gyep fokozatosan elfilcesedik:

 • A nyírás következtében nyesedék kerül a gyepre.
 • Túl magasra van hagyva a fű.
 • A talaj biológiai aktivitása alacsony.

Javaslat:

 • A nyesedéke eltávolítása, a rákerülés megelőzése.
 • Sűrűbb nyírás, vagy a nyírási magasság beállítása.
 • Gyepszellőztetés.

! Tanács

A fű locsolásának az ideális időpontja a késő esti, illetve a kora reggeli órák. Amikor az éjszakai hőmérséklet 20°C fölé emelkedik, akkor viszont az esti órákban már ne öntözzünk! Ezzel megelőzzük a gombásodás kialakulását.

Nem biztos, hogy tönkrement

Lehet, hogy Ön már feladta a szép, egészséges, smaragdzöld gyepbe fektetett hitét?

Lehet, hogy a gondtalan élvezete helyett, csak a bosszúság maradt?

Tönkrement?

Nem biztos, hogy tönkrement!

Fűfelújítás

Elég sokan gondolják úgy, hogy számukra az egyetlen megoldás az áhított szépségű gyep eléréséhez, ha azt újra füvesítik. Bár 3-4 éve - amikor telepítették - még csodás volt, de mára már annyira leromlott az állapota, hogy nem lehet más út, csak a borzalmas újratelepítés.

Lehet, hogy ez valóban így van, de meglehet, hogy van más megoldás is.

Sajnos tény, hogy nem minden esetben alkalmazható a fűfelújítás. De ha az eredeti gyepalkotók legalább 50%-a még él, és kiküszöbölhetők az egyéb veszélyeztető tényezők is, akkor érdemes megpróbálni.

A fűfelújítás nem okoz a kertben nagy felfordulást, töredéke költségből megúszható, mint az újrafüvesítés, amiben biztosak vagyunk, hogy Ön is szívesen kihagyna!

! Tanács:

Több alkalommal is előfordult már, hogy a probléma megoldásához csak egy automata öntözőrendszer beépítésére volt szükség. A fű újratelepítési összegéből sikerült a füvet is gyönyörűen megújítani, és egy öntözőrendszert is beépíteni.

Lásd: Füvesítés - FŰFELÚJÍTÁS

Gondolja meg, mielőtt döntést hoz!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket,
és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Menthető-e a gyep?
 • Pontosan mi kell hozzá.
 • Pontosan mennyibe kerül.

AJÁNLATKÉRÉS További információ az Akció menüben.

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…


„Szomszédjaink rendeltek öntözőrendszert az Esőmestertől ekkor bátorodtunk fel mi is a feleségemmel. Féltünk, hogy a már meglévő gyep megsérül, vagy tönkremegy, de a nagyon gondos előkészületeknek köszönhetően könnyen regenerálódott a fű az ásás, illetve a telepítés után. Nagyon kényelmes nyarunk volt, nem volt gondunk az öntözéssel és nyaralni is el tudtunk menni, nem kellett a szomszédoktól szívességet kérnünk.”

G. József, Szolnok