automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

gyepszőnyeg - Esőmester

Természetes, hogy bármi olyan dologba, amibe sok pénzt kell fektetni, megpróbálnak az emberek olcsóbb alternatívát találni. Elég hosszú ideig sikerült is teret hódítani az „olcsó” füvesítési megoldásoknak, amik a gyepszőnyeghez hasonló minőséget ígértek egyéb magról vetett technikák alkalmazásával. Jelszavuk: „Pici türelemmel!”

Mindenekelőtt szeretném azt is tisztázni, hogy a gyepszőnyegfektetéshez nem pusztán kiváló minőségű gyepszőnyegre, de megfelelő talajra, annak megfelelő előkészítésére, esetekben pedig a vakondhálóra is szükség lesz. Ezek persze az anyagszükséglet tételei és semmiképpen se feledkezzünk meg a szakemberről, aki ezt a munkát minőségi módon fogja elvégezni! Ezek a gyepszőnyegezés biztos sikerének az összetevői.

Van néhány tévhit a gyepszőnyeggel kapcsolatban, amire úgy tekintek, mint az egyéb füvesítési módszereket propagálók negatív kampányára a gyepszőnyeggel kapcsolatban, amik természetesen nem is állják meg a helyüket, de valamihez mégiscsak hasonlítani kell egy dolgot ahhoz, hogy annak legyen identitása.

Ez mindösszesen csak annyiban igaz, hogy kezdetben drágább megoldás, mint a többi füvesítési módszer! Kezdetben drágább a gyepszőnyeg, azonban egy kockázatmentes és kis odafigyeléssel végleges megoldása a kert igényes füvesítésének!

Mint minden kertépítési munka, így a gyepszőnyegezés szezonja is a tavasz, ami jellemzően a megrendelők részéről robbanásszerűen jelentkezik az első melegebb és napsütötte tavaszi napok egyikkén.

Egy nagy tévhit van a témával kapcsolatban, mégpedig az, hogy a gyepszőnyeg nagyon drága! Ez persze egy relatív megállapítás, és helyesen úgy hangozna, hogy kezdetben drágább, mint más füvesítési módszer.

Hazánkban a gyepszőnyeg kínálat jónak mondható, van legalább 10 olyan termelő, aki csúcsminőségű gyepszőnyeget állít elő. Ezekben a minőségi tartományokban már folyik is a játszma azon, hogy ki tud szebb és tartósabb gyepszőnyeget előállítani természetesen a piacon nem kirívó áron.

Igen! Akár a legnagyobb kánikulában is, de csak a legnagyobb körültekintéssel és ismerve minden műveletet, amit ilyenkor kötelező elvégezni. A hangsúly mindig az öntözésen és a gyorsaságon van. Minden nyáron a legnagyobb forróságban is telepítek gyepszőnyeget, mert a kertépítés megköveteli, hogy a munkák haladjanak.

Nem kétlem, hogy akár a meggyőződés szintjéig is juthat egy kertépítő a füvesítés egyéb módszereinek az ajánlását illetően, akár a megvetéses technikával vagy akár a hidrovetéssel. Egy biztos, hogy a gyepszőnyeg használatával történő füvesítés a leggyorsabb eredményt hozza, a leglátványosabb füvesítési megoldás, és ami a legfontosabb, az bizony a kockázatmentessége!

Rendszertanilag különböző besorolású gyomokat ismerünk. Léteznek egyéves egyszikű, széles levelű kétszikű, és vannak évelő kétszikű gyomok. Amikor ezek a gyomok megjelennek a füvesített területeken a gyepben, akkor rendszerint nem örülünk. A védekezésnek ellenük alapvetően két módját szoktuk alkalmazni, a mechanikai és a vegyszeres védekezést.

1. oldal / 2