automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

Ezt keresi? kertépítés - Esőmester

Ott Bernadett – Kerttervező partnerünk 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 30/384 4306

Ez a kert egész télen épült és tavasszal fejeződött be!

A magashegységek pompás növényeinek a kertünkbe való nevelésének a legkiválóbb lehetőségét az úgynevezett sziklakertek tudják biztosítani. A kertépítés egyik igen közkedvelt eleme ezért a sziklakert, ami a növények és a kő mesterségesen kialakított alpesi hatást keltő formája a kertben. Bár a sziklakerti növények csak egészen kis része származik a magashegyek havasi kőgörgetegeiről, jelentősebb részük inkább a középhegységekből, a sztyeppékről, a prérikről vagy a hideg sivatagokból származik. Általában, ezen növények igényei hasonlók, ezért kiválóan társíthatók.

A sziklakert a káprázatos megjelenéstől a visszafogott kertbe simulódásig minden módon megtalálható, nagyon dekoratív ékköve a kertnek. Elkészítése nagy odafigyelést és igazi szakértelmet igényel ahhoz, hogy látványa ne váljon giccsessé.

Sziklakert típusok

Bár a kertekbe épített sziklakertek természetesen mesterségesek, tehát a kertépítő által létrehozott módon jönnek létre, mégis alapvetően két halmazba helyezhetők. Így a természetes közegüket megjelenítő tájképi sziklakertek, valamint a mesterségesen kialakított kőkertek halmazába helyezhetők.

Mértani sziklakertek

Azokat a geometrikus formájú kő- és növény csoportokat nevezzük mértani sziklakerteknek, amelyek geometrikus formában vannak kialakítva. Általában azokban a szimmetrikus kertekben alkalmazzuk, amelyekben azonnal felismerhető logikai rendszer alapján vannak a tengelyvonalak kialakítva. A kialakításuk a geometrikus vonalvezetésnél fogva nagyon kötött és merev, amit a növények megfelelő kiválasztásával és elrendezésével kellemes térhatássá változtatunk. Ez az épített zöldkörnyezet természetesen szárazon készített, minden kötőanyagot nélkülöző támfalak, lépcsők, kőfalak és utak szabályosan megépített rendszere.

Tájképi sziklakertek

A természetazonos (természetben előforduló másolata) kő- és növénycsoportosulásokat tájképinek nevezzük, aminek megjelenésében a fő motiváció a természetesség. Elrendezését tekintve a spontanitás és a lágyabb vonalvezetés, valamint a rézsűs elrendezés a cél annak érdekében, hogy az adott táj természetes visszatükrözése létrejöjjön. Kialakításánál érdemes figyelembe venni a kert tényleges földrajzi elhelyezkedésének természeti sajátosságait és abból meríteni ötleteinket, a kövek és növények fajtáinak megválasztásakor pedig azonos vagy hasonló növényeket felhasználni. Fontos szempont az is, hogy a sziklakert kertünkbe illesztésekor a peremrészein átmeneteket alkalmazzunk a természetes beilleszkedés hatását keltve. Ha például egy füves területtel érintkezik, akkor célszerű egy két követ még a fűben is (félig elásva) elhelyezni, ami ugyan a kert fenntartását bonyolítja némiképp, azonban elérjük vele a természetesség érzetét.

Sziklakert fajták

A legjobban elterjedt és a legtöbbet látható a klasszikusnak mondható, rézsűkben és sziklás lejtőkön megépített sziklakert. Nem ez az egyféle kialakítás létezik! Sajnos, a sziklakertektől való ódzkodás is abból alakult ki, hogy ezt a „típust” erőltették mindenhová, amikor a népszerűségének csúcsán volt a „sziklakert”. Pedig variációk erre a témakörre szebbnél-szebbek vannak.

 • Sziklás lejtő

A fent említett, jól ismert forma a sziklás lejtő. A teraszos kertekben jelenthet jó megoldást a teraszok esés szintkülönbségeinek az áthidalására, amikor legalább 1 méter szintkülönbséget kell, hogy áthidaljunk vele. Az áthidalás két különböző módon is történhet, annak fényében, hogy mekkora különbséget kívánunk áthidalni. Lehet egyenletes lejtésű, valamint teraszokkal gazdagított.

 • Kőkibúvás

Amikor egy sík terület térelrendezését szeretnénk megoldani, akkor oldani tudja az egyhangúságot, ha nagyobb köveket beásva a kert talajába úgy imitálunk, mint ha kifordult volna a talajból. Nagyobb és mutatós kövek használatával növelhetjük a hatást. Nem feltétlen vektoriálisan növelve, hanem horizontálisan is elérhetünk lekopott kőfennsík imitációt.

 • Teknőkert

Hely szűkében, vagy csak dekoratív jelleggel is kialakítható mini sziklakert. Lehet egy üveg tálban, vagy dézsában, de még egy klasszikus zománcos lábosban is létrehozni kövekből és egy-két növényből mutatós kis kőkertet. Elhelyezésével vidám hangulatot lehet csempészni olyan helyekre, ahol a lehetőségeink leszűkültek.

 • Szórványköves

Sík területek igen mutatós kertrészei, ahol nagy alakú, azonban kevés számú köveket rendezünk el kis, szabálytalan csoportokba, szórványos elrendezéssel. Túl sok kő vagy túl sok csoport az, amivel könnyen áteshetünk a ló túloldalára. A harmónia megtalálása ebben a kevés a több elve. A növények elrendezésénél törekedjünk arra, hogy a kövek takarása a növények növekedésével se legyen jelentős.

 • Kőgörgeteges

Alapvetően egy kiszáradt patakmedret imitáló sziklakert típus. Gyérebb növényzettel foltokban egészen természetes hatások érhetők el.

 • Rétegkibúvásos 

A természetben talán leginkább előforduló, letöredezett sziklák kissé lejtős és lépcsős elrendeződése. Olyan, mint ha lapolt kövek lennének elcsúsztatva egymáson, a megépítése is azon az elven történik, hogy egymáson elcsúsztatott lapolt kövekkel hidaljuk át a szintkülönbséget.

 • Szurdokvölgyes

Példának okáért egy autóbeálló, vagy egy pincelejárat két oldalára építhető, különleges szakértelmet kívánó, statikailag is értelmezhető, jó vízelvezető képességű építmény, ami csodás látványt nyújt, ha ízlésesen van megépítve.

A sziklakert összetevői

Három fontos összetevője van ennek a kerti építménynek, de legalábbis, ha ez a három rendelkezésünkre áll, akkor lehet egy dekoratív sziklakertünk. Ezek a kövek, a talaj és a növények.

Kövei

A legalapvetőbb irányelv a kövekkel kapcsolatban az, hogy a lakóhelyünk tájegységéhez tartozó köveket használjunk fel, olyanokat, amelyekkel találkozunk az otthonunk környékén. Ellenkező esetben nem fog belesimulni a környezetbe, bár önálló egységként értelmezhető és szép is lehet, mégis kerülendő. További oka ennek az is, hogy a helyben lévő talaj és a kövek kölcsönhatása (és itt egészen egzakt dolgokra gondolok, mint savasság, stb.) a helyben élő növényeknek megfeleselő. Változtatni ezen tehát egy másik típusú kővel esetleg komoly élettani hátrányokat jelenthet a számukra.

A sziklakert építésekor használhatunk üledékes vagy vulkanikus köveket is.

 • Vulkanikus kövek

A leggyakrabban használatos vulkanikus kövek a gránit és a bazalt.

 • Üledékes kövek

Az üledékes kövek közül a mészkő, de a dolomit és homokkő, de még a pala is jó építőanyagok. A szivacsos szerkezetű mészkövek és a homokkövek üregei alkalmasak arra, hogy a növények gyökereikkel meg tudjanak ezekben telepedni, amivel erősen javítják és szépítik az összképet és a természetes hatást.

 • Kavicsok

Bizonyos helyzetekben színes kavicsokkal vagy kőzúzalékkal is díszíthetjük a sziklakertet és fokozhatjuk velük a természetes hatást. Érdemes itt megjegyezni, hogy ezek használatával könnyen giccsessé is válhat az alkotás, ezért érdemes egy előre elkészített terv alapján dolgozni.

Talaja

Ahogyan a kövek esetében is, úgy a talajra is igaz, hogy erősen figyelembe venni érdemes a helyi talajviszonyokat. Azonban ettől eltérő módon épített kerteknél a tervezett növények igényei lesznek a mérvadóak. Általánosságban elmondható azonban, hogy a talaja legyen laza és jó vízelvezető képességű, köves vályogtalaj. Más esetekben vagy nagyobb építmények létrehozásakor szükséges, hogy drénezést alkalmazzunk a gyorsan lezúduló csapadék okozta károk és a pangó víz elkerülése érdekében. Amennyiben nem megfelelő vízelvezető képességű, tömör talajjal van dolgunk, akkor talajjavítással segíthetünk. Homokkal, apró kaviccsal, vagy szerves komposzttal való keverése ideális közeget alkothat.

Növényei

A sziklakert építésekor a legnagyobb tömegben élettelen alkotóelemekkel, sziklákkal és talajjal találkozunk. Az építmény formáját és alapját általában ezek határozzák meg, de mégis az életre keltését, az élőségét a növényekkel érjük el. Érdemes ezekre az általában kis igényű növényekre is figyelmet fordítani a káprázatos végeredmény érdekében. A leggyakrabban használt növénytípusok a pozsgások és a sziklakerti évelők. Természetes előfordulási helyükön az alpesi körülmények között a nagy hidegek nem kezdik ki őket, ezért gond nélkül hajtanak ki tavasszal. Ezzel egy állandóságot adva a kedvelt sziklakertünknek.

Alternatív megoldás

Amennyiben a végcél nem a teljes természetesség vagy a növények sokszínűségének a növelése, akkor kiváló és helytakarékos megoldást kínál a rézsüs lejtők tmfallal való kiváltásáraa gabion szerkezet! További lehetőségként említeném az ültetőkosaras támfal (flórakosár) lehetőségét is, ami szint úgy, mint a gabion megtámasztásra is alkalmas.

 Kertjeinket a Bokréta Garden kerttervező stúdió tervezi!

Sosem az a baj a megrendelővel, hogy sokat tud a kertépítésről, hanem az, hogy amit tud, az nem is úgy van. Szóval a baj itt szokott kezdődni…

A kutya és a kertes ház gondolata természetesen nem egy képzavar. Sőt, a legtöbb kertes házban élő ismerősömnek van kutyája és az utcában ahol lakom is szinte minden háznál van egy vagy több kutyus. Sajnos azonban a kert és a kutya kapcsolata a legtöbb esetben nem túl harmonikus! Ezért nem is írom azt, hogy lehet boldog kutyánk és egy gyönyörű díszkertünk egyszerre, de sok törődés mellett megközelíthető eme idilli kép.

Az általános kerttervezésben egyáltalán nem találkozunk már azzal a megfontolással, hogy olyan kertek keljenek életre, amelyek a környezetünk egyéb élő résztvevői számára is hasznosak és vonzók legyenek. Lehet kerteket tervezni és építeni úgy, hogy az a madarak számára legyen kedvező, azonban lehet úgy is, hogy a színes és pompás lepkék számára. Köztük is számomra az egyik legkedvesebb a kacsafarkú szender, amely mozgása és megjelenése is egyaránt kísértetiesen hasonlít a kolibrikéhez! Nagyon izgalmas és mókás, amikor ritkán meglátogatja az én kertem ez a kis várva várt barát.

Természetesen ez a kijelentés csak korlátozott mértékben igaz, hiszen pont a kerttervezés az, ahonnan az egész kertépítés kiindul és ez az, ahol a legtöbb szakmai ismeretre van szükség, illetve precizitásra. Egy kertészeti terv elkészítéséhez nem csak a növények és a környezet botanikai ismeretére van szükség, hanem a helyi szabályozások ismeretére is! Ezenkívül egy kertterv nem hagyhatja figyelmen kívül a felhasznált alapanyagok pontos ismeretét, mert ellenkező esetben ugyan nagyon szép, de biztosan kivitelezhetetlen alkotás születik meg. A kerttervezés nagyon is összetett dolog. Tehát a megrendelő igényei mellett arra is szükség van, ahogyan a szakember szeretné!

Az első lépés, hogy olyan megfelelő szakmai kivitelezőt találjon, aki minőségi alapanyagok és gondosan válogatott növények felhasználásával dolgozik. A megállapodott határidő és az ár pontos betartása mellett garanciát vállal, és ezt referenciákkal támasztja alá.

Tavaszi kerti és kertépítési munkák
Nyári kerti munkák
Őszi kerti és kertépítési munkák
Téli kerti munkák

A következőkben leírtak általános jellegű kertészeti, kertépítési és gondozási javaslatok. Az elvégezendő feladatok nagymértékben függhetnek a kert területén lévő növények, illetve az ültetendő növények fajtájától, méretétől, és a kert specifikációitól. 


Tavaszi kerti és kertépítési munkák

Általános kerti munkálatok:

 • Gondosan gyomláljuk ki az ágyásokat és a növényeink töveit, valamint a burkolatok közeit.
 • Töltsük fel a kigyomlált részeket fenyőkéreggel, mulccsal, a további gyomosodás elkerülése végett. Az ajánlott vastagság 5cm.
 • Ültessük el a virághagymákat és a gumókat a szokásos helyekre. Tetszés szerint ültessük be a virágtartó edényeket.
 • Helyezzük üzembe az automata öntözőrendszert, a kert csapjait. Ha nincs öntözőrendszer a kertünkben, akkor a szokásos öntöző alkalmatosságokat. 

A gyep gondozása:

 • Ha új gyepfelületet szeretnénk létrehozni, akkor gyepszőnyeg fektetésével vagy fűmagvetéssel a tavaszi kertépítési szezonban megtehetjük ezt.

Lásd: Fűmagvetés & gyepszőnyeg menüben.

 • Gyepszellőztetéssel és utánvetéssel frissítsük fel a meglévő gyepünket a kert területén.

Lásd: Kertfenntartás menüben.

 • Amikor növekedésnek indul a gyep, kezdjük el rendszeresen nyírni. Semmiképpen ne hagyjunk lenyírt fűszálakat a gyepünkön, mert annak lebomlása akadályozza a talaj és a gyökérzet megfelelő szellőzését.
 • A gyomokat távolítsuk el kézi eszközökkel. Amikor nagyobb mennyiségben vannak a gyomok jelen a kert területén, akkor alkalmazzunk szelektív gyomirtót.
 • Gondoskodjunk a megfelelő tápanyag utánpótlásról is, gyepműtrágya egyenletes kiszórásával.

A cserjék és fák gondozása:

 • Az elhalt vagy beteg ágakat és gallyakat vágjuk le. Nagyobb körátmérőnél használjunk sebbalzsamot a kórokozók megelőzésére.
 • A cserjéket és sövényeket nyírjuk formára.
 • Kora tavasszal metsszük meg a nyáron virágzó cserjéket. A tavasszal virágzóak metszését lehetőség szerint a virágok elhervadása után rögtön végezzük el.
 • Szintén kora tavasszal, még a rügyezés előtt lemosó permetezés javasolt.

Az évelők gondozása:

 • Az elhalt hajtásokat távolítsuk el.
 • Kora tavasszal a nagyméretű töveket emeljük ki, és tőosztással válasszuk el.
 • A tápanyag utánpótlása érdekében az évelők töveinél juttassunk szerves trágyát a talajba.


Nyári kerti munkák

 Általános kerti munkálatok: 

 • Időközönként gyomláljuk ki a kéreg vagy mulcsrétegből kihajtó gyomokat.
 • Az elhervadt virágokat, elszáradt hajtásokat távolítsuk el.
 • Öntözzünk rendszeresen! Ha van a kertünkben automata öntözőrendszer, akkor azt hajnali öntözésre állítsuk. Szélsőséges meleg és aszály esetén naplemente után is öntözzön az öntözőrendszer röviden. 

A gyep gondozása:

 • Minden nap öntözzük a gyepet! Ha van öntözőrendszer a kertünkben, akkor azt jó kiadós hajnali öntözésre állítsuk. Szélsőséges aszály és meleg esetében napközben is szükséges egy rövid öntözés! Lásd: Tévhitek az öntözőről menüben.
 • Rendszeresen nyírjuk a növekedő gyepet, és megszokott hosszúságának csak az egyharmadát vágjuk le.
 • Semmiképp ne hagyjuk a lenyírt füvet, vagy kihulló fűszálakat a gyepen.
 • Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat.

A cserjék és a fák gondozása: 

 • Azokon a fákon, amiket formára neveltünk, végezzünk rendszeres formatartó metszést.
 • A sövényeket vágjuk havi rendszerességgel.
 • Rózsáink elhervadt virágait távolítsuk el.
 • Gondoskodjunk a megfelelő öntözésről.

Az évelők gondozása: 

Védekezzünk a csigák károkozásával szemben.

 

Őszi kerti és kertépítési munkák

Általános kerti munkálatok:

 • Tegyük rendbe az ágyásokat úgy, hogy megkapálgatjuk a talajt és az elpusztult hajtásokat eltávolítjuk.
 • Amennyiben a kert igényli, akkor létesítsünk új ágyásokat és készítsük elő tavaszra.
 • Ha talajjavításban gondolkodunk, akkor ez az évszak a legmegfelelőbb. Lásd: Kertépítési tanácsok menüben.
 • Gondoskodjunk a kerti öntözőrendszer téli karbantartásáról, szakszerű kompresszoros kifúvatással. Lásd: Öntözőrendszer S.O.S. menüben.
 • Zárjuk el és víztelenítsük a kert csapjait.

A gyep gondozása: 

 • Ha a kertépítés ősszel folyik, akkor a gyepszőnyeg fektetésére, vagy füvesítésre ilyenkor is van mód. Lásd: Füvesítés & gyepszőnyeg menüben.
 • Végezzünk gyepfelújítást gyepszellőztetéssel, utánvetéssel. A késő őszi időszakban javasolt műtrágyázni a ”pre winter” nevű műtrágyával.
 • A gyepünkről rendszeresen húzzuk össze a lehullott lombot, mert a fű berohad alatta.
 • Amíg a fű növekszik, addig ne kapcsoljuk ki az öntözőrendszert és nyírjuk is. Ilyenkor ajánlott kicsivel magasabbra hagyni. 

A cserjék és a fák gondozása: 

 • A kora ősz a legjobb időszaka az új cserjék és fák ültetésére a kert területén. Lásd: Kertépítési tanácsok menüben.
 • Amíg a kert cserjéi és sövényei növekszenek, addig formatartó nyírást is végezhetünk rajtuk.
 • Késő ősszel kötözzük össze az oszlopos örökzöldeket, hogy a ráeső hó súlya ne tehessen kárt bennük.

Az évelők gondozása: 

 • A páfrányok leveleit vágjuk vissza.
 • Vegyük ki a talajból a nagyméretű évelőtöveket és végezzünk tőosztást.
 • A hagymásokat és gumósokat ne hagyjuk a földben, hanem vegyük ki és teleltessük át azokat a megfelelő módon, hogy tavasszal újra ültethető maradjon. Lásd: Kertépítési tanácsok menüben.


Téli kerti munkák

Általános kerti munkálatok: 

 • A kert járdáit és az utakat, rendszeresen takarítsuk meg a hótól, és tartsuk jégmentesen, amennyiben lehetséges só használata nélkül!

A gyep gondozása: 

 • Ebben az évszakban nincs különösebb gondozási feladatunk. Ügyeljünk arra, hogy ne tapossuk jegessé a havat a gyepfelületeken, mert a szellőzés hiányában károsulhat.

A cserjék és a fák gondozása: 

 • A fagyra érzékeny cserjéink, rózsáink és díszfáink tövét takarjuk be, vagy földkupaccal, avarkupaccal védjük a hidegtől.
 • A tél végén – de mindenképp kora tavasszal – metsszük meg a nyáron virágzó bokrainkat.
 • Amikor fagymentes időszak van télen, öntözzük meg örökzöldjeinket. Az örökzöld növényeink életfolyamata nem lassul úgy le télen, mint lombhullató társaiké. Ne kapcsolja be ezért öntözőrendszerét, csak használjon néhány liter öntözővizet.

Az évelők gondozása:

A fagyérzékeny évelőket fedjük be szalmával, örökzöldek ágaival, netán levágott páfránylevelekkel. 

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel...

Szeretem a kertem
Mitől lehet olcsó a kertépítés?
Az kertépítés közvetlen árcsökkentő tényezői
Az kertépítés közvetett árcsökkentő tényezői

Szeretem a kertem

Általánosságban elmondható, hogy a városi környezetben élő emberek megpróbálnak tenni az ellen, hogy teljesen elszakadjanak a természettől. Madáretetőket helyeznek el, vagy kedvenceket tartanak az otthonukban. Azok az emberek pedig, akik kertesházakban élnek, szeretnének egy szép kertet. Érthető módon szeretnék, ha a kertépítés nem lenne drága.

 

Mitől lehet olcsó a kertépítés?

Ez az oldal elsősorban azokkal a racionális tényezőkkel foglalkozik, amik olcsóbbá tehetik a kertépítés folyamatát. Ezeket, a tényezőket összegezve látható, hogy a költséghatékonyság témájával foglalkozunk.

Természetesen, ha kisebb növényekkel és másodosztályú alapanyagokkal, vagy nem szakértő munkaerővel dolgozunk, akkor a kertépítés végén a végösszeg biztosan kevesebb lesz, mint ha minőségi termékekkel dolgoztunk volna.

Ez az oldal nem a minőség csökkentésével kívánja bemutatni azt, hogy mitől lehet olcsó a kertépítés!

 

Az kertépítés közvetlen árcsökkentő tényezői

A következőkben meg fogja látni, hogy ha ezeket, az adatokat nem veszi figyelembe, akkor ugyanaz a kertépítés száz, vagy több százezer forinttal is drágább lehet.

Bízza szakemberre!

Olcsóbb lesz a kertépítés, ha a kivitelezését szakemberre bízzuk!

Egy felkészült kertépítő szakember pontosan ismeri a kertépítés anyagait, és tudja, hogy mit és hol szerezzen be. Nem vezetik meg egykönnyen. Pontosan ismeri a kertépítés menetét, nem végez felesleges munkát.

A szakértelem és tapasztalat hiányában elhúzódó, minőségi szempontból kifogásolható anyagokból készült kert költségtöbblete, felülmúlhatja azt a költséget, amit a kertépítés munkáját végző szakember profitként fog realizálni. Ezen felül pedig a kétszer megépített kertnél, nincs költségesebb kertépítés.

Én sem sütök kenyeret otthon, a péktől veszem. Nagyon finom.

Ingyenes felmérés és árajánlat! 

Olcsóbb lesz a kertépítés, ha a megbízott szakember a kert felmérését, és az igényeink árajánlatba foglalását ingyenesen végzi számunkra!

Mivel a kertépítés nem egy olyan termék vagy szolgáltatás, amire telefonba vagy egy weboldalon árat lehetne mondani, ezért helyszíni felmérésre és pontos egyeztetésre van szükség. Vannak szakemberek, akik ezt a munkafolyamatot, csak akkor végzik díjmentesen, ha az ő ajánlatukat fogadják el. Ellenkező esetben szakmai tanácsadásnak tekintik, és pénzt kérnek érte.

Egyszerűsített kerttervezés 

Olcsóbb lesz a kertépítés, ha nem kérünk profi kerttervezést és háromdimenziós látványtervet.

A kerttervezés ilyen formájú kivitelezése sok ráfordított idővel és energiával jár. Szinte minden esetben - érthető módon - ezért pénz kell, hogy fizessünk. Ugyan itt is megvan a lehetőség, hogy ha a kerttervezés munkáit végző cég árajánlatát fogadjuk el, akkor ezeket a munkákat ingyenesen kapjuk.

Egy egyszerűsített, de jól átbeszélt vázlatterv után is kiváló munkát tud végezni az a szakember, aki kiváló munkát akar végezni.

Megbízható beszerzés 

Olcsóbb lesz a kertépítés, ha szakemberre bízzuk az építéshez szükséges anyagokat!

Feltételezem, hogy amikor a kertépítés elkezdődik, akkorra Ön már meggyőződött róla, hogy a választott szakember megbízható. A megbízható kertépítő beszerzési forrásai nagyon jó minőségűek, és általában nem drágábbak, mint amennyiért Ön is hozzájuthatna. Ezen kívül, a kertépítés munkáját végző szakember ezekre vállal garanciát.

Az internet világában szúrópróbaképpen néhány ilyen termék minőségéről vagy az áráról megbizonyosodni igen könnyű.

Elejétől a végéig egyszuszra

Olcsóbb lesz a kertépítés, ha az elejétől a végéig, egyszerre épül meg!

Ez nem jelenti azt, hogy kettő vagy több fázisban nem lehet költséghatékonyan elvégezni a kertépítés munkafolyamatait, csak ha a szakembernek nem kell többször fel és levonulnia, akkor olcsóbb lesz a kertépítés.

 

Az kertépítés közvetett árcsökkentő tényezői

Mielőtt elkezdődik a kerttervezés és a kertépítés, elsők között gondoljuk azt át, hogy mennyi időt és pénzt kívánunk fordítani a kertünkre. Ezt vagy azt biztosan kelleni fog, de nem mindegy, hogy mennyit!

Ha számít a kertfenntartás költsége, akkor ezt is figyelembe kell venni a kerttervezés során.

Könnyen fenntartható kert

Olcsóbb lesz a kert, ha a kertfenntartás nem igényel szakembert és könnyen elvégezhető!

Általánosságban kijelenthető, hogy minél összetettebb a kert kialakítása, annál inkább fog több ráfordított időt és pénzt igényelni a kertfenntartás. Ha szeretné elkerülni ezt, ne építtessen ilyen kertet. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének szépséges és egyben könnyen fenntartható kerti megoldások. Vannak, és tényleg szépek.

Automata öntözőrendszer használata 

Olcsóbb lesz a kert, ha öntözőrendszert használunk az öntözés elvégzésére!

A legtöbb pénzt és ráfordított időt az öntözőrendszer beépítése fogja megspórolni. Egyelőre nem ismert ennél hatékonyabb öntöző megoldás. Tört részét fogyasztja, mint bármely más locsolótömlős megoldás, és semmilyen felügyeletet nem igényel. Ilyen vízárak mellett, két év alatt visszahozza az árát az öntöző.

 

Tanácsok

Csak részletesen tételezett árajánlatot fogadjon el!

A részletesen tételezett kertépítés árajánlat hiányában nem tudható, hogy mit fogunk ténylegesen kapni, és nem is lesz nyomon követhető, ha elégedetlenek vagyunk a kapott szolgáltatással.

Kellemetlen félreértéseket előzhet meg. 

Ha Ön szeretne egy szép és olcsó kertet, akkor mi örömmel állunk a rendelkezésére.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel...

1. oldal / 2