automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

kertépítés - Esőmester

Mire is támaszkodhat egy egyszeri kertépítő a tavasszal az időjárás előrelátásában, mint az időjárás jelentésre. Ez azonban szerintem nem ad kellő biztonságot ahhoz, hogy a többszázezer forintos gyepszőnyeget az ember nyugodt szívvel rendelje meg, amikor az időjárás jelentés napos időt jósol, három milliméter csapadékkal.

Számunkra nem kérdéses, hogy a kertépítés a szenvedélyünk! Mivel a munkán kívül is jó barátok vagyunk, sőt már a közös vállalkozásunk előtt barátai voltunk egymásnak, ezért elmondható rólunk, hogy a csapatszellemben otthon vagyunk. Gyakran figyelem meg magunkat, hogy még a közös szabadidő tevékenységünkben is a kertépítésről beszélgetünk, egy-egy szép munkáról, elégedett ügyfélről, vagy a szakma mélyebb részleteiről. Amikor pedig tél van, és nem tudunk, illetve nagyobb kihagyások közt néha tudunk csak kertet építeni, akkor a hideg ellenére is mindenki boldogan végzi az ipart! Persze tavasszal már alig várjuk, hogy először kiguríthassuk az akkor még nem is tökéletes látványt nyújtó gyepszőnyeget és minden egyéb más növényültetési feladatot, ami a kertépítés alatt csak közbejöhet.

Még olyan is előfordult tíz év után is, hogy alig akartunk a kertépítés átadását követően hazamenni és vígan mutogattuk az ügyfelünknek, hogy de csak még ezt nézze meg, meg ezt… Szerencsére nagyon keresettek vagyunk és sok megbízást kapunk főleg ajánlásból. Nagyon hálás dolog ez, amikor egy ügyfelünk annyira elégedett, hogy semmi kockázatát sem látja annak, hogy bennünket ajánljon. És mi tudjuk is jól, hogy ezért hálásnak kell lenni, mert így azt tehetjük, azt csinálhatjuk, amit a legjobban szeretünk! Ez pedig nem más, mint a kertépítés! Volt egy hosszabb időszakunk, amikor az automata öntözőrendszerek felé orientálódtunk és sokáig szinte más munkát nem is tudtunk végezni, annyira dömpingszerűen tört ránk akkoriban az öntözőrendszer telepítés. Azt is nagyon szeretjük, de láttam, hogy amikor el kell hagyni a területet úgy, hogy még nincs befejezve, akkor a társaim arcán előbb zavar, majd bánat jelentkezett. Úgy is ment egy darabig, hogy kerteket nem építettünk, de sokáig már nem bírtuk. Nagyon hiányzott a kertépítés kreativitása és az alkotás. Hiányzott az az esztétikai élmény, amit bizony csak a kertépítés tudott bennünk kibontakozni!

Szóval mára már vannak olyan elemei a kertépítésnek – a komplett kertépítési munkák esetében -, amelyek véleményem szerint kihagyhatatlanok a koncepcióból. Számomra ilyen elem az automata öntözőrendszer és a gyepszőnyeg használata is, ha gyepesítési igény is van abban a koncepcióban!

Sem a kerti stílusok, sem pedig a hazai kertépítést vállalók között nem kicsi a választék. Már csak egy kis internetes felhasználói gyakorlattal feldolgozhatatlanul sok információhoz juthatunk a kertépítésről, akár egyetlen perc alatt. A kérdés a laikus számára az, hogy milyen kertet szeretnék, és ki építse meg azt? Hát igen! Ez így kezdődik el.

Legfőképpen azért, mert alapvetően koncepción alapul, ami nagyban segít bennünket a kerttel való együttélésben és annak a gondozásában. Hiszen egy jól megtervezett és megépített kertben a dolgok azon elképzelések szerint kerülnek a helyükre, mely szerint a megrendelőnek és a természetnek is a legmegfelelőbb.

Sokunkban fogalmazódik meg a gondolat, hogy merre tart ma a kertépítés. Ami azt illeti, én magam sem vagyok hagyománypárti, ha a kertépítés modern alakulásáról van szó nem vagyok konzervatív.

Sajnos még mindig nagyon alulértékelt dolog a kertépítés a lakókörnyezetünk színvonalának emelése érdekében ráfordított energiáink célpontjában. Sajnos! Sokkal inkább megveszünk egy méregdrága Tv-t, vagy kanapét, mint hogy a kertünk szép legyen. Természetesen tisztelet a kivételnek!

Mára már szinte általánossá vált Magyarországon, hogy egy modern kerthez, amelyet most építenek meg, elválaszthatatlanul hozzátartozik egy automata öntözőrendszer is.

Bizony általánosságban elmondható, hogy a kertépítés ma már más, mint akár tizenöt évvel ezelőtt. Akkor javarészt a tehetős emberek rendeltek kertépítést. Ennél fogva a munkák nagy része nagy volt, nagyon magas igényeknek megfelelő, valamint tele prémium megoldásokkal!

A kertépítő nem csak egy kertész, mint ahogyan nem is lehet minden kertészből kertépítő, mert ahhoz még sokat kell tanulnia. A kertépítés professzionális végzéséhez több szakmán átívelő szakismeret szükséges és rengeteg gyakorlat.

1. oldal / 4