automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

gyepszőnyeg - Esőmester

Rendszertanilag különböző besorolású gyomokat ismerünk. Léteznek egyéves egyszikű, széles levelű kétszikű, és vannak évelő kétszikű gyomok. Amikor ezek a gyomok megjelennek a füvesített területeken a gyepben, akkor rendszerint nem örülünk. A védekezésnek ellenük alapvetően két módját szoktuk alkalmazni, a mechanikai és a vegyszeres védekezést.

 Ezeket vedd figyelembe a gyepszőnyeg telepítésekor!

Minőségi anyagok felhasználásával, szakszerű munkavégzés mellett szinte kizárt, hogy a lentebb olvasható problémákkal találkozzon, miután a gyepszőnyeget letelepítették!

Megeshet, hogy a gyepfelület elváltozásának tüneteit nem kórokozó, hanem állati eredetű kártevő okozza. A füveket a gyökérfelülettől kezdve a levelükig fogyasztják különböző rovarok. Sajnos ez nem is a teljes probléma, mivel ezek a rovarok eleséget és élőhelyet biztosítva oda vonzzák a vakondot.

Hazánk változóban lévő és trendszerűen melegedő klímája mellett már a tavaszi hónapokban, gyakran már április végén megjelenő tartós melegedés, majd a forró nyári hőhullámok, amelyek kitartanak akár október elejéig is erős kihívásnak teszik ki az intenzíven kezelt gyepet a kertben.

A gyepszőnyeg telepítése 10+1 lépésben

Azoknak írtuk le a folyamatot, akik elszántak abban, hogy maguknak telepítsék a gyepet a kertjükbe, és azoknak, akik mással szeretnék ezt megcsináltatni, de mégis szeretnék tudni előtte, hogy miként kell a gyepszőnyeg telepítését szakszerűen elvégezni!

A fűiskolákban hosszan (12-18 hónap) nevelt gyepszőnyeget a szakemberek rendszeres öntözéssel, nyírással, tápanyag utánpótlással készítik fel arra, hogy a kertünkbe megérkezve elegendő energiával rendelkezzen ahhoz, hogy átvészelje a felszedés és környezetváltozás okozta stresszhelyzetet, hogy gyorsan legyökeresedjen, valamint az esztétikai minőségét megőrizve élénkzöld, tömött, összefüggő és egészséges pázsitot alkosson. Ha azt szeretnénk, hogy megőrizzük ezeket az értékeit, akkor egész egyszerűen ezt a műveletsort kell nekünk is alkalmaznunk. Tehát nyírjuk, öntözzük és gondoskodjunk számára a megfelelő tápanyagról!

Hogyan fogjak hozzá a gyepszőnyeg telepítéshez?

Első lépésként fontos a megfelelő tájékozódás. A telepítés komoly fizikai munka, és az előkészületekben rejlik a végső sikere. Tényleg csak tömören a várható munka lépései:

 • A terület vegyszeres gyomirtózása
 • Az elpusztult növényzet felszedése
 • Talajlazítás vagy a felső réteg kihordása és új réteg behordása (100m2 területnél 10 cm talajcsere 20 m3 megmozgatása, ami 28 tonna!)
 • Szintezés hengereléssel
 • Vakondháló lerakása
 • Gyepszőnyeg terítés (100 m2 gyeptekercs súlya 2-2,5 tonna!)
 • Vizesen hengerelés

A telepítéshez szükséges eszközök

Permetező, kapagép, ásó, lapát, gereblye, simító eszköz, sniccer, konténer

A gyepszőnyeg telepítés ideális időpontja

A telepítését tulajdonképpen bármikor elvégezhetjük, amikor a talaj nem fagyott és lehetőleg a telepítést követő 3 héten belül nincs tartós fagy. Bár lehet, hogy ezek alapján még végezhető lenne a telepítés, azonban ha erősen csapadékos az idő, akkor a fűiskolák nem szedik fel gyepszőnyeget.

Tavasz

A tavasz - leginkább a koratavasz - igazán ideális időpontja az általános kerti és gyepszőnyeg telepítési munkálatoknak. A vegetációs időszak legvégén a csapadékosabb és felmelegedő időszakban a gyep hamar legyökeresedik és megerősödik.

Nyár

Teljesen megfelelő a telepítési munkálatokra, azonban a nyári időszakokban gondoskodni kell a nagy vízigényéről. Hetekig szükséges a frissen telepített pázsit nedvesen tartására alaposan öntözni, ami napi 4-5 alkalmat is jelent. Ezért kizárólag automata öntözőrendszer megléte mellett vállalható a telepítés.

Ősz

Talán a legalkalmasabb időpont a langyos-hűvös és csapadékos ősz a kész gyep telepítésére. Ezek a körülmények azok, amelyek között a legeredményesebb gyökérfejlődés várható.

Milyen előnyökkel jár a gyepszőnyeg?

Minimális kockázat

A kész gyep egy nagyon egészséges és nagyon vitális állapotban, a felszedését követő néhány órán belül érkezik meg a kívánt területre. A megfelelő előkészületek után gondosan lefektetett gyep az öntözés hatására gyors gyökeresedésnek indul. A hőmérséklettől függően bő egy hét múlva már nyírására lesz szükség. Ellenálló képességét sokáig megőrzi, ami helyes ápolásával hosszú ideig fenntartható.

Azonnali megoldás

Néhány száz négyzetméternyi kész gyep lefektetése mindösszesen 1 nap munka. Természetesen a talaj előkészületek nélkül. De volt alkalmunk megfigyelni a megrendelőinket, hogy amikor hazaértek a munkából, hát tátva maradt a szájuk a gyönyörűségtől.

Gyors használhatóság

Melegebb időben a kész gyep megfelelő öntözés és talaj előkészületek mellett 3 héten belül legyökeresedik és használatba vehető. A legyökeresedését követően már erősebben is terhelhető, míg előtte csak óvatosan. Ha lehet, ezt a csekély időt még tekintsük kíméleti időszaknak.

Magas ár-érték arány

A gyepszőnyeg kezdeti magas árát összehasonlítva a többi füvesítés módszerhez képest természetesen szembetűnő különbséget jelenthet. De mit is rejt magában ez az ár? A válasz egyszerű, a kockázatmentességet! Bármilyen egyéb füvesítési módszer ugyanis az alapoktól indul és jut el 12-18 hónap után a gondozás minőségétől függően oda, ahova… Míg a kész gyepet klinikai körülmények között speciálisan erre szakosodott kertészek állítják elő 12-18 hónap alatt!

Alapadatok a gyepszőnyegről

 • Mérete: szabvány szerint 40 cm × 250 cm
 • Súlya: 20-25 kg (nedvességtartalmától függően)
 • Kiszerelése: tekercsben, 50 m2 egy raklapon, 50 tekercs.

A vakond túrás nélküli gyep titka!

A vakondháló! Ezt a sűrű szövésű műanyagból készült hálót a kész gyep alá tesszük a telepítéskor. Fontos tudni, hogy amiért még sosem volt vakond a kertbe, még bizony lehet! A vakondháló egész egyszerűen nem engedi, hogy a vakond a felszínre ásson és létrehozza a gyepünket elcsúfító túrásait. Jó tudni azt is, hogy ettől még meg fogja próbálni néhányszor és territoriális viselkedése miatt nem megy el egykönnyen.

A próbálkozásai nyomán, míg a gyep teljesen le nem gyökeresedett, kis púpokat tud kialakítani, amiket taposással teljesen szintbe tudunk újra lapolgatni, sőt kell is! Általában kis idő után felhagy a próbálkozásokkal és új területet keres magának.

A vakondháló nem drága, elenyésző befektetés a gyepszőnyeg telepítéséhez képest.

Mennyibe kerül a gyepszőnyeg?

Azt az első osztályú minőségű, a fent említetteknek mindenben megfelelő gyepszőnyeget, amit mi a telepítésre használunk 1390.-/m2 áron kínáljuk (2019). Cégünk telepítés nélküli gyepszőnyeg kereskedelemmel nem foglalkozik! A bemutatott ár a jelenlegi válsághelyzetben sajnos nem érvényes.

10 dolog, amit szeretni fog bennünk!

 • Ingyenesen mérjük fel a kertet és biztosítunk árajánlatot!
 • Valódi kedvezményt adunk, ellenőrizhető minőségből.
 • A megállapodott ár nálunk végleges. Nem jövünk azzal, hogy még ez, meg az...
 • Hozzáértő, kedves emberek vagyunk, nem okozunk elkerülhető károkat.
 • Olyan határidővel dolgozunk, ami megfelel Önnek, nekünk pedig lehetőséget nyújt a korrekt munkavégzésre.
 • Nem hallgatunk hangosan zenét, miközben Önnél dolgozunk. Nem zavarjuk a szomszédot, és nem fütyörészünk a lányának.
 • Nem megyünk be az Ön házába, csak ha Ön tud róla, és ha szükséges.
 • Mi nem csak egy profi munkát, hanem tisztaságot és rendet hagyunk magunk után.
 • Számíthat ránk, mindig betartjuk a garanciális feltételeket.
 • Elérhetőségeink 20 éve nem változtak, örömmel segítünk akkor is, ha kérdései vannak.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart!
 • Pontosan mi kell hozzá!
 • Pontosan mennyibe kerül!

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…

Technikai okok miatt helyenként a gyepszőnyeg szó szinonímájaként a pázsit szót használjuk!

Fűmag vagy pázsit?

Ez a kerttervezés és kertépítés során feltett leggyakoribb kérdések egyike. Mindenképpen javaslom, hogy jól járja körbe ezt a témát. Segítségképpen elárulom, olyat még nem halottam, hogy valaki kertépítéskor megbánta volna, hogy a pázsit mellett döntött. De a füvesítés során készítettünk már fűmagvetéssel is olyan gyepet, hogy csodájára jártak az emberek.

Sok időbefektetéssel és szakmai gondozással a magvetéssel is elérhető pázsit minőségű gyepfelület, azonban ez sokkal tovább is tart. Ami csak annyira igaz, hogy a profi szakembereknek tényleg sikerül 18 hónap alatt ezt a minőséget elérni. Hanyag gondozással azonban a szőnyeg használatával készült gyep minősége is lecsúszhat – enyhén szólva is – a középszerűség kategóriájába.

Tudnivalók a gyepszőnyegről és a fűmagról

Mi a gyepszőnyeg?

A pázsit másfél évig fűiskolában nevelt, gyommentes és sűrű, amely 90%-ban gyökeresedett fűből és 10%-ban kész, kereskedelmi forgalomban kapható gyepből áll. A tekercs 40 cm × 250 cm-es szabvány szerinti méretben kapható. Egy négyzetméter tekercs súlya nedvességtartalmától függően kb. 20 kg. A gyökérzetén lévő tömörített földréteg egységesen 2 cm.

Ezt 18 hónapig hetente kétszer nyírják, öntözik, szakszerűen gondozzák, és biztosítják a tápanyag-utánpótlásról. Ahhoz, hogy a park- és kertépítés folyamán a legkiválóbb kondícióban legyen, közvetlenül a szállítás előtt termelik fel.

Mi a fűmagkeverék?

A fűmagkeverék különböző perjék, herék, csenkeszek magvainak keveréke olyan arányban, hogy az megfeleljen azoknak a specifikációknak, amit a kert vagy park, tehát a füvesítendő felület megkíván. Ezek a specifikációk lehetnek leveleiknek vastagsága, növekedésének gyorsasága, szárazság vagy árnyéktűrés, taposás tűrés, stb.

Milyen gyepszőnyeget vagy fűmagot válasszunk?

Általánosságban elmondható,hogy az országunkban termelt pázsit magas minőségű, amely mögött komoly szakmai képzettség és múlt van. Mi olyan helyről rendeljük, ahonnan a legutóbbi Futball Európa-bajnokság pályáira is szállítottak.

Figyelmeztetés: Ne vásároljon olyan pázsitot, ami egy-két napnál tovább állt!

Akadnak olyanok is, amelyek nem csúcsminőségűek. Ezek a gyártási technológiájukban, a nevelési idejükben, és az árukban különböznek a magas minőségűtől. ezeknek az ára megközelítőleg sem áll arányban a minőségével. Nagyjából 20%-kal olcsóbbak, míg az előállítási idejük csak a negyede.

Milyen fűmagot válasszunk?

Ma már nagyon sokféle fűmagkeverék közül választhatunk.Döntsünk úgy, hogy az mindig a célnak és a kert adottságainak megfelelő legyen. Ha kertünk gyepfelülete rendszeres taposásnak lesz kitéve, akkor válasszuk a „Sport”, vagy a finomabb szálú fajtákat tartalmazó taposás tűrő „Golf” fűmagkeveréket.

Ha igazán szép díszgyepet szeretnénk, ami kisebb igénybevételnek lesz kitéve, akkor választhatunk „pázsit” keveréket is. A kert árnyékos helyein használjunk kifejezetten árnyéktűrő fajtákból összeállított „árnyéktűrő” keveréket. Vegyük figyelembe a kerttervezés és kertépítés során, hogy néhány óra napsütésre ezeknek a füveknek is szükségük van ahhoz, hogy szépek legyenek.

Figyelmeztetés: Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott mag minél frissebb legyen. Szaküzletben vásároljunk, és a választáshoz kérjük szakember segítségét.

Mi a különbség az olcsó és a drága gyepszőnyeg között?

Szerintem senki nem lepődik meg azon, hogy van különbség. Az autók, TV-k, és horgászbotok között is van minőségbeli eltérés, így a gyepszőnyegek között is. Szeretnék bemutatni néhány szempontot, amiket célszerű észben tartani a minőségi modell kiválasztásánál.

Az úgynevezett csúcsminőségű pázsitot 18 hónapig nevelik bonyolult gondozási folyamatokkal, olyan körülmények között, amelyeket speciálisan hoztak létre. A termékek közötti árkülönbséget az alkalmazott előállítási technológia, és a felhasznált anyagok minősége eredményezi.

Az olcsó, vagy más néven másodosztályú pázsitok nevelési ideje mindössze 4-5 hónap. Egymás mellé helyezve a csúcsminőségűt, és az „olcsó” kategóriájút látható csak igazán, hogy mekkora a különbség. Az olcsó pázsit sokkal ritkább és lazább a gyökérzete, valamint akár gyomokat is tartalmazhat. Felemelve, szinte a saját súlyánál fogva szakadozik.Ezt a minőséget nem ajánlatos megvásárolni, mivel az ár-érték arány nem megfelelő. A kettő közti árkülönbség csak akkor válna jelentőssé, ha a gyepszőnyeg mind a két esetben csúcsminőségű lenne. Szerintem ebben az esetben a drágább az, ami az olcsóbb.

Informálódjon tovább a témában!

A gyepszőnyeg vagy fűmagvetés telepítés ideje

Pázsit

A gyepszőnyeg fektetését a kertépítés szezonjában végig, azaz kora tavasztól egészen október végéig lehet végezni. Automata öntözőrendszer megléte mellett a nyári hónapokban is eredményesen lehet telepíteni. A kertépítés gyakran nem áll meg a korai fagyok miatt sem - láttam már decemberben is pázsitfektetést.

Mindettől függetlenül őszi telepítés esetén időre van szükség ahhoz, hogy a pázsit megerősödjön, megfelelően legyökeresedjen (ezzel megelőzve a kifagyás veszélyét). Természetesen a megfelelő öntözés ellátásról a kertépítési szezon bármely hónapjában gondoskodnunk kell. Ha általános kertépítésben vagyunk, akkor a terítést a kertépítés utolsó fázisára hagyjuk.

Fűmagvetés

A fűmagvetést a kertépítés szezonjában tavasszal vagy ősszel javasolt elvégezni. Oka ennek, hogy a nyári forróság és a korai fagyok pillanatok alatt tönkretehetik a munkánkat. Automata öntözőrendszer megléte mellett a nyári hónapokban is elvégezhető, ha szükséges.

Az őszi fűmagvetés esetén is igaz, hogy az új gyepnek időt kell hagyni, hogy megerősödjön. Ehhez viszont több időre van szükség, mint például a pázsit telepítésekor.

Az öntözés a fűmagvetés esetén kiemelten fontos. Száraz,különösen forró időben nem kapunk egyenletes szép gyepet folyamatos öntözés nélkül. Ha általános kertépítést végzünk, akkor a fűmagvetést a kertépítés utolsó fázisára hagyjuk.

Előkészületek a gyepszőnyegezéshez, fűmagvetéshez

Pázsit

A legfontosabb dolgunk a talaj előkészítése, ami gyommentesítést, szervesanyag-pótlást, szerkezetjavítást és kellően tömörített talajt jelent. Ha nem a kertépítésre használt I. osztályú darált tőzeges és darált szerves trágyás, fertőtlenített talajjal dolgozunk, akkor a felhasználásra kerülő talajt fel kell javítani, mielőtt a méregdrága gyepszőnyegünk árát kihajítanánk az ablakon, a befektetett munkával, vagy annak árával együtt.

A pázsitot egy-két napnál tovább nem szabad tárolni, ezért úgy időzítsük a talaj-előkészítést, valamint az öntözőrendszer vagy a megfelelő öntözés kiépítését, hogy még a megérkezése előtt elkészüljünk vele.

Az évelő egyszikűektől való mentesség különösen fontos, mert nagyon nehéz ezeket utólag kiirtani. Amennyiben nem hozatott kertépítési talajjal dolgozunk, fontos a telepítés előtt 14 nappal vegyszeres, totális gyomirtást alkalmazni.

Fűmagvetés

A szép gyep hosszú, és egészséges életét a talajminőség és a megfelelő öntözés fogja biztosítani. A kert talajának előkészítése itt ugyanaz, mint a gyepszőnyeg talajának előkészítése.

A gyepszőnyeg telepítésének a menete

Mielőtt a lefektetéséhez hozzáfognánk, egy nagyobb munkát még el kell végeznünk. Mint a fűmagvetéses füvesítésnél is, a terület talaját elő kell készíteni. Ennek részletes lépéseit következő útmutatónkban olvashatja.

A pázsit lefektetésének lépései

 1. Mérje fel a szükséges mennyiséget!
  Mérje le a pázsit terítésére szánt terület méreteit, és állapítsa meg, hogy hány m2 szőnyegre lesz szüksége pontosan! Mivel a gyakorlatban a tagoltságok miatt 3-5%-os a vágási veszteség, ezért annak megfelelően, hogy kissé/nagyon tagolt a terület, adjon hozzá a pontos mennyiséghez ennyit!
 2. A gyepszőnyeg fektetésének területét kezelje le gyomirtóval!
  A meglévő növényfelületet távolítsa el, és kezelje le totális gyomirtóval, ami mindenképp gifozát hatóanyagú szer legyen! A kezelést követő 10-14 nap múlva teljesen elpusztul a gyomos gyepfelület. Amikor ez megtörtént, távolítsa el az elhalt növényeket!
 3. Lazítsa a talajt, és tisztítsa meg a közeget!
  Nagyon fontos a lefektetés sikeréhez, hogy a talajszerkezet laza legyen, továbbá, hogy kövektől, építési törmelékektől, esetlegesen gyökérdaraboktól is mentes legyen. A lazítás a talaj felső 15-cm-es rétegét érintse.
 4. Javítsa fel a talaj szerkezetét, vagy cserélje le!
  A pázsit biztos megmaradásának érdekében, ha tehetjük, mi lecseréljük a talaj felső 10 cm-es rétegét a legmegfelelőbb kertépítési talajra. Ha Ön nem így tesz, akkor szerves anyagokkal, homokkal, vagy a talaj állapota alapján javítsa fel a minőségét! Finom, morzsalékos szerkezetű felső réteg a cél.
 5. Tápanyag-bevitellel javítsa a talajt!
  Ha az előző pontban a talajfelszín lecserélése mellett döntött, akkor ezt a telepítési lépést nem kell, hogy megtegye. Ellenkező esetben szükséges a talajfelszínbe hosszú hatásfokú komplex műtrágyát forgatnia, ami megfelelő arányban nitrogént, foszfort, és káliumot tartalmaz.
 6. Készítse elő a talajfelszínt a pázsit terítéséhez!
  Állítsa be pontosan a kívánt talajszint magasságot úgy, hogy 3-4 cm-rel alacsonyabbra húzza, mint ahol a gyepet szeretné látni! Így lépésálló, tömör szerkezetű talajfelszínt ér el úgy, hogy többször is lehengerezi és egyenesre gereblyézi a területet. A hengerezéshez használjon minél nehezebb hengert, és ne csak egy irányból, hanem keresztirányba is húzza azt - nem jó, ha akár csak kisebb gödrök is maradnak.
 7. Fektesse le a gyepszőnyeget!
  Ha forró nyári napon végzi a fektetését, akkor előtte nedvesítse meg a talajfelszín felső rétegét - de ne sáros állagú, csak nedves legyen! Kezdje a fektetését egy párhuzamosan egyenes oldallal, és ügyeljen arra, hogy a pázsitot egyenesen görgesse ki! A tekercseket egymáshoz szorosan, hézagmentesen rakja, és a csatlakozások legyenek egymástól eltolva! A sor végére ne tegyen kis darabot, hanem egész, vagy fél tekercset! A vágásokat éles, és lehetőleg nagyalakú késsel végezze.
 8. Hengerezze le, és öntözze bőségesen!
  A friss gyepet közepesen nehéz hengerrel görgesse át, majd jó alaposan öntözze be! Ha 50 m2-nél nagyobb területen már lerakta a pázsitot, akkor mindenképp öntözze be!
 9. Tartsa nedvesen!
  A legyökeresedésig intenzíven locsolja a területet! Rendszeresen és egyenletesen öntözzön úgy, hogy 3-4 naponként csökkentse az öntözési darabszámot, míg az öntözési időtartamot növelje. Erre azért van szükség, hogy a gyökérzete minél mélyebbre húzódjon, ami az élettartamán, és az ellenálló képességén is javít.
 10. Használja a pázsitot!
  A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy 12-14 nap alatt megtörténik a legyökeresedés. Úgy tud meggyőződni erről, hogy nagyon óvatosan megpróbálja felemelni, és ha ellenállást tapasztal, akkor sikeresen legyökeresedett.

Tájékozódjon a fiatal pázsit ápolásáról!

Használhatóságbeli különbségek

Gyepszőnyeg

A lefektetés után közvetlenül járhatunk rajta, rövid időkre. Azonban a komoly igénybevétellel - foci, fogócska, kutya – még várni kell, míg az maradéktalanul legyökeresedik, és azt elmozdítani már nem tudjuk. Ez optimálisan két-három héten belül megtörténik.

Fűmagvetés

A fűmagok 7-14 nap alatt kelnek ki, de a megerősödésükhöz hetekre van szükség. Az első fűnyírást úgy időzítsük, hogy akkor nyírjuk le, amikor az éppen visszahajlik (8-10 cm). A komoly terheléssel azonban várjunk még néhány hétig, amíg a gyep összefüggő, és sűrű szőnyeget alkot. Ez a negyedik, ötödik nyírás után következik be optimális feltételek mellett.

Gyepszőnyeg és fűmagvetés árak

Gyepszőnyeg

Ha emellett döntöttünk, akkor több pénzt kell áldoznunk rá, mint a fűmagvetésre. Egy négyzetméter minőségi pázsit 1400-1600 Ft-ba kerül, és erre jön még rá a szállítás és a lerakás költsége. Tehát egy négyzetméter általában 2.000 Ft felett indul. Gondoljuk át jól, hogy a kertépítés kereteibe hogyan illeszkedik ez a költség.

Fűmagvetés

Amennyiben a magvetés nyerte el a tetszésüket, akkor egy kilogramm minőségi fűmagkeverék 2500-4000 Ft-ba kerül, természetesen a minőségtől és a vásárolt mennyiségtől függően. Egy négyzetméterre 40-50 gramm fűmagkeveréket javasolt szórni. Summázva a dolgot a fűmagvetés kezdetben olcsóbb, mint a gyepszőnyeg, szakmai hozzáértéssel olcsóbb is maradhat. A kertépítés kereteibe könnyebben beleilleszkedik.

Általános tanácsok

Gyepszőnyeg

A pázsit megérkezése után a lehető legrövidebb időn belül csomagoljuk ki, és a kertépítés során amilyen gyorsan csak lehet, terítsük le, majd alaposan öntözzük be! Vízigénye kezdetben 15-25 l/m2. Az öntözés már a lerakás alatt kezdődjön el úgy, hogy a már lerakott területeket a további lerakással egy időben kezdjük el öntözni.

Öntözésnél figyeljünk a szegélyekre, mert különösen nyáron, nagyon könnyen kiszáradhatnak. Öntözőrendszer használatánál fordítsuk rá a fejeket a burkolatok szélére! Ha darabolni kell, akkor ne vágjunk nagyon kis csíkokat, mert úgy könnyen kiszáradhatnak!

A jobb gyökeresedés elérése érdekében használjunk a gyepszőnyeg alá közvetlen ún. starter műtrágyát!

Figyeljünk a tápanyag-utánpótlásra is. A vásárolt pázsit sötétzöld színét csak megfelelő tápanyag-utánpótlással és az öntözés kellő mennyiségével tudjuk megtartani. A mennyiség megállapításánál ráhagyással dolgozzunk, mert a vágások miatt képződni fog fel nem használható maradék. A lefektetett pázsitot az első öntözés után hengerezzük meg!

Fűmagvetés

Csak friss fűmagkeveréket vásároljunk, és csak szaküzletből! A kiszórás előtt rázzuk alaposan össze!

Válasszunk a kert területén egy kisebb – ha lehet csöndesebb – részt a füvesítendő területnek, ahol gazdagon hagyunk a felszínen magokat. Erre azért van szükség, hogy a madarak által felcsipegetett magok okozta kár kis területre koncentrálódjon.

Az öntözés mennyiségével ne fukarkodjunk! A legideálisabb, ha öntözőrendszert használunk.

Összegző táblázat

Ebben a táblázatban a pázsit és a fűmagvetés összehasonlítását láthatja a vizsgált tényezők alapján.

TényezőkGyepszőnyegFűmagvetés
Kockázat Kockázatmentes.A talajminőség azért rejt némi kockázatot. Kockázatos.A szélkár,zivatar,madárkár, gyomosodás, optimálistól eltérő vetési időpont, talajminőség rejt kockázatot.
Telepítési idő Szinte egész évben, még enyhén fagyos körülmények között is. Szezonális. Ősszel a legideálisabb.
Talaj előkészítése Mindkettőnél ugyanaz, csak jó állapotú talajjal érhető el magas minőség, esztétikus és egészséges pázsit.
Minőség Könnyen elérhető a megbízható, jó minőség. Az általános kereskedelemben lévő magok bizonytalan minőségűek. Szakkereskedésben elérhető a jó minőség.
Gyepegyenletesség Tökéletesen egyenletes. Az egyenletesség elérése hosszabb folyamat.
Gyomok Nem jellemző, minimálisan előfordulhat. Könnyen kezelhető. Jellemzően problémás, több hónapon át tartó kezelést igényel.
Öntözővíz Mérsékelt öntözésigény. Az öntözés 2 hétig jelentős. Nagyon magas öntözésigény. A talajt 4-5 héten keresztül állandóan nedvesen kell tartani.
Talajerózió Megkötia vizet. Károk jelentkezhetnek heves esőzéseknél.
Esztétika Azonnal vonzó és esztétikus látvány. Hónapok alatt elérhető szakmai gondozás mellett.
Használatbavétel Két-három hét után intenzíven használható. Az első két hónapban nem használható intenzíven.
Fenntartása Minőségi elvárások mellett törődést igényel. Minőségi elvárások mellett, állandó törődést igényel.
Ár Kezdetben magas. Kezdetben alacsony.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel...

Kérdés témakörök:

A gyepszőnyegről általában
A gyepszőnyeg tekercsben
A fiatal gyepszőnyeg gondozása

A gyepszőnyegről általában

Mi a gyepszőnyeg?
Van különbség a gyepszőnyeg és a gyeptégla között?
Mikor van a gyepszőnyeg telepítésének ideális időpontja?
Mennyibe kerül a gyepszőnyeg?
Mennyibe kerül a gyepszőnyeg telepítésének munkadíja?
Mennyi idő telik el a gyepszőnyeg megrendelése és a leszállítása között?
Hogyan kell előkészíteni a területet a gyepszőnyeg terítése előtt?
Telepíthető árnyékos helyre a gyepszőnyeg?

A gyepszőnyeg tekercsben

Mekkora a gyepszőnyeg?
Mekkora súlya van a gyepszőnyegnek?
Hogyan szállítható a gyepszőnyeg tekercs?
Szabad locsolni a gyepszőnyeg tekercset?
Mi a teendő a maradék, vagy még befejezésre váró gyepszőnyeg tekerccsel?

A fiatal gyepszőnyeg gondozása

Szükséges a használni műtrágyát a gyepszőnyeg telepítésekor?
Milyen műtrágyát használjunk a gyepszőnyeg telepítésekor?
Hova kell szórni a műtrágyát a gyepszőnyeg telepítésekor?
Mikor kell először megöntözni a gyepszőnyeget?
Mennyi a vízigénye a gyepszőnyegnek a telepítés után közvetlen?
Mikor kell lenyírni a gyepszőnyeget először?
Hogyan kell lenyírni a gyepszőnyeget először?
Mikor használható először a gyepszőnyeg?

 

A gyepszőnyegről általában

Mi a gyepszőnyeg?

A gyepszőnyeg másfél évig fűiskolában nevelt, gyommentes és sűrű gyep, amely 90%-ban gyökeresedett fűből és 10% kész, kereskedelmi forgalomban kapható gyepből áll.

Ezt a gyepszőnyeget 18 hónapig hetente kétszer nyírták, öntözték, szakszerűen gyomirtották, gondozták, és biztosították a tápanyag-utánpótlást. Ahhoz, hogy a park és kertépítés folyamán a legkiválóbb kondícióban legyen, a szállítás előtt közvetlen termelik fel. A füvesítés helyszínére a termelést követő néhány óra alatt odaérkezhet.

Van különbség a gyepszőnyeg és a gyeptégla között?

Igen van, de csak a méretében.

A klasszikus értelemben vett gyeptégla általában 40x40 -es méretű.

A gyepszőnyeg általában 40x250 cm méretű összetekercselt termék.

Mikor van a gyepszőnyeg telepítésének ideális időpontja?

A gyepszőnyeg ideális telepítési ideje a kora tavasz, és a kora ősz. Automata öntözőrendszer használata mellett, akár a forró nyári hónapokban is gond nélkül telepíthető.

Mennyibe kerül a gyepszőnyeg?

Nincs egységes ár. Erősen függ a minőségtől, és a szállítási távolságtól.  Úgy vélem, hogy 1200.- és 1500.- között első osztályú, kiváló minőségű gyepszőnyeg kapható.

Mennyibe kerül a gyepszőnyeg telepítésének munkadíja?

Amennyiben feltételezzük, hogy az előkészületi munkák mind elkészültek, akkor 250-300.- közötti munkabér korrektnek tekinthető.

Mennyi idő telik el a gyepszőnyeg megrendelése és a leszállítása között?

A kertépítés főszezonjaiban 3-4 nap várakozási idő is lehet. De gyakran előfordul, hogy már másnapra vállalják a gyepszőnyeg felszedését.

Hogyan kell előkészíteni a területet a gyepszőnyeg terítése előtt?

Először is szükséges a jó minőségű talaj, majd a talajszint beállítása. A megfelelő tömörítés és a felső talajréteg lazítása következik. A vakondháló lerakását követően szükséges, hogy megfelelő mennyiségű gyökeresedés serkentő műtrágyát használjunk. Ezután jöhet a gyepszőnyeg telepítése.

Telepíthető árnyékos helyre a gyepszőnyeg?

Telepíthető, de készüljön fel a fokozatos kikopásra. Csak állandó felülvetéssel és szakmai gondozással lehet fenntartani. Nem ajánlom.

A gyepszőnyeg tekercsben

Mekkora a gyepszőnyeg?

Az általános kerti gyepszőnyegtekercs 40 cm × 250 cm-es szabvány szerinti méretben kapható. A gyökérzetén lévő tömörített földréteg egységesen 2 cm.

Létezik még, az úgynevezett nagy tekercs is, amely 0,75 m x 20 m = 15 m² / 300 – 350 kg / vastagság 1,5-2 cm. Felhasználása nem jellemző a magánkerti füvesítésnél.

Mekkora súlya van a gyepszőnyegnek?

Egy négyzetméter tekercs súlya, nedvességtartalmától függően kb. 20 kg. Raklaponként 50m2, azaz minimum 1000 kg.

Hogyan szállítható a gyepszőnyeg tekercs?

A gyepszőnyeg súlya már kisebb mennyiségnél is tonnákban mérhető. A szállítását teherautóval végzik, és a tekercseket raklapokon helyezik el.

Szabad locsolni a gyepszőnyeg tekercset?

Nem szabad locsolni bálákban álló készgyep tekercseket, mivel azok könnyen befüllednek. Lehetőleg árnyékos helyen tartsuk őket, és törekedjünk az azonnali terítésre.

Mi a teendő a maradék, vagy még befejezésre váró gyepszőnyeg tekerccsel?

A megmaradt készgyep tekercseket fektessük ki, lehetőleg árnyékos helyre. Locsoljuk rendszeresen, így a gyepszőnyeg több napig is megtarthatja a frissességét.

A fiatal gyepszőnyeg gondozása

Szükséges a használni műtrágyát a gyepszőnyeg telepítésekor?

Igen szükséges. Speciálisan erre vannak a gyökeresedést beindító (starter) gyeptrágyák.

Milyen műtrágyát használjunk a gyepszőnyeg telepítésekor?

Mindenképpen speciális gyökeresedést beindító (starter) műtrágyát használjunk, amelynek tápanyag-összetétele biztosítja a gyepszőnyeg gyors legyökeresedését.

Hova kell szórni a műtrágyát a gyepszőnyeg telepítésekor?

A gyökeresedést beindító (starter) gyeptrágyát nem a gyepszőnyegre kell szórni, hanem a termőtalaj felszínére, azaz gyepszőnyeg lefektetése előtt kell kiszórni.

Mikor kell először megöntözni a gyepszőnyeget?

Telepítés után közvetlenül locsoljuk meg a gyepszőnyeget.

Nagy melegben – 20C éjszakai hőmérsékletnél - ügyeljünk arra, hogy a levélzeten a nedvesség az éjszakai órákra felszáradjon, mert ez gombásodáshoz vezethet.

Mennyi a vízigénye a gyepszőnyegnek a telepítés után közvetlen?

A telepítés után közvetlenül 12-15mm csapadékot igényel m2-enként a gyepszőnyeg. Majd az évszaktól függően ugyan, de mindenképp intenzív öntözést igényel 2 héten át.

Mikor kell lenyírni a gyepszőnyeget először?

A gyepszőnyeg lerakása után a gyökeresedés fog beindulni, majd pár nap múlva elkezd növekedni a fű.  8-10 nap elteltével vágjuk le, amikor a fű 6 cm magasságú.

Javasolható nyírási magasság 2,5-4 cm.

Hogyan kell lenyírni a gyepszőnyeget először?

Mindenképpen nagyon éles pengéjű, lehetőleg könnyű fűnyíró gépet használjunk. Tartózkodjunk a felesleges mozgástól.

Mikor használható először a gyepszőnyeg?

A legyökeresedés sebessége hőmérsékletfüggő, a frissen fektetett gyepszőnyeg magasabb hőmérsékleten 1-2 hét alatt legyökeresedik. Használatba csak teljes gyökeresedés után vegyük gyepünket.

Nagyobb igénybevételű sportgyepet évszaktól függően akár 2 hónap kivárási idővel célszerű használatba venni.