Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester

Fűfelújítás

Szeretem a gyepem!
Fűfelújítás
- Alapvető problémák
- Megoldások

 

Szerem a gyepem!

Elég sokan gondolják úgy, hogy számukra az egyetlen megoldás az áhított szépségű gyep eléréséhez, ha azt újra telepítik. Bár 3-4 éve - amikor telepítették - még csodás volt, de mára már annyira leromlott az állapota, hogy nem lehet más út, csak a borzalmas újratelepítés.

Lehet, hogy ez valóban így van, de meglehet, hogy van más megoldás is.

Fűfelújítás

Fűfelújítás Fűfelújítás akció

Sajnos tény, hogy nem minden esetben alkalmazható a fűfelújítás. De ha az eredeti gyepalkotók legalább 50%-a még él, és kiküszöbölhetők az egyéb veszélyeztető tényezők is, akkor érdemes megpróbálni.

A fűmegújítás nem okoz a kertben nagy felfordulást, töredéke költségből megúszható, mint az újratelepítés, amiben biztosak vagyunk, hogy Ön is szívesen kihagyna!

Alapvető problémák
Érdekes területre tévedtünk, amikor a füvesített terület, és a gyepápolás alapvető problémáit keressük. Érdekes, hiszen ugyanazokat a dolgokat találjuk, amelyek nélkül a szép, egészséges, és üde zöld gyepünk nem is létezhetne.

Gondolta volna, hogy a fűnyírással, öntözéssel lassú, de biztos pusztulásba vezeti a gyepet?

Fűnyírás
Fűnyírás
A fűnyírás miatt, a talajban raktározott növényi tápanyagok jelentős része elvonódik. Ha nem pótoljuk rendszeres időben, akkor a fű kifakul, megritkul és legyengül a gyep, majd hamarosan áldozatául esik valamelyik gomba- vagy vírusbetegségnek.
Mivel a füvet a nyírással állandó növekedésre serkentjük, ezért már 20-30 nyírás következtében is jelentős mértékű tápanyagot vesz fel a rendelkezésére álló tápanyagokból. Tápanyag utánpótlás, vagy nem megfelelő tápanyag ellátás következtében, a századik nyírás után, azaz két év kimerül.

Öntözés
Öntözés
Az egy- két éves gyepek esetén is a talaj tápanyagtartaléka kimerülhet, amiben az állandó öntözés is komoly szerepet kaphat. Az elfogadott ideális öntözése a gyepnek a több naponkénti, de nagyobb mennyiség kijuttatása, ez mégis problémákat vethet fel, mivel a nagymennyiségű víz, képes elmosni a talajfelszín közelében lévő tápanyagokat. Ebben az esetben a hiánytünetek elkerülhetetlenek.

Tápanyag utánpótlás

A fűnek különféle anyagra van szüksége a csirázáshoz, a gyökerezéshez, a zöldállomány növeléséhez, illetve annak sűrűsödéséhez. Ezek ideális jelenlétében képes hosszútávon életben maradni. Amikor nem megfelelő anyagokat, nem megfelelő időközönként kap a fű, akkor hiánytüneteket fog mutatni.

Talajszerkezet

A fű minőségénél a mag játssza a főszerepet, majd a gondozás, és csak ezt követően a talaj. Ennek ellenére a talajszerkezet az öntözések, és a terhelés, és más természetes folyamatok következtében túl kötötté, de néha túl lazává válik. Ilyenkor a fű gyökérzete nem kap elég levegőt, a víz nem jut el a gyökérzetig, vagy bizonyos esetekben elszalad. Ilyenkor ismét számíthatunk a hiánytünetek megjelenésére.

Megoldások
Látjuk tehát, hogy a szépséges gyepünk fenntartására tett igyekezeteink azok, és pontosan azok a tényezők, amik egyben meggátolják a hőn vágyott végeredmény elérését.

Láthatjuk azonban azt is, hogy az ideális állapottól való eltérést hiánytünetek, vagy tünet együttesek okozzák.

Mit lehet tenni?

A kedvezőtlen állapotok felszámolásával a hiánytünetek is eltűnnek. A következőkben bemutatunk néhány alkalmazott módszerünket, a melyeket a fűfelújítás során végzünk az eredeti állapotok visszaállítására.

 

Gyepszellőztetés
Gyepszellőztetés
Látni fogjuk, hogy a gyepszellőztetés a fűfelújítás egyik leghatékonyabb eszköze.

A probléma:

  • Gyepfilc keletkezik a felületen.
  • A levegő és a vízfelvétel erősen akadályozott.
  • A betegségek ideális táptalajt találnak a filcrétegben.
  • Az átgyökeresedés mértéke csekély.

Megoldás: A nagy fordulatszámon dolgozó vékony szellőztetőkések, vagy drótok alaposan kitisztítják a gyep tövét, és az elhalt növényi részektől megszabadítják. Ezáltal ismét élettér keletkezik az új hajtások számára. A levegő, a víz és tápanyagok ismét akadálytalanul eljutnak a talajon keresztül a gyökérzónába.

Lélegeztetés, levegőztetés
Lélegeztetés
Probléma: A felső néhány centiméteres talaj összetömörödik a szezon folyamán. Csökken a növény gázcseréje, valamint vízzáró részek alakulnak ki. Csökken a talajélőlények aktivitása.
Megoldás: A perforátor sűrű lyukhálózatot készít a gyepszőnyegben átfedésben, 400-500 lyuk/m2 sűrűségben. A függőlegesen fel-le mozgó kónuszos tüskék 6 cm mélységig hatolnak a talajba, és a kiemelt dugócskákat összegyűjtik.

Öntözés
Öntözés
A legegyszerűbb, és a legkényelmesebb megoldás.

Probléma: A gyep csak ritkán, vagy rendszertelenül, és nem egyenletes mennyiségű vizet kap. A felső néhány centiméteres talaj összetömörödik a szezon folyamán. Szárad, foltokban kopik.
Megoldás: Automata öntözőrendszer telepítés. Továbbiakban nem rabolja az időnket, energiánkat, és a pénztárcánkat.

Homok kiszórása
Homokszórás
A homok kijuttatás egy gyorsan és gazdaságosan végrehajtható fűfelújítási folyamat.

Probléma: A gyepes talajrétegnek lecsökken levegő és a vízáteresztő képessége. A felső réteg felszáradása túl lassan megy végbe, egy sárréteg alakul ki a felületen a tartós nedvesség miatt. A használat következtében felületi egyenlőtlenségek alakulnak ki.
Megoldás: 0-2 mm szemcseméretű homok kijuttatása a felszínre. Ez a folyamat egyben a már meglévő gyepfilcet is felszámolja, és meggátolja a jövőbeli kialakulását.

A felülvetés
Olcsó és jó megoldás. Előfeltétele a gyepszellőztetés.

Probléma: Az intenzív terhelés következtében elhasználódnak a füvek. Kiritkulások, lyukak, kopasz helyek keletkeznek. Nemkívánatos füvek és gyomok telepednek le. A gyep terhelhetősége lecsökken.
Megoldás: A perforációs vetéssel lehetővé válik a régi állományban egy új gyep elterjesztése és fajtaváltása. A gyepperforátor négyzetméterenként 400-500 lyukat készít, és ezekbe a 2-3 cm mély lyukakba vet. A fiatal csíranövények zavartalanul fejlődhetnek a lyukak védelmében.

Késes felülvetés
Megoldás: A kiritkult gyepet késes felülvető célgéppel kezeljük. Ez a gép 3 cm-enként hasítékot hoz létre a régi gyepben, s ebbe az előkészített magágyba veti a magvat. A magok így egy védett csírázásra alkalmas barázdába kerülnek.

Tápanyagpótlás

Trágyázásnak döntő szerepe van a sűrű, terhelhető, vizuálisan vonzó gyep kialakításában, megtartásában.

Probléma: Amikor csak az öntözővizet pótoljuk, és nem foglalkozunk a makro- és mikroelemek pótlásával, akkor növényeink hiánytüneteket mutathatnak, amelyek a kijuttatott víz mennyiségének növelésével egyre inkább fokozódhatnak.
Megoldás: Tápanyagpótlás oldott, vagy szemcsés műtrágyával. A legjobb azonban ha maximálisan környezetkímélő szerves anyagot használ fel. Nekünk van egy ilyen csodaszerünk!

 

Ne adja fel!
Több alkalommal is előfordult már, hogy a probléma fő oka mindösszesen az automata öntözőrendszer hiánya volt.

A fű újratelepítési összegéből sikerült a füvet is gyönyörűen megújítani, és egy automata öntözőrendszert is beépíteni.

Gondolja meg, mielőtt döntést hoz!

 

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket,
és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Menthető-e a gyep?
  • Pontosan mi kell hozzá.
  • Pontosan mennyibe kerül.

 

AJÁNLATKÉRÉS További információ az Akció menüben.

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…


„Ezúton szeretném még egyszer megköszönni a profi tanácsokat és a segítőkész hozzáállást! A fű magáért beszél, az öntöző kiválóan működik. Azóta már többeknek ajánlottalak Benneteket, biztos vagyok benne, hogy ők is elégedettek lesznek.”

Üdvözlettel, Sz.Gábor

Bálint gazda

"Az Esőmester tudja, hogyan kell a vízzel takarékosan bánni!"

Bálint GazdaMinket választottak:

Öntözőrendszer, Öntözőrendszerek
referenciáink

„Bevallom értek egy kicsit a témához, és jól utána is néztem. Műszaki tartalomban és ár-érték arányban verhetetlenek vagytok! Nagyon örülök, hogy rátok bíztam az öntöző telepítését, és sok sikert kívánok!
Ajánlani foglak Titeket!”

Drinóczi Csaba, Gyál


Öntözőrendszer, Öntözőrendszerek
regerenciáink

„Szeretem a kertem, de sok problémát okozott.
Az öntöző hatására a kertem szebb, az időm több, a vízszámlám kevesebb lett! Nekem nagyon megérte.
Köszönöm.”

Széphegyi Szabolcs, Üröm


 Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

"Két éve csináltattam automata öntözőt a kertembe, mert a  munkám során sok időt vagyok távol otthonról. Azóta teljesen jól működik és levette a vállamról a napi 2-3 óra  terhet, amit addig a locsolgatással  töltöttem. Nemcsak, hogy nem nekem kell ezzel foglalkoznom, de sokkal egyenletesebben és  víztakarékosabban öntöz nálam. Amikor volt egy-két apróbb probléma hamar kijavították a szerelők."

N. Szabolcs, Győrújbarát


 Öntözőrendszer, Öntözőrendszerek
regerenciáink

"Tavalyelőtt tavasszal telepíttettünk automata öntözőrendszert a kertünkbe. Érdemes volt! A kert egész nyáron úgy volt gyönyörű, hogy nem kellett naponta, vagy kétnaponta esténként másfél órát locsolással töltenünk. Több idő jut így a családra és vendégeket is büszkén hívhattunk."

M. András, Agárd


 Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

"Szomszédjaink rendeltek öntözőrendszert az Esőmestertől ekkor bátorodtunk fel mi is a feleségemmel. Féltünk, hogy a már meglévő gyep megsérül, vagy tönkremegy, de a nagyon gondos előkészületeknek köszönhetően könnyen regenerálódott a fű az ásás, illetve a telepítés után. Nagyon kényelmes nyarunk volt, nem volt gondunk az öntözéssel és nyaralni is el tudtunk menni, nem kellett a szomszédoktól szívességet kérnünk."

G. József, Szolnok


Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

„Nagyon köszönöm a tökéletes precíz munkátokat. Kiválóan működik az öntözőrendszer és gyönyörű a kert is. További sok sikert kívánok...”

Gábor


Öntözőrendszer, Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

„Nekem a nyaralómba csináltak a srácok öntözőrendszert, közvetlen a kert építésénél. Amikor lemegyünk a fű zöld, és a kert ragyogó. A fűnyíráson kívül nincs más teendőm, mint a feleségemmel és a gyerekeimmel élvezni a szabadidőt. Pontos munkát végeztek, jó áron, és hibátlanul működik!”

Semsei Rudolf, Balatonakarattya


Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

„Sok problémát jelentett nekem és a páromnak, hogy a kertünk rendben legyen. Fiatalok vagyunk és dolgozunk, ezért a kertet lehetőleg csak élvezni szeretjük. Az öntözőberendezés időt spórol nekünk. Jó, hogy nem kell esténként öntöznünk.
Köszönöm!”

Németh András, Budapest


 Öntöző, öntözőrendszerek, kertépítés, Füvesítés, teraszhűtés

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!