automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

Hidrociklon / Homokleválasztó

Szűrők

Szűrők

Webshop termékkereső
Találatok: 1 - 4 / 4

Hidrociklonnal a homokoló kút vize is tiszta lesz

Homokoló kutak vízének homokleválasztására való a hidrociklon, hogy a homoktól megtisztított víz ne tegyen kárt az öntözőrendszerbe.

Felhasználási területek

A kertek vízellátásának gyakori módja a kútból történő vízvétel. A fúrt kutak, de még az ásott kutak esetében is gyakori probléma a homokolás. Ezek a kisebb – nagyobb szennyeződések az évek óta tiszta vizű kutak esetében is megjelenhetnek sajnos, mint problémát okozó tényezők.

A homok ugyan az egész vízgépészeti rendszerre káros hatással van, de ezen a területen ez viszonylag megoldott a homoktűrő szivattyúk beépítésével. Azonban a kertek öntözésére fejlesztett automata öntözőrendszerek esetében már ez nem így van. Az öntözőrendszernek több olyan érzékeny alkatrésze is van, ami csak nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tolerálja a homokos vizet.

Ezen említett problémák megelőzésére lett kifejlesztve a hidrociklon, ez a nagyszerű és nem bonyolult szerkezet.

A hidrociklon működési elve

A hidrociklonba érkező víz azonnali örvénylő mozgásba kezd és a centrifugális erőt kihasználva szűri ki a vízben lévő homokszemcséket. A folyamatosan érkező víz elkezd centrifugálisan forogni a szűkített hengerben és a homokszemcsék kicsapódnak a henger belső falára. Miután a homokszemcsék nehezebbek a víznél, ezért leülepednek a tölcsér aljára és a gyűjtő tartályba sűrűsödnek. Ez az összegyűlt homok a rendszerben nem keveredik fel újra és igen könnyen kiüríthető és egyéb karbantartást nem igényel.

A hidrociklon beépítése és ürítése

Minden szivattyúsgépészet esetén a szivattyú nyomóágára kell beépíteni a hidrociklont!

A homoleválasztás hatásfoka tovább növelhető, ha a hidrociklon kilépő oldalára egy hálós szűrőt szerel fel annak érdekében, hogy a legkisebb, esetlegesen továbbjutó szennyeződések is fennakadjanak.

Az összegyűlt homok könnyen kiereszthető egy felszerelt csap (Inox Hidrociklon esetében) vagy a gyárilag elhelyezett csap (Műanyag hidrociklon esetében) megnyitásával. Valamilyen kis tál vagy vödör aláhelyezését követően a csap megnyitásával magától ki fog jönni a „kolbászra” tömörödött homok a tartályból.

A homokleválasztó hidrociklon szerves anyagok szűrésére nem alkalmas! 

Műszaki paraméterek

Hidrociklon általános méretei ½”, 1”, 6/4”, 2”

1” Homokszűrő

Rozsdamentes acél hidrociklon homokszűrő 1"-os menetekkel (25-65 liter/perc). M: 65 cm-H: 45 cm-SZ: 15 cm.

6/4” Homokszűrő

Rozsdamentes acél hidrociklon homokszűrő 6/4"-os menetekkel (65-150 liter/perc). M: 90 cm-H: 45 cm-SZ: 25 cm.

Anyaguk

A leggyakoribb homokleválasztók az Inox, azaz rozsdamentes acél hidrociklonok. Terhelhetősége maximum 7 bár nyomás.

Ma már kiváló minőségű műanyag homokszűrők is elérhetők a piacon. Maximális terhelhetőségük 5 bár nyomás.