automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

Öntöző mágnesszelepek

Az öntözőrendszer zónái a mágnesszelepek segítségével tudnak működésbe lépni. Amikor a szelepeken lévő úgynevezett szolenoid a vezérlő egységtől jelet (áram alá helyeződik 9V vagy 24V) kap, akkor elektromágneses tér keletkezik benne, ami a rúgó ellenében is felrántja a vasmagot és a szelep ezáltal megnyílik, szabad utat engedve a zónába beömlő víznek. A zónák kialakításuk szerint különböző öntöző elemekkel vannak ellátva, mint például szórófejek, amelyek a beömlő víz hatására működésbe lépnek mindaddig, amíg a vezérlőbe beállított percszám le nem telik és a vezérlő megszakítja a jelet a mágnesszelep szolenoidjába érkező jelet és az el nem zár.

Az öntözéstechnikában használt mágnesszelepek szinte kizárólag műanyag szerkezetűek, amelyek üvegszálas erősítéssel vannak ellátva, hogy erősek és ellenállók legyenek a nagy nyomással szemben is. Az acélmag és az acélrugó rozsdamentes, ezért a korrodáló hatásokkal erősen ellenállók. Általában belső szűrővel ellátottak, hogy a nagyobb szennyeződések ne tudjanak kárt tenni bennük. Lassú nyitás-zárású szolenoidjuknak köszönhetően hosszú élettartamra számíthatunk.

9V-os és 24V-os mágnesszelepek

Alapvetően két különböző mágnesszelep család létezik, a 9V-tal működő és a 24V-tal működő. Amikor nincs rá lehetőség (vagy más megfontolásból), hogy hálózati vezérlőt használjunk, akkor elemes vezérlőre lesz szükségünk. Az elemes vezérlők 9V-os jelet biztosítanak, ezért szükséges, hogy 9V-os szolenoiddal vezérelt mágnesszelepek is legyenek.

Méretbeli különbségek

Természetesen egy öntözőrendszer megtervezésénél nem csak ezt a szempontot kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy mekkora vízátfolyást kell tudni biztosítani és ahhoz mekkora ki- és bemeneti átmérőjű mágnesszelepre van szükségünk. Ezért ezek a szelepek méretüknél fogva is különböznek egymástól. Még léteznek ¾”-os szelepek is, de alapvetően a 1”-os mérettől indul a szelepek méretezése, és ez is a leggyakoribb méret, mivel még a nagy kertek esetében is elegendő akár percenként 130 liter feletti vízmennyiséget is át tud engedni.

Szabályozható mágnesszelepek

Azokban a helyzetekben, amikor a fogyasztó (például egy csepegtető csővel szerelt zóna) kisebb vízfogyasztású, mint a többi (például szórófejekkel ellátott zóna), akkor célszerű átfolyásszabályzóval ellátott szelepet használni. Ezzel egyszerűen képesek vagyunk szabályozni a szelepen átfolyó víz mennyiségét.