automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

Geotextilia

Szűrők

Szűrők

Webshop termékkereső

MI A GEOTEXTIL?

A geotextil vagy más néven geotextilia egy filcszerű textilanyag, amely tűnemezelt szálszerkezettel készül. Leggyakrabban fekete színű, de elterjedőben van a barna, szürke, sőt van fehér típus is. Különböző anyagvastagságban kapható (g/m2), amivel a víz- és légáteresztő képessége, valamint a gyomállósága szabályozható. Létezik szőtt és nem szőtt technológiával is. A leggyakrabban mi a nem szőtt, hanem tűnemezelt technológiával készült fajtát használjuk a kertben.


TÖBB FUNKCIÓ EGYETLEN MEGOLDÁSSAL

geotextil tobb funkcio egyetlen megoldassal

A geotextil felhasználási területe a köztudatban szinte egyetlen területre koncentrálódik, mégpedig a gyomok visszaszorítására. Tény, hogy kiváló segítség a gyomok elleni harcban, azonban számos más területen is kitűnő tulajdonságokkal bír.

Gátolja a gyomosodást

A letakart felületeket a napsugár éltető hatásai nem érik, így a gyomok nagy része nem tud kikelni vagy a kikelést követően nem tud kifejlődni. Tovább növelhető ez a képessége mulcs fedéssel.

Lassítja a talajeróziót

Szálszerkezetének sűrűségéből adódóan a talaj apró, tápanyagban gazdag szemcséit felfogja, ugyanakkor a vizet átereszti. Segíti ezáltal a talaj vízelvezető képességét és megakadályozza a pangó víz kialakulását.

Megtartja a talajhőt

Nyáron a talajtakarással létrejött árnyékolás megvédi a talajt a gyors kiszáradástól és a felmelegedéstől. Télen szintén a takarás miatt a talajhőt fogja meg, amivel a fagyok okozta kár kerülhető el.

Elválasztja egymástól a rétegeket

Mind a dísznövény-, mind pedig a haszonárú növény kultúrában vannak olyan növények, amelyek speciális talajt igényelnek. A geotextilia alkalmas arra, hogy talajrétegeket, különböző anyagösszetételű talajokat válasszunk el egymástól, ezáltal megvédve a növény gyökérzetét a talajkeveredéstől.

A geotextilt a legtöbb esetben takarni szokták valamilyen mulcsozó anyaggal. Leggyakoribb módon fenyőkéreg takarással. A geotextil megóvja a talajt a fenyőkéreg talajfelszíni berothadásától és annak erős gyantás-savas kémhatásától.

Rendezett látványt nyújt

A geotextilia önmagában nem nyújt rendezett és dekoratív látványt, ezért használnak a takarására mulcsot. Leggyakrabban ez valamilyen fenyőkéreg, ami nem csak funkcióiban támogatja erősen, de rendkívül szép látványt is nyújt. Egyébként zúzott kövek vagy görgeteg kövek is a gyakori takaró elemei.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK

geotextil felhasznalasi javaslatok

Díszkertek növénycsoportjainak talajtakarása

A kertünk örökzöld és évelő növényei alá nagyon hasznos, fenyőkéreg kombinációval pedig igen dekoratív látványt nyújt ez a takarás.

Díszágyásokban és magaságyásokban

Minden szabad földfelület alkalmas arra, hogy kiszáradjon vagy gyomosodjon. A geotextiliás + mulcsos takarás jó megoldást kínál.

Balkonládákban és dézsákban

Bizonyos esetekben dekorálás céljából görgeteg kő is kerülhet a geotextilre.

Utcafronti kialakításokban

Sok utcafronti helyen a gazosodás és igénytelen parlagonhagyás helyett valamilyen zúzalék követ terítenek. Alá mindenképpen javasolt ez a textil megoldás.

Veteményeskertekben

A gyomok visszaszorítására és a párolgási veszteség csökkentésére sok helyen kiválóan bejött ez az alkalmazás.

Ültetőgödrök kibélelésében

Nem szükséges az átfogó talajcsere, ha olyan dísz- vagy haszonárú növényt szeretne egyet-egyet, vagy tömegével ültetni, aminek speciális talajigénye van. Ilyen például a közkedvelt hortenzia vagy az áfonya.

Elég csak a megfelelő méretű ültetőgödör elkészítése és kibélelése, majd a megfelelő talajjal a növény beleültetése.

Térkövek alá

A réttegrendbe beépített geotextilia megakadályozza az agresszíven terjedő gyomokat abban, hogy alúlról, a fugák között hajtsanak ki állandóan.

A geotextil használata

Kiválasztása

Általában 1m és 2m széles, 100m-es tekercsben kapható. Kiválasztása a területünk nagyságától és szélességétől függ tehát. A szövet  anyagvastagságát (80g vagy 150g esetleg 400g) a várható környezeti terhelés határozza meg. A szakmában megoszlanak a vélemények a vastagság kiválasztását tekintve. Mi általános díszkerti felhasználásban, növénycsoportok alá ritkán használunk 150g-nál vastagabbat. Azonban sok kertész kolléga esküszik a 250-400g-os textilre, tapasztalataira hagyatkozva.

Leterítése

A kiterítésére két lehetőség kínálkozik:

1. Amikor a növények már be vannak ültetve

2. Amikor a növényeket csak a kiterítés után ültetjük el

Szükséges szerszámok:

- Éles olló vagy sniccer

- Ültetőkanál, ásó

- Vödör

- Kréta

Amikor a növények már be vannak ültetve

Általában ezzel a verzióval találkozunk többet a dísznövénykultúra területén, hiszen vagy már meglévő koros növények alatt hozunk létre mutatós növényágyást és választjuk le gyepszegély használatával a füves területtől, vagy új növényágyás létrehozásával beültetjük a nagyobb növényeket és utána terítjük köré a geotextilt. Kisebb növényeket könnyű a terítés után is eültetni úgy, hogy egy megfelelő méretű "X"-et vágunk a textilbe és a kisméretű ültetőgödröt  azon keresztül kanalazzuk ki egy ültetőkanál segítségével.

A nagyobb növények köré való terítés nagyon alapos legyen! Ne hagyjunk több helyet a gyomnövényeknek, mint amit amúgy is megtalálnak majd. Fontos viszont, hogy amikor leterítjük, akkor a növény törzsét, szárát ne nyomja, ne"folytogassa" a textil!

Egyetlen darab szövet segítségével NEM LEHET megoldani a tökéletes takarást! Semmi gond sincs vele, ha több darabból jön össze a dolog, azonban ilyenkor figyelni kell, hogy megfelelő átfedés legyen az anyagok találkozásánál és az egy leszúró tüskével rögzítve legyen! Ilyen tüskét lehet kapni műanyagból vagy fémből is.

Amikor a növényeket csak a kiterítés után ültetjük el

Van, hogy olyan növényágyást készítünk vagy növényültetést végzünk, ahol egyformán kisebb termetű növényeket ültetünk, akkor erre a legmegfelelőbb módszer az, ha takaró szövetet előbb tekerjük ki! Nagy előnye, hogy egyéltalán nem vagy csak nagyon kevés átfedéssel kell, hogy dolgozzunk. Ilyenkor célszerű a növények helyét krétával megjelőlni, majd "X" vágással a szövetet megvágni. Ültetőkanállal vagy ásóval ki lehet emelni az ültetőgödröt és a növény beültetését követően vissza kell hajtani a szövetet kellő alapossággal.

FONTOS TUDNIVALÓK!

A szövetet a terület széleinél fontos rögzíteni, például a gyepszegély alá érdemes betűrni, ha a terület el van választva a gyeptől. Ebben az esetben is a legalkalmasabb a műanyag border gyepszegély, amit itt tud megnézni! Ha nem ilyen körülményeknek kell megfelelni, akkor a szélekbe le is lehet ásni 20 cm mélységben a szövetet, de a legjobb az aláhajtás.

A geotextil kiterítése után úgy tűnik, hogy nem ázik át, amikor locsolni próbáljuk a növényeket, vagy a csepegtető öntözést elindítjuk! Ez a felületi feszültség miatt van így, a víz általában a lepereg és a mélyebb pontokon gyűlik össze. Ne aggódjunk, mert amikor betakarjuk betakarjuk a szövetet a kiválasztott mulccsal, akkor az átnedvesedik és utána már minden ponton átengedi a nedvességet!

 

A geotextil könnyen kezelhető anyag, használata nem igényel szakmai jártasságot, leterítése igen egyszerű művelet!

Az agroszövet

A geotextil nem keverendő össze az agroszövettel! Sokak számára nem tisztázott, hogy ezek különböznek egymástól. Az agroszövet is alkalmas a gyomok visszaszorítására és vízáteresztő képességű, de sokkal merevebb. Felhasználása inkább a haszonnövények területén elterjedt, valamint a faiskolákban találkozhatunk vele, ahol a földre terítve ezen tartják a növényeket, hogy azok ne gyökeresedjenek le.

az agroszovet