automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

SZÓRÓFEJEK ÉS FÚVÓKÁK ÖNTÖZÉSHEZ

Az öntözőrendszer legfontosabb öntöző elemei a szórófejek, amelyek a közvetlen vízkibocsájtásért felelősek. Általában a gyep öntözésére szolgálnak és a szelepek után a zónák csőhálózatára vannak felszerelve. A szórófejek megfelelő kiválasztása és a kiosztása teljes mértékben meghatározza a működés minőségét és a hatékonyságát! A szórófejek kiválasztását nagy mértékben befolyásoló tényező a terület tagoltsága és a mérete. A kiosztási alapelv mindig a fejtől-fejig történő öntözés. Többféleképpen is megkülönböztetjük őket, mint a hatótávolságuk, a működési elvük, valamint a szórásképük. Kialakításuk miatt a szórásképük teljesen egyenletes, tehát maguk el néhány cm-re ugyanannyi mm vizet szórnak, mint 5-10 m távolságba.

A leggyakoribb szórófej típusok

Spray szórófejek

Vagy másnéven esőztető szórófejek azok, amiket a kifejezetten tagolt területeken használunk, vagy ott, ahol a távolságok jellemzően 5 m-en belül vannak. Önmagukban ezek a spray házak megfelelő öntözésre nem képesek, hanem a megfelelő spray fúvóka kiválasztásával és beletekerésével válik üzemképessé. Fontos ismérvük, hogy a kívánt szöget egyszerre, finom porlasztott módon terítik. Sokféle fix szögben használhatóak, azonban van hozzá állítható szögű fúvóka is, ha nem standard szöget kellene beöntöznünk.

Kiemelkedésükben is különböző méretű spray fejeket lehet kapni, egészen az 5 cm-es kiemelkedésűtől a 30 cm-es kiemelkedésűig. A kisebbet olyan helyeken használják, ahol csak kis hely áll rendelkezésre a beásáshoz, például egy tetőkert. A nagyobb kiemelkedésűt pedig ott, ahol valamilyen tereptárgyon vagy növényzeten át kell locsolni. A nagyobb kiemelkedésűeknél oldalbekötésre is van opció, míg a 15 cm-nél kisebbeknél csak a szórófejek alján.

Rotoros szórófejek

A nagyobb, általában gyepes területek öntözésére a rotoros, azaz körben forgó szórófejek a legalkalmasabbak. Ezek leggyakoribb három fajtája a hatótávolságuk alapján van megkülönböztetve. Vannak a kissugarú vagy mini rotorosok, a középsugarú rotorosok és a nagysugarú rotoros fejek. Ezek a szórófejek a 6 m- 25 m-ig tartományban, a beállított szögük két végpontja között egy sugárban járva öntöznek.

Míg kis- és közepes sugarú szórófejek inkább a házi kertek és parkok öntözőrendszereinek az elemei, addig a nagysugarú szórófejek inkább a sportpályák és az ipari parkok felhasználásában nagy gyepes felületeinek az öntözésében fordulnak elő. A kijuttatott vízmennyiség és a távolság arányában cserélhető fúvókákkal szerelt fejek ezek, amihez a fúvókasort a gyártó dobozában biztosítja.

Rotátor fúvókával szerelt szórófejek

Ennél a komplex megoldásnál egy spray szórófejházba van bele tekerve a lényeg, ami egy különleges szórásképű fúvóka. Ennek a szórásképe ötvözi a spray és a rotoros együttes előnyeit, amiből egy harmadig szóráskép alakul ki. Speciális kialakításának köszönhetően igen alacsony nyomáson is kiválóan működik és az alsó méretezéseknél a fogyasztása is alacsony marad. 1,8 m-től egészen 9m-es hatótávolságban lehet kiválasztani a 4 méretben a legmegfelelőbbet! Speciális geometriai formák kiöntözésére is vannak kifejlesztve belőle sorozatok.