A gyep gondozása

A gyep általános gondozása

A gyönyörű gyep, a kert egyik legesztétikusabb látványa. Amikor igazán szép és egészséges, sűrű gyepet látok, tényleg kedvem lenne lefeküdni rá, és ez igen jó érzés. Ez a hatás viszonylag gyorsan elérhető a gyepszőnyeg használatával, de kivárható folyamat akkor is, ha a fűmagvetés módszerével hozzuk létre.

A növényzet, így a fű is élő, ezáltal növekvő, változó, és gondozást igénylő élőlény. Nem elég a kerttervezés és a kertépítés alatt minőségi munkát végezni. Csak folyamatos törődéssel és ápolással tarthatjuk fenn a kertépítés végén átadott kert és a gyep minőségét.

Még nem beszéltem olyan kert tulajdonossal, aki ne szerette volna a gyepét még szebbnek látni. Van, aki ezt szakemberre bízza, de van, aki saját maga dolgozik ezen. Nekik szólnak az alábbi gyepgondozási tanácsaim.

Fűnyírás

Az egyenletes és egészséges pázsit elérésének és fenntartásának fontos eleme a rendszeres fűnyírás. A fűnyírást minimum hetente végezzük, ezáltal mindig dús és erős gyepfelületet kapunk. Ugyanezen oknál fogva a gyengébb gyomnövények sem tudnak megerősödni. A fűnyírást mindaddig folytassuk, amíg a fű növekedési periódusa tart. Az utolsó, késő őszi fűnyírást nem szabad elhagyni! Ősszel nyírjuk a füvet alacsonyabbra, hogy a reggeli pára könnyebben távozhasson.

Ehhez mindig borotvaéles pengéjű és minőségi fűnyíróra valamint szegélynyíróra van szükség! Ha a penge nem borotvaéles, akkor a vágáskép sem lesz tökéletes. Tehát nem elég egy évben egyszer megélezni a vágókéseket.

A tompa élű kés roncsolja a fűszálvégeket és rojtos lesz tőle a fűszálvég. A sérült részek rövid időn belül elszáradnak, és ilyenkor a gyep olyan benyomást kelt, mintha kiszáradna, rontva a kert szépségét. Főleg a nyári melegben tapasztalható ez a félrevezető jelenség. Csökken esztétikailag a gyepfelületünk értéke, és a sérülések miatt könnyebben lebetegszik a fű.

A fűszálakon keletkező seben keresztül támad a gombás fertőzés. Minden hónapban, pár perces késélezési munkával mindez elkerülhető.

A fűnyíráskor ne hagyjuk a nyesedéket a gyepfelületen, mivel az öntözés hatására vastag gyepfilc alakul ki, annak minden káros következményével. Ha a gyep háromszor van nyírva egy héten, akkor az egyik nyírás apró nyesedékét hagyjuk rajta. 

Gyepszellőztetés

A ráfordított munka többszörös eredményét fogja hozni a fű szépségével ez a művelet.

Bár a művelet olyan, mintha most tennénk tönkre a szép gyepünket, mégse féljünk a fű megtépkedésétől. Érthető módon ott hibázik sok kerttulajdonos, hogy az első méterek után abbahagyja a gyepszellőztetést, megriadva a kidobált fűszál mennyisége és a látvány miatt.

Nem kell megijedni a gyepszellőzetési munka látványától. Igaz, első pillantásra úgy tűnik, mintha kiszántottuk volna a kerttulajdonos büszkeségét, de két hét múlva már olyan lesz a pázsit kertünkben, hogy csodájára járnak majd az emberek.

Még ha ritka a fűállomány, akkor is megéri ez a művelet, mert sokkal szebb lesz a fű.

Azért van ez a gyönyörű regenerálódás, mert a megszaggatott fűszál gyökérzete arra van kényszerítve, hogy új sarjakat hozzon, vagyis tömöttebb fűszálcsomókat neveljen.

A gyepszellőztetést követően 50 g/m2 műtrágyát szórjunk ki a fűre egyenletesen, és rendszeresen kapjon öntözést, legjobb ha öntözőrendszer segítségével.
Ha a tökéletességre törekszünk, akkor érdemes gyökerezést serkentő tápoldattal és talajkondicionáló anyaggal megpermetezni a fűállományt. A permetezést ismételjük meg háromhetente, és a kert legszebb dísze, a csodás pázsit lesz a jutalmunk.

Mielőtt a gyepszellőztetéshez hozzáfognánk, nyírjuk le jó alacsonyra a gyepet.

A gyepszellőztetést az erre specializált gyepszellőztető géppel végezzük. A kereskedelemben kapható gereblye formájú, kézi gyepszellőztető fej is. Ha a kézi verziót választjuk, akkor a kert gyepes területén hosszanti és keresztirányba is húzzuk át, és minden leesett fűszálat gondosan gyűjtsünk össze.

A gyepszellőztetés ideális időpontja a kora tavasz. Bár a forró nyári időszakon kívül, bármikor megtehetjük.

Tápanyagpótlás

 A sűrű gyep másik feltétele a tápanyagpótlás. A növekedési időszakban – ha nem műtrágyát használunk – négyzetméterenkénti 4 dkg tápsóval évente két-három alkalommal egyenletesen szórjuk be, és utána feltétlen öntözzük meg

Két éves pázsitoknál a talajt nagyon vékony rétegben be kell teríteni trágyafölddel vagy bőséges tápanyagtartalmú, komposztfölddel.

Kora tavasszal a pázsitot át kell gereblyézni, mielőtt az erőteljesebb fűnövekedés beindulna.

Figyelmeztetés!
Ne nyúljunk a műtrágyákhoz csupasz kézzel! Kezünkön lévő sérüléseken a véráramba jutva, komoly fertőzéseket okozhat.

Gyomtalanítás

A pázsitgondozás legtöbb munkát jelentő része a fűnyírás után, a gyomok rendszeres eltávolítása. Az évelő gyomokat éles szerszámmal mélyen szúrjuk ki a fű közül úgy, hogy ne maradjon a földben kihajtásra alkalmas darabkája.

Ha a pázsit számára nem megfelelő a kert talaja, vagy az öntözés hiánya lép fel, akkor jelennek meg tömegesen az évelő gyomnövények.
Az egészséges fű olyan életerős növény, hogy ha jól érzi magát, és a fejlődéséhez optimálisak a feltételek, akkor kíméletlenül kiszorítja az összes versenytársát, és elfojtja a feltörő kerti gyomot.

Tehát a legcélravezetőbb megoldás a gyomtalanításra, ha a pázsitfüveket megerősítjük. Teremtsünk olyan feltételeket, amelyek a fűnek optimálisak, a gyomok sokasodását pedig hátráltatják.

Alapvető a gyep gondozásában, hogy minél többet nyírjuk a füvet, annál kisebb az esélye az egyéves gyomok virágzásának és magérlelésének. Még a virágzás előtt kapáljuk ki őket, mert jövőre újra támadnak majd a kert egész területén.

Az évelő gyomok fiatalon könnyen kihúzhatók a talajból. Sok évelő olyan erős, hogy előbb-utóbb teljes foltokban átvenné a hatalmat a pázsitban. Ha lehet, gyökerestül távolítsuk el őket, vagy a foltokat kezeljük gyomirtószerrel esetleg forró vízzel.

Figyelmeztetés!
Ne nyúljunk a gyomírtószerekhez csupasz kézzel! Kezünkön lévő sérüléseken a véráramba jutva, komoly fertőzéseket okozhat.

Öntözés

Általában a ritkább, de nagyobb mennyiségű öntözés javasolható.

Ilyenkor a gyepgyökérzet mélyebbre lekúszik, így mélyebb rétegekből tud tápanyagot és nedvességet felvenni. A gyakoribb, kis vízadagokkal való öntözés a gyökeresedés elsekélyesedéséhez vezet, mivel a gyökerek a nedves feltalajban maradnak. Ez erősen csökkenti gyepünk taposás és szárazságtűrését, valamint csökkenti a tápanyagközeg szélességét. A növényállományban a nemkívánatos fajok ilyenkor könnyen felszaporodnak és kiterjednek.

Sajnos az öntözésre szánt öntözővíz korlátozott mértékben előforduló és drága természeti erőforrás, ezért igyekezzünk az öntözést a leghatékonyabbá tenni, így minimalizálni. Ebben segíthet a magas színvonalú öntözéstechnika, az automata öntözőrendszer.

Az öntözőrendszer működési időpontjának helyes megválasztása, a szórófejek pontos beállítása, a megfelelő átfedések, és a szélcsendben történő öntözés minimalizálja kiadásunkat.

Szerszámok

 
 
 
 
Fűnyíró
 
Szegélynyíró
 
Gyepszellőztető
 
 
 
 
Gyeplevegőztető
 
Műtrágyaszóró
 
Gereblye és lombseprű
 
 
 
 
Gyomkiszúró
 
Kézi szerszámok
 
Fűhenger

 

Tanácsok

Ha még kerttervezés és kertépítés előtt áll, akkor javaslom, gondolja át a következőket:

Mennyi időt szán a kert gondozására?

Ennek megfelelően alakítsa ki a kertépítés során a gyepfelület méretét, mivel ez a kert legtöbb időt igénylő növénye.

Mennyi időt szán a kert öntözésére?

Már kisebb gyepfelületnél is órákig tarthat az öntözés, ezért nagyon kényelmes az automata öntözőrendszer. A kezdeti öntözés kedve hamar elszáll.

 

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Pontosan meddig tart
  • Pontosan mi kell hozzá
  • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…