Mediterrán kertépítés

A mediterrán kert meghatározása

Ez a Földközi tenger környékén élő népek között kialakult kertépítészeti stílus, amelynek alapjaiban közös meghatározó jegyei vannak, mégis jól felismerhető az, hogy mely tájonakon is járunk éppen. Ezért földrajzi szempontból ezeket a mediterrán kertépítés típusokat különböztetünk meg:

 • Provance-i
 • Toszkán
 • Görög
 • Spanyol

Már az ókori görög és a római birodalom kultúrájában is fellehetőek az alapok, hiszen a női alakot időző szobor, mint egy közös nevező, minden típusnál megtalálható. A természetes anyaghasználat úgyszintén minden tájon egységesen van jelen. A fából készült pergolák, árnyas teraszkertek vagy a változatos méretű agyagkaspók alkotta közös megjelenés nem hiányozhat egyetlen mediterrán kertből, ahogyan a fűszernövények illata sem.

A stílusjegyek kialakulása

A kert méretétől és alakjától függetlenül megtervezni vagy átalakítani egy bizonyos stílusnak megfelelően úgy lehet a kertet, ha azokat a stílusjegyeket használjuk, amelyek arra a stílusirányzatra jellemzőek. Így a mediterrán kerteknek is jól behatárolható formái, növényei és anyaghasználata van.

Ha csak a hozzánk közel eső Horvát tengerpart környéki kertekre, terekre és tájakra gondolunk, már akkor is a színpompás növények, a szikrázó napsütés és a testet-lelket melengető hőmérséklet jut az eszünkbe. A klimatikus viszonyok valóban erősen hozzájárultak a mediterrán kertépítés stílusjegyeinek kialakulásához. A nyugodtabb életvitel, a napközbeni szieszta több lehetőséget kínált arra, hogy az egyén szemlélődjön és olyan környezetet hozzon létre, amiben ez kellemesen eltölthető.

Az anyag és textúra

A természetes anyagfelhasználás, a kő és a fa elemek a szikrázó fényben fantasztikus kontrasztot mutatnak a színesen virágzó cserjékkel és pozsgásokkal. Ha mediterrán kertet szeretne építeni, akkor semmiképpen sem hagyhatja ki a következő építőanyagokat:

 • Fa

A nagykiterjedésű fa spaletták, a pihenő lugasok állványzata, de akár faládák, dézsák, amibe növényeket lehet ültetni, mind olyan rusztikus elemek, amelyek nélkül nincs mediterrán kert.

 • Kövek

Általában méretes sziklák és a görgeteg kövek számtalan változata idéz igazi délvidéki hangulatot. A természetes köveket a házak és teraszok burkolásánál is előszeretettel használják.

 • Agyag

Itt a különböző cserepekre, mint kisebb-nagyobb kaspók és virágtartó edények gondolok, de számtalan más kiegészítők is készülhetnek égetett agyagból, ami hamísítatlan mediterrán hangulatot eredményez.

A talaj takarása és a burkolatok

A legelterjedtebb burkolóanyag a rusztikusan hagyott terméskő. 

A terméskő borításnak a felületét nem szokás megmunkálni, a teljesen természetesen nyers forma az igazi. Formáját tekintve lehet szabályos is, de lehet teljesen szabálytalan, valamint méretében is eltérő. Javaslatunk alapján olyan terméskő kiválasztása a célszerű, ami a környezetünkben jelen van és elérhető. A burkolatot a ház, a kerítés lábazatánál, a terasz kialakításánál, de még a kerti utaknál, mint tipegőt is felhasználhatjuk.

A talaj takarása általában görgeteg kövekkel, kavicsokkal történik. Ezek nem csak jól mutatnak, de funkcionálisan is kedvező hatásuk van a növényekre, hiszen melegítik a gyökérzónát és a teljes takarással csökkentik a párolgást is.

FONTOS! Csak abban az esetben válasszon ilyen takarást tűző napon, ha az állandó vízellátás biztosított a kavicstakarással fedett ágyásokban, máskülönben a forró kövek ki tudják szárítani a talajt és ez káros vagy végzetes lehet a növények számára!

A bútorok

A kertben nem csak az intim, sziesztára és kényelmes pihenésre való helyre van szükség, hanem kényelmes kerti bútorokra is, ahol olvashatja a kedvenc könyvét egy jó olasz kávé mellett, vagy a család elfogyaszthatja az ebédet. Amikor kiválasztja a bútorokat, akkor ezeket válassza fő szempontnak:

 • beilleszkedjen a mediterrán stílusba
 • kényelmes legyen, párnákkal jól ellátott
 • állja az időjárási viszontagságokat

A kiegészítők

A mediterrán hatás fontos kiegészítő eleme a víz. A víz nem csak, mint látvány, hanem mint hangzás is nagyon erőteljes nyugtató hatást kelt. A csobogók, szökőkutak, víztartó madáritatók, falikutak mindenképpen helyet kaphatnak a teljes összhang elérése érdekében.

A csodaszép mozaikképek és szobrok, de visszafogott módon még a kovácsoltvas vagy drótelemek is beleillenek a mediterrán összképbe.

A mediterrán kert növényei 

A teljesség igénye nélkül a következők: 

Virágzó növények

Pozsgások, kaktuszok, rózsafélék, délvirágok

Fűszernövények

Levendula, bazsalikom, izsóp, citromfű, szurokfű, kapor, barátcserje és metélőhagyma

Lomblevelű örökzöldek

Kecskerágó, balkáni babérmeggy, borostyán, meténg félék

Fák és cserjék

Gránátalma, selyemakác, ciprus és citrusfélék, tujafélék, pisztáciák és olajfák

FONTOS! A mediterrán térség növényflórája más télálló képességű, hiszen jóval délebbre húzódik, mint a hazai térség. Tavasztól-őszig dézsás formában használhatunk délvidéki, enyhén fagytűrő növényeket, mint a leander, a murvafürt vagy a tölcsérjázmin. A termő citrusfélék és olajfák is csodás hangulatot adnak. De, ahogyan a kínai kenderpálma is, vannak komoly fagyokat jól tűrő pálmafélék is. Magyarország növénytélállósági besorolása az 5a-tól a 7b-ig terjed.

Mit jelent ez hazai kertépítésben?

Hazánkban a mediterrán kert az egyik közkedvelt stílus, amit inkább azok szeretnének, akik nem pusztán egy könnyen fenntartható és esztétikus életteret szeretnének maguk köré, hanem egy életstílust. Népszerűségét talán annak köszönheti, hogy a közelünkben lévő mediterrán térség igen közkedvelt úticél a nyaralás és pihenés szempontjából. A tengerparti villák pompás kertjei pedig bizonyára nem kerülték el senki odautazó figyelmét sem, hiszen lenyűgöző növényvilággal és kialakítással rendelkeznek.

Tavasztól-őszig nagy biztonsággal építhető a mi klímaviszonyainkon is. Anyagi és növényegészségügyi szempontból az őszi kertépítés optimálisabb is, mivel jóval kisebb a gyomosodási és a gombás fertőzéssel járó kockázat és földlabdás formában is ültethetünk olyan növényeket minimális kockázattal, amelyek más időszakban csak a konténeres kiszerelésben történhetnének meg.

Átteleltetés

Természetesen a hazai klímaviszonyok között számos mediterrán növény nem telel át. Jó erről tudomással lenni, mivel a fagy hatalmas károkat tud tenni a díszkertünkben, az értékes növényállományban. Számos faiskola és kertészet vállal fűtött fóliasátorban növények átteleltetését. Ez jellemzően nem egy nagy összeg és gondos kertészek ügyelik a kedvenc növényeinket az egész tél folyamán.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart!
 • Pontosan mi kell hozzá!
 • Pontosan mennyibe kerül!

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…