A kerttervezés 14 lépése: így fogj hozzá!

A kerttervezés végső kialakulásáig még sok szemponttal kell megismerkedjen, de biztosíthatom, hogy csodás kalanban lesz része!

Most néhány olyan, a kerttervezés alapvető lépéseit megvilágító kérdéseket olvashat, amivel mi magunk is dolgozunk az igényfelmérés során. Ezeket pontosan megválaszolva alakul ki egy olyan világos kép, ami a későbbi, részeletekre kiterjedő munkák vázszerkezetét fogja alkotni. Amennyiben szeretne tájékozódni a kerttervezés témájában, akkor ezeknek a megválaszolását semmiképpen ne múlassza el!

A kerttervezés alapvető lépései 

Egyre több hobbikertész gondolja úgy, hogy megpróbálkozik a kerttervezés korántsem egyszerű feladatával. Ez egy igazán egyedi, sok kreativitást, előrelátást és szakmai ismeretet megkövetelő munka. Most segítséget nyújtunk, hogy mik azok a kérdések, amelyeken mi is végigmegyünk egy konzultáció során. A legalapvetőbb teendő tehát az, hogy világos válaszok fogalmazódjanak meg bennünk a következő kérdésekre!

1. Ki és milyen rendszerességgel fogja a gondozni a kertet? 

Akár kertész, akár te, de gyakori fenntartással, akkor bizonyos hogy több extrát is megengedhetsz magadnak. Még formanövények is szóba jöhetnek – hisz őket a szezon alatt többször is nyírni kell. Ha mi tartjuk fenn a kertet, de kevés munkával szeretnénk mindezt megtenni, akkor a praktikumot tartsuk szem előtt.

2. Mire szeretnéd használni a jövőbeni kertedet? 

Milyen funkcióknak kell helyet kapnia a kertben? Fészer, kocsibeálló, kerti út, magaságyás, fűszerkert, virágágyás, kerti pihenő, lugas/pergola/filagória, kerti konyha, tűzrakó, medence/csobogó/kerti tó/falikút, világítás, komposztáló, gyermekfelszerelések…

3. Kik és hányan fogják használni a kertet életvitelszerűen?  

 Egy kerti étkezőt nem úgy tervezünk meg, hogy maximum hány ember fordul meg nálunk egyszerre, ahogyan az ebédlőnket sem a vendégsereg számához igazítjuk. Akkora placcot tervezz, ahol a családod kényelmesen elfér.

4. Milyen munkabeosztással dolgozol? 

 Mikor lesz időd, kedved, lehetőséged használni a kertet? Inkább hétvégén, és akkor is délután, vagy kisgyermekekkel a délelőttökön, esetleg nyugdíjasként a teljes napot kint töltenénk. Ezek azok a tények, amelyekhez igazítva a térelosztást is rendezzük. Ha nyáron a délutáni órákban fogsz legtöbbet a kerti pihenőben eltölteni akkor vagy egy keleti fekvésbe helyezd azt, vagy gondoskodj az árnyékolásáról.

5. Mi kedvesebb számunkra? 

Romantikus rendezetlenség vagy inkább a határozott vonalvezetés, rendezettség? Általában a rendezettségre szavaznak az emberek. Persze a romantika sem azt jelenti, hogy a növények túlnövik az ágyást. A romantika itt a kedvességet, titokzatosságot jelenti.

6. Tartasz összejöveteleket?

Vannak-e az év folyamán olyan rendezvényeid, amiket biztosan a kertben szeretnétek ünnepelni, ezért akkor kell a legszebben mutatnia majd? Mert ha nyárra esik egy fontos évforduló mondjuk, akkor érdemes a virágágyást úgy ütemezni, hogy akkor pompázzon a legszebben. (Ehhez mondjuk elég jól kell ismerni az évelőket vagy virágzó cserjéket.)

7. Haszonnövényeket is szeretnél-e tartani? 

 Még ha csak egy fűszernövényről beszélünk is, fontos kérdés, hiszen a fűszernövények nagytöbbsége szereti a napot. Viszont az is biztos, hogy a konyhából nem akarsz minden alkalommal a kert tulsó végébe szaladgálni a rozmaringért.

8. Figyelembe veszel-e környezetvédelmi szempontokat a kerttervezés során? 

 Kedvezel-e a beporzórovaroknak? Ha igen, akkor aszálytűrőbb, hosszan virágzó növényeket válassz vagy olyanokat, melyek termése télen madártáplálékként szolgál.

9. Vannak-e ellenszenves vagy épp ellenkezőleg, számodra nagyon kedves növények?

Szinte mindenki vonzódik valamilyen növényhez vagy színhez, esetleg egy illathoz. Ezeket érdemes beépíteni a kertbe. Ugyanakkor ezek lehet, hogy más számára taszítóak valamiért, így másnak pedig érdemes kihagyni.

10. Milyen színeket kedvelsz?  

 Árnyas területeken a fehér nagyon menő tud lenni.

11. Milyen a kerted talaja? 

 Egy sovány, homokos talajt kívánó évelő szenvedni fog az anyagos kötött talajon.

12. Milyen az ingatlanod stílusa? 

Milyen a közeli és a tágabban vett környezet miliője? Egy bauhaus stílusú ingatlanhoz nem tervezünk angol kertet és egy felújított kádár kocka ne kapjon architektonikus vonalakat. Illeszkedjen kerted a környezetébe, ez a legfontosabb. Egy sík terepre nem tervezünk sziklakertet, és a kerti tó medréből kitermelt föld sem maradhat egy kupacban a tó mellett.

13. Van-e állat a háznál?

Mert bizony egy kutyusnak szüksége lesz kifutóra, szabad térre, egy macska pedig alomnak tekint minden laza talajt.

14. Ki fogja gondozni a kertet?

Ha T és/vagy családod, akkor mindenképpen olyan kialakításra van szükség, ami laikusok számára könnyen fenntartható! Ha profikra bíznád, akkor az elkézeléseid a kerttel lehetnek határtalanok…

Reméljük segítségetekre voltunk ezzel a néhány, a kerttervezés során kihagyhatatlan szemponttal. Egy kertet egyszer kell megépíteni, de akkor mindenre gondolni kell. Olyan alapokat kell adni a kertnek, melyeknek a kiteljesedését várod, akkor sok örömet fogsz lelni benne.

Mi a kerttervezés?

A tervezési folyamat nem más, mint a megrendelő elképzeléseinek, gondolatainak papírra vetése, a megrendelőt értő és szakmailag felkészült kertépítő által. Ez egy párbeszéd, konzultáció, amelyben a kertépítő a megrendelőben felmerülő igényeket, és a helyben, a környezetben rejlő adottságokat viszi rendezetten papírra. A végeredmény egy vizuális értelmezhetőség.

Ez a megrendelőről szól. Ha a megrendelő Ön, akkor Önről!

A házát körülölelő telek az Ön tulajdona, tere, birtoka, ahol jól szeretné érezni magát és azt szeretné látni, ami Önnek szép. Mi nem akarjuk megtervezni a kertjét Ön helyett, viszont kiválóan értünk ahhoz, hogy megértsük, amit szeretne és szakmailag, esztétikailag is a lehető legjobban valósuljon meg az, amit elképzelt. Ez a kreatív folyamat nem csak a megfelelő technikák alkalmazásáról szól, hanem egy látásmódról, amivel a környezetünket érzékenyebben és kreatívabban szemléljük.

A kertet tervező feladata, hogy a természet kimeríthetetlen sokszínűségéből azt a kompozíciót állítsa össze, amit majd a saját kertünknek hívhatunk. Előre látva azt a folyamatot, amit a tulajdonos csak az elkövetkezendő hónapokban és években fog meglátni. A folytonos növekedésből adódó térváltozást, a levélhullást, a virágzást és a színek változását úgy, hogy a folytonos változásokkal egyre inkább épüljön, és egyre tökéletesebb legyen. 

Mindig kell a kerttervezés?

Nem, nem mindig szükséges. Amikor kertfelújításról, vagy kertátépítésről van szó, akkor nincs szükség rá, hogy ilyen kiadásokkal is számolnia kelljen a tulajdonosának. Természetesen az alapos felmérés, és a személyes konzultáció elengedhetetlen része a sikeres kertépítésnek.

Egy rutinos kertépítő, egy szakmailag kihívást nem jelentő kivitelezési munka esetében szintén elhagyhatja a terv készítését. Ennek a költségeit inkább a minőség emelésére, vagy a továbbcsinosítására fordíthatja. A szakmailag kihívást nem jelentés nem azonos a középszerű vagy hanyagul elkészített kerttel.

Ilyen kertek lehetnek például a mostanában divatos szabadidőkertek, melyekben a szélre rendezett örökzöld sorok, nagyobb felületű gyepes területek, valamint egyszerűbb növénycsoportok találhatók klasszikus megoldásokkal.

Van azonban, amikor nem csak szükséges, de törvényileg szabályozottan kötelező is! Ezt kertépítészeti engedélyezési tervnek hívják! És nem csak Budapesten van érvényben.

Mikor kötelező a kertépítészeti engedélyezési terv?

Vannak olyan esetek, amikor előírják a jogszabályok. Ebben az esetben csak építész kamarai tagsággal bíró tájépítészmérnök által elkészített kertépítészeti terv dokumentáció felel meg.

A település, vagy a kerület helyi építési szabályzata tartalmazza az eseteket, hogy mikor szükséges kertépítészeti engedélyezési terv benyújtása az önkormányzathoz. Budapesten például egyes kerületekben az érvényes kerületi építési szabályzat alapján minden esetben kötelező az építési engedélyezési tervhez kertépítészeti munkarészt is benyújtani, függetlenül attól, hogy érinti-e az építkezés a kertet, vagy sem. A települések és a kerületek ezzel óvják meg a zöldterületi arányt, valamint az értékes faállományukat.

Természetesen a szabályozás a közterületekre teljes mértékben a települések vagy kerületek önkormányzatának a kezében van, ugyanakkor a magánkertek is befolyásolják a hely zöldfelületi összképét. Ezért bizonyos esetekben a telkek nagyobb terepmunkáit is szabályozzák azzal, hogy a kertészeti engedélyeztetési tervet igényelnek a végzésükhöz.

A legsűrűbben előforduló engedélyhez kötött művelet a fakivágás. Amikor ugyanis díszfát (tehát nem gyümölcsfákat) szükséges kivágni a kertből, akkor ez fapótlási kötelezettséggel jár.

Miért fontos a kerttervezés?

Ahhoz, hogy a kertünk szépsége és harmóniája összhangban legyen, nem elég az, hogy a benne lévő kultúra egészséges és szép legyen, szükséges az is, hogy harmonikus elrendezésben legyenek egymással és a környezettel.

A szép zöld tér több mint, az elemek az összeillesztett egysége. A harmónia egy gondos tervezői munka, és egy szakértelmen alapuló kertépítés eredményeként jön létre. A kertben lévő harmóniát nem a minőségi gyepszőnyeg, vagy a legjobb térkő fogja megadni, hanem önmagunk, házunk, és a környezetünk hangulatát lekövető és felerősítő formák egésze.

Biztos vagyok benne, hogy Önnek eszébe sem jutott volna, hogy a házát mindenre kiterjedő építészeti terv nélkül építtesse meg. A tervezés egy fontos lépés, ami nem csak megadja a kertépítés gyakorlati lépéseit, hanem ha jól van kezelve, akkor félreértések sorát előzi meg. De nem csak a tervezés, hanem az építés előtti kellő mennyiségű konzultáció is legalább annyira fontos. 

Látványterv részletek – kerti építmények

Ezek a látványtervek nem csak Budapest és agglomerációjából érkező megbízásból készültek, hanem számos felkérés érkezett az ország más részeiből is. Mi vidékre is szívesen készítünk megbízóink számára árajánlatot. Sőt! A helyszíni felmérésre és konzultációra is fel vagyunk készülve, valamint országos partnerhálózatunkon keresztül a kivitelezést is lebonyolítjuk.

Látványterv részletek – növénycsoportok

Igény szerint a felülnézeti vázlatterv részleteit 3D-s látványtervként is elkészítjük! Ebben az esetben a tervezett kerti munka bizonyos részleteit vagy egészét oldalnézetből is meg lehet tekinteni, vagy a modern 3D-s videó segítségével be is lehet járni.

Kertépítési kalkuláció

Amikor elkészült javaslom, hogy készítsen egy kalkulációt arra, hogy mennyibe fog kerülni ez magának. Semmi esetre se fogjon hozzá e nélkül, mert váratlan meglepetésekben lehet része. Jó, ha fejben felkészül arra is, hogy a kertépítés 20-25% több lesz, mint a tervezett összeg. Informálódjon, mielőtt belevág, de a biztonsági tartalék a változásokra mindig csak jól jöhet!

Érdemes a részletes és áttekinthető árajánlat kérés, hogy világos legyen, hogy minek mennyi az ára. Amennyiben a vázlatterv saját maga által készült, akkor jó, ha látja azt egy profi is. A szaktanácsadás ki fogja szűrni az esetleges hibákat.

Ha ez az infó is megvan, akkor jöhet a helyszíni terepmunka!

Munkáinkból tapasztalatot nyerve leírtunk néhány konkrét kalkulációt is. Ehhez szerintem még fontos adat lehet az is, hogy mi Budapest és környékéről szerezzük be az alapanyagokat. 

Megjelenés a médiában is…

A Bokréta Garden kerttervező stúdió szaklapokban is publikál a minőségi kerttervezésről, a téli kerti teendőkről vagy éppen a madárbarát kertekről!

 

A kert megtervezésétől a megvalósulásig

A kerttervezés során messzemenőkig figyelembe vesszük a kertjének sajátosságait, és az Ön elképzeléseit! Így a valóság szebb lehet, mint ahogy Ön megálmodja!

Munkáinkból azt szeretnénk, hogy kiderüljön, hogy ügyfeleink igénye és ízlése fontos a számunkra! A közA lépések meghatározásánál igen jól jön, ha ezekere a kérdésekre válaszokat adunk magunknak.

A következőkben egy átfogó anyagot olvashat el erről, amit próbáltam úgy összeállítani és megfogalmazni, hogy egy laikus számára is világosan érthető legyen. Amennyi lehetőségem volt rá, úgy kerültem a szakkifejezéseket, illetve sok képpel illusztráltam a jobb megértés érdekében. Bizonyos részeken menü hivatkozásokat is elhelyeztünk, hogy ha több adatra van szüksége, akkor részletesebben is tájékozódni tudjon. Az oldalunkon bemutatott kertterveket, 3D-s látványterveket és látványterv videókat a Bokréta Garden kerttervező stúdió készítette. Reméljük, hogy munkáinkból sok ötletet tud meríteni.

Az országos partnerhálózatunk becsületes és megbízható szakembereinek köszönhetően nem csak a kert megtervezését, hanem a kivitelezését is tudjuk vállalni az ország bármely területén. 

Igény: Komplett kertépítés

Tervező: Bokréta Garden

Kivitelező: Szabó László és az Esőgyár Kft.

 

Igény: Komplett Kertépítés és teraszkert

Tervező: Bokréta Garden

Kivitelező: Bozsik Viktor és a Cérnaszál-Fűszál Kft.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…