A kerttervezés útmutatója

A kerttervezés legfontosabb kérdései

Amikor a kívánt munka igényeit mérjük fel, akkor ezt az alapvető kérdések átbeszélésével tudjuk pontosan felmérni. Ha Ön kerttervezés előtt áll, akkor javaslom, hogy előre gondolja át a válaszait és tájékozódjon azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amelyekben nem tud dönteni adatok hiányában.

Mekkora összeget kíván ráfordítani?

Ez egy igen fontos kérdés, amit jó előre tisztázni mivel, ha utána derül ki, hogy a ráfordítandó összeg csak a fel a koncepciónak, akkor a munkát elölről lehet kezdeni. Jellemzőbb inkább az, hogy az előre elképzelt összeg megemelkedik a munka végére, és ennek ellenére a kerttulajdonos nagyon boldog!

Mi maradjon meg a kertben?

A meglévő zöldterületen lehetnek olyan fák és bokrok, kocsibeálló, vagy fészer, amelytől nem szeretne megválni, viszont szeretné, ha beilleszkednének a kialakuló hangulatába.

Szívesen lát madarakat?

Ha igen, akkor kis odafigyeléssel, és nagyon egyszerű, és dekoratív elemek alkalmazásával is lehet úgy alakítani a kertet, hogy a madarak szívesen látogassák. Ezek lehetnek etetők, itatók, kis tavak, de lehet akár táplálék, és természetes búvóhely is a madaraknak.

Milyen stílus tetszik?

Van néhány kerttípus, amely karakterében, stílusjegyeiben különbözik a többitől, és ezért valamilyen stílusirányzatként hívjuk ezeket. Mivel mi sem vagyunk egyformák, ezért semmi csodálkozni való sincs abban, hogy kinek ez, kinek pedig az tetszik. Mégis javaslom, hogy ne tájidegen kertet építsen, mivel a kert harmóniáját végső soron a házhoz, és a környezethez való illeszkedése fogja adni. Egyre elterjedőbb a modern kerti stílus, de a hagyományos stílusok és a szabadidőkert még mindig népszerűbb.

Mire szeretné használni a kertet?

Ez a tényező ismét alapjaiban képes változtatni a kialakításon, ezért szoros összefüggésben van a tervezés munkájával. Ha szeretne játszani a gyerekével, az unokáival, akkor ehhez teret kell biztosítani, és strapabíró gyepfelületet. Ha a kertben csak gyönyörködni szeretne, és mint esztétikai élményt nyújtó látványt kívánja élvezni, akkor a gyepnél finomabb pázsitot tervezünk, és akár több éve nevelt fákat, ritka és pazar köveket. Javaslom, hogy a gyepszőnyegezés megoldását válassza, mivel a kockázatok tekintetében ez a legjobb. Lásd: Füvesítés

Melyik évszak a kedvence?

Minden élő zöldfelület más, és más arcát mutatja a különböző évszakokban. A tudatos előkészülettel elérhető, hogy a növényeink formájukkal, virágaikkal, színükkel a kedvenc évszakunkban teljesedjenek ki.

Melyik napszakban használja?

A nap, a telek fekvése szerint halad át. Ha napközbeni használat mellett inkább árnyékos használó felületet szeretne, akkor tájolás szerint ültetett lombos fákkal könnyű ezt megoldani. Míg, ha a koraesti órákban esetleg egy maradék kis fényre vágyna ugyanazon a helyen, akkor inkább a felfelé nyitott területben fogunk gondolkodni.

Melyek a kedvenc növényei, virágai?

Természetes, hogy a kedvenc virágait és növényeit mindenki szívesen látja a saját kertjében, ezért az előkészületi munkák alapjaiban határozza meg ezeknek a növényeknek a használata.

Allergiás valamilyen növényre?

A legszebb növény sem tud annyira vonzó lenni, hogy ha allergiás tüneteket okoz a környezetünkben, akkor is maradhasson a területen. Egészségünk, jó közérzetünk megőrzése a tervezés egyik fő feladatának tekinthető. Ha egy növény tudvalevőleg „ellene” dolgozik, akkor ne kerüljön be a koncepcióba.

Milyen növények ne legyenek semmiképp?

Egy díszkertet én szinte el sem tudok képzelni tiszafák nélkül. Pedig a tiszafa levele és a termése is mérgező. Ha kisgyermekek is lesznek a kertben, akkor ez a tény egy erősen elbillentheti abba az irányba, hogy mellőzzük.

Lesz-e kutya?

Szoktam hallani, hogy „kutya vagy kert”. Ennek részben igazat is adok, de nem teljes mértékben. Gondos odafigyeléssel, a kutyus útvonalainak kialakításával megoldható, hogy a zöldfelület is szép legyen, és a kutya is maradjon. Viszont mindenképpen fontos, hogy az előkészületek alatt már tudomásunk legyen róla.

Lesz-e játszótér?

Ha lesz, akkor valószínűleg szükséges lesz egy útra, vagy utakra, amelyeken meg lehet közelíteni. Játszótér közelébe nem praktikus a kerti tó, vagy a rózsabokor. A helyének a kijelölése az észszerűséget és a biztonságot egyaránt szükséges, hogy szolgálja, nem csak a vidámságot.

A nyári estéken legyen-e kiülő, esetleg sütögető?

Jó tudni, hogy egy sütögetőt ne tervezzünk olyan helyre, ahol a füst útja nem biztosított, vagy fokozottabb gyulladásveszély van. Egy sűrű lombú növény alatt nem jó választás elhelyezni, míg a kiülőnek kifejezetten ideális lenne egy jó árnyékot adó hely.

Parkoló autók helye, járó utak, a burkolatuk?

A burkolat szerkezete, színe jó, ha harmonizál a kerttel, és bele tud olvadni az egységébe. A kocsibeálló mellé, nem tervezünk olyan növényeket, melyek később a növekedésükkel, vagy az esetleges ragacsos termésükkel ellehetetlenítik a praktikus parkolást.

A belátást szükséges-e takarni valahol?

Van úgy, hogy nem szeretnénk, ha a szomszéd, vagy az utcafronton elsétáló belátna a kertünkbe. Érthető, ha a privát szféránkon, és magánterületünkön nem „figyelne” meg minket senki. A kertterv megalkotásakor koros növények takarásával, vagy más egyéb elemek segítségével ezeket könnyen megoldhatjuk.

Mikor használják a kertet – állandó vagy időszakos?

Ha egy nyaraló kertjének a tervezéséről van szó, ahol nem mindig megoldott az állandó gondozás, akkor törekedni kell arra, hogy olyan élőflórát telepítsünk, amely a legkevesebb törődést igényli.

Mennyi időt fog tudni fordítani a gondozására?

Bár a sorban az utolsóként szerepel ez a kérdés, mégis ez a legfontosabb! Bármilyen kert megépítése csak ideig-óráig marad az adott pillanatú szépségében, hiszen a növényzet változik. A bokrok és a fű növekszenek, amit csak munkával, tehát ráfordított idővel tudunk folyamatosan széppé tenni, és fenntartani az egészségét. Ez vagy időt, vagy pénzt fog kérni tőlünk. Valamelyiket biztosan! Gondolja ezt is át alaposan, mielőtt belevág a koncepció elkészítésébe.

Ezek természetesen csak azok a kérdések, amelyek közvetlen befolyásolást gyakorolnak. Vannak olyan adott dolgok, amelyekhez mindenképpen igazodni kell. Ilyenek a telek fekvése, vagy a kertben futó közmű hálózat. Ha minden szempontot figyelembe vettünk, akkor kialakul a végső menü, amiben minden bizonnyal senki sem csalódik. Ha Ön saját magának készíti el a kerttervet, akkor javaslom, hogy nézesse meg egy profival. A szaktanácsadás sok kis hibát kiszűrhet.

 Kertjeinket a Bokréta Garden kerttervező stúdió tervezi!

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…