Kerttervezés úgy, ahogyan a megrendelő szeretné!

Természetesen ez a kijelentés csak korlátozott mértékben igaz, hiszen pont a kerttervezés az, ahonnan az egész kertépítés kiindul és ez az, ahol a legtöbb szakmai ismeretre van szükség, illetve precizitásra. Egy kertészeti terv elkészítéséhez nem csak a növények és a környezet botanikai ismeretére van szükség, hanem a helyi szabályozások ismeretére is! Ezenkívül egy kertterv nem hagyhatja figyelmen kívül a felhasznált alapanyagok pontos ismeretét, mert ellenkező esetben ugyan nagyon szép, de biztosan kivitelezhetetlen alkotás születik meg. A kerttervezés nagyon is összetett dolog. Tehát a megrendelő igényei mellett arra is szükség van, ahogyan a szakember szeretné!

De mi is a kerttervezés?

Ez a folyamat az, amikor a megrendelő laikus elképzelései és gondolatai a kertjéről úgy kerülnek rendezetten papírra, hogy az esztétikailag, szakmailag és a helyszínbe odaillő módon állják meg a helyüket. A kerttervezés eredménye tehát a vizuális értelmezhetőség kell, hogy legyen, miközben a végeredmény tükrözi a megrendelő igényeit.

Mindig kell egy kertterv?

A kerttervezés az a folyamat, amely eredményeképpen egy olyan pontos kertészeti terv születik, ami kézen fogva tudja végig kísérni a kertépítőt a munkafolyamatokon és megadja a keretes szerkezetét az egész kert kivitelezésének. Amikor azt kérdezik tőlem, hogy mindig szükség van-e kerttervre, akkor azt szoktam mondani, hogy nem. Nem mindig. Azonban, ha nem pusztán a kert talajjal feltöltéséről, egy öntözőrendszer telepítésről, gyepszőnyeg kiterítéséről és néhány növény a kert széleibe ültetéséről van szó, akkor bizony igen! Ha ezen túlmutató munkáról van szó, ahol ennél komolyabb igényekről beszélünk, akkor mindenképpen javaslom a kerttervezést, mert a felmerülő hibák, nézeteltérések és félreértések számát nagy mértékben fogja lecsökkenteni. Nem is beszélve arról, hogy a kertépítő ezen keresztül kérhető majd számon.

Hogyan ne?

Szinte biztos, hogy amikor a házát építtette eszébe sem jutott volna egy pontos építészeti terv nélkül hozzáfogni. És ha mégis, akkor az építési vállalkozó nem fogott volna hozzá! Mit? És hova? Szóval, a rutin lehet, hogy segített volna egy olyan épület létrehozásában, amiben később sok kisebb-nagyobb dologról elhangzott volna az, hogy „legközelebb” másképpen csinálom. De biztosan messze állt volna a tökéletességtől! Tehát, amennyiben túlmutat a kert összetettsége az egyszerű szabadidőkertekétől, akkor mindenféleképpen javaslom, hogy készüljön hozzá kertterv!

 Kertjeinket a Bokréta Garden kerttervező stúdió tervezi!