Tanácsok a kerttervezéshez

Kerttervezés – Tanácsok a növényzet kiválasztásához

Alapvető fontosságú szabály, hogy ne vásároljon csak azon az alapon növényeket, mert azok „növényből” vannak! Szinte kizárt, hogy sikerüljön minden kerttervezési szempontnak megfelelőt választania, mivel a harmónia alapja a következetes előkészület. Ne csak ötletszerűen válasszon, hanem az ötleteket alaposan megvizsgálva döntsön!

A füves területek létrehozásához a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást a gyepszőnyegezés fogja adni egy laikus felhasználó számára, ez biztos. Bár az ára magasabb, mint a többi megoldásé, de a telepítési kockázata igen alacsony.

Tanácstalanság

A megfigyelésem az, hogy a tanácstalanság adatok hiányából ered. Induljon el egy sétára és nézzen körül a környező utcák kertjeiben. Figyelje meg, hogy mi az uralkodó növényzet, és nézzen meg kertrészleteket, és ügyes megoldásokat, ami tetszik Önnek. Nem mindenkinek van annyi tudása a kertészkedésről, hogy kapásból jól válasszon. Ezért jó, ha vásárol egy könyvet, amiben demonstrálva vannak képekkel és szakmai leírásokkal.

Beilleszkedés

Az előkészületek alapjául szolgáló növényeknek illeszkedniük kell a hangulathoz, a kertstílushoz, és nem utolsósorban a házhoz. Döntse el, hogy inkább szabályos és szögletes formákat szeretne, vagy szabálytalan, és kiugró formák uralják a megálmodott zöldstruktúrát. A növényeknek bele kell tudni simulni az építmény egészébe.

Élhetőség

Csak olyan növényeket válasszon, amelyeknek a fényviszonyok, és a talajviszonyok is adottak. Vannak olyan típusok is, amelyek szeretik, és vannak, amelyek nem szeretik egymás társaságát.

Tér

Biztosítson megfelelő teret a növények számára, amit a növekedési sebességéből fog tudni megállapítani. Ne kövesse el azt a hibát, hogy olyan sűrűre tervezi a növényzetet, mint amilyennek akkor szeretné látni, amikor már kész van. Az majd két év múlva lesz, most még nincs kész, és csak elronthatja ezzel.

Forma

Találja ki, hogy, milyen formát szeretne életre kelteni. Ha ez megvan, akkor rendelje hozzá a növényt, és ne fordítva. Ebben, csak kevés kompromisszumot engedjen meg magának mialatt a tervezést végzi, mert az egész stílusát és struktúráját omlaszthatja össze vele.

Virágzási naptár

Ennek felállítás ugyan igen aprólékos munka, de szerintem a legszebb, és egyben a legszórakoztatóbb momentuma. Készítsen egy naptárt, amiben összeírja, hogy a választott hagymások, évelők és bokrok mikor virágzanak, illetve mikor változik meg a levelük színezete, vagy mikor hoznak színes termést. Így fellelheti azokat a réseket, ahol csak kisebb mennyiségben fordul elő színpompás virágzás, és kitöltheti kedvére azt. De készíthet pazar „tűzijátékokat”, majd „csöndesebb” időszakokat, amelyek váltogatják egymást.

A referencia munkáinkból számos tapasztalatot nyerhet! Nézze meg, hogy mi milyen munkákat készítünk!

 Kertjeinket a Bokréta Garden kerttervező stúdió tervezi!