Télen is virágzó kert

A tél a pihenés, a nyugalom évszaka a kertben. Növény és kertész egyaránt megpihen és az új év vegetációs időszakára készül.

Persze nehéz megállni, hogy az ember ne üljön tűkön, hogy mikor jön már a tavasz!

Sokan azért részesítik előnyben az örökzöldeket, hogy ebben az időszakban se maradjanak a zöld kert látványa nélkül. Ne legyen minden szürke, levéltelen és egyhangú.

Viszont kevesen tudják, hogy ilyenkor sem kell feltétlenül a virágok csodálatos színeit és illatát nélkülöznünk. Bizony, van, ami ilyenkor borul virágba és ez a globális klímahelyzettől teljesen független folyamat.

  1. Kikeleti bangita – Viburnum x bodnantense

Ez a kb 3 m magasra növő, lombhullató cserje februárban bontja rózsaszín, illatos virágait, de enyhébb időben már januárban is virágba borulhat.

Később kifakadó vöröses hajtásvégeivel és ősszel izgalmasan narancsvörösre színeződő lombszínével is díszítője kertjeinknek.

Márciustól novemberig ültethető. Napos vagy félárnyékos, szélvédett helyet szereti. Jó vízáteresztő, tápdús talajt igényel. Vízigénye közepes, így nem baj, ha csak extrém száraz időszakokban kap öntözést. Viszont a tápanyagutánpótlást rengeteg virággal hálálja meg.

  1. Téli bangita – Viburnum tinus

A kikeleti bangita testvére. Viszont a téli bangita örökzöld. Fényes, sötétzöld leveleit egész évben csodálhatjuk ezen a kb 2 m magasra növő cserjén. Inkább kora tavasszal nyitja fehér virágait, viszont már ilyenkor a tavasz hangulatát hozza a kertbe a startra készen álló kárminvörös bimbók.

Levelein és virágain kívül kék (éretten inkább fekete) bogyói is szépek. Viszont sajnos kissé fagyérzékeny, így védett, napos, déli fekvésbe ültessük csak vagy takarjuk.

A jó vízáteresztőképességű, humuszban gazdag talajt kedveli, az öntözés nála sem túl fontos.

  1. Téli jázmin – Jasminum nudiflorum

Ez a decembertől tavaszig virágokkal örvendeztető cserje 1,5-2 m-re támaszkodva vagy lecsüngve nő.

Vesszői zöldek. A virágok sárga tölcséreikből ontják az illatot. Ültetési helyéül napos, világos, valamint félárnyékos kertrészt is választhatunk. Talajokkal szemben nem válogatós, egyedül azt tartsuk szem előtt, hogy jó vízáteresztő legyen az ültetőközeg. Nyáron, a hosszabb szárazabb időszakokban öntözni kell. A téli fagyoknak, valamint a kártevőknek és betegségeknek is ellenáll.

  1. Farkasboroszlán – Daphne mezereum

Ez a maximum egy méter magasra növő cserje az árnyékos kert igazi különlegessége. Erősen illatos, rózsaszín virágait február-márciusban a vesszők oldalán, kis csomókban hozza. Áprilisban megjelenő, kis piros termése viszont mérgező. Tápdús, humuszos talajban, párás, hűvös klímában, félárnyékban, árnyékban érzi jól magát, ezért fák alá, egyesével ültessük!

  1. Illatos tündérfa – Chimonanthus praecox

Kifejezetten édes, illatos virágai elvarázsolják a január végi kertet. Ez a lombhullató 2-4 m magasra növő cserje Kínából származik. Sárga virágai a félárnyékos kert igazi dísze. A talaj mindig legyen nedves és amennyire lehet meleg. Ha nem túl zord az időjárás, akkor egészen márciusig megtartja 2-4 cm átmérőjű, sárga virágait. Érdekessége, hogy száraz, meleg nyarak után sokkal bőségesebben virágzik, mint csapadékos, hűvös nyarakat követően.

  1. Hunyor -Helleborus sp.

Fekete hunyor, pirosló hunyor, illatos hunyor, korzikai hunyor, büdös hunyor és még számos fajta.

Ennek a boglárkafélék családjába tartozó nemzettségnek 25-30 faja ismert. Sok közülük örökzöld.

Mind az árnyékos, félárnyékos fekvést keresi és egyesek már decemberben virágzásnak indulnak. A közepes (30-60 cm) méretű évelők közé tartoznak, az üde ,humuszban gazdag erdőtalajokat kedvelik leginkább, de a meszes talajt is tűri. Páfrányokkal, árnyékliliomokkal kiegészítve fantasztikusan mutatnak az árnyékos ágyásokban. Fontos tudni, hogy minden része mérgező. Különösen igaz ez a karácsonyi rózsaként is emlegetett fekete hunyor esetében, mely a nevét a fekete gyöktörzséről kapta. (Virága egyébként vakítóan fehér.)

  1. Kínai varázsmogyoró – Hamamelis mollis

Lombhullató 2 m magasra növő cserje. A legszebb varázsmogyoró faj. Fiatal hajtásai sűrűn molyhosak. Lombja ősszel élénk aranysárgára szineződik. Február-márciusban virágzik, illatos sárga virágai alul vöröslőek. A japán varázsmogyoróval alkotott hibridje, a Hamamelis x intermedia piros virágú és mésztűrő. Ezért gyakran a Hamamelis mollist is a japán változatra, mint alanyra oltják.

Egyszerűen varázslatosan különleges szoliter cserje.

  1. Örökzöld hanga – Erica x darleyensis

Kertünk egyik színfoltja lehet a téli időszakban az örökzöld hanga. 50-60cm magasra növő levélzete ősztől bronzos színűre színeződhet. Vigyázat, ugyanúgy néz ki hetekig akkor is, miután kiszáradt.

Ezért az öntözésére mindig figyeljünk oda!

Apró virágai tömött fürtben nyílnak, a virágpártából kiemelkedő porzók teszik még különlegesebbé megjelenését. Virágai már november végétől virágozhatnak, attól függ milyen az időjárás, de januárban már biztosan elkezdi bontani virágait. Ősszel megjelenik az üzletek kínálatában is fehértől a rózsaszínen át a liláig sok árnyalatban. Onnan beszerezve azonnal kiültethető.

Napos vagy részben árnyékos helyet, jó vízelvezető, erősen savanyú talajt kedvel. Ha a talaj pH-ját biztosítjuk számára, akkor sok évig díszítheti téli kertünket.

  1. Dérbabér – Skimmia japonica

Az eredetileg Japánból származó cserje nagyjából méteresre nő, tömött, szabályos bokor lesz belőle.

Levelei sötétzöldek, matt felületűek, 10-12cm hosszúak. Vöröslő bimbói kora tavasszal rózsaszínes, illatos kétlaki virágokká nyílnak. Kissé fagyérzékeny, ezért védett fekvésbe ültessük. Talajok közül a homokos vagy vályogtalajokat szereti leginkább. Jól érzi magát balkonládában, áttelelő egynyáriak között is. Rendszeres tápanyag utánpótlásra érdemes megfelelő figyelmet fordítani, a sötétzöld levelei a hiánybetegségektől hamar kifakulnak-sárgulnak.

  1. Áttelelő lágyszárúak – Árvácska és díszkáposzta

Végül ne feledkezzünk meg azokról a virágzókról, melyeket elsősorban azért ültetünk, hogy az őszi kertben kitoljuk a virágzási időt amennyire csak lehet.

Az árvácskák mint megannyiszor tapasztalhattuk játszi könyedséggel telelnek át. Különösen igaz ez a kis virágú fajtákra. Sokszor inkább az a baj, hogy április végén olyan virágözönnel gazdagítják a kertet, hogy egyszerűen nincs szívünk lecserélni őket az egynyári kiválasztottjainkra.

A díszkáposzta pedig egyre színesebb, ahogy a fagyok egyre keményebben szorítják az éjszakákat.

Üde színfoltjai ezek nem csak a teraszra, ablakba tett virágládáinknak, de akár egész virágágyásokat beültethetünk velük. Ha közé pedig tulipán, nárcisz és jácint hagymákat teszünk ősszel, akkor igazán lesz miért várni a tavaszt, a velük eljövő virágrobbanással együtt.

Kertjeinket a Bokréta Garden kerttervező stúdió tervezi!