Fűmag vagy gyepszőnyeg?

Fűmag vagy gyepszőnyeg? Ez az épülő kertek legnagyobb dilemmája! Mindenképpen javaslom, hogy jól járja körbe ezt a témát. Segítségképpen elárulom, olyat még nem halottam, hogy valaki kertépítéskor megbánta volna, hogy a gyepszőnyeg mellett döntött. De a füvesítés során készítettünk már fűmagvetéssel is olyan gyepet, hogy csodájára jártak az emberek. Sok időbefektetéssel és szakmai gondozással a magvetéssel is elérhető pázsit minőségű, összetett gyepfelület, azonban ez sokkal tovább is tart. Hanyag gondozással azonban a szőnyeg használatával készült gyep minősége is lecsúszhat – enyhén szólva is – a középszerűség kategóriájába.

Tudnivalók a gyepszőnyegről és a fűmagról

Mi a gyepszőnyeg?

Másfél évig fűiskolában nevelt, gyommentes és sűrű, amely 90%-ban gyökeresedett fűből és 10%-ban kész, kereskedelmi forgalomban kapható gyepből áll. A tekercs 40 cm × 250 cm-es szabvány szerinti méretben kapható. Egy négyzetméter tekercs súlya nedvességtartalmától függően kb. 20-25 kg. A gyökérzetén lévő tömörített földréteg egységesen 2 cm.

12-18 hónapig hetente kétszer nyírják, öntözik, szakszerűen gondozzák, és biztosítják a tápanyag-utánpótlását. Ahhoz, hogy a park- és kertépítés folyamán a legkiválóbb kondícióban legyen, közvetlenül a szállítás előtt termelik fel, majd gyorsan szállítják a helyszínre.

Mi a fűmagkeverék?

A fűmagkeverék különböző perjék, herék, csenkeszek magvainak keveréke olyan arányban, hogy az megfeleljen azoknak a specifikációknak, amit a kert vagy park, tehát a füvesítendő felület megkíván. Ezek a specifikációk lehetnek leveleiknek vastagsága, növekedésének gyorsasága, szárazság vagy árnyéktűrés, taposás tűrés, stb. Ma már olyan szelekciók léteznek, amik teljesen megfelelnek az adott körülmények kihívásainak.

Melyiket válasszuk?

Milyen gyepszőnyeget válasszunk?

Általánosságban elmondható,hogy az országunkban termelt pázsitszőnyeg magas minőségű, amely mögött komoly szakmai képzettség és múlt van. Mi olyan helyről rendeljük, ahonnan a legutóbbi Futball Európa-bajnokság pályáira is szállítottak.

Figyelmeztetés: Csak nagyon friss, aznap felszedett pázsitszőnyeget fogadjon el!

Akadnak olyanok is, amelyek nem csúcsminőségűek. Ezek a gyártási technológiájukban, a nevelési idejükben, és az árukban különböznek a magas minőségűtől. Ezeknek az ára megközelítőleg sem áll arányban a minőségével. Nagyjából 20%-kal olcsóbbak, míg az előállítási idejük csak a negyede volt. Így meg sem közelítik az elvárható minimumot.

Milyen fűmagot válasszunk?

Ma már nagyon sokféle fűmagkeverék közül választhatunk.Döntsünk úgy, hogy az mindig a célnak és a kert adottságainak megfelelő legyen. Ha kertünk gyepfelülete rendszeres taposásnak lesz kitéve, akkor válasszuk a „Sport” fűmagkeveréket, azonban jellemzően a vastag lombozatű fajták ellenállóbbak a fizikai terhelésnek.

Ha igazán szép díszgyepet szeretnénk, ami kisebb igénybevételnek lesz kitéve, akkor választhatunk „pázsit” keveréket is. A kert árnyékos helyein használjunk kifejezetten árnyéktűrő fajtákból összeállított „árnyéktűrő” keveréket. Létezik olyan szelekció is, aminek az elszórása után annak megfelelően fejlődnek ki a fű, hogy árnyékba találta-e a szórás, vagy napos helyen. Vegyük figyelembe, hogy néhány óra napsütésre ezeknek a füveknek is szükségük van ahhoz, hogy szépek legyenek, különben idővel kihalnak.

Figyelmeztetés: Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott mag minél frissebb legyen. Szaküzletben vásároljunk, és a választáshoz kérjük szakember segítségét!

Mi a különbség az olcsó és a drága gyepszőnyeg között?

Szerintem senki nem lepődik meg azon, hogy van különbség. Az autók, TV-k, és horgászbotok között is van minőségbeli eltérés, így a gyepszőnyegek között is. Szeretnék bemutatni néhány szempontot, amiket célszerű észben tartani a minőségi modell kiválasztásánál.

Az úgynevezett csúcsminőségű pázsitot 12-18 hónapig nevelik bonyolult gondozási folyamatokkal, olyan körülmények között, amelyeket speciálisan hoztak létre. A termékek közötti árkülönbséget az alkalmazott előállítási technológia, és a felhasznált anyagok minősége eredményezi, valamint a nevelési idő.

Az olcsó, vagy más néven másodosztályú pázsitok nevelési ideje mindössze 4-5 hónap. Egymás mellé helyezve a csúcsminőségűt, és az „olcsó” kategóriájút látható csak igazán, hogy mekkora a különbség. Az olcsó pázsitszőnyeg sokkal ritkább és lazább a gyökérzete, valamint akár gyomokat is tartalmazhat. Felemelve, szinte a saját súlyánál fogva szakadozik.Ezt a minőséget nem ajánlatos megvásárolni, mivel az ár-érték arány nem megfelelő. A kettő közti árkülönbség csak akkor válna jelentőssé, ha a gyepszőnyeg mind a két esetben csúcsminőségű lenne. Szerintem ebben az esetben a drágább az, ami az olcsóbb.

Informálódjon tovább a témában!

A telepítés ideje

Gyepszőnyeg

A kertépítés szezonjában végig, azaz kora tavasztól egészen október végéig lehet végezni. Automata öntözőrendszer megléte mellett a nyári hónapokban is eredményesen lehet telepíteni.

Mindettől függetlenül őszi telepítés esetén időre van szükség ahhoz, hogy megerősödjön, megfelelően legyökeresedjen (ezzel megelőzve a kifagyás veszélyét). Természetesen a megfelelő öntözés ellátásról a szezon bármely hónapjában gondoskodnunk kell.

Fűmagvetés

A kertépítés szezonjában tavasszal vagy ősszel javasolt elvégezni. Oka ennek, hogy a nyári forróság és a korai fagyok pillanatok alatt tönkretehetik a munkánkat. Automata öntözőrendszer megléte mellett a nyári hónapokban is elvégezhető, azonban sok kockázata van, amiről lejjebb olvashat.

Az őszi fűmagvetés esetén is igaz, hogy az új gyepnek időt kell hagyni, hogy megerősödjön. Ehhez viszont több időre van szükség, mint például a pázsitszőnyeg telepítésekor.

Az öntözés a fűmagvetés esetén kiemelten fontos. Száraz, különösen forró időben nem kapunk egyenletes szép gyepet folyamatos öntözés nélkül.

Előkészületek

Gyepszőnyeg

A legfontosabb dolgunk a talaj előkészítése, ami gyommentesítést, szervesanyag-pótlást, szerkezetjavítást és kellően tömörített talajt jelent. Ha nem a kertépítésre használt I. osztályú darált tőzeges és darált szerves trágyás, fertőtlenített talajjal dolgozunk, akkor a felhasználásra kerülő talajt fel kell javítani, mielőtt a méregdrága gyepszőnyegünk árát kihajítanánk az ablakon, a befektetett munkával, vagy annak árával együtt.

Egy-két napnál tovább ne tároljuk (minősége rohamosan csökken, ami később helyrejöhet), ezért úgy időzítsük a talaj-előkészítést, valamint az öntözőrendszer vagy a megfelelő öntözés kiépítését, hogy még a megérkezése előtt elkészüljünk vele.

Az évelő egyszikűektől való mentesség különösen fontos, mert nagyon nehéz ezeket utólag kiirtani. Amennyiben nem megfelelő talajjal dolgozunk, fontos a telepítés előtt 14 nappal vegyszeres kezelést alkalmazni egyszer.

Fűmagvetés

A szép gyep hosszú, és egészséges életét a talajminőség és a megfelelő öntözés fogja biztosítani. A kert talajának előkészítése itt ugyanaz, mint a gyepszőnyeg talajának előkészítése.

A gyepszőnyeg telepítés 10+1 lépése

Mielőtt a lefektetéséhez hozzáfognánk, egy nagyobb munkát még el kell végeznünk. Mint a fűmagvetéses füvesítésnél is, a terület talaját elő kell készíteni. Ennek részletes lépéseit következő útmutatónkban olvashatja.

1. Mérje fel a szükséges mennyiséget!

Mérje le a pázsit terítésére szánt terület méreteit, és állapítsa meg, hogy hány m2 szőnyegre lesz szüksége pontosan! Mivel a gyakorlatban a tagoltságok miatt 3-5%-os a vágási veszteség, ezért annak megfelelően, hogy kissé/nagyon tagolt a terület, adjon hozzá a pontos mennyiséghez ennyit!

2. A területet kezelje!

A meglévő növényfelületet távolítsa el, és kezelje le totális gyomirtóval, ami mindenképp gifozát hatóanyagú szer legyen! A kezelést követő 10-14 nap múlva teljesen elpusztul a gyomos gyepfelület. Amikor ez megtörtént, távolítsa el az elhalt növényeket!

Amennyiben nem szeretne kemikáliát használni, akkor alapos öntözéssel és többszöri ismétléssel hajtassa ki a talajból a gyomokat és mechanikai úton távolítsa el.

3. Lazítsa a talajt, és tisztítsa meg a közeget!

Nagyon fontos a lefektetés sikeréhez, hogy a talajszerkezet laza legyen, továbbá, hogy kövektől, építési törmelékektől, esetlegesen gyökérdaraboktól is mentes legyen. A lazítás a talaj felső 15-cm-es rétegét érintse.

4. Javítsa fel a talaj szerkezetét, vagy cserélje le!

A gyep biztos megmaradásának érdekében, ha tehetjük, mi lecseréljük a talaj felső 10 cm-es rétegét a legmegfelelőbb kerti talajra. Ha Ön nem így tesz, akkor szerves anyagokkal, homokkal, vagy a talaj állapota alapján javítsa fel a minőségét! Finom, morzsalékos szerkezetű felső réteg a cél.

5. Tápanyag-bevitellel javítsa a talajt!

Ha az előző pontban a talajfelszín lecserélése mellett döntött, akkor ezt a telepítési lépést nem kell, hogy megtegye. Ellenkező esetben szükséges a talajfelszínbe hosszú hatásfokú komplex műtrágyát forgatnia, ami megfelelő arányban nitrogént, foszfort, és káliumot tartalmaz.

6. Készítse elő a talajfelszínt!

Állítsa be pontosan a kívánt talajszint magasságot úgy, hogy 3-4 cm-rel alacsonyabbra húzza, mint ahol a gyepet szeretné látni! Így lépésálló, tömör szerkezetű talajfelszínt ér el úgy, hogy többször is lehengerezi és egyenesre gereblyézi a területet. A hengerezéshez használjon minél nehezebb hengert, és ne csak egy irányból, hanem keresztirányba is húzza azt – nem jó, ha akár csak kisebb gödrök is maradnak.

7. Fektesse le a gyepszőnyeget!

Ha forró nyári napon végzi a fektetését, akkor előtte nedvesítse meg a gyepszőnyeg fonákját (gyökeres rész), de csak enyhe permetszerű spricceléssel,  csak annyira, hogy nedves legyen! Kezdje a fektetését egy párhuzamosan egyenes oldallal, és ügyeljen arra, hogy a tekercset egyenesen görgesse ki! A tekercseket egymáshoz szorosan, hézagmentesen rakja, és a csatlakozások legyenek egymástól eltolva! A sor végére ne tegyen kis darabot, hanem egész, vagy fél tekercset! A vágásokat éles, és lehetőleg nagyalakú késsel végezze.

8. Hengerezze le, és öntözze bőségesen!

A friss összefüggő gyepfelületet közepesen nehéz hengerrel görgesse át, majd jó alaposan öntözze be! Ha 50 m2-nél nagyobb területen már lerakott, akkor mindenképp öntözze be!

9. Tartsa nedvesen!

A legyökeresedésig intenzíven locsolja a területet! Rendszeresen és egyenletesen öntözzön úgy, hogy 3-4 naponként csökkentse az öntözési számot, míg az öntözési időtartamot növelje. Erre azért van szükség, hogy a gyökérzete minél mélyebbre húzódjon, ami az élettartamán, és az ellenálló képességén is javít. Nyáron ne öntözze a gyepet este! Fokozottan nagy a veszélye a gombás betegségek kialakulásának.

10. Használja a pázsitot!

A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy 14-21 nap alatt megtörténik a legyökeresedés. Úgy tud meggyőződni erről, hogy nagyon óvatosan megpróbálja felemelni, és ha ellenállást tapasztal, akkor sikeresen legyökeresedett.

11. Tájékozódjon a fiatal pázsit ápolásáról!

Az egybefüggő gyepfelület folyamatosan egységben, egészségben és mutatósan tartása nem könnyű feladat! Még a természet is folyamatosan ellenünk lesz, hiszen a biodiverzitásra fog törekedni, szemben a mi monokultúránkkal. Ezt a gyepet folyamatosan öntözni, nyírni és táplálni kell. Időközönként szellőztetni, felülvetni, homokkal szórni, lyuggatni….

Használhatóságbeli különbségek

Gyepszőnyeg

A lefektetés után közvetlenül járhatunk rajta, rövid időkre. Azonban a komoly igénybevétellel – foci, fogócska, kutya – még várni kell, míg az maradéktalanul legyökeresedik, és azt elmozdítani már nem tudjuk. Ez optimálisan két-három héten belül megtörténik.

Fűmagvetés

A fűmagok 7-14 nap alatt kelnek ki, de a megerősödésükhöz hetekre van szükség. Az első fűnyírást úgy időzítsük, hogy akkor nyírjuk le, amikor az éppen visszahajlik (8-10 cm). A komoly terheléssel azonban várjunk még néhány hétig, amíg a gyep összefüggő, és sűrű szőnyeget alkot. Ez a negyedik, ötödik nyírás után következik be optimális feltételek mellett.

Árak

Gyepszőnyeg

Ha emellett döntöttünk, akkor több pénzt kell áldoznunk rá, mint a fűmagvetésre. Egy négyzetméter minőségi pázsit 1400-1600 Ft-ba kerül, és erre jön még rá a szállítás és a lerakás költsége. Tehát 1 négyzetméter általában 2.200 Ft.- felett indul. Gondoljuk át jól, hogy a kertépítés kereteibe hogyan illeszkedik ez a költség.

Fűmagvetés

Amennyiben a magvetés nyerte el a tetszésüket, akkor 1 kilogramm minőségi fűmagkeverék 2500-4000 Ft-ba kerül, természetesen a minőségtől és a vásárolt mennyiségtől függően. Egy négyzetméterre 35-40 gramm fűmagkeveréket javasolt szórni. Summázva a dolgot a fűmagvetés kezdetben olcsóbb, szakmai hozzáértéssel olcsóbb is maradhat. A kertépítés kereteibe könnyebben beleilleszkedik.

Általános tanácsok

Bármelyik opciót is választja, automata öntözőrendszer nélkül ne is vágjon bele!

Gyepszőnyeg

Helyszínre érkezése után a lehető legrövidebb időn belül csomagoljuk ki, és amilyen gyorsan csak lehet, terítsük le, majd alaposan öntözzük be! Vízigénye kezdetben 15-25 l/m2. Az öntözés már a lerakás alatt kezdődjön el úgy, hogy a már lerakott területeket a további lerakással egy időben kezdjük el öntözni.

Öntözésnél figyeljünk a szegélyekre, mert különösen nyáron, nagyon könnyen kiszáradhatnak. Öntözőrendszer használatánál fordítsuk rá a fejeket a burkolatok szélére! Ha darabolni kell, akkor ne vágjunk nagyon kis csíkokat, mert úgy könnyen kiszáradhatnak!

A jobb gyökeresedés elérése érdekében használjunk a gyepszőnyeg alá közvetlen ún. starter műtrágyát!

Figyeljünk a tápanyag-utánpótlásra is. A sötétzöld színét csak megfelelő tápanyag-utánpótlással és az öntözés kellő mennyiségével tudjuk megtartani. A mennyiség megállapításánál ráhagyással dolgozzunk, mert a vágások miatt képződni fog fel nem használható maradék. A lefektetett pázsitot az első öntözés után hengerezzük meg!

Fűmagvetés

Csak friss és profi fűmagkeveréket vásároljunk, és csak szaküzletből! 10 kg profi fűmagért ma már akár 40-50 ezer forintot is fizethetünk, de ezek a magok tudnak is ennyit, nem éri meg mással kisérletezni! A kiszórás előtt rázzuk alaposan össze!

Válasszunk a kert területén egy kisebb – ha lehet csöndesebb – részt a füvesítendő területnek, ahol gazdagon hagyunk a felszínen magokat. Erre azért van szükség, hogy a madarak által felcsipegetett magok okozta kár kis területre koncentrálódjon.

Az öntözés mennyiségével ne fukarkodjunk!

A füvesítés fenntartása

Mind két esetben hasonló módon fog sok törődést igényelni, azonban a magról vetés esetében a megerősödés eléréséig nagyon sokat. Folyamatosan szükséges öntözni, nyírni és táplálni. Időközönként szellőztetni, felülvetni, homokkal szórni, lyuggatni….

Nagy hasznunkra lehetnek az úgynevezett kényelmi berendezések:

– Automata öntözőrendszer

– Robot fűnyíró

Összegző táblázat

Ebben a táblázatban a fent olvasható összehasonlítást láthatja a vizsgált tényezők alapján.

Tényezők Gyepszőnyeg Fűmagvetés
Kockázat Kockázatmentes.A talajminőség azért rejt némi kockázatot. Kockázatos.A szélkár,zivatar,madárkár, gyomosodás, optimálistól eltérő vetési időpont, talajminőség rejt kockázatot.
Telepítési idő Szinte egész évben, még enyhén fagyos körülmények között is. Szezonális. Ősszel a legideálisabb.
Talaj előkészítése Mindkettőnél ugyanaz, csak jó állapotú talajjal érhető el magas minőség, esztétikus és egészséges pázsit.
Minőség Könnyen elérhető a megbízható, jó minőség. Az általános kereskedelemben lévő magok bizonytalan minőségűek. Szakkereskedésben elérhető a jó minőség.
Gyepegyenletesség Tökéletesen egyenletes. Az egyenletesség elérése hosszabb folyamat.
Gyomok Nem jellemző, minimálisan előfordulhat. Könnyen kezelhető. Jellemzően problémás, több hónapon át tartó kezelést igényel.
Öntözővíz Mérsékelt öntözésigény. Az öntözés 2 hétig jelentős. Nagyon magas öntözésigény. A talajt 4-5 héten keresztül állandóan nedvesen kell tartani.
Talajerózió Megkötia vizet. Károk jelentkezhetnek heves esőzéseknél.
Esztétika Azonnal vonzó és esztétikus látvány. Hónapok alatt elérhető szakmai gondozás mellett.
Használatbavétel Két-három hét után intenzíven használható. Az első két hónapban nem használható intenzíven.
Fenntartása Minőségi elvárások mellett törődést igényel. Minőségi elvárások mellett, állandó törődést igényel.
Ár Kezdetben magas. Kezdetben alacsony.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Pontosan meddig tart
  • Pontosan mi kell hozzá
  • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…