Madárbarát kertépítés

„Magyarország mai határain belül bizonyítottan 403 madárfajt figyeltek meg napjainkig. Hazánk az egyik leggazdagabb természeti értékekkel bíró ország Európában. A Kárpát-medence sajátos földrajzi jellemzői miatt nálunk megtalálhatók olyan fajok, melyeknek itt van a keleti előfordulásuk határa, középhegységeinkben kárpáti területekre jellemző fajok is élnek, pusztáink madártömegei pedig legendásak a tőlünk nyugatabbra élő természetvédők körében.”

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Madarak nélküli kert?

Elképzelhető ez? Ugye nem.

Amikor az élővilágot egyre több területről szorítja ki az ember, akkor a növények és az állatok vagy beszorulnak az életterünkbe, kertjeinkbe, vagy ha nem képesek tolerálni az emberi környezetet, akkor a kihalás szélére sodródnak.

Töretlenül hiszem, hogy aki a kertjét szereti, vagy kertépítést tervez, az szereti a természetet és nem áll távol tőle a természetvédelem, így a madárvédelem sem.

A természet csak egy maroknyi ember számára nem fontos, akik befolyásuknál fogva képesek szegénységben tartott emberek tömegeit rákényszeríteni arra, hogy pusztítsák a természetet.

A többség nem ért ezzel egyet! És ha Ön sem, akkor bizony tehet valamit.

Az alábbiakban elolvashatja, hogy ez mindössze egy kis odafigyeléssel megvalósítható a meglévő kert területén, vagy a kertépítés alatt, és nem jár anyagi megterheléssel. Célszerű már a kerttervezésnél ebben a szellemiségben gondolkodni.

A madaraink élettere

Ahogy az minden élőlényre igaz, így a madarakra is, hogy olyan területen képesek megtelepedni, ahol a táplálkozási és utódnevelési körülményeik adottak, így a túlélésük biztosított. Egy élőhely minél összetettebb, annál változatosabb a benne megtelepedők fajösszetétele is.

Ha ezt a kertépítés alatt vesszük figyelembe, akkor, ha a kert minél összetettebb, és olyan őshonos növények felhasználásával készül, melyek megfelelő táplálékot és búvóhelyet biztosítanak a madarak számára, akkor a madárbarát kertépítés elveit egyszerre valósítjuk meg a hazai ökoszisztéma fenntartásához való hozzájárulással együtt.

Természetesen a kerttervezés és a kertépítés során mindenkor figyelembe kell venni a kert vagy park adottságait, kiterjedését és az általános környezetét.

Amennyiben Ön is a madárbarát kertépítés elvei alapján építi, vagy építteti meg a kertjét, akkor Ön is tevékenyen részt fog venni a természetvédelemben!

Ez ennyire egyszerű.

Madarak által kedvelt tényezők a kertben

Mostanában nem hazánk őshonos növényeinek felhasználásával épülnek a kertek, hanem elsősorban más éghajlati övek és földrészek, illetve kultúrák növényei, különböző elképzelései divatosak és valósulnak meg nagy számban a kerttervezés és a kertépítés során.

Azonban azt látom, hogy a kertész és kertépítő kollégák egyre népesebb csoportja részesíti előnyben a madárbarát kertépítés nézeteit, akikhez jómagam is büszkén csatlakozom, és próbáljuk együtt népszerűsíteni ezt.

Növények

Az egyik legjobb módja, hogy a kertjében még több madár járjon, vagy leljen otthonra, ha a kerttervezés és a kertépítés alkalmával megfelelő növényeket választ, amelyek a búvó- és lakóhelyen kívül a maximális termésbőséggel – csonthéjas, bogyó, mag – és természetes rovarbőséggel rendelkeznek.

Minden madárbarát növény kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy őshonos növényeket válasszon!

Ha sövényt szeretne, akkor használjon galagonyát, magyalt vagy mogyorót. Ezek táplálékot és búvóhelyet is adnak a kertben.

Az őshonos fák, mint a kőris, a berkenye, a fűz, a nyír és a tölgy több olyan hernyót is táplálnak, rovaroknak adnak otthont, amelyeket a madarak előszeretettel fogyasztanak a kertben.

A gyümölcsöt adó fák a kertben, mint az alma és a körte, a cseresznye és szilva nemcsak a madarainkat, de családunkat is táplálják.

Azok a cserjék és bokrok, amik bogyókban gazdagok a kertben, őszi és téli táplálékai a madaraknak. Ilyenek lehetnek a tűztövis, a bodza, a magyal és a madárbirs.

A színes és illatos virágok vonzzák a kerti rovarokat, amik viszont eleségei a poszátáknak, füzikéknek és cinegéknek, míg a fent felsorolt növények magjai a pintyeket táplálják.

Ezek a növények nem jelentenek nagyobb kiadást a kertépítés anyagi kereteibe, mint más kerti dísznövények.

Kialakítás

Amennyiben lehetséges, próbáljon meg változatos területet kialakítani a kertépítés közben, fákkal és bokrokkal, gyeppel, sziklakerttel, sövénnyel és virágágyásokkal. Törekedjen arra, hogy kialakításuk a leginkább mintázza a természetes környezetet.

A madárbarát kert kialakításának szempontjai a kertépítésnél:

Érdemes a kert növényzetét úgy kialakítani a kertépítés során, hogy azok együttesen egész évben biztosítsanak termést és táplálékot.

Ne szedjünk össze a bokrok és a fák alól minden lehullott levelet a kert egész területéről, mert ezzel elősegítjük az avarszinten lévő élőlények megtelepedését,ami terített asztalt jelent a számomra oly kedves rigóknak.

Hagyjuk meg az idősebb örökzöldet, fenyőfélét, vagy a kertépítés alkalmával ültessünk ilyen növénycsoportokat.

Az esetlegesen meglévő kiszáradt fát, a talajszint felet 3-4 m magasságban vágjuk el. Így nem balesetveszélyes és kertünk a harkályok számára jelent majd nagy vonzerőt. Borostyánnal való befuttatása esetleg további rovarokat és fészekrakhelyet is jelent a madaraknak.

A cserjéken vágjunk a metszés alkalmával olyan elágazásokat, amelyek alkalmasak a fészekrakásra.

Telepítsünk a kertépítésnél oldalról zárt növénycsoportokat, amik szintén biztonságos fészkelő helyet biztosítanak.

Nem jelent nagyobb kiadást a kertépítés anyagi kereteibe, mint más szemléletű kert kialakítása.

Madáretető

Kertünket a madarak számára még vonzóbbá tehetjük, ha madáretetőket helyezünk el benne. A leghasznosabb időszaka ennek a tél. Még a saját szervezetünknek is kihívást jelent a tél, pedig az ember rég felülkerekedett az évszakok okozta problémáin. Az élővilág, és a madarak számára ez viszont fokozott erőpróba. Könnyebbé tehetjük a madaraknak ezt az időszakot, ha rendszeresen, megfelelő táplálékkal töltjük fel a kertünkben lévő madáretetőket.

A madáretetőket a kert csöndesebb, de jól megfigyelhető pontján helyezzük el. Célszerű a kerttervezéskor, még a kertépítés megkezdése előtt megtervezni a madáretetők helyét.

A madáretető nem jelent nagy kiadást a kertépítés anyagi kereteibe.

Figyelmeztetés:

Soha se etessünk télen rendszertelenül, csak rendszeresen! Az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent madarainknak, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük. Madaraink a legbőségesebb energiaforrást adó terület, közelében maradnak, néha olyan sokáig, hogyha a táplálék nem érkezik, akkor végzetes is lehet számukra.

A legjobb téli etetőanyagok az olajos magvak.

NE ETESSEN sózott szalonnával és kenyérrel, vagy annak morzsájával, mert megsavanyodik a nedves időben, és betegséget okoz! És ne etessen pirított magvakkal!

Madáritató

Elsősorban a nyári forró és aszályos időszakokban jelentős segítség madaraink számára a madáritató, de egész évben nagy örömmel használják. Mint egy kis oázisnál, úgy fognak összegyűlni kertünkben az itató körül. A rigók és kék cinegék, na meg a vörösbegyek előszeretettel fognak fürdeni is benne. Amire figyelnünk kell, hogy ha nem átfolyó vizű az itató, akkor rendszeresen cseréljük benne a vizet.

Amennyiben kisterjedelmű itatót használunk, akkor ajánlott a kert árnyékosabb részében elhelyezni, vagy a kertépítés előtt árnyékos helyre tervezni.

A madáritató nem jelent nagy kiadást a kertépítés anyagi kereteibe.

Odúkihelyezés

Az odúkihelyezéssel mesterséges költőhelyet biztosíthatunk a kert területére látogató madarak számára. Ez a legbiztosabb módja a madarak kertünkben tartásának. Ezeket, az odúkat célszerű egy hosszú bottal elérhető és leakasztható helyre tenni. Fontos, hogy szélvédett helyre tegyük, vagy szélnek ellenálló módon helyezzük el.

A kert átépítése, vagy a kertépítés előtt tervezzük meg az odúk helyét.

Az odúk nem jelentenek nagy kiadást a kertépítés anyagi kereteibe.

Kerti tó

A víz és a vizes élőhelyek fajgazdagsága igen kiemelkedő a természetben is. Ha igazán sok élőlényt kívánunk megfigyelni, akkor erre a kerti tó jelent megoldást számunkra.

A madarak mellett a halak, a szitakötők, a vízi rovarok, a békák és a denevérek vagy a mókusok jelenléte is megszokott és ismert azoknak, akik kerti tavat építettek a kertépítés során.

Viszonylag nagy kiadás betervezni a kertépítés anyagi kereteibe, még kisebb kerti tó esetében is. Esztétikai és madárvonzó értéke viszont vitathatatlan.

Öntözőrendszer

Az öntözőrendszer állandó és egyenletes vízkibocsátása végett a talajszinten és közvetlen, a talajszint alatt élő férgek és rovarok jelenléte, valamint az egészséges üde és zöld környezet hatására a kert egész területén nagyszámú madár jelenhet meg. Az öntözőrendszer ma már bármilyen kertépítés, így a madárbarát kertépítés nélkülözhetetlen eleme is.

Nem ritka a kora reggeli „össznépi fürdőzés”, amikor a berendezés üzemel.

Nem jelent nagy kiadást betervezni a kertépítés anyagi kereteibe. A befektetett pénz rövid idő alatt meg is térül, valamint a kert minden részére jótékony hatást gyakorol.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Pontosan meddig tart
  • Pontosan mi kell hozzá
  • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…