Öntözőrendszer telepítés

Kivitelező partnereink országos lefedettséggel vállalnak automata öntözőrendszer telepítést!

Az öntözőrendszer telepítését megelőző körülmények

Mielőtt eljutnánk arra a pontra, hogy megkezdenénk a telepítést még számos más folyamatokon is keresztül kell jutni, mint például a kapcsolatfelvétel. Amikor online kér ajánlatot a weboldalunkon keresztül, akkor az Ön által megadott helyszín területi képviselője fogja felvenni Önnel a kapcsolatot.

Ha saját magának szeretné telepíteni, akkor üzletünkben szeretettel várjuk és segítségképpen díjmentesen meg is tervezzük az öntözőrendszerét. Ezért semmi mást nem kérünk, csak a szükséges alkatrészek üzletünkben történő megvásárlását vagy megrendelését.

Felmérés Budapest és agglomerációjában

Nagyon örülünk, ha tud küldeni számunkra olyan adatokat és egy pontos vagy vázlattervet a kertről, amivel előzetes ajánlatot tudunk küldeni. De számíthat rá, hogy kollégánk napokon belül tud időpontot mondani vagy az Ön idejéhez igazodni, amikor egy helyszíni felmérést el tud végezni. Ezt követően végleges ajánlatot tud küldeni a munka minden részletéről. Ha az ajánlat elnyerte az Ön tetszését és megrendeli írásban (e-mail), akkor az öntözőrendszer telepítés idejét meghatározva megállapodnak a kollégával a kezdés időpontjában.

Felmérés vidéken

Amennyiben lehetősége van rá, akkor a kert bizonyos adatait megadva, illetve mellékelve egy rajzot (lehet ez tervrajz vagy egy jobb skicc) küld a kollégának, aki ezen adatok alapján elkészíti az előzetes ajánlatot és elküldi.

Ha az ajánlat tetszik Önnek, akkor a pontosság érdekében egy helyszíni felmérésre megy a kolléga, hogy minden szükségeset megmérjen és ezen adatok alapján véglegesítse az ajánlatot. Ha ez elnyeri az Ön tetszését és megrendeli írásban (e-mail), akkor az öntözőrendszer telepítés idejét meghatározva megállapodnak a kollégával a kezdés időpontjában.

Ajánlat

Az ajánlatban tételesen megtalálható minden egyes alkatrész ára és darabszáma, valamint az összegzésük. Akciós időszak esetében a százalékosan csökkentett ár, valamint azok a termékek is, amelyek csak közvetett részei az automata öntözőrendszernek és nem vonatkozik rájuk az akció. Így pontos képet kap az alkatrészekről és a műszaki tartalomról.

Az ajánlatban külön szerepel a munkadíj is, amely a megállapodott munka teljes elvégzésére vonatkozik.

Az öntözőrendszer telepítés menete nálunk a következő:

Mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy az automata öntözőrendszer telepítésének a lépései szimultán is történhetnek, ha több fő is végzi egyszerre a munkát. A több fő által végzett munkát mi szakaszos szerelésnek hívjuk. Az összeszokott és nagy gyakorlattal rendelkező telepítők általában összedolgozva, szakaszosan szerelnek.

Ezt a felsorolás leginkább úgy értelmezhető, hogy egy fő végzi a munkát és logikai alapon teszi.

Mindenképpen ellenőrzöm a korábban már megmért vagy kiépített vízforrást, hogy ugyan azt az értéket kapom-e, mint amit a felmérés alkalmával kaptam. Ha mi készítjük a vízgépészetet, mert például egy kútról üzemeltetetett szivattyús gépészet fogja megtáplálni az automata locsoló berendezést, akkor ellenőrzöm a kutat még egyszer. Sajnos nem egy olyan alkalom volt már, amikor egy év múlva fogadták el az ajánlatunkat, de ennyi idő is elegendő volt ahhoz, hogy megváltozzanak a körülmények. Ilyenkor már gyakran az öntözőrendszert megtápláló vízcsövet is kiépítem elzárható módon, hogy a 10. lépésnél legkésőbb csak rá kelljen kötni a mágnesszelepekre.

1. Felvonulás a területre, a szerszámok és az öntözőrendszer alkatrészeinek a behordása.

Megérkezés és felvonulás a kertbe vagy a területre, ahová az öntözőberendezést tervezzük telepíteni. A telepítéshez szükséges szerszámok és alkatrészek behordása és elhelyezése, valamint a használatuk előkészítése.

2. A helyszín adott állapotának az áttekintése, és a főbb szerelési lépéseknek az átbeszélése, munkafázis kiosztással.

Mivel a felmérés alkalmával látott és rögzített terület részben vagy nagy mértékben változhatott, ezért az adott helyszín állapotának megtekintése és az esetleges változások rögzítése után a főbb szerelési munkafázisok átbeszélése, valamint kiosztása történik meg.

3. Az árkok kiásása, vagy a gyeptéglák kiemelése.

Megkezdjük a nyomvonalak kiásását, ami a terület adottságaitól függően kézi árok ásással, gépi árok ásással, vagy összefüggő füves területek esetében az úgynevezett gyeptégla kiemeléssel végezzük. Szárazon rakott öntözőberendezések esetében ez természetesen elmarad. Ilyenkor még az is előfordul, hogy talajt helyezünk a csővezetékek vagy a szórófejek alá, hogy szintbe kerüljenek.

4. Az öntözőrendszer csővezetékeinek a lehúzása.

Maradva a leggyakrabban előforduló telepítésnél a kialakult árkokba megkezdjük a csővezetékek fektetését és azok idomokkal történő elosztását. Ha forró nyári hónapban van a telepítés, vagy várható komolyabb esőzés, esetleg fagy, de legfőképpen akkor, ha a meglévő gyepfelülettel dolgozunk, akkor szakaszonként szereljük a zónákat, hogy a gyeptéglák minél kevesebb ideig legyenek kiemelve. A gyors visszahelyezésük megvédi a kiszáradástól vagy elázástól, minek károsító hatása lehet.

5. A szórófejek kijelölése, és felszerelése.

A szakaszos szereléstől eltekintve, de mindenképpen a csővezetékek lehúzását követően a már korábban kijelölt szórófejeket szereljük fel a csövekre. A szakaszos szerelésnél bizonyos területek már le is lehetnek temetve, míg más területeken még a csővezeték sincs lehúzva.

6. A szelepakna kiásása, vagy a vízakna kifúrása.

Ebben a fázisban ilyenkor a süllyesztett szelepdoboz (amiben az öntözési zónákat vezérlő mágnesszelepek vannak) helyét ki szoktuk ásni. Amennyiben a szelepeket a vízóra aknában helyezzük el, akkor az akna falába szükséges elkészíteni a furatokat, ahol a zónavezetékek fognak a talajba érkezni.

7. A mágnesszelepek összerakása.

 Az öntözési zónákat megnyitó mágnesszelepeket egymás mellé szereljük össze és így kapjuk meg az ugynevezett szeleposztót, amit a szelepaknába, vagy a vízóra aknába szerelünk be. Természetesen nagyon osztott vagy nagy területeken több ilyen szeleposztót helyezünk el a költséghatékonyság és a jobb üzemképesség miatt.

8. Az öntözőrendszer zónáinak a szelepekkel való összekötése.

Az összeszerelt mágnesszelepekhez hozzászereljük a zónavezetékeket, majd a vezérlő automatikával összeköttetést teremtünk egy a zónák számát figyelembe vevő érpárral rendelkező, valamint megfelelő keresztmetszetű kábellel. A kábelekből jó minőségű földkábelt használva elkerülhetjük, hogy védőcsőbe kelljen megvédeni a környezeti hatásoktól.

9. A vezérlő automatika, és az esőérzékelő felszerelése, kábelezés.

A következő lépésben a vezérlő automatikát rögzítjük a helyére, majd a mágnesszelepekkel összekötő kábelt bekötjük a vezérlőbe. Felszereljük az esőérzékelőt és az elhelyezkedésétől függően bekötjük a vezérlőbe vagy a szelepekkel kapcsolatot teremtő kábel egy erét használva juttatjuk be a jelet a vezérlőbe.

10. A csepegtető és mikroelemek kiépítése

Amennyiben van csepegtető cső vagy kis átmérős csővezetékre szerelt mikroszórók, esetleg csepegtető gombák, azt általában az utolsó lépések egyikeként szoktuk kiépíteni, gyakran más lépésekkel szimultán. Természetesen számtalan tényező lehet, ami miatt ez feljebb sorolódhat a munkafolyamatban megelőzve más fent említett lépéseket.

11. Rákötés a vízforrásra.

Amennyiben még nem lett kiépítve a vízforrásra való csatlakozás, akkor itt az ideje, hogy az öntözőrendszer víznyomás alá helyezhető legyen. Ez a főnyomócső minden szelepet egyformán nyomás alá helyez, vagy mesterszelep alkalmazása esetén a mesterszelepig biztosít állandó nyomást.

12. Nyomáspróba a letemetés előtt.

A főbb csomópontok betemetése előtt víznyomás alá helyezzük a rendszert, hogy esetleges szivárgásokat vagy fellelhető hibaforrásokat keressünk. Általánosan megállapítsuk, hogy a locsolórendszer jól bírja a terhelést.

13. Az árkok betemetése, majd a szórófejek és az öntözőelemek finombeállításai.

Miután meggyőződtünk, hogy nincsenek szivárgások vagy egyéb olyan hibák, amelyek bármilyen mértékű vízveszteséggel érintenék a berendezést, akkor betemetjük az árkokat, vagy visszahelyezzük a gyeptéglákat az árkokba. Az utóbbi esetében döngölővel ütjük vissza az eredeti szintre a gyeptéglákat. Mechanikus úton megnyitva a szelepeket beállítjuk a szórófejeket és minden más öntözési elemet, hogy az adott szögben és a megfelelő távolságban/mennyiségben öntözzön/csepegtessen.

14. A vezérlő automatika beprogramozása és kipróbálása.

Ebben a fázisban gyakorlatilag a betemetett öntözőberendezés fel van töltve vízzel és képes a működésre. Ezért a működést felügyelő vezérlő automatikát be kell programozni ahhoz, hogy a megfelelő zónák megfelelő időben és megfelelő percszámban működjenek az optimális hatás eléréséhez. Miután megtörtént a beprogramozás, akkor minden egyes zónát elindítunk és kipróbálunk elektromosan is.

15. Takarítás, és levonulás.

Nem mondanék igazat, ha azt állítanám, hogy ezt a munkát teljesen koszmentesen tudjuk végezni. Azt viszont bátran állítom, hogy mi nem csak egy profi öntözőrendszert hagyunk magunk után, hanem a lehetőségeinkhez mért legnagyobb tisztaságot is. Néha előfordul, hogy bizonyos dolgokat arrébb kell tenni, mert útban van, ilyesmi… Mi ezeket is a visszatesszük a helyére és igyekszünk rendet hagyni magunk után.

16. Az öntözőrendszer átadása, és a tulajdonos betanítása.

Szükséges, hogy bizonyos alapfunkciókat megmutassunk kerttulajdonosnak, amivel megismerszik a berendezés működésével. Továbbá bemutassuk azokat a főbb elemeket, amiből összeraktuk mindezt (ajánlat alapján), hogy lássa is a tételeket. Természetesen a verélő automatikához jár magyar nyelvű leírás is, aminek az átolvasásával egy általános késséget szerezhet a működtetéséről.

Telepítés a kert adottságai függvényében

Természetesen nincsen két egyforma kert, de az öntözőberendezés telepítésének a szempontjából három jól különválasztható halmaz alakítható ki. Magának a műszaki berendezésnek a felépítéséből kifolyólag mind három esetében hasonlatos a telepítés technikája, azonban a munkafolyamatok lépései más sorrendben követik egymást, illetve olyan folyamatok is megjelennek, amelyek egy másik típusú kertnél nem. Továbbá kis mértékben eltérhet még a telepítő kolléga szokásaitól, illetve a gyakorlati tapasztalataitól.

Három különböző módszert alkalmazunk akkor, ha:

  • készülő kertbe telepítünk
  • megépült kertbe utólag telepítünk
  • kész kertbe telepítünk

Kész kert esetén a telepítési munkálatok a következőképpen alakulnak:

Amikor az automata öntözőrendszer telepítését kész kertbe végezzük, akkor az öntöző zónák csöveinek az árkait a gyeptéglák óvatos, és szakszerű kiemelésével kezdjük, majd a csövek gyors lehúzása és a szórófejek felszerelését követően mihamarább visszatesszük a gyeptéglát az átfedés nélküli részeken, hogy a legkevésbé száradjon, illetve sérüljön. Ezután gyorsan megöntözzük.

Az automata öntözőrendszer építését a többi zóna ugyanilyen módon történő telepítésével folytatjuk.

Megépült (éppen elkészült) kertbe utólagos telepítési munkálatok a következőképpen alakulnak:

Ezek az esetek mára már nagyon ritkán fordulnak elő szerencsére, mivel nagyon körülményes az utólagos beépítés és igen aprólékos és körültekintő munkát kíván meg a telepítőtől. Általánosan elmondható, hogy ma már díszkertek nem készülnek úgy, hogy valamilyen (általában profi és automata) locsolórendszer ne lenne bele tervezve.

Itt szeretnék mindenkit lebeszélni arról, hogy ezen a berendezésen spóroljon, miközben nagy összegeket fordít a termőföld cserére, a gyepszőnyegre és a dísznövényekre! A tapasztalatom azt mutatja, hogy előbb-utóbb elérkezik a pillanat, amikor még is úgy dönt, hogy beszerelteti, de akkor már szinte biztos, hogy az erre kényszerítő erő nem lesz más, mint a növények pusztulása és sínylődése! Különösen a frissen telepített gyep fog nagyon rövid időn belül azonnali és drasztikus problémákat mutatni!

Az öntözőrendszer utólagos telepítését a kertbe különösen nehezíti, ha gyepszőnyeggel és még inkább a gyepszőnyeg alá vakondhálóval készült el a kert. Tovább fokozza a hatást az, ha a gyepszőnyeg már részlegesen le is gyökerezett.

  1. Ebben az esetben a nyomvonalak kijelölését nem a racionalitás, hanem a legkisebb károkozás fogja meghatározni, ami mindig jóval több öntözéstechnikai anyagfelhasználást fog jelenteni. Magyarul több alkatrészre lesz majd szükség.
  1. A felhajtogatott gyepszőnyeg és vakondháló alól a talaj kiemelése a haladási nyomvonalakon (árkok) ebben az esetben a lefóliázott gyepszőnyegre kerül, ami a felhajtogatás miatt legalább egy méterre fog kerülni az ároktól, ami pedig a munka elvégzését teszi nehezebbé.
  1. Szinte biztos, hogy néhány növényt át kell majd ültetni ahhoz, hogy legalább megközelítőleg úgy legyen kialakítva az öntözőberendezés, ahogyan az minimálisan elvárható szakmailag.

A készülő kertben a telepítési munkálatok a következőképpen alakulnak:

Normál szerelés Ha a kertépítés, vagy a füvesítés munkái során a termőföld már el van terítve, akkor az automata öntözőrendszer zónáinak a tervezett nyomvonalát kiássuk, majd az öntöző zónák csővezetékeinek a lehúzása után helyükre szereljük a szórófejeket.

Szárazon szerelés Ha a termőföld még nincs elterítve, akkor az automata öntözőrendszer leszerelése ugyanígy történik, csak az árok kiásása nélkül. Ebben az esetben arra kell figyelni a leginkább, hogy a szórófejek a tervezett szintbe kerüljenek. Ezt kisebb földkupacok aláhelyezésével, illetve a szórófejek beleépítésével érjük el és rögzítjük.

Az automata öntözőrendszer részelemei képekkel

Az alábbiakban részletesen mutatjuk be a főbb technikai elemeket képekkel, leírásokkal, és magyarázatokkal. 

Vezérlő automatika

vezerlo automatika

Az automata öntözőrendszer elméje, és irányítója a vezérlő automatika. Leggyakrabban egy falra felszerelhető, és programozható LCD panel, amely korszerű, és felhasználóbarát kialakítású. Az öntözésben betöltött legfőbb feladata, hogy 24 V-os, vagy 9 V-os jel leadásával vezérelje az öntöző zónákat megnyitó mágnesszelepeket. Különböző zónaszám irányítása szerint, valamint beltéri és kültéri felhasználás szerint választhatók, az elhelyezés lehetősége alapján.

Ma már természetesen léteznek okos vezérlő automatikák is, amelyek wifi-s és bluetooth kialakítással bárhonnan elérhetők és programozhatók online módon is. Ezek között léteznek olyanok is, amelyek az internetről és műholdakról szerzett időjárási információk alapján számolják a változókat és igazítják az öntözést. Különböző, a kertben elhelyezett szondák segítségével mérik a kert talajának nedvességtartalmát és a páratartalmat. Meg sem próbálkozom leírni, hogy milyen professzionális magaslatokba van már emelve a felhasználási lehetőségei. Javaslom minden „kütyümegszálottnak”, ugyanakkor a személyes véleményem az, hogy az általános felhasználásban egyelőre még tökéletes megoldást nyújt a hagyományos automata öntözőrendszer.

Mágnesszelep

magnesszelep

A képen K-Rain Pro 100 NFC szelepek láthatók standard szelepdobozba szerelve

A mágnesszelepek irányítják az öntözőrendszer zónáit úgy, hogy a vezérlő automatika által leadott elektromos jel (9V-24V) hatására, mint egy csap nyílnak, illetve zárnak el és adnak szabad utat az öntözési zónákba a víznek. Tehát, minden zóna öntözését egy mágnesszelep irányítja. Fentebb a képen látható ötzónás automata öntözőrendszer öt zónájához, öt mágnesszelepre van szükség. A hatodik mágnesszelep a képen a mesterszelep. 

Szórófej

szorofej

Az öntözőrendszer zónáin különböző szórófejek találhatók, amelyek a közvetlen vízkibocsájtásért felelősek. Ezeknek a szórófejeknek a megfelelő kiválasztása, és kiosztása közvetlenül meghatározza az öntözőrendszer jó működését és hatékonyságát. Az öntözési távolság, a kijuttatott vízmennyiség különbözőségének okán több, a működésében különböző szórófej típus lett kifejlesztve.

Spray szórófej Ezeket a szórófejeket elsősorban kisebb, vagy tagolt területeken használjuk. Lehet ez például egy fűsáv. A vízkibocsátásuk a spray fúvókák használatával esőztető jellegű, és az adott szög teljes keresztmetszetén terítik a vizet. Az elérhető öntözési távolságot a cserélhető fúvókák határozzák meg, de általánosságban 2-6 m-ig használatosak. Ezek a szórófejek nem drágák és nagyon jó megoldást nyújtanak a legtöbb esetben, azonban spray fúvókával szerelve a magasabb vízfogyasztásuk miatt fokozott figyelmet igényelnek a tervezésnél.

Rotoros szórófej Közepes, illetve nagyobb területek öntözésére alkalmas szórófejek. A kívánt öntözési tartomány a rotorszerkezeten állítható be, és a két végpont között forgó mozgással, egy vízsugárral öntöz. Általában nagy távolságok esetén 6-30 m-ig bezárólag terjed a felhasználásuk.

Rotary fúvóka Ez valójában egy spray szórófejbe szerelhető fúvóka. Kiváló megoldást nyújt azokon a helyeken, ahol a vízmennyiség, vagy a víznyomás korlátolt. Hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, hiszen 2,5-10 m-ig alkalmazható!

Mikro szórófej Speciális területek, elsősorban sziklakertek öntözésére, vagy növényházi öntözőrendszerek működtetésénél használatos esőztető, vagy ködösítő fix szórásképű, pálcás szórófejek.

Fúvóka

fuvoka

Az öntözőrendszerre szerelt szórófejek ezeken a fúvókákon keresztül juttatják ki a vizet közvetlenül a kívánt célterületre. Minden szórófej típushoz különböző fúvókák tartoznak, és azon belül is különböző méretezésűek, a cserélhetőség, és a megfelelő hatásfok érdekében.

Minden típusú szórófejhez tartoznak fúvókák, ezért léteznek spray fúvókák, rotoros fúvókák és rotary fúvókák is.

Esőérzékelő

esoerzekelo

A kert optimális vízigényének megfelelően szükség van arra, hogy az automata öntözőrendszer esőben ne öntözzön. Az esőérzékelők letiltják a vezérlő automatikát, amikor esik az eső. Jellemzően 3-30 mm csapadékmennyisére való reagálás a jellemző tartomány, amelyben állítható a készülék. Létezik fagyérzékelővel ellátott is, ami megvédi a növényeinket attól, hogy enyhe reggeli fagyban sokkoljuk az öntözéssel őket. Valamint megvédi az öntözőrendszert is az esetleges fagyási károktól.

Vezetékes, és rádiós jeladású esőérzékelők is kaphatóak. Léteznek már mini meteorológiai állomások is, amelyek speciálisan az automata öntözőrendszerre vannak kifejlesztve. Ezek nagyon összetett számításokkal elemzik az időjárást és változtatják a kibocsátható vízmennyiséget.

Csövek

csovek

Vízvezeték cső A víz, az öntözőrendszerben a csövek hálózatán keresztül jut el a vízkibocsájtó elemekig. Ezért az automata öntözőrendszer egyik legfontosabb rendszereleme. A fővezetékek esetében a kemény polietilén (KPE) csöveket használjuk, de több pont is van, ahol a lágy polietilén (LPE) cső felel meg. A csövek méretét a külső átmérőjükben adjuk meg mm-ben, ezen kívül a gyártók feltüntetik a nyomásterhelhetőségüket (pl. 3 bar, 6 bar, 10 bar).

Csepegtető cső Az öntözőrendszer gyakran használt, és igen hatékony eleme a csepegtető cső. Ezek a csövek lágy polietilénből készülnek, és különböző méretű kiosztásoknál perforációk mentén csepegtetve bocsájtják ki az öntöző vizet. Leggyakrabban ebben a két átmérőben és vízleadási képességben használatosak: Ø16 33cm 4 L/ó, és a Ø20 33cm 4 L/ó. 

Spagetti cső Mikro öntözési elemek, mint például csepegtető gombák, mikroszórók vízbekötésére és kiépítésére alkalmas 7/4mm átmérőjű csövek, amelyekhez idomok is szükségesek.

Idomok, fittingek és szerelvények

idomok

Az öntözőrendszer csőhálózatának elágazásai létrehozásához szükségünk van menetes idomokra. Ahhoz pedig, hogy leágazásokat hozzunk létre, szükségünk van megfúró bilincsekre. Az automata rendszer építésénél több helyen is szükség lehet visszacsapó szelepre, esetleg nyomáscsökkentő, vagy szűrő felszerelésére. Ezek az idomok, fittingek és szerelvények segítenek ezek felszerelésében. Az öntözőrendszer vízcsőhálózatának kiépítését Úgynevezett roppantós KPE (kemény polietilén) idomok felhasználásával végezzük.

Szelepdobozok

szelep doboz

Alul nyitott, felül fedett dobozok, amelyek kör és négyzetes formában és különböző méretekben kaphatók. Ezek a dobozok földbe áshatók és a föld szintjéhez igazítva, fűzöld tetővel van ellátva annak érdekében, hogy a leginkább beleilleszkedjen a kertbe. Ezekbe a dobozokba kerülnek a locsolóberendezés zónáit irányító mágnesszelepek.

Szivattyú

szivattyu

A képen egy centrifugál szivattyúval épített vízgépészet látható

Az alternatív vízforrások (kút, ciszterna, tó) használata az öntözőrendszer megtáplálásához igen népszerű megoldást kínál a költségeink megtakarítására. Ebben az esetben szükséges lesz, hogy az öntözőberendezés megtáplálását egy szivattyúmotor végezze el. Az öntözőrendszer vízgépészeti megtáplálásában alapvetően két szivattyú fajtát használunk, ami a centrifugál szivattyú és a mélykút szivattyú. Ezek jellemző kiegészítői az átfolyáskapcsoló, a nyomáskapcsoló, vagy az indítórelé.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Pontosan meddig tart
  • Pontosan mi kell hozzá
  • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…