Öntözőrendszer Gy.I.K.

Kérdés témakörök

Automata öntözőrendszerről általában:

Mi az automata öntözőrendszer?
Milyen öntöző szórófejek vannak?
Milyen tartós?
Hogyan válasszunk?
Mennyibe kerül?
Miért a Hunter és a Rain Bird?

Az öntözőrendszer előnyei:

Mi az öntözőrendszer előnye?
Mennyi a megtérülési ideje?
Több vizet fogyaszt, mintha slaggal vagy locsolófejjel öntöznék?
Mitől víztakarékos?

Az öntözőrendszer karbantartásai:

A fűnyíró okozhat benne kárt?
Milyen karbantartást igényel?
Mi történik, ha elfelejtettem téliesíteni?
Mi történik, ha hirtelen beáll a fagy?
Előfordulhat más karbantartás is?

Az öntözőrendszer telepítése:

Mennyi ideig tart a telepítése?
Csak szakember tudja elkészíteni?
Spórolhatok azon, ha magam telepítem?
A barkács áruházakban is kaphatóak öntözőrendszer egységcsomagok?
Nagy felfordulással jár a kész kertbe telepítése?
Alakítható, ha a kert változik?
Lehet kútról, vagy ciszternából öntözni?
Lehet-e télen telepíteni?
Szükséges-e esőérzékelőt beépíteni?

Az automata öntözőrendszerről általában

Mi az automata öntözőrendszer?

A talajfelszín alá leásott vízcsőrendszer, amely a kert adottságainak megfelelően zónákra van felosztva, és szórófejek vannak rácsatlakoztatva a megfelelő helyeken.

A víz a szelepek vezérlésével jut el a zónákba. A szelepeket elektromos vezérlőegység nyitja, és zárja el.

A szórófejek a víznyomás hatására emelkednek ki a felszínre, és a beállításuknak, valamint a beprogramozott időnek megfelelően öntöznek.

Az eső- és fagyérzékelő kikapcsolja a vezérlőegységet, ha esőt vagy fagyot érzékel, és újra indítja, amikor az szükséges.

Milyen öntöző szórófejek vannak?

Rotoros vagy forgó szórófejek: Ezek egyetlen sugárban locsolnak, egyenletesen terítve a vizet. Nagyobb távolságok, nyíltabb területek gazdaságos öntözésére használatosak. Hatósugaruk, a fej fajtájától függően 5-15 méter.

Spray vagy „ködösítő” szórófejek: A spray fejek egy adott területet öntöznek meg adott szögben, és nem forognak. Kisebb távolságok, zegzugosabb területek öntözésére használjuk. 2-5 méter az öntözési távolsága.

MP Rotátor: Ez valójában egy spray szórófej, amibe az úgynevezett MP Rotátor fúvóka van beletekerve. Kiváló megoldást nyújt azokon a helyeken, ahol a vízmennyiség, vagy a víznyomás korlátolt. Hatékonysága megkérdőjelezhetetlen.

Mikro szórófej: Speciális területek, elsősorban sziklakertek öntözésére, vagy a fóliás öntözőrendszerek működtetésénél használatos esőztető, vagy ködösítő fix szórásképű, pálcás szórófejek.

Milyen tartós?

Rendszeres karbantartással 20 éven túl is üzemképes automata öntözőrendszerek sem ritkák.

Hogyan válasszak?

A vásárlói tapasztalatok azt mutatják, hogy a telepítő szakember felkészültsége és szakértelme, ami a leginkább meghatározza a végeredményt!

Egyébként:

  • Ár – érték arány alapján.
  • Műszaki tartalom alapján
  • Az értékesítő, vagy kivitelező cég megítélése alapján

Mennyibe kerül?

A kertek nem egyformák, ezért a kertekbe telepített öntözőrendszerek sem. A különböző területi nagyságok, eltérő vízparaméterek, és növényzet mássága végett nehéz lenne fajlagos árat meghatározni.

Ezért van az INGYENES felmérés, és a kötelezettségmentes ÁRAJÁNLAT!

Néhány konkrét példával azért szolgálhatunk. 

Miért a Hunter és a Rain Bird?

Az egyedülálló műszaki megoldásoknak, a minőségnek és a megbízhatóságnak köszönhetően, valamint a jó ár és a könnyű kezelhetőség miatt ez a két amerikai márka emelkedett ki a többi közül számomra, közel 3000 telepített öntözőrendszer és 20 év tapasztalat után.

Az öntözőrendszer előnyei

Mi az öntözőrendszer előnye?

–   Gondtalanul nyaralhat.

Nincs szükség rá, hogy a szomszédot vagy a családja egy tagját kérje meg, hogy locsolja a kertjét, amíg Ön a nyaralását tölti. Nem igényel semmilyen felügyeletet.

–    Bármely ismert öntözési megoldásnál kevesebbet fogyaszt.

Ezért nagyon gazdaságos. Pontosan oda és pontosan annyit locsol, ahova és amennyit szükséges. Rövidtávú befektetés, mivel hamar képes visszahozni az árát.

–    Hajnalban, és éjszaka is öntözhet.

Amikor a legkisebb a párolgási veszteség, ami napközben akár 50%-a is lehet, és amikor a növények a tápanyagfelszívással foglalatoskodnak.

–    Páratlanul szép kertet eredményez.

Gondolkodott már azon, hogy az a kert az utcában miért olyan szép? Szinte biztos, hogy van öntözőrendszere. Az állandó időben mindig ismétlődő locsoláshoz a növények hamar hozzászoknak, és teljes energiájukat az egészséges fejlődésre tudják fordítani.

–   Egészségesebb környezetet teremt.

Nem kell még a saját kertjében is a port nyelnie. Porlasztott vízcseppjeivel az öntözőrendszer megkötik a port és a polleneket a levegőben, ezért igen közkedvelt az allergiások és az egészségüket óvók körében.

–   Jó befektetés.

Nem csak a szép környezetünkbe és egészségünkbe is jó befektetés, de az ingatlana értékét is növeli, amíg a kert esztétikai értéke is magasabbá válik.

Mennyi a megtérülési ideje?

–       Anyagiak

Anyagi értelemben nézve a dolgot, a kérdésnek akkor van jogosultsága, ha Ön minden nap alaposan megöntözné a kertjét, mondjuk valamilyen locsolótömlős megoldással.  Amennyiben ezt nem teszi, vagy egyáltalán nem öntözz, akkor az automata öntözőrendszer nem fog vizet megtakarítani, tehát a kiadását csökkenteni!

Ellenkező esetben a megtérülési idő néhány év is lehet.

–       Idő

Az automata öntözőrendszer nevéből adódóan teljesen automatán működik. Minden reggel és este megöntözi a kertet. Így akár naponta 1-2 órát, azaz évente 250-500 locsolási időt is megspórolhat, amit másra is fordíthat.

–       Energia

Bár a locsolás nem feltétlen nehéz fizikai munka, mégis az ideális öntözési időpontokban, azaz este és kora reggel lehet, hogy mégis fárasztó.

Több vizet fogyaszt, mintha slaggal vagy locsolófejjel öntöznék?

Nem. Ez a berendezés víztakarékos! A megfelelő mennyiségű vizet, a megfelelő helyre, a megfelelő időben juttatja ki. Mind az öntözés időtartama, mind az ideje is állítható. Az ideális az, ha éjszaka vagy hajnalban öntöz, mert így nincs a párolgási veszteség, ellentétben azzal, amikor nappal öntözünk, mert  akkor a kijuttatott víz 50%-a is lehet a veszteség.

Az öntöző nem locsolja a házfalat, az autóbejárót, és a szomszéd kertjét. Csak az öntözendő területre kerül a víz.

És végül, de nem utolsó sorban nem felejtjük kint a kertben a „bólogató” öntözőt (akár egész éjszakára), ha egy jó meccset, vagy a kedvenc sorozatunkat szaladunk be megnézni.

Mitől víztakarékos?

Pont annyit öntöz, pont oda és pont akkor, amikor szükséges!

Az öntözőrendszer karbantartásai

A fűnyíró okozhat benne kárt?

Nem. Az alkatrészek jelentős része a föld alatt vannak, az öntöző szórófejek teteje pedig egyvonalban van a föld felszínével.

Milyen karbantartást igényel?

Ősszel, még a fagyok beállta előtt, nagyjából október végéig, november elejéig el kell végezni az öntöző víztelenítését. Ez egy kompresszoros kifújásból áll, így nem marad víz a csőhálózatában, ezzel megelőzve a fagyási károkat.

Tavasszal az öntöző üzembehelyezése akár önállóan is megoldható, de ha valaki megnyugtatóbbnak tartja a szakember jelenlétét, akkor ezt általában minden öntözőrendszer szerelő vállalja.

Mi történik, ha elfelejtettem téliesíteni?

Abban az esetben, ha még csak éjszakai fagyok vannak, akkor hívja gyorsan a karbantartót! Ilyenkor még nem valószínű, hogy kár történt az öntözőrendszerben.

Amennyiben tartós fagyok, esetleg kemény fagyok vannak, akkor elég nagy az esélye, hogy egyes szórófejekben, vagy a csőhálózatban kár történik.

Mi történik, ha hirtelen beáll a fagy?

Ne ijedjen meg!

Ha hirtelen tartós fagyok állnak be, akkor is kb 2-3 napig még jó eséllyel kifújható a csőhálózatbóll a víz. Ha a fagyok csak éjszakára jelennek meg, akkor szintén nincs nagy veszély, mivel a nappali 3-4C-fokokknál a benne lévő víz kiolvad és kifújhatóvá válik.

A korszerű öntözőrendszereken eső és – fagyérzékelő is van szerelve. Ez a növényeit védi meg attól, hogy a fagyban sokkszerű önözés érje.

Előfordulhat más karbantartás is?

Igen előfordulhat. Abban az esetben, ha az öntözőrendszeren homokleválasztó van, vagy a szűrő rendszeresen eltömítődik, akkor ezeket akár heti rendszerességgel is tisztítani kell.

Az öntözőrendszer telepítése

Mennyi ideig tart a telepítése?

Általában néhány nap alatt elkészül. Kisebb kertben 1-2, közepesben 2-3, és a nagyobb kertben is mindössze 3-5 nap alatt letelepíthető a berendezés.

Vannak a telepítési időt befolyásoló tényezők is, például kedvezőtlen időjárás, vagy a talajminőség. Ezek meghosszabbíthatják az öntöző telepítését.

Csak szakember tudja telepíteni?

Nem. Viszont ajánlott. Hiszen ez is gyakorlatot, tapasztalatot és szerszámparkot igényel.

Spórolok azon, ha magam telepítem?

Ez attól függ, hogy milyen drága az Ön ideje!

Ha Ön nagyon ügyes barkácsoló szakember, vagy tapasztalatai vannak a vízszerelés szakmájában, akkor nyugodtan mondom, hogy igen. Más esetben gondolja meg.

A barkács áruházakban is kaphatóak öntözőrendszer egységcsomagok?

Igen kaphatóak. Ellenben nincs két egyforma kert, így nincs két egyforma öntözőrendszer sem. Azok viszont egységcsomagok maradnak.

Egyszer kiszámoltam, hogy többe került az öntöző anyagköltsége így, mint amennyit én kértem volna munkadíjjal együtt.

Nagy felfordulással jár a kész kertbe telepítése?

Jár, de nem túl naggyal.

A füvet gyeptéglákban szedjük ki, így azokat vissza lehet rakni a telepítés közben. Működése lépése után 3-4 hét múlva semmi nem látszódik az egész műveletből. Növények megmozgatása a legritkább esetekben fordul elő az öntöző telepítésénél

Alakítható, ha a kert változik?

Igen. Egyszerű öntözéstechnikai elemekből épül fel, és ezért viszonylagos szabadsággal alakítható. Ha a kert sarkába bekerül egy tároló, vagy egy új autóbejáró épül, akkor kisebb munkával megoldható az öntöző módosítása.

Lehet-e télen telepíteni?

Igen lehet, és szoktunk is, de csak akkor, ha nem fagyos a föld. Mivel ez meggátolja a földbetemetését.

Lehet kútról vagy ciszternából öntözni?

Igen lehet. Az automata öntözőrendszert rá lehet csatlakoztatni kutakra, és ciszternákra is. Ennek feltétele, hogy a szivattyúsgépészet képes legyen annyi vizet adni olyan nyomással, amekkorára tervezve van.

Szükséges-e esőérzékelőt beépíteni?

Mindenképpen ajánlott. Felesleges, hogy  működjön, ha esik az eső. Egyrészt vízpazarlás, másrészt nem tesz jót a kertnek.