Sziklakert építése

Előkészületek

A sziklakertek megépítése általában nem bonyolult, azonban nagy figyelmet igénylő, erős fizikai és aprólékos munka. Néhány esetben készülhetnek olyan megoldások is, amihez statikai ismeretekre is szükség lehet, ezekben az esetekben mindenképpen forduljon szakemberhez.

Nagyon fontos, hogy a következőkben leírtak végig legyenek gondolva, mielőtt belevág a megépítésébe, mert vannak olyan részletek, amelyek komolyan kellemetlenséghez vezethetnek, ha nem megfelelően vannak kezelve. Többek között nagyobb sziklakertek esetében, ha fogalma sincs arról, hogyan fog több darab 100-1000 kg-ig vagy még ettől is nehezebb kövek eljutni Önhöz és a kertjében a helyükre kerülni, akkor nem biztos, hogy a házilag kivitelezés lesz a legjobb módja.

Hová kerüljön?

 • · Az eredeti élőhelyeket figyelembe véve a sziklakert délre, délkeletre néző, lehetőleg nyílt, de mindenképpen benapozott területre tervezzük. Abban az esetben jelenthet ez kivételt, ha olyan megoldást alkalmazunk, ahol a fekvéséből származó árnyékos helyet kapunk. Ezeken a helyeken szurdokvölgyi, árnyékot kedvelő növények jöhetnek számításba.
 • · Olyan helyre tegyük, ahol kellő távolságban nincsenek fák vagy nagyobb cserjék, amelyek a hulló lombjukkal, termésükkel, vagy a beárnyékolásukkal problémát jelenthetnek.
 • · Kerüljük a szeles területeket is. Az átlagosan szeles nem probléma, de a szélcsatornákba ne tervezzük, mivel a sziklakerti növények általában magas páratartalmat kedvelők!
 • · Kerüljük a fagyzugos területeket! Érdemes megjegyezni, hogy a leggyakrabban előforduló lejtős sziklakertek esetében a lejtő és a sík terület találkozásánál a téli, hideg levegő (akár még tavasszal is a talaj menti fagyoknál) megreked és fagyzug alakul ki. Célszerű ezt a vonulatot növényektől szabadon hagyni, elfoglalja majd az, amelyik bírja.
 • · Kerüljük a pangó víz kialakulásához vezető magasabb belvizes területeket! Az alpesi növények kivétel nélkül jó vízelvezetésű talajban vannak, ezért a gyökereik jól szellőző és levegős közeget igényelnek.
 • · Kerüljük a vízzáró réteget kialakító, kötött talajtípusokat, ahol szintén a pangó víz jelentheti a legnagyobb veszélyt! Ha nincs egyéb lehetőség, akkor ebben az esetben a sziklakert alá mindenképpen egy 30-40 cm mély drénréteget, azaz vízelszivárogtatót kell létesíteni.

Milyen funkciója legyen?

A pontos típusokat és azok megjelenési formáit a Sziklakert cikkünkben írjuk le részletesen. Fontos eldönteni azonban, hogy természetazonos (tájképi) vagy geometrikus (mértani) sziklakertet szeretnénk. Egy másik fontos szempont az, hogy míg bizonyos típusok csak a díszítés és dekorálás céljából épülnek, más típusoknak funkciójuk is van a kertben. Ilyen funkció lehet például térelválasztás vagy megtámasztás!

Milyen évszakban épüljön?

Tulajdonképpen bármelyik évszakban hozzá lehet kezdeni az építéséhez, mivel egy többlépcsős feladattal állunk szembe, amely biztosan évszakokat átívelő módon fogja elnyerni a végleges formáját. Úgy gondolom viszont, hogy a nyár végi felépítés abból a megfontolásból lehet jó, hogy a kikelő gyomokat el tudjuk távolítani belőle a tél beálltáig. Télen pedig a sziklakert talaja is tömörödik, a kövek is süllyednek és elnyerik azt az állapotukat, amikor már nem mozog az építmény. Ugyanez a megfontolás lehet igaz a tavasz elején történő felépítéshez, mivel a nyári időszakban a gyomok eltávolíthatók és a sziklák is besüllyednek stabilan a helyükre, az ősz pedig kiváló lehetőséget nyújt a növények ültetésére.

Az építés eszköz és szerszám igénye

Mielőtt belefog valaki a kivitelezésébe, sosem lehet baj, ha tudja, hogy mire is lesz szüksége! Természetesen az emelőgép akkor jöhet szóba, ha nagyobb méretű kövekkel akar dolgozni. Közepes méretűeknél elég lehet egy jó barát segítsége is.

 • · Ásó
 • · Lapát
 • · Ültető kanál
 • · Vödör
 • · Talicska
 • · Emelőgép

Beszerzési lehetőségek

 • · Kövek

Amennyiben sok kőre van szükségünk, akkor érdemes valamelyik kőbányából beszerezni a köveket. Ezeken a helyeken viszonylag olcsón tudunk hozzájutni magunk által kiválogatott kövekhez. A szállítási díj lesz majd az, ahol jelentősebb kiadásunk lesz majd

Növényárudákban, de kövekre, burkolóanyagokra szakosodott telephelyeken is lehet vásárolni köveket, bár itt már jelentősen drágábban. Előnye, hogy nagy választékkal rendelkezik és szakmai tanácsot is kaphatunk. Általában a vízelvezető rétegként használatos murvát és a dekorációhoz használatos kőtörmeléket is megkaphatjuk.

 • · Növények

Szinte bármelyik közelünkben lévő növényárudában széles választékban kaphatók.

 • · Talajjavító anyagok

Kis mennyiségben barkácsáruházakban, növényárudákban, nagyobb mennyiségben pedig szállítmányozó cégektől megrendelve lehet hozzájutni.

Építés előtt a tervezés

Tanulmányozza és gondolja végig, hogy milyen típusú sziklakertre van szüksége. Legfőképpen akkor, ha annak a gyönyörködtetésen túl érdemi funkciói is lennének, mint például statikailag is helyt kell állni egy megtámasztásnál.

 1. Készítsen egy kitűzési tervet, ami egyben egy vázlatterv is lehet. Útmutató a megépítéshez. Sok térbeli ötlet születhet meg, miközben rajzolgat!
 2. Tanulmányozza a növények igényeit és válogassa össze azokat, amelyek tetszenek Önnek és az igényeik is hasonlók.
 3. Nézze meg a környékbeli alapanyag beszerzési forrásokat.
 4. Ha nagyobb méretben gondolkodik, akkor kérje meg egy barátját, hogy segítsen.
 5. Szerezze be a megfelelő szerszámokat.

A sziklakert építésének lépése

 1. Tisztítsuk meg a területet

Amennyiben a sziklakertünknek kijelölt terület füves, gazos vagy gyomos, akkor nagyon gondosan meg kell, hogy tisztítsuk. A legjobb az, ha jó előre gondolkodva a terület határainak pontos kijelölésével gyomirtó szerrel előkezeljük és annak hatása után kezdjük meg az elhalt növényzettől való megtisztítást. Nagyon fontos, hogy minden gyomnövénytől, elsősorban a tarackoló fajtáktól meg legyen tisztítva a terület, mert a későbbiekben leküzdhetetlen problémát jelenthetnek majd ezek az évelő gyomnövény fajták. Ne felejtsük, hogy a sziklakerti növényeink a D-K-i fekvéssel lesznek elégedettek.

 1. Készítsük el a vízelvezető alapot

Amennyiben kötött, vízzáró rétegű vagy a vizet nem jól elvezető talajra építjük, akkor szükséges, hogy egy úgynevezett drénréteget hozzunk létre. Sík területeknél, valamint rézsűk, lejtős területek aljába célszerű a vízelvezetés, mivel a pangó vizet a sziklakerti felhasználásban javasolt növényeink egységesen nem jól viselik. Sík, rossz vízelvezetésű területen készítsünk egy alapot tervezett terület teljes méretében, 30-40 cm-es mélységben, amit töltsünk fel durva murvával. Ezt a murvaréteget célszerű enyhén tömöríteni is, de ne használjunk hozzá lapvibrátort, hanem elegendő, ha megtapossuk néhányszor. Erre már lehet az előkészített talajjal és sziklákkal megkezdeni a forma kiépítését.

 1. A talaj előkészítése

A rendelkezésre álló talaj szinte biztos, hogy nem felel meg a kritériumoknak. Ennek a talajkeveréknek ugyanis nagyon laza szerkezetű, a vizet könnyen áteresztő, közepesen gazdag tápanyagtartalmúnak kell, hogy legyen. Ezzel nem csak a javasolt növények igényeit tudjuk kielégíteni, de csökkentjük vele az agresszív gyomfajták számát is.

A talaj alapanyagául tökéletesen megfelel egy átlagos kerti (otthoni) talaj is. Ha a talajunk nagyon homokos, akkor célszerű valamilyen földkeverékkel gazdagítani. Fontos, hogy a felhasznált talaj mindenképpen gyommentes legyen. Mindenképpen szükséges lesz azonban hozzákeverni 50% apró murvát! Ez fogja kialakítani a kapott talaj jó vízáteresztő képességét.

 1. A sziklák kiosztása és beásása

Ne készítsünk a talajkeverékből előre kialakított formát, amit utána besziklázunk! A sziklakert építése során azt a vázlattervet használjuk, amit a tervezésnél elkészítettünk és kezdjük úgy, hogy kijelöljük a legnagyobb sziklák helyet. Majd lehetőleg egyre kisebb sziklákkal kisebb csoportokat, szórványokat hozhatunk létre a nagyobb sziklák környezetében. Mértani sziklakertek esetében ez a szisztéma nem fog megfelelni, ott az egyforma méretű sziklák dominanciája fokozhatja a geometriai hatást.

Ahogyan a nagyobb kövek elhelyezésével haladunk, úgy tölthetjük ki a teret a földkeverékkel. Nagyobb lejtők, rézsűk esetében dekoratív látványt ad, ha kisebb-nagyobb teraszokat is létrehozunk, amivel nem csak a lejtő egységességét tudjuk kellemesen megbontani, de kiváló élőhelyet is tudunk biztosítani a növények számára.

 1. Várakozás

Mielőtt a növényeket beültetnénk ezen a ponton érdemes várakozni néhány hetet, vagy ha őszi hónapok valamelyikében járunk, akkor esetleg tavaszig is annak érdekében, hogy meg tudjuk tisztítani az esetleges gyomoktól, amelyek időközben kikelnek. Van még egy előnye a várakozásnak, mégpedig az, hogy a sziklák „be tudnak állni”, azaz az építményünk jól befekszik a helyére.

 1. Növényekkel beültetés

Először a sziklakert általános képét és térkialakítását befolyásoló nagyobb növényekkel kezdjük az ültetést. Ahogyan azt a kövekkel is tettük. Nagyobb kövek közelében jól mutatnak a nagyobb növények is. Az inkább kerek formák mellé szépen mutat egy gyertya alakzatú növény, ahogyan egy csúcsos forma mellé egy kerek formájú növény. A talajtakaró típusú növényekből mindig több darabot, 5-10 db vagy még több is kerüljön egy csoportba, hogy jól mutasson. A növények ültetésénél ügyeljünk arra, hogy a gyökérzet ne sérüljön és a talaj laza maradjon. Beültetés után mihamarább öntözzük meg a növényeket.

 1. Mulcsozás

Az apróbb kőtörmelékből, vagy a felhasznált kövekből készített murvával való dekorálás, talajtakarás erősen fokozza a természetes hatást és a növények is kedveleik. Fontos, hogy olyan növények közelébe mulcsozzunk meszes kövekkel, amelyek mészkedvelők. Figyeljünk a növényeink igényeire, mert könnyen megritkíthatjuk foltokban mi magunk is az állományt.

Kertjeinket a Bokréta Garden kerttervező stúdió tervezi!