KERT és KUTYA?

A kutya és a kertes ház gondolata természetesen nem egy képzavar. Sőt, a legtöbb kertes házban élő ismerősömnek van kutyája és az utcában ahol lakom is szinte minden háznál van egy vagy több kutyus. Sajnos azonban a kert és a kutya kapcsolata a legtöbb esetben nem túl harmonikus! Ezért nem is írom azt, hogy lehet boldog kutyánk és egy gyönyörű díszkertünk egyszerre, de sok törődés mellett megközelíthető eme idilli kép.

Ha nem mindenáron ragaszkodunk valamelyikhez, akkor egyszerű dolgunk van. Válasszuk ki, hogy melyik, amelyiket jobban szeretnénk. Viszont, ha nem tudunk dönteni egyik mellett sem, illetve mind a kettőt szeretnénk, akkor készüljünk fel, hogy komoly kompromisszumokat kell megkötnünk!

Szerencsés helyzet áll fent akkor, hogy ha a kertépítés előtt állunk, vagy ha egy teljes kertátépítésre szántuk el magunkat, hiszen akkor az új építést már ebben a szemléletben lehet véghezvinni. Mindenek előtt azonban szükség lesz egy jól átgondolt kerttervezésre!

Kutyaválasztás

Amennyiben a helyzet az, hogy a meglévő kertünkhöz szeretnénk egy kutyát választani, akkor érdemes ezt a kérdést abból a szempontból is megvizsgálni, hogy milyen életteret fog biztosítani a kutyus számára. A legfontosabb, hogy az adott fajtára mekkora helyigény a jellemző!

Tanítás

Nem vagyok a kutyák tanításának és nevelésének a szakértője ezért csak a saját megfigyeléseimre hagyatkozva gondolom azt helyesnek, hogy egy kutyára, különösen egy kiskutyára haragudni nem lehet azért, mert a kert túlélésével ellentétesen viselkedik. A törődéssel és szeretettel tanított és fizikailag kimozgatott kutya jobban számára a szoktatási időszak gördülékenyebb, mint azon társaiké, amik kevés törődés mellett magányban töltik a napjaikat. A legtöbb kertben tartott kutya igényli a gazdijával a kerten kívüli együttlétet és a sétát is. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a kertben az elvárható viselkedési formákat mutassa. Biztos vagyok abban is, hogy egy szakértő rengeteg olyan apróságot tud még ehhez hozzátenni, amivel még könnyebbé válik a kutya és a kert kapcsolata.

Fűválasztás

A kutya és kert téma a kerttervezés egyik legfontosabb kérdése, így a helyes gyepválasztásé is. Mivel a hazai kertek várható gyepfelülete a kert 70% teszi ki, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a strapabíró gyepválasztásnak! A gyakorlat azt mutatja, hogy a vastag fűszálszerkezetű fűtakaró, ami jobban bírja társainál a terhelést. Érdemes tehát a magról vagy felülvetett koncepcióban sport fűmagkeveréket választani, a gyepszőnyeg terítés koncepcióban szintén ezt a sport jelleget kiválasztani.

Mindenképpen javaslom a vakondháló használatát, mivel a kutyák –vadász és kotorék típusoknál jellemzőbben- gyakorta ásnak ott, ahol a vakondot érzik. A vakondháló használatával földfelszín alatt tarthatjuk a vakondot és elérhetjük, hogy legalább egy állattal kevesebb tegyen kárt a felszíni gyepben és idővel a távozását is.

Gondos tápanyagozás és öntözés mellett a gyep tavaszi és őszi kondíciója magasan tartható és szinte teljesen ellenálló lehet a kutya mozgásával és a vizelésével szemben. Azonban a nyári időszakokban a sárga foltoknak nem nagyon van ellenszere, amit a kutyavizelet és a magas hőmérséklet kombinációja fog életre hívni. Az állatgyógyászatban vannak már olyan elérhető szerek, amelyek segítségével a kutyusok vizeletének a PH-ját csökkenti, kifejezetten arra kifejlesztve, hogy a kutya kisebb terhelést jelentsen a kertre. Természetes anyagokkal is lehet próbálkozni, mivel a tőzegáfonya és a feketeáfonya is hasonlóan csökkenti a vizeleti PH-t, és az ételhez keverve kedvencünknek könnyen elfogyasztható.

Növényválasztás

Újonnan épülő kert esetében már a kerttervezés folyamán érdemes olyan növényeket kiválasztani, amelyek a gyakorlatban a leginkább ellenállóbbak voltak valamely tulajdonságuknál fogva a kutyáknak. Ha valaki biztosra szeretne menni a dologban, akkor ezekből a növényekből is a korosabb, nagyobb, életerősebb példányokat érdemes választani, ami kezdetben ugyan jóval nagyobb befektetésnek bizonyul, azonban pont az ellenálló képessége miatt hosszútávon olcsóbb lehet, mint az állandó cserélgetés. Nem beszélve arról, hogy a koros növények igen mutatósak is a kertben.

Kutyatűrő növények a pompás ligetszépe, fás bazsarózsa, margaréta, gyepliliom, kasvirág.

Sérüléstűrő cserjék pedig az orgona fajták és a nyári orgona, fenyőfélék, som, fanyarka, birsek.

Élettér biztosítás

Kedvenc állatunknak is van szüksége olyan élettérre, amit a sajátjának érezhet. Ha kinti kutya, akkor megilleti a kutyaház és egy olyan kis terület, ahol kedvére töltheti el az időt. Érdemes a kutyaházat olyan helyre tenni, ahol nem süt rá közvetlen a nap és lehetőleg szélvédett. A legjobb választás az lesz, ahonnan a kutya belátja a territóriumát, az őrzött területet. Ezért a „maradék”, nagyon eldugott helyek valószínű, hogy nem fognak beválni. Azoknak a kutyáknak a részére, amelyikek hajlamosak ásni célszerű egy olyan helyet biztosítani, ahol kedvére megteheti ezt. Ez viszont már lehet egy eldugott, félreeső helyen is. Jutalomfalatokkal, a játékaival, elásott és kikaparható csontokkal sikeres lehet az odanevelés.

Elkerítés

A kerítés bár nem a klasszikus értelembe vett kerttervezés része, mégis fontos szerepet játszik a kert harmóniájának és egységének a kialakításában, hiszen ez ad egy keretet a telekhatárnak és a birtokolt területnek. Érdemes ezt kutyaszempontból is végig gondolni, hiszen vannak szökőbajnok kutyák is. De még ha nem is azok, akkor egy szokatlan körülmény (jó példa erre a szilveszteri tűzijáték) megijesztheti, és pánik hatására szökhet. Érdemes tehát, kutyabiztos kerítésben gondolkodnunk.

Igen jó ötlet, ha a kerítésben az utcára domború plexiablakot nyitunk, ahonnan a kutya ki tud nézni az utcafrontra és be is látja azt. Ez is csökkenti a szökési hajlamot.

Útvonalak

A kerítés melletti, különösképpen az utcafronti kerítés melletti őrjáratozást szinte minden kutya a magáénak érzi és felelőssége teljes tudatában végzi. Ezért szorosan a kerítés mellé ne tervezzünk/ültessünk növényeket, hanem hagyjunk meg a kedvenc négylábúnknak egy szűk ösvényt, ahol gyorsan közlekedhet.

Ha növényágyásokat szeretnénk, akkor a kerttervezés során válasszuk az emelt ágyásokat, amelyek a dekoratív megjelenésük mellett kevésbé fogják ösztönözni a kedvencünket látogatásra, mivel természetes folyosókat hozhatnak létre, amely folyosókon jól lehet közlekedni a kutyusoknak is.

 Kertjeinket a Bokréta Garden kerttervező stúdió tervezi!