Füvesítés 3 alapszabálya: így lesz tökéletes!

Hogyan fogjak hozzá a füvesítéshez?

Mielőtt belevágnánk a füvesítés munkálataiba, fontos tudni néhány alapvető szempontot, amelyek segítenek kiválasztani számunkra a legmegfelelőbb füvesítési módszert. Szükséges végig gondolnunk, hogy mire szeretnénk használni a füvet, illetve mennyit szeretnénk költeni rá.

Igénybevétel

Ha a füvesített terület erősebb igénybevételnek lesz kitéve, mondjuk sportolásnak vagy gyermekek aktív játszásának, akkor a legjobban bevált tanácsok alapján olyan fajtakeverékre van szükség, mely taposást tűrő, azaz bírja az igénybevételt. Ilyen a sport fajtakeverék. Nem árt tudni, hogy ezek a fajták gyors növekedésűek, több tápanyag utánpótlást igényelnek, valamint vastagabb levelűek. A taposás tűrését a kerti talaj összetétele is erősen befolyásolhatja.

Amennyiben a füvesített területet inkább dekorációs, fokozottabb esztétikai élmény nyújtására kívánjuk létrehozni, akkor a pázsitkeverékek közül válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Vékonyabb szálú és finomabb növények, lassabb növekedésű fajtákból állnak, amelyek kevesebb nyírást és tápanyag utánpótlást igényelnek. A kerti talaj szerepe itt is kiemelkedően fontos!

Kertünk adottságai

Ha kertünk alapvetően napos, akkor a választás is széles spektrumon történhet, mivel a fűfélék általában kedvelik a napfényt. Ha a kertünk alapvetően árnyékos, akkor olyan fajtát kell választanunk, ami árnyéktűrő. Fontos itt megjegyezni, hogy mélyárnyékban, vagy napfényt csak alig élvező helyeken az árnyéktűrő fajtákon is felül fog kerekedni a moha. Tulajdonképpen állandó árnyékot tűrő vagy kedvelő fajta nincs!

Talaj

Ahhoz, hogy a felszínen megmutatkozó füvet szemet gyönyörködtetően szépnek láthassuk és ezek mellet még ellenálljon a környezeti kihívásoknak is, a legjobb, ha föld alatt kezdjük el megtervezni a dolgot… Szóval, mindez a kerti talaj minőségének a figyelmen kívül hagyásával biztosan nem fog menni! A választott föld minőségének az egyéb telepített növények igényeivel is harmóniában kell lenni.

Öntözés

Fontos szempont az öntözésre szánt víz átgondolása. Bár a füvesítést követő 2-3 hét az, ami nagyon intenzív öntözést igényel, a kialakult gyepről is elmondható az állandó vízigény. A leghatékonyabb módszer erre az automata öntözőrendszer. Nem rabolja időnket, energiánkat, és a pénztárcánkat!

Fenntartás

Érdemes átgondolni, hogy a füvesített és a növényekkel borított, illetve egyéb területek megfelelő arányba legyenek a kertünkre ráfordítható idővel és energiával. Bár a füvesítés az egyik legolcsóbb megoldás, mégis az éves kertfenntartás leginkább időigényes és költségigényes felülete a fű.

Kutyák

Ha kutyát tartunk, főleg nagytestű kutyák esetében tartsuk tiszteletben a kutya kedvelt útvonalait, vagy valamilyen módon szeparáljuk a füvesítésre szánt területről. Ha úgy döntünk, hogy a kutya szabadon használhatja a füvet, akkor mindenképp a strapabíróbb sport keverékek közül válasszunk.

Fűmag vagy gyepszőnyeg, esetleg hidrovetés?  

Mindenképpen javaslom, hogy jól járja körbe ezt a témát. Segítségképpen elárulom, olyat még nem halottam, hogy valaki megbánta volna, hogy a gyepszőnyeg mellett döntött. De készítettünk már fűmagvetéssel is olyan gyepet, hogy csodájára jártak az emberek.

Sok időbefektetéssel és szakmai gondozással a magvetéssel is elérhető kiváló gyepfelület. Míg hanyag gondozással, a gyepszőnyeg terítés minősége is lecsúszhat – enyhén szólva is – a közép kategóriába. A hidrovetés köztes megoldása is csak fokozott figyelem mellett hoz kiváló eredményeket.

Azt kell átgondolni, hogy a professzionális szakembereknek 12-18 hónapra van szükségük klinikai körülmények között, hogy előállítsák a gyepszőnyeget, akkor Ön egyéb módszerekkel mire számíthat?

Milyen fűmagkeveréket használjunk?

A megvalósításához nem kell más, mint helyesen megválasztott fűfajok vetőmagkeveréke és helyesen megválasztott és előkészített talaj. Ezen kívül majd rendszeres és bőséges öntözés, heti kétszeri nyírás.

A pázsit

A pázsit káprázatosan szép, de sajnos elsősorban a szemnek való. Nem jól tűri a használatot, a tartósan igénybevett részek rövid idő alatt kikopnak. Rendszeres nyírást igényel, alacsony tarlóval, mert így lesz szőnyegszerű. A pázsit hamar tönkremegy, ha nem rendszeresen nyírják, és nem rendszeresen öntözik.

A pázsitfűkeveréket alkotó fűfajok lassan növekednek, két évbe is beletelik, hogy összefüggő gyepfelületet alkotnak. Füvesítéskor a pázsit gondos talaj-előkészítést kíván, mivel a rövidre nyírás következtében jobban meglátszanak a talajegyenetlenségek.

A gyep

A kerttulajdonosok többsége nemcsak nézni akarja a kertjében a füvet, de használni is. A minőségi sport gyep magas esztétikai jellemzőkkel rendelkezik, de megfelelően strapabíró is. A legtöbb kerttulajdonos ezt a megoldást választja.

A pázsit fűmagkeverék

A pázsitfűkeverékek általában egy-két száz forinttal drágábbak a kevésbé igényes gyepeket képző keverékeknél. A pázsitfűkeverékek kilónkénti ára 900-1500 forint között van. Egy kilogramm kb. 35-40 négyzetméter fű vetésére alkalmas.

A gyep fűmagkeverék

A használatot, taposást és átmeneti elhanyagolást bíró fajta szélesebb levelű, robusztusabb fűfajokból, elsősorban perjékből áll. Ezek a fajok gyorsabban növekednek, hamarabb alkotnak összefüggő felületet. A kialakítására a Sport és Park, márkanevű termékek megfelelőek. Egy kilogrammjának ára igen változó, 800-1300 Ft, ami szintén 35-40 négyzetméter fű vetésére alkalmas.

Milyen gyepszőnyeget használjunk?

Általánosságban elmondható, hogy az országunkban előállított fűtermékek megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak, amely mögött komoly szakmai képzettség és múlt van. Mielőtt választana jó, ha tudja a következő adatokat.

A standard első osztályú gyepszőnyeg

Ez az élő termék másfél évig fűiskolában nevelt, gyommentes és sűrű gyepcsík feltekerve. A tekercs 40 cm × 250 cm-es szabvány szerinti méretben kapható. Egy négyzetméter tekercs súlya, nedvességtartalmától függően kb. 20 kg. A gyökérzetén lévő tömörített földréteg egységesen 2 cm.

18 hónapig hetente kétszer nyírták, öntözték, szakszerűen gyomirtották, gondozták, és biztosították a tápanyag-utánpótlást. A talaja középkötött, kavicsmentes, egyenletes vastagságú, és a gyökerek jól átszővik.

A minőségi gyepszőnyeg legfontosabb tulajdonságai

 • Teljesen sűrű, és tömör a szerkezete.
 • Nagymértékű ellenállás a betegségekkel szemben.
 • Csúcsminőségű fűmagkeverékek az alkotói.
 • Regenerálódó képessége kiváló.
 • Csekély a gondozási igénye.

Előnyei

 • Az azonnali sűrű, egészséges és üde, csodálatos fű látványa leveszi gazdáját a lábáról.
 • Gyorsan használatba vehető, telepítését követően már egy hét után is terhelhető.
 • Teljesen gyommentes. A későbbiekben is nehezen gyomosodik, a föld teljes takarásba kerül tőle.
 • Nem igényel semmilyen felülvetést.
 • Rövid időn belül legyökeresedik és megköti a talajt.
 • Egész évben telepíthető, amikor rendelkezésre áll, és a talaj munkálatai is végezhetők.

Hátránya

A telepítési költsége kezdetben többszöröse, mint a fűmagvetésé vagy a hidrovetésé.

Hidrovetés

A hidrovetés alkalmazásakor egy különleges keveréket locsolunk ki a területre. Ennek a keveréknek a fő alkotóeleme a víz, amiben előáztatott fűmag és a magkelést siettető szerves anyag, valamint a megtapadáshoz szükséges hidromulcs van. A fűmag a kijuttatás után leragad a területre és a saját tömegük többszörösét is felvevő nedvességmegkötő anyagok hatására a fű gyors növekedésnek indul.

Bár ez a vetési technológia csaknem bárhol alkalmazható, a kialakuló gyep minőségét nagyban meghatározza az adalékok minősége és a talaj-előkészítés.

A hidrovetés előnyei

 • A gyepszőnyeg lerakásánál olcsóbb technológia
 • A hagyományos vetésnél hatékonyabb a kikelés
 • Kiválóan alkalmazható meredek rézsűk füvel vetésénél
 • Talajjavító anyagok is rakhatók a keverékhez
 • Környezetbarát

Fajlagosan tekintve 100 m2 gyepszőnyegezésre fordított összegből 500 m2 terület hidrovetését lehet elkészíteni. Ebben az esetben viszont csak az árat néztük. Professzionális szakembereknek 12-18 hónapra van szükségük, hogy előállítsák a gyepszőnyeg minőséget. Ha létezne gyorsabb módszer ugyanolyan minőség elérésére, akkor biztosan ők is azt használnák.

10 dolog, amit szeretni fog bennünk!

 • Ingyenesen mérjük fel a kertet és biztosítunk árajánlatot!
 • Valódi kedvezményt adunk, ellenőrizhető minőségből.
 • A megállapodott ár nálunk végleges. Nem jövünk azzal, hogy még ez, meg az…
 • Hozzáértő, kedves emberek vagyunk, nem okozunk elkerülhető károkat.
 • Olyan határidővel dolgozunk, ami megfelel Önnek, nekünk pedig lehetőséget nyújt a korrekt munkavégzésre.
 • Nem hallgatunk hangosan zenét, miközben Önnél dolgozunk. Nem zavarjuk a szomszédot, és nem fütyörészünk a lányának.
 • Nem megyünk be az Ön házába, csak ha Ön tud róla, és ha szükséges.
 • Mi nem csak egy profi munkát, hanem tisztaságot és rendet hagyunk magunk után.
 • Számíthat ránk, mindig betartjuk a garanciális feltételeket.
 • Elérhetőségeink 20 éve nem változtak, örömmel segítünk akkor is, ha kérdései vannak.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart!
 • Pontosan mi kell hozzá!
 • Pontosan mennyibe kerül!

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…