Gyomok elleni védekezés

Rendszertanilag különböző besorolású gyomokat ismerünk. Léteznek egyéves egyszikű, széles levelű kétszikű, és vannak évelő kétszikű gyomok. Amikor ezek a gyomok megjelennek a füvesített területeken a gyepben, akkor rendszerint nem örülünk. A védekezésnek ellenük alapvetően két módját szoktuk alkalmazni, a mechanikai és a vegyszeres védekezést.

Mechanikai védekezés

A mechanikai védekezés egyik formája, amikor a gyomnövényeket a gyökerével együtt távolítjuk el a gyepből. Erre különböző eszközök állnak rendelkezésre, de ide soroljuk a kézzel való kiszedést is. Továbbá még ide tartozik a forró vízzel való leöntés. A mechanikai védekezés másik formája, amikor rendszeresen nyírjuk a füvesített területet, a gyepet. Ez nem csak szebbé teszi, de megelőzi a muharfélék elszaporodását, mivel a rendszeresen ápolt gyepnek gyomelfojtó tulajdonsága van.

Vegyszeres védekezés

Közvetett vegyszeres védekezésnek tekinthetjük azt, amikor a megfelelő nitrogén ellátással történik a kiszorítás. Az engedélyhez kötött szelektív gyomirtó szerek használatával forduljunk növényvédő szakemberhez, mivel az alkalmazásuk feltételeit állami törvényerejű rendeletek szabályozzák.

Javaslat a gyomirtószer használatára

 • Munka közben viseljünk védőkesztyűt, esetleg védőmaszkot!
 • A por alakú szereket ne lélegezzük be!
 • Ne kerüljön a szemünkbe vagy más szemébe!
 • A szereket tartsuk biztonságban a gyermekektől és a házi állatoktól
 • Ne tartsuk emberi vagy állati élelmiszerek közelébe!
 • Munka közben ne együnk, igyunk, dohányozzunk!
 • Nem kerülhet gyomirtószer természetes vízforrásba!
 • Egyenletesen juttassuk ki!
 • Gondoskodjunk a maradék szer megfelelő lezárásáról és tárolásárol gyártói utasítás szerint!
 • Használat után a csomagolóanyagáról gondoskodjunk a leírtak szerint!

Lásd: A gyep gondozása
Lásd: Kertfenntartás

Gyomok és gyomírtó szerek

Kétszikű gyomok – Gyom Stop

Muhar – Puma extra

Tarack – Glifozát tartalmú szerek (totális gyomirtó)

A fűgyomirtás menete

A gyepes területen megjelenő kétszikű gyomokat vegyszeres gyep gyomirtó permetezésessel távolíthatjuk el, illetve ritkíthatjuk meg. Ez egy nagyon hatékony megoldás, de arra figyelnünk kell, hogy a permetezést soha ne gyepszellőztetés vagy fűnyírás után közvetlenül végezzük, mivel ilyenkor nagyon érzékeny a fű, és veszít az ellenálló képességéből.

A permetezést a nyírás utáni 5.-6. napra időzítsük, mindenképp csapadékmentes és minél naposabb, lehetőleg szélmentes időszakra. Az automata öntözőrendszer működését is függesszük fel.

A gyep gyomirtó szer a frissen kelt fűmagvetésben, vagy a zsenge növényekben is kárt tehet. Ezért a legjobb, ha tavasszal gyepszellőztetünk, és végzünk felülvetést, és majd csak nyár elején, amikor már megerősödött az idei megújító fűállomány, akkor kerítünk sort a vegyszeres gyep gyomirtásra.

A vegyszeres gyep gyomirtás annál eredményesebb lesz, minél nagyobb levélfelületét éri a szer a gyomoknak. A leggyakrabban a fehérhere , és a gyermekláncfű a gyomnövényünk, ami egyébként a nitrogén hiányát is mutatja.

A vegyszeres kezelés után legalább 5-6 napot várjunk a következő fűnyírásig, hogy a szer hatni tudjon. Meleg, száraz időben gyorsabban hat a szer, ezért a kezelés után pár napig még ne kapcsoljuk be az öntözést.

Amikor a gyomok sárgulni kezdenek, vagy elsárgultak, még ne nyírjuk le a füvet. Majd csak akkor, amikor már a szer elérte a gyökereiket is, és azok is pusztulni kezdtek. Ezt úgy tudjuk megállapítani, ha néhány már sárgult gyomot kihúzunk a talajból. Ha a gyökérzete még ép, és fűvágással leszedjük a tetejüket, akkor gyökérről könnyen újrahajthatnak, mert a hatóanyag még nem ért le a levelekből és a száron keresztül a gyökerekig.

Legyünk türelmesek. Nagyban fokozza munkánk hatékonyságát!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…