Kertfenntartás

Szeretem a kertem!

Sajnos nem elég a kerttervezés és a kertépítés során kiváló munkát végezni ahhoz, hogy folyamatosan szép, egészséges és ápolt legyen a kert. Megfelelő gondozás és szakértelem hiányában az új vagy felújított kert néhány hónap alatt képes esztétikai értékéből veszíteni és akár visszafordíthatatlan károkat szenvedni. Ez nem csak kedvünket szegheti röviddel a kertépítés után, de ablakon kidobott pénzzé is válhat.

Ahhoz, hogy a kert gyönyörű maradjon a kertépítés után is, mindenképp folyamatos, szakszerű gondozást fog igényelni. Döntse el, hogy időt vagy pénzt kíván ráfordítani a kert fenntartására. Valamelyiket biztosan kelleni fog.

Amennyiben a legkevesebb időt és pénzt kívánja ráfordítani, akkor telepíttessen automata öntözőrendszert. A legtöbb ráfordítandó időt nyeri vissza és a legnagyobb költséget, a vizet minimalizálja az automata öntözőrendszer.

Több információ az Öntözőrendszer előnyei menüben.

Állandó kertfenntartási munkák

Az állandó kertfenntartási munkák, azok a kerti munkák, amiket rövid rendszerességgel ismételnünk kell ahhoz, hogy a kerti növény vagy növényzet szépsége és egészsége megmaradjon, vagy tovább javuljon.

Fűnyírás

Rendszeresség: hetente.

Az összefüggő haragoszöld pázsit az egyik legszebb látványt nyújtó élő eleme a kertnek. De, még ha a kertépítés során gyepszőnyeget használtunk, és öntözőrendszer végzi az öntözést, akkor is a gyep igényli a legtöbb gondozást.

Az egyenletes és egészséges pázsit elérésének és fenntartásának fontos eleme a rendszeres fűnyírás. Nagyon fontos, hogy ezt megfelelő fűnyírógéppel végezzük. Az igazán szép gyep heti rendszerességű nyírást igényel, borotvaéles pengéjű fűnyírógéppel.

Több információ A gyep gondozása menüben.

A sövény és nyírása

Rendszeresség: változó, havi és éves között.

A nyírt sövény nem foglal el nagy helyet a kert területéből, kiegészíti, sőt helyettesíti is az épített kerítést, így funkcionálisan is alkalmazható. De a sövény szerepe nem csupán a funkció, hiszen a jól megválasztott sövény típusok, és azok gondos alakítása növeli a kert szépségét.

Fontos kérdés, hogy melyik növényből lehet nyírott sövényt létrehozni.

Ha a kerttervezés vagy a kertépítés előtt áll, akkor még a kertépítés megkezdése előtt tájékozódjon erről. Szép, egyenletes élősövény alakítható a fagyalból, a zöld és vörös levelű sóskaborbolyából, a gyöngyvesszőből, robusztusabb sövényt ad az orgona.

A kerttervezés és a kertépítés kedvelt élő díszeleme a nyírható sövény.

A sövény ültetése a Kertépítési tanácsok menüben.

Gyomtalanítás

Rendszeresség: havonta.

Nem ismerek olyan kerttulajdonost, aki szeretné a gyomokat. Bár tényleges gondot jelentenek a kert területén, nem feltétlen kell azonnal nyúlnunk vegyszeres gyomirtóhoz. Van a gyomok eltávolításának egy sokkal barátságosabb módja is, mellyel egészen biztosan nem teszünk kárt az élőlényekben vagy környezetünkben. Aki nagyra értékeli a környezetbarát megoldásokat, amely harmóniában van a természettel, az igyekszik kerülni a vegyszerek sűrű használatát.

A különböző gyomokat szaporodási módjuk alapján is csoportosítjuk. Vannak szaporítógyökeres és magvas gyomok. Ha hatékonyan szeretnénk a gyomokat ellenőrzésünk alatt tartani, tudnunk kell, hogy melyik gyom magvas illetve szaporítógyökeres.

A magvas gyomok nyáron virágoznak a leggyakrabban. Ilyenkor rengeteg magot szórnak el, melyek a talajban akár évekig megmaradnak. Ezek az ásás és talajmozgatás – kertépítés – során újra a felszínre kerülve, csírázni kezdhetnek. A magvas gyomok virágzás közbeni lenyírása csak további erőteljes növekedésre ösztönzi őket. Gyökérzetük megerősödik, és még erőteljesebben hajtani kezd.

Szaporítógyökeres gyomok:

Környezetbarát megoldásként javasoljuk a régi, jól bevált gyomlálást, azaz a gyomok kitépését. A gyomok kézzel való kitépkedése nem mindig hatékony, például, ha túl sok van a gyomból. A nem túl mély gyökérzetű gyomok könnyedén eltávolíthatók. A mulcsal való takarás is jó megoldás, hiszen a fény eltakarása tizedeli a kert gyomállományát. Ha a talajt letakarjuk, a gyomok nem igazán tudnak fejlődni.

A pázsit gyomtalanítása, valamint betegségei A gyep gondozása menüben.

Idényjellegű kertfenntartási munkák

Az idényjellegű kertfenntartási munkák, azok a kerti munkák, amik elvégzése évente egyszer, vagy csak néhányszor ismétlődik meg ahhoz, hogy a gondozott növény vagy növényzet szép és egészséges maradjon, illetve tovább fejlődjön és javuljon.

Gyepszellőztetés

Rendszeresség: egy évben egyszer javasolt, tavasszal vagy ősszel.

A ráfordított munka többszörös eredményét fogja hozni a fű szépségével ez a művelet.

Bár a művelet olyan, mintha most tennénk tönkre a szép gyepünket, mégse féljünk a fű megtépkedésétől. Érthető módon ott hibázik sok kerttulajdonos, hogy az első méterek után abbahagyja a gyepszellőztetést, megriadva a kidobált fűszál mennyisége és a látvány miatt.
Nem kell megijedni a gyepszellőzetési munka látványától. Igaz, első pillantásra úgy tűnik, mintha kiszántottuk volna a kerttulajdonos büszkeségét, de két hét múlva már olyan lesz a pázsit kertünkben, hogy csodájára járnak majd az emberek.

Több információ A gyep gondozása menüben.

A fák és bokrok metszése és a koronaalakítás

Rendszeresség: évente.

A kertépítés során ültetett fák és bokrok hosszabb vagy rövidebb idő alatt megnőnek. Néha pont a méretük okoz problémát, hiszen a karbantartásukhoz a felső ágak elérése is szükséges.

Elhanyagolásuk az egész kertre negatív hatást gyakorolhat, hiszen a leárnyékoltság vagy a túl sok őszi lomb egyéb növényeink növekedését, szépségét befolyásolhatja.

A koronaalakítás mind a kisebb (lombhullató) fák mind a nagyobb fák estében szükségessé válhat. A gyümölcsfáknál elengedhetetlen. Míg a kisebb fáknál ez inkább esztétikai szempont, addig a nagyobb fáknál akár értékeink megvédése is szemponttá válhat. Ennek oka, hogy a nagyobb fák koronaegyensúlya elbillenhet különböző tényezők miatt, és így a fát a kidőlés veszélye is fenyegeti.

A növények ültetése és pótlása

Rendszeresség: évente.

Időnként előfordulhat, hogy egy növény elpusztul, és pótlásra szorul a kertben. Ez teljesen természetes dolog a kert életében, vagy a kertépítés során. Ilyenkor célszerű minél előbb pótolni, ha lehet, akkor eredeti méretét megközelítő módon.

Vannak azonban olyan virágok, amik minden évben várják a kiültetést, mint ahogyan kert is várja, hogy megjelenjenek. Ezek az egynyári virágok és az évelők, a gumós és hagymás növények káprázatos virágpompáikkal.

Növények ültetése a Kertépítési tanácsok menüben.

Tápanyagutánpótlás

Rendszeresség: évente többször.

Növényeinknek különböző oldott tápanyagokra is szükségük van nemcsak az öntözésre.

Amikor csak az öntözővizet pótoljuk, és nem foglalkozunk a makro- és mikroelemek pótlásával, akkor növényeink hiánytüneteket mutathatnak, amelyek a kijuttatott víz mennyiségének növelésével egyre inkább fokozódhatnak. Fontos az, hogy az öntözőrendszer által öntözött növényeinket és a gyepünket rendszeresen lássuk el megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaggal.

Különösen igaz ez azokra a növényeinkre, amik a kert talajának felső rétegéből nyerik a tápanyagot, és sűrű öntözést igényelnek. Ilyen növény például a pázsit.

A gyep tápanyagpótlása A gyep gondozása menüben.

Talajjavítás és talajlazítás

Rendszeresség: évente.

A talajjavítás célja a kedvezőtlen kémiai és fizikai, egyben biológiai tulajdonságaik miatt csökkent termőképességű vagy terméketlen talajok feljavítása, mezőgazdasági termelésbe és kertépítésbe vonása, illetve termőképességük nagymértékű emelése.

A talajlazítás is talajjavítás. Célja, hogy az öntözés hatására a víz és az oldott tápanyagok könnyen eljussanak a növények gyökereihez. Ennek legismertebb módja a kapálás és az ásás. Természetesen a komposzt beásása talajjavítás és talajlazítás is egyben, hiszen a komposzt laza szerkezete felkönnyíti a talajt, míg az értékes tápanyagtartalma javítja azt.

A talajjavítás menete a Kertépítési tanácsok menüben.

Permetezés

Rendszeresség: évente többször, sok egyedi befolyásoló tényezőtől függ.

A legáltalánosabban elterjedt védekezési módszer a permetezés Lényege az, hogy különböző hatóanyagú növényvédőszerek segítségével pusztítsuk el, vagy előzzük meg a kártevőket, amik megtámadták a növényeinket. Célja, hogy a lehető legkisebb költséggel az elérhető legnagyobb védelmet nyújtsuk a kertben élő növényeinknek.

Ezek a növényvédőszereket vízben oldva vagy elkeverve, egyenletes elosztásban permetezzük a növények föld feletti részeire, hogy a gombaölő és rovarölő hatásukat kifejthessék. A gyomok elleni védekezés esetében pedig gyomirtó hatást.

Lombeltakarítás

Rendszeresség: egy évben egyszer rövid ideig, de akkor hetente.

A lomb lehullása és a levelek összetakarítása minden ősszel kerti feladatot ad a kertet gondozónak.

A lehullott leveleket nem szabad a kertben hagyni, mert bomlásukkal, és levegőelzáró hatásukkal kárt tehetnek a kisebb növényeinkben, és különösen a pázsitban.

A lomb összeszedése a kert területén, egy nagyobb lombhullató fa esetében is órákig tartó és hetenként ismételhető feladat.

Az ősz szépségéhez természetesen ez is hozzátartozik, és még előnye is lehet, hiszen jól komposztálható anyag.

Öntözőrendszer karbantartás

Rendszeresség: egy évben kétszer.

Ahhoz, hogy az automata öntözőrendszer folyamatosan és megbízhatóan végezze az öntözést, szükséges az időközönkénti karbantartása. Az öntözőrendszer karbantartása tavasszal és ősszel, az indításkor és az elzáráskor történik.

Az öntözőrendszer meghibásodásainak 30%-a, a helytelen karbantartások eredménye. A helytelen telepítésnek az eredménye szintén 30%.

Javaslom, hogy tájékozódjon széleskörűen!

Általános öntözőrendszer karbantartás

Az öntözőrendszer telepítését követő hónapokban a szórófejek körül a talaj még tömörödhet, ha a szórófej a talajszintnél feljebb áll, az a fűnyírásnál, és a gyephasználatnál okozhat problémát, ezért ezeket újra a talaj szintjéhez kell igazítani.

Ha az öntözőrendszer elé szűrő van szerelve, annak tisztaságát havonta ellenőrizni kell. Az ellenőrzéseknél megállapítható a vízforrás szennyezőanyag tartalma és később ennek figyelembevételével lehet a szűrő tisztítási rendszerességét elvégezni.

Az öntöző vezérlőn az öntözési időket és gyakoriságot évente néhányszor szükséges változtatni az évszakok okozta vízigény miatt. Az öntöző vezérlőben lévő elemet minden tavasszal érdemes kicserélni.

Ha az öntözőrendszerbe a vizet szivattyú szolgáltatja, akkor kétévente vizsgáltassuk meg a csapágyak és a járókerekek állapotát, megelőzve a később nagyobb költségekkel járó meghibásodásokat. Ezt az átvizsgálást általában a téli hónapokban célszerű megtenni.

Az öntözőrendszer tavaszi üzembe helyezése

1. Zárjuk el az ürítőcsapot, valamint az öntöző zónák szelepházainak légtelenítő csavarjait – amennyiben van – tekerjük vissza.

2. Ha az öntözőrendszer nem vezetékes vízről van táplálva, akkor helyezzük üzembe a szivattyúgépészetet. Ha vezetékes vízről van táplálva az öntöző, akkor fokozatosan nyissuk meg a főcsapot.

3. Egyenként indítsuk el az öntöző zónákat, és ellenőrizzük, hogy jól működnek-e a szelepek és a szórófejek.

4. Programozzuk be az öntöző vezérlőt a megfelelő mennyiségű öntözés elvégzésére.

Az öntözési mennyiség tényezői a Víztakarékos öntözőrendszer menüben.

Az öntözőrendszer téli karbantartása

1. Az öntözőrendszert tápláló vízforrást el kell zárni és a tápláló csővezetéket, valamint az öntöző zónák szelepeinek házát le kell üríteni.

2. Kútból vagy ciszternából történő vízellátás esetén a kialakítástól függően lehetnek még egyéb feladatok is, amik nem az öntözőrendszerre közvetlen, hanem a vízellátó gépészetre vonatkoznak.

3. A legbiztonságosabb megoldást az öntözőrendszer sűrített levegős (kompresszoros) kifúvatása jelenti, külön-külön minden öntöző zónából. Ekkor a szórófejeken keresztül a víz a teljes csőhálózatból maradéktalanul távozik.

Tanácsok

Az öntözőrendszer zónáira szerelt ürítőszelep nem biztonságos megoldás, és igen vízpazarló is. Nem fér bele a víztakarékosság elveibe és anyagi kereteibe. Csak abban az esetben eredményes, ha a csővezeték lejtésbe van rakva és minden zóna legalacsonyabb pontján van a szelep. De ez így sem változtat a pazarlóságán.

Mitől lesz víztakarékos az öntözőrendszer?
Információ a Víztakarékos öntözőrendszer menüben.

Egyéb kertfenntartási munkák

Kaszálás

Nem minden területen folyhat a kertépítés, viszont minden parlagon hagyott területen előbb-utóbb nőni fognak a lágyszárú magas gyomnövények. Ma az országunk törvényei tiltják, hogy az önkormányzati, vagy vállalati és magánterületek ilyenformán elhanyagoltak legyenek.

Törvényi háttér

Korunk népbetegsége az allergia, mely közül az allergiás nátha vagy a szénanátha emelkedik ki. Egyik legfőbb kiváltója ennek a polleneket szóró gyomnövényzet.

Az allergia megfékezése és a környezetünk rendben tartása közös ügyünk!

Allergia ellen! Az Egészséges öntözőrendszer menüben.

Madáretetők és itatók feltöltése

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul délebbi tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára Magyarország jelenti a telelő-területet.

Hazánk környezetállapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget biztosít a környék madarainak, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.

Több információ a Madárbarát kertépítés menüben.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Pontosan meddig tart
  • Pontosan mi kell hozzá
  • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…