Víztakarékos öntözőrendszer

Miért fontos a víztakarékos öntözőrendszer?

Egyre szélsőségesebbé vált országunk időjárása, ami ráadásul egy aszályos trendet követ. Az évi átlag 550–600 mm csapadék 2011-re még kevesebbé vált. A napsütötte órák száma növekszik.

A Kárpát-medence talajvízadottságai még mindig jónak mondhatóak, ellenben a kutak vízszintjében is jelentős apadás észlelhető. Melegszik az idő, ami párolgáshoz vezet.

Mindezek mellett a legsúlyosabb érv arra, hogy víztakarékos öntözőrendszer működésével történjen a kert öntözése az, hogy a víz, mint energiaforrás nem csak egyre szűkösebbé válik, hanem egyre többet is kell fizetnünk érte közvetlen, vagy közvetve.

Hiszen amikor beruházunk egy öntözőkútba, vagy egy esővízgyűjtőbe, öntözővíz tárolóba, akkor közvetve van kiadásunk annak érdekébe, hogy minimalizáljuk a közvetlen kiadásunkat, ami a vezetékes vízre költött pénz.

Az automata öntözőrendszer létjogosultsága ilyen körülmények között nem vitatható, azonban számos előnyével mára már nem elegendő, hogy jól funkcionáljon. Szükségessé vált, hogy az öntözőrendszer víztakarékos is legyen.

Az öntözési mennyiség tényezői

A kert öntözésének a mennyiségét és a víztakarékos öntözőrendszer kialakítását a következők határozzák meg:

Talajszerkezet

A talajszerkezet minősége az egyik legmeghatározóbb tényező az öntözés szempontjából. Öt alapvető talajtípus létezik: homok-, agyag-, mész-, vályog-, és tőzegtalaj. Ezek különböző vízmegtartó képessége határozza meg a kert öntözésének mennyiségét, és az öntözőrendszer kialakítását.

Növényzet

A különböző növényeknek különböző öntözővíz igényük van. A kert növényzetének összetétele tehát meghatározza az öntözővíz felhasználás mennyiségét, valamint az öntözőrendszer kialakítását is. A legnagyobb öntözővíz igényű növényzet a gyep.

Évszak

Az öntözés szempontjából fontos hónapok csapadékmennyisége és átlaghőmérséklete különböző, ezért különböző mennyiségű öntözővíz pótlást is igényel ilyenkor a kert. Esetenként, amikor semmilyen öntözővíz pótlásra sincs szükség, az öntözőrendszer nem öntöz.

Napos és árnyékos felületek

A kert napos felületei, öntözés szempontjából több öntözővizet igényelnek, mint az árnyékos felületek. Öntözőrendszer kialakítási szempontból ez jelentős tényező.

Sík és rézsűs terepviszonyok

A sík területek az öntözés, és öntözőrendszer kialakítási szempontból egyszerűek. A kert rézsűit többször ugyan, de kevesebb ideig öntözzük, hogy az öntözővíz ne lefolyjon, hanem ideje legyen beszívódni. Ez az öntözőrendszer kialakítását is befolyásolja.

A szeles területek

A szeles területre telepített öntözőrendszer kialakítását befolyásolja ez a tényező. Az öntözés mennyiségét ebben az esetben növelni kell, mivel a szél intenzívebben szárít.

Mitől víztakarékos öntözőrendszer?

Pont annyit öntöz, pont oda és pont akkor, amikor szükséges!

Az automata öntözőrendszer az ismert leggazdaságosabb öntözési mód. Töredékét fogyasztja, mint bármely locsolótömlős megoldás. Az öntözőrendszer beszerelésével, a vezetékes vízzel öntözők sok pénzt, időt és energiát spórolhatnak, míg kertjük szebb lesz, mint valaha.

Kertre szabott kialakítás

Aligha van két egyforma kert. Az öntözőrendszer a kert adottságaira van szabva, ezáltal igazodik a kert növényzetéhez, talajszerkezetéhez, sík és rézsűs kialakításához. Hiszen más és más vízmennyiség szükséges az árnyékos területek vagy a napos gyepfelületek öntözéséhez.

Automatizált öntözés

Éjszaka is öntözhet az öntözőrendszer, amikor a párolgási veszteség a legkisebb. Ez napközben akár 50% veszteséget is jelenthet.

Programozott öntözés

Az öntözés szükséges mennyisége változó, hiszen az öntözést igénylő évszakok csapadékmennyisége és a napsütötte órák száma is változik. Az öntözőrendszer programozhatóságával egyszerűen tudjuk kezelni ezt a helyzetet.

Esőérzékelés

Csapadékos időszakokban az öntözőrendszert blokkolja az esőérzékelő.

Alternatív vízforrásról is

Az öntözőrendszer köthető kútra és ciszternára is, de lehet automatikusan váltó is. Például, ha lefogyott a kútból a víz, automatikusan vált vezetékes vízre.

Tanácsok

Tényezők, amik gazdaságosabbá, víztakarékossá teszik az öntözőrendszer működését:

 • Ciszterna, esővízgyűjtés
 • A szükségtelen medencevíz ciszternába való átemelése.
 • Kútfúrás, ha kevés a víz a kútban, akkor ciszternába átemeléssel.
 • Helyesen megválasztott öntözési forma.
 • Jól beállított öntözőrendszer vezérlő.
 • Jó minőségű, egyenletes szórásképet öntöző szórófejek, helyesen megválasztott fúvókák

Tényezők, amik pazarlóvá és bajforrássá teszik az öntözőrendszer működését:

 • Ha a kertépítés során a kert szükséges zónáinak kialakításán akarunk spórolni.
 • Helytelenül megválasztott öntözési forma.
 • Rosszul programozott öntözőrendszer vezérlő.
 • Rossz minőségű, vagy egyenetlen szórásképet öntöző szórófejek, helytelenül megválasztott fúvókák.

Környezetvédelem és öntözés

Az öntözés önmagában véve környezetvédelem, hiszen hazánk időjárása nem biztosít megfelelő mennyiségű csapadékot a kertünkben élő dísznövények, a gyep és még a kultúr növényeink részére sem, ezzel veszélyeztetve a kívánt végeredményt. A környezetükre igényesek nemcsak az otthonuk esztétikáját tervezik meg részletesen környezetvédelmi szempontból is, hanem a már a ház tervezésekor átgondolják, miként valósítják meg majd ugyanezt a kertjükkel kapcsolatosan is. A környezetvédő öntözőrendszer a legmegfelelőbb időben öntöz –hajnalban, maikor a legkisebb a párolgási veszteség- és pontosan a szükséges és elégséges mennyiségben.

A teljes automatizálással, amely esőérzékelővel is el van látva ez öntől, nem igényel külön figyelmet a telepítés után. Az általunk telepített öntözőrendszerekhez felhasznált alkatrészek kiváló minőségűek, sok éven betöltik funkciójukat, ezzel is megfelelve a környezetvédelmi előírásoknak. A gyártásuknál nem használnak fel a környezetre káros alapanyagokat, vegyszereket. Több évtizedes szakmai tapasztalatunknak köszönhetően az ön kertjéhez leginkább alkalmas öntözőrendszert alakítjuk ki, amely nemcsak a növények fejlődéséhez ideális öntözővíz mennyiségét biztosítja, de emellett a környezetvédelmi előírásoknak is maximálisan megfelel.

Öntözőrendszereink segítségével bármilyen professzionális öntözési feladat megoldható, legyen szó golfpálya tökéletes pázsitjáról vagy egy ház kertjének automata öntözéséről. Az általunk telepített öntözőrendszerekre két leginkább jellemző jelző a kiváló minőség és víztakarékosság.

Talán soha nem volt ilyen fontos kérdés a víztakarékosság, mint napjainkban. Cégünk folyamatos fejlesztésekkel és új ötletekkel valamint a legújabb technológiák alkalmazásával igyekszik megfelelni a környezetvédelmi előírásoknak. Minél modernebb egy technológia annál könnyebben érvényesíthetőek a takarékossági alapelvek egy öntözőrendszer telepítésénél is. A legprofesszionálisabb kertépítést is alacsonyabb színvonalúvá teszi, ha az öntözőrendszeren akar spórolni a tulajdonos és ez a minőség, valamint a környezetvédelem rovására megy. A modern szórófejeken nem alkalmaznak semmilyen kenőanyagot, ezzel is kímélve a felesleges vegyszerterheléstől a kert talaját illetve a pázsitot és egyéb növényzetet. A több éves garancia is tükrözi az általunk felhasznált alkatrészek, szórófejek kiváló minőségét. A telepítés során maximálisan alkalmazkodunk a megrendelő igényein túl a környezetvédelmi előírásokhoz is.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…