Milyen kertünk legyen?

Amikor az ember építkezésbe fog, a legkisebb problémának tűnik, hogy a kert miként lesz majd kialakítva? (Valljuk be, ez még egy költözés levezénylése előtt is bagatellnek tűnik.) Aztán amikor kisüt a nap és először szeretnénk birtokba venni a kertet, akkor szembesülünk vele, hogy egyáltalán nincs kitalálva, hogy hol fogunk grillezni, hova kerül a gyerekmedence és csak remélhetjük, hogy egy akkora méretű terasz, amink van, elég lesz majd egy baráti összejövetelhez.

Pontosan ezért jó, ha már akár a ház tervezésekor bekapcsolódik a munkába a kerttervező.

Gyakorlatilag ugyanúgy ki kell találni a házon kívüli tereket és azok összekapcsolását, mint az építésznek a belső terek kialakításkor. Persze azzal nehezítve, hogy itt nem csak a ház tulajdonosának, hanem a beültetett növényeknek is jól kell érzeniük magukat. Ehhez figyelembe kell venni a napjárást és a talaj geodéziai és szerkezeti adottságait. No és persze a megrendelő elképzeléseit.

Az biztos, hogy ezek a legkülönfélébbek lehetnek. Sokan az angol park jellegű kialakítást kedvelik.

Másoknak a minimál design a kedvence. És valaki azt tartja szem elött, hogy a gyerekek és a kutya ne tudja letarolni az egészet egy délután. Természetesen minden megvalósítható, igaz néhány csak kompromisszumok árán. (Akinek volt már foxija, tudja miről beszélek.)

Ennek eldöntése előtt azt javaslom, hogy először azt gondoljuk át, hogy miként is szeretnénk használni a kertet?

 

 Lesz sokszor baráti/családi grillezés?

 Hány és mekkora gyerekek laknak velünk?

 Sportolásra szeretnénk teret hagyni?

 Szeretnénk-e otthon strandolni?

 Szeretnénk saját zöldséget/gyümölcsöt termeszteni?

 Milyen gyakran főzünk majd odakinn és mit?

 Csak nyáron vagy a többi évszakban is kint szeretnénk tartózkodni?

 Lesz-e valamilyen háziállat?

 Szükségünk van-e időnként több autóbeállási lehetőségre?

 Fogunk otthon autót mosni vagy porszívózni?

 Hány kukánk lesz?

 Mi mindent kell elnyelnie a kerti tárolónak?

Aztán a praktikumon kívül természetesen jön az esztétika is. A szeretem és nem szeretem növények, sajnos az esetleges allergiák figyelembevételével. Nyugodtan belefeledkezhetünk a Pinterest adta örömökbe. Nézzünk meg annyi kertet, amennyit csak szeretnénk, de érdemes szorgosan kijegyzetelni, hogy melyik növény vagy kialakítás az, ami megfogott. Növényismeret híján jó szolgálatot tehet, ha ezeket a képeket egy táblára gyűjtjük, mert néhány kattintással, ha megosztjuk a kert tervezőjével, akkor igazán olyan megoldások születhetnek, amilyeneket elképzeltünk.

Mondjuk az elég nagy kihívás elé állítja a tervezőt, amikor egy csupa ausztrál kertből álló képválogatás érkezik, mint inspirációs elképzelés, de nem áthidalhatatlan.

A lényeg, hogy a végeredmény olyan legyen, amiben igazán otthon érezzük magunkat. Ne engedjük magunkat a szomszéd kertjét látva elbizonytalanodni! Az pedig végképp ne befolyásoljon bennünket, hogy neki milyen stílusú a kertje. Elvégre a házunk is lehet nagyon különböző.

A ház építészeti stílusa már tükrözi az ízlésünket, a stílusban hozzá illő kert biztosan jól fog mutatni.

De hogy mennyire legyen virágokkal díszítő, örökzöld vagy négy évszakos a kert, az csak a mi ízlésünkön múlik. És persze a kerttervezőn, aki mindezt az elképzelést egy kertté gyúrja. Egy olyan kültéri élettérré, ahol legalább olyan szívesen tartózkodunk majd, mint az otthonunk falai között.

Kertjeinket a Bokréta Garden kerttervező stúdió tervezi!