Kerttervezés lépésről-lépésre

A kerttervezés lépéseinek helyes sorrendje

A kerttervezés lépéseit megelőzően nagyon fontos, hogy őszinték legyünk magunkhoz két dologgal kapcsolatban!

 1. Az egyik az, hogy mennyi szakértelme és készsége van a tervezéshez és a fizikai munkához?
 2. A másik, pedig, hogy mennyi ideje lesz majd a kertfenntartásra?  

A felülnézeti vázlatterv elkészítése 

A következőkben azon lépések sorozatát írjuk le, amivel Ön is elkészítheti a saját kerti vázlattervét. Eredményeként egy koncepció fog létrejönni, ami alkalmas lehet arra, hogy alapos útmutatást adjon a gyakorlati lépések követéséhez, még akkor is, ha ez az első ilyen jellegű munkája.

Készítsen egy alaprajzot

Figyelje meg, hogy mekkora tér áll a rendelkezésére. Mérje meg pontosan a telkünk határvonalait, és minden benne lévő tereptárgy kerületét. Pontosan mérje meg, hogy a háza, az autóbejáró, a fészer, vagy a garázs, és azt is, hogy ezek milyen messze vannak a telek határvonalaitól. Ezen információk végeredményeként a helyszín méretarányos térképét fogja megkapni. Amikor ez elkészült, akkor készítsen belőle néhány másolatot.

Készítsen helyzetelemzést

Fogja az egyik alaprajzot, és rajzoljon fel minden olyan bokrot és fát, amelyet szeretne megtartani. Jelölje be a rajzán az esetleges szintkülönbségeket, és ha ezekre lépcsők vezetnek fel, akkor azokat is. Ha olyan burkolatok, vagy járófelületek is vannak, amelyek megmaradnak majd a kertépítés során, akkor azokat is rajzolja fel. Fontos, hogy a közmű nyomvonalait is rajzolja be, víz- és gázvezetékek, telefon- és áramkábelek nyomvonalait.

Tájolja be az alaprajzot

Az élő kultúra elhelyezését meghatározó legfontosabb tényező, az északi irány betájolása, mivel a növények elültetésénél látnunk kell, hogy merre esik az árnyékuk. Ha van uralkodó széljárás, akkor azt is tüntesse fel a rajzon. Továbbá tüntesse fel, hogy hol helyezkednek el a már meglévő árnyékos helyek.

Vizsgálja meg a telek talaját

Állapítsa meg, hogy milyen típusú talaj van a kertjében, és mérje meg a pH értékét.

Öt alapvető talajtípus létezik: homok-, agyag-, mész-, vályog- és tőzegtalajok. Ennek helyes felismerésétől függ, a helyes megmunkálása, valamint az is, hogy milyen összetevőkkel kell javítani a közvetlen felhasználásra.

A különböző pH értékek különböző növényeknek kedveznek, vagy gátolják meg a beültetését. A patikákban kapható pH teszterek segítségével ez könnyen megmérhető. Jegyezze fel, hogy milyen értéket kapott.

A listák elkészítése

Ezek a listák – bár némely elemeiben magától értetődőnek – sokat segíthetnek, hogy fejben jobban orientálódjon, és tapasztalatból mondom, hogy rengeteg ötlet születhet meg, ami színesebbé teheti a kertet és sikeresebbé a munkát.

 1. Készítsen listát a kertben lévő dolgokról. Jegyezze fel a kutyaólját, a ruhaszárítót, a szőnyegporolót.
 2. Azokról a dolgokról készítsen listát, amiket szeretne a kertben.  Lehet ez játszótér, homokozó, teraszklíma, sziklakert, gyepszőnyeg, grillező.
 3. Írja össze azokat a kertstílusokat, kertrészleteket, amik tetszenek Önnek. Mediterrán jellemzők, vagy falusias, esetleg a funkcionális szabadidőkert.
 4. Nézzen körül a környezetében, sétáljon egyet a környező utcákban, és figyelje meg az uralkodó kerttípusokat. Nézze meg, hogy mely fák, bokrok, virágok azok, amelyek jól érzik magukat, és könnyű fenntartani őket. Ötletek merítésével próbáljon kialakítani egy saját képet!
 5. Nézze meg a háza színeit, a struktúráját, vagy a szobák, előterek hangulatát, és próbáljon találni olyan növényeket, amelyek visszaköszönhetnek a kertben is, mint az otthon természetes meghosszabbítása.

A 2-5.-ig lépéseknél újra legyen teljesen őszinte magához, amikor kiválasztja a megfelelőt. Ha megtetszettek ötletek, akkor pontosan informálja magát, hogy az mennyibe kerül, és mennyi törődést fog igényelni. Ne okozzon magának kellemetlen meglepetéseket!

Egyezményes jelek

A tervezésnek a munkálatai alatt az egyezményes jeleket használja. A nagyobb fáknak, a sövényeknek, bokorcsoportoknak, vagy a gyepfelületeknek is vannak megfelelő jelei. Ezek nem véletlenül alakultak ki, hanem azért, hogy a kertterv világosan áttekinthető legyen, és bárki szakember számára könnyen érthető, és vizuálisan érzékelhető.

Válasszuk ki a fákat

! FONTOS: Csak olyan fát válasszon, amelyik megfelel ezeknek a szempontoknak:

 1. Talajtípus
 2. A talaj pH értéke
 3. Fényviszonyok
 4. Nedvességviszonyok
 5. Közmű

Fontos szabály, hogy a nagyobb dolgok, növények elrendezését kövessék a közepesek, majd a kisebbek, és ne fordítva! Ezért a tényleges növénytervezéskor először a fáknak kell megjelenniük a papíron. A fakiválasztás azokban a kertekben még inkább fontossá válik, amely kertek kisebbek vagy közepes méretűnek mondhatók, mivel itt az egy, vagy csak néhány fa helyes kiválasztása válik fontossá.

Fák:

 1. Amikor kiválasztja a fát, akkor első lépésként vizsgálja meg azt is, hogy az adott növény gyökérzete mennyire agresszív növekedésű. Ne telepítse a vízvezetékek, vagy egyéb közmű fölé, mert kárt tehet abban. És túl közel se ültesse a házához, vagy összefüggő burkolathoz.
 2. Növekedésük során a fák befolyásolni fogják a ház fényviszonyait, és takarhatják a kilátást is.
 3. Lombkoronájukkal árnyékos területeket fognak adni, amely más, akár meglévő kultúrák növekedését, vagy életképességét fogják akadályozni.

Árnyék, és takarás

A fáknak a formája határozza meg, hogy mennyi árnyékot tud létrehozni. Egy ernyő alakú fa több árnyékot fog produkálni, mint egy oszlopos növekedésű.

Ha – klasszikus módon – a nyári napfényben hűsítő árnyékra vágyik, míg a zord télben világosságra, akkor mindenképpen válasszon lombhullató fát. Az árnyékot biztosító fák között is van különbség, az árnyék tekintetében. Vannak erős, hűvös árnyékot adó, és félárnyékot, azaz szűrt fényt átengedő fajták.

Amikor egy mélyárnyékot létrehozó fajtát választ, akkor arra is figyeljen, hogy ott a gyep, vagy pázsit nem fog megtelepedni. Még a gyepszőnyegezés sem nyújt csak rövidtávú megoldást, mivel pár hónap alatt elsatnyul. Az ilyen helyekre árnyékliliomot, vagy páfrányféléket tervezzen, amiket világos görgeteg kövekkel, esetleg fenyőkéreggel dekorálhat. Ezek a fák között olyan is lehet, mint a dió, vagy a fenyő. Szinte képtelenség vegetációt létrehozni alatta, mivel módszeresen mérgezi a leveleivel a talajt.

Szél

Ha a faválasztásban meghatározó tényező a széltől való védelem, akkor könnyű lombozatú örökzöldet válasszon. Ezek jobban felfogják a szelet, mint a lombhullató társaik. Ha olykor erős széltől is védelmet kell biztosítani, akkor jó tudni, hogy ezeket a növényeket csak ritkábban, de akkor alaposan kell öntözni. Máskülönben a gyökérzetük a felszínen terjeszkedve, csak egy ideig tudják majd megtartani a növényt.

Allergia

Bizonyos fatípusok többeknek okozhatnak allergiás tüneteket. Legyen körültekintő, már amennyire lehet. Azért jó, ha tudja, hogy az automata öntözés porlasztott vízcseppjei, valamint a napi intenzitása miatt még a pollenidőszakok csúcsán is enyhébben lesz fertőzve, mivel a pollen egy része megkötődik.

Fenntartás

Minden fa egy csodálatos élőlény. Viszont elkerülhetetlenül madarak, rovarok fogják lakni, leveleket, gyümölcsöket, faágakat fog hullatni, és ezzel időszakosan nehezíteni fogja a kertfenntartást. Nehezebb lesz a füvet ápolni, és a burkolatokat is időnként gyümölcsök fogják borítani.

Látvány

A fák formájukkal, változó színükkel, pazar illatokkal, virágaikkal, és termésükkel lenyűgöző látványelemei a kertnek, és igazi harmóniát tudnak varázsolni. Természetes alapjai a kerti struktúrának, és kihagyhatatlanok! Azt javaslom mégis, hogy próbáljon olyan fát választani, ami a leginkább megfelel az Ön által támasztott igényeknek. Biztosan nem lesz haszna belőle, ha egy idő után el kell távolítani azt a fát, mert valamilyen oknál fogva már nem maradhat. Akkor se lesz jó, ha szerette, és akkor sem, ha nem.

 Kertjeinket a Bokréta Garden kerttervező stúdió tervezi!

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…