Színes lepkék az illatos kertben

Az általános kerttervezésben egyáltalán nem találkozunk már azzal a megfontolással, hogy olyan kertek keljenek életre, amelyek a környezetünk egyéb élő résztvevői számára is hasznosak és vonzók legyenek. Lehet kerteket tervezni és építeni úgy, hogy az a madarak számára legyen kedvező, azonban lehet úgy is, hogy a színes és pompás lepkék számára. Köztük is számomra az egyik legkedvesebb a kacsafarkú szender, amely mozgása és megjelenése is egyaránt kísértetiesen hasonlít a kolibrikéhez! Nagyon izgalmas és mókás, amikor ritkán meglátogatja az én kertem ez a kis várva várt barát.

Szóval, a kerttervezésben a növényválasztás egy tudatos dolog, amely kiterjedhet arra is, hogy a színek harmóniája mellett az illatok harmóniáját is megteremtse azzal a „mellékhatással”, amit jelent az erre érkező lepkék jelenlétét is a kertünkben. Természetesen ezzel sem szabad átesni a ló túloldalára, mivel mi magunk emberek is élvezni szeretnénk az illatokat, nem pedig kellemetlenül bódító hatásuktól szenvedni. E két véglet között nézzük meg, hogy miből is gazdálkodhatunk, a teljesség igénye nélkül:

Rózsák

A legtöbb ember az illatokat a rózsával köti össze a kertben! Természetesen a választható spektrum ettől jóval szélesebb, azonban tény, hogy a rózsáknak szerepet kell kapniuk az illatozó kertben. Fontos tudni, hogy a rózsák nagytöbbsége fokozottan illatos, azonban vannak gyengén illatozó fajták is. A kiválasztásuknál fontos ezt is figyelembe venni! Természetesen egy profi kerttervező vélhetően mindent tud erről a kérdésről is.

Cserjék

Az illatozó cserjék kiválasztása kettős hasznú is lehet, mivel ezeknek a bokroknak az ültetésével akár sövényeket és térelhatároló növényfalakat is létre tudunk hozni, melyek pompás illatú és megjelenésű virágaikkal remek választás tudnak lenni a lepkebarát kertünkben. Méretükből kifolyólag néha egy-két tővel is elérhető komoly hatás, ezért ezek az „egyszerű bokrok” erős forrásai lehetnek a színek és illatok kombinációjának.

A kerttervezés folyamán igen jó választásnak bizonyulhat a nyári orgonafélék kavalkádja, a tárnicslonc, és a kései végzetfa, a barátcserje vagy a jezsámen. Biztosak lehetünk, hogy nagyobb számban fognak megjelenni kertünkben a lepkék, ha ezek a cserjék jelen vannak.

Évelők

Olyan kertekben, amelyek nem most fognak megépülni, hanem az átépítésük folyik, vagy akis kertekben helyszűkében kiváló választás az illatok becsempészéséhez az évelő növények. Az egynyári növényekkel szemben az állandó ültetésükkel nincs semmilyen macera, hiszen minden évben újra kihajtanak. Könnyen elhelyezhető növények, hiszen egy szép kis emelt ágyás bárhol kialakítható a kertben, vagy akár az utcafronton is.

A kerttervezés során jó választásnak bizonyulhat az évelők közül a pillangóvirág, a sásliliom, a lángvirág vagy a gólyaorr. És természetesen a mindig hevesen illatozó levendulafélék bármely tagja.

Ne vidd túlzásba!

Senkinek sem tudjuk előre megmondani, hogy mely illatok kombinációja lesz majd számára káprázatos és melyek azok, amelyek inkább émelyítő, kellemetlen hatásúak. Viszont azt igen, hogy 3-4 egyszerre illatozó fajta keverékénél több, már szinte biztos, hogy több mint sok! A kísérletezés fog eredményeket hozni, amelyek nem biztos, hogy elsőre sikeresek lesznek.

Fontold meg!

  • Bizonyos illatozó növények allergének is lehetnek!
  • Általában a rovarokat is vonzzák a színek és az illatok!
  • Neked lehet, de a szomszédnak nem biztos, hogy tetszik!

 

 Kertjeinket a Bokréta Garden kerttervező stúdió tervezi!