Öntözőrendszer ELŐNYEI

Mi az automata öntözőrendszer?

Az automata öntözőrendszer a talajfelszín alá leásott vízcsőrendszer, amely a kert adottságainak megfelelően  zónákra van felosztva, és szórófejek vannak rácsatlakoztatva  a megfelelő helyeken.

A víz a szelepek vezérlésével jut el a zónákba. A szelepeket elektromos vezérlőegységnyitja, és zárja el.

A zónákon lévő szórófejek a víznyomás hatására emelkednek ki a felszínre, és a beállításuknak, valamint a beprogramozott időnek megfelelően öntöznek.

Az eső- és fagyérzékelő kikapcsolja a vezérlőegységet, ha esőt vagy fagyot érzékel, és újra indítja, amikor az szükséges.

Mi az automata öntözőrendszer célja?

A kertünk növényzetének alapvető szükségletének a kielégítése automata módon, azaz a felhasználó állandó felügyelete nélkül. Az automata öntözőrendszer célja, hogy a természetes csapadékhiányban fellépő vízhiányt pótolja a kertünkben. Mindezt úgy, hogy a pótolt öntözővizet a legegyenletesebben tudja a kívánt helyre eljuttatni, és a növényzetnek legideálisabban.

Az automata öntözőrendszer célja tehát összefoglalható a hatékonyságában. Azaz időt, illetve szabadidőt biztosít a tulajdonosának úgy, hogy a kertjében lévő legidőigényesebb munkát végzi el, a legkevesebb vízfelhasználás mellett.

Az időnk, az energiánk, és a pénzünk okos megtakarítására, hatékony felhasználására mostanában nagy szükség mutatkozik!

Miért jó, ha van automata öntözőrendszerem?

Képzelje el, hogy egy fárasztó nyári hétköznap után, nem a kikapcsolódás és a pihenés várja, hanem a kertben a locsolás.

Most képzelje el, hogy ugyanezen a nyári hétköznapon hazaér a munkájából, és a gyönyörű kertje fogadja, és a pihenés.

Sok tízezer embernek ez valóság, hiszen van a kertjükben automata öntözőrendszer!

Az automata öntözőrendszer általános előnyei:

 • Gondtalanul nyaralhat.

Nincs szükség rá, hogy a szomszédot vagy a családja egy tagját kérje meg, hogy öntözze a kertjét. Az öntözőrendszer nem igényel semmilyen felügyeletet.

 • Bármely ismert öntözési megoldás töredékét fogyasztja.

Tehát nagyon gazdaságos. Pontosan oda és pontosan annyit öntöz, ahova és amennyit kell.

 • Éjszaka is öntözhet.

Amikor a legkisebb a párolgási veszteség, ami napközben akár 50%-a is lehet, és amikor növényeink a tápanyagfelszívással foglalatoskodnak.

 • Páratlanul szép kertet eredményez.

Gondolkodott már azon, hogy az a kert az utcában miért olyan szép? Szinte biztos, hogy van öntözőrendszere. Az állandó időben mindig ismétlődő öntözővízhez a növények hamar hozzászoknak, és teljes energiájukat a szépítkezésbe tudják fektetni.

 • Egészségesebb környezetet teremt.

Nem kell még a saját kertjében is a port nyelnie. Az öntöző porlasztott vízcseppjei megkötik a port és a polleneket a levegőben, ezért igen közkedvelt az allergiások és az egészségüket óvók körében is.

 • Befektetés.

Nem csak a szép környezetbe és az egészségbe befektetés  az öntöző, de az ingatlana értékét is növeli. Ha az anyagi részét nézzük, akkor rövidtávú befektetés. Hamar képes visszahozni az árát.

Röviden pénzt, időt, és energiát takaríthat meg, míg kertje szebb lesz, mint valaha!

Hogyan válasszak öntözőrendszert?

Az ideális szempontok szerint. Meg fogja látni, hogy ezek pusztán ésszerű szempontok és kölcsönhatásban vannak egymással.

Ár-érték alapján

Ez a legfontosabb tényező. Habár ma inkább az ár dominál, nem árt tudni, hogy mit kapunk a pénzünkért. Képzelje el, mi történik, ha a nyaralás alatt leáll az öntöző, vagy még rosszabb! Nem áll le amikor kellene?!

Kérem, ügyeljen erre a pontra. Ez nem jelenti azt, hogy drágának kell lennie ahhoz, hogy jó legyen. Annyit jelent csupán, hogy a minőség és az ár ésszerű arányban legyen a választott öntözőrendszernél.

Műszaki tartalom alapján

Az alacsony minőségű, öntözőrendszerek műszaki tartalma SOHA SEM MAGAS! Az ilyen öntözőrendszerek fennmaradnak a rostán.

Itt még van valami, amivel jó, ha tisztában van. Léteznek olyan termékek is, amiket nem kifejezetten a kertek és parkok öntözésére tervezték. Minőségük magas, de nem kerti öntözőrendszerek.

Az értékesítő vagy kivitelező cég megítélése alapján

Amikor egy kertépítő, vagy automata öntözőrendszer telepítésre szakosodott cég abból él, hogy korrektül végzi a munkáját, akkor elengedhetetlenül be kell fektetnie pénzt, időt és energiát. Ennek a következő jelei vannak:

 • Van weboldala, webes elérhetőségei.

Széles kőrben hoznak fel a netes keresők róla adatokat. Akár több kolléga több elérhetősége is mutatkozik. Igényes szórólapja van, vagy névjegykártyája.

 • A felmérés alkalmával az autója, és a megjelenése rendezett.
 • Az öntözőrendszer felmérés és az árajánlat díjmentes.

Az árajánlata nem egy „cetlin valamik írogatva”, hanem egy áttekinthető lista termékek megnevezésével és árakkal

Kérdéseinkre következetes és érthető válaszokat kapunk, azaz tudja, hogy mi van az árajánlatban és ismeri a termékeket, az Ön kertje igényeit.

 • Valaki ajánlotta, referenciái vannak.

Ha megkérdezzük, hogy a környéken hol van még általa telepített öntöző, akkor kapásból többet is tud mondani.

Hogyan válasszak úgy, hogy ne fizessek rá?

Úgy, hogy következetesen alkalmazza a fent leírtakat.

15 év alatt volt alkalmam megfigyelni, hogyan üti fel a fejét időről- időre a „Bicskás Barkaszos”.

Hiába adja olcsón az öntözőrendszert…

…ha Önnek később problémája lesz, és fütyülni fog rá, vagy nem lesz elérhető,

…ha nem igazán érti a dolgát, és amikor szükség van rá, akkor nem fog tudni segíteni,

…ha Ön nem elégedett, és szeretné visszakapni a pénzét, akkor a képébe röhög.

Persze vannak olyanok, akiknek csak az ár számít. Velük gyakran előfordul, hogy később az olcsóságra többszörösen ráfizetnek, mert a fenti problémák egyikével, vagy mindegyikével szembesülnek.

De a legtöbb embernek nem csak az ár, hanem az ár – érték arány számít.

Nekik szép kertjük és gondtalan pihenésük lesz.

Az automata öntözőrendszer részelemei

Az ábrán egy tipikus automata öntözőrendszer felépítési rajzát tekintheti meg. Az alábbiakban részletesen mutatjuk be a főbb technikai elemeket képekkel, leírásokkal, és magyarázatokkal. 

Vezérlő automatika

Az automata öntözőrendszer agya, és irányítója a vezérlő automatika. Leggyakrabban egy falra felszerelhető, és programozható LCD panel amely korszerű, és felhasználóbarát. Az öntözésben betöltött legfőbb feladata,hogy 24 V-os, vagy 9 V-os jel leadásával vezérelje az öntöző zónákat megnyitó mágnesszelepeket. Különböző zónaszám irányítása szerint, valamint beltéri és kültéri változatban is választhatók, az elhelyezés lehetősége alapján. 

Mágnesszelep

A mágnesszelepek irányítják az öntözőrendszer zónáit úgy, hogy a vezérlő automatika elektromos impulzusa hatására, mint egy csap nyílnak, illetve zárnak el. Minden zónát egy mágnesszelep irányít. Tehát a képen látható ötzónás automata öntözőrendszer öt zónájához, öt mágnesszelepre van szükség.

Szórófej

Az öntözőrendszer zónáin különböző szórófejek találhatók, amelyek a közvetlen vízkibocsájtásért felelősek. Ezeknek a szórófejeknek a megfelelő kiválasztása, és kiosztása közvetlenül meghatározza az öntözőrendszer jó működését és hatékonyságát.

Spray szórófej

Ezeket a szórófejeket elsősorban kisebb, vagy tagolt területeken használjuk. A vízkibocsátásuk esőztető jellegű, és az adott szög teljes keresztmetszetén terítik a vizet.

Rotoros szórófej

Közepes, illetve nagyobb területek öntözésére alkalmas szórófejek. A kívánt öntözési tartomány a rotorszerkezeten állítható be, és a két végpont között forgó mozgással öntöz.

MP Rotátor

Ez valójában egy spray szórófej, amibe az úgynevezett MP Rotátor fúvóka van beletekerve. Kiváló megoldást nyújt azokon a helyeken, ahol a vízmennyiség, vagy a víznyomás korlátolt. Hatékonysága megkérdőjelezhetetlen.

Mikro szórófej

Speciális területek, elsősorban sziklakertek öntözésére, vagy növényházi öntözőrendszerek működtetésénél használatos esőztető, vagy ködösítő fix szórásképű, pálcás szórófejek.

Fúvóka

Az öntözőrendszerre szerelt szórófejek ezeken a fúvókákon keresztül juttatják ki a vizet közvetlenül a kívánt célterületre. Minden szórófej típushoz különböző fúvókák tartoznak, és azon belül is különböző méretezésűek, a cserélhetőség, és a megfelelő hatásfok érdekében.

Spray fúvókák

Rotoros fúvókák

MP Rotátor fúvókák 

Esőérzékelő

A kert optimális vízigényének megfelelően szükség van arra, hogy az automata öntözőrendszer esőben ne öntözzön. Az esőérzékelők letiltják a vezérlő automatikát, amikor esik az eső. Jellemzően 3-30 mm csapadékmennyisére való reagálás a jellemző tartomány, amelyben állítható a készülék. Létezik fagyérzékelővel ellátott is, ami megvédi a növényeinket attól, hogy enyhe reggeli fagyban sokkoljuk az öntözéssel őket. Valamint megvédi az öntözőrendszert is az esetleges fagyási károktól.

Vezetékes, és rádiós jeladású esőérzékelők is kaphatóak.

Csövek

Vízvezeték

A víz, az öntözőrendszerben a csövek hálózatán keresztül jut el a vízkibocsájtó elemekig. Ezért az automata öntözőrendszer egyik legfontosabb rendszereleme. A fővezetékek esetében a kemény polietilén (KPE) csöveket használjuk, de több pont is van, ahol a lágy polietilén (LPE) cső felel meg. A csövek méretét a külső átmérőjükben adjuk meg mm-ben, ezen kívül a gyártók feltüntetik a nyomásterhelhetőségüket (pl. 3 bar, 6 bar, 10 bar).

Csepegtető

Az öntözőrendszer gyakran használt, és igen hatékony eleme a csepegtető cső. Ezek a csövek  lágy polietilénből készülnek, és különböző méretű kiosztásoknál perforációk mentén csepegtetve bocsájtják ki az öntöző vizet.  Leggyakrabban ebben a két átmérőben és vízleadási képességben használatosak: Ø16 33cm 4 L/ó, és a Ø20 33cm 4 L/ó.

Idomok, fittingek és szerelvények

Az öntözőrendszer csőhálózatának elágazásai létrehozásához szükségünk van menetes idomokra. Ahhoz pedig, hogy leágazásokat hozzunk létre, szükségünk van megfúró bilincsekre. Az automata rendszer építésénél több helyen is szükség lehet visszacsapó szelepre, esetleg nyomáscsökkentő, vagy szűrő felszerelésére. Ezek az idomok, fittingek és szerelvények segítenek ezek felszerelésében. 

Szivattyú

Az alternatív vízforrások (kút, ciszterna, tó) használata az öntözőrendszer megtáplálásához igen népszerű megoldást kínál a költségeink megtakarítására. Ebben az esetben szükséges lesz, hogy az öntözőrendszer megtáplálását egy szivattyúmotor végezze el. Az öntözőrendszer vízgépészeti megtáplálásában alapvetően két szivattyú fajtát használunk, ami a centrifugálszivattyú és a mélykútszivattyú. Ezek jellemző kiegészítői az átfolyáskapcsoló, a nyomáskapcsoló, vagy az indítórelé.

Az automata öntözőrendszer telepítés menete

A telepítés körülményei:

A különböző telepítési módszerek elsősorban a felhasznált telepítési technológiától, valamint a kert adottságaitól is függenek. Az automata öntözőrendszer szerelésének a lépései eltérőek lehetnek a következő esetekben:

 • ha a telepítését kész kertbe végezzük,
 • ha a telepítését készülő kertbe végezzük betöltött talaj esetében,
 • ha a telepítését szintén készülő kertbe, de még a talaj betöltése előtt szereljük le.

Továbbá eltérhet még a szerelő kolléga szokásaitól, illetve a gyakorlati tapasztalataitól. Bár azt gondolom, hogy bizonyos részmunkákat csak egyféleképpen lehet elvégezni a lehető legtökéletesebb automata öntözőrendszer összerakása érdekében, valamint annak érdekében, hogy a kert a legkisebb kárt szenvedje, mégis az a tapasztalatom, hogy ez csak kis mértékben befolyásolja a végkimenetelét a telepítésének.

A telepítés lépései:

Mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy az automata öntözőrendszer leszerelésének a lépései szimultán is történhetnek, ha több fő is végzi egyszerre a munkát.

 • 1    Felvonulás a területre, a szerszámok és az öntözőrendszer alkatrészeinek a behordása.
 • 2    A helyszín adott állapotának az áttekintése, és a főbb szerelési lépések átbeszélése, munkafázis kiosztással.
 • 3    Az árkok kiásása, vagy a gyeptéglák kiemelése.
 • 4    Az öntözőrendszer csővezetékeinek a lehúzása.
 • 5    A szórófejek kijelölése, és felszerelése.
 • 6    A szelepakna kiásása, vagy a vízakna kifúrása.
 • 7    A mágnesszelepek összerakása.
 • 8    Az öntözőrendszer zónáinak a szelepekkel való összekötése.
 • 9    A vezérlő automatika, és az esőérzékelő felszerelése, kábelezés.
 • 10  Rákötés a vízforrásra.
 • 11  Nyomáspróba a letemetés előtt.
 • 12  Az árkok letemetése, és a szórófejek finombeállításai.
 • 13  A vezérlő automatika beprogramozása.
 • 14  Takarítás, és levonulás.
 • 15  Az öntözőrendszer átadása, és a tulajdonos betanítása.

Kész kert esetén a telepítési munkálatok a következőképpen alakulnak:
Amikor az automata öntözőrendszer telepítését kész kertbe végezzük, akkor az öntöző zónák csöveinek az árkait a gyeptéglák óvatos, és szakszerű kiemelésével kezdjük, majd a csövek gyors lehúzása és a szórófejek felszerelését követően mihamarább visszatesszük a gyeptéglát az átfedés nélküli részeken, hogy a legkevésbé száradjon, illetve sérüljön. Ezután gyorsan megöntözzük.

Az automata öntözőrendszer építését a többi zóna ugyanilyen módon történő leszerelésével folytatjuk.

A készülő kertben a telepítési munkálatok a következőképpen alakulnak:
Ha a kertépítés, vagy a füvesítés munkái során a termőföld már el van terítve, akkor az automata öntözőrendszer zónáinak a tervezett nyomvonalát kiássuk, majd az öntöző zónák csővezetékeinek a lehúzása után helyükre szereljük a szórófejeket. Ha a termőföld még nincs elterítve, akkor az automata öntözőrendszer leszerelése ugyanígy történik, csak az árok kiásása nélkül. Ebben az esetben arra kell figyelni a leginkább, hogy a szórófejek a tervezett szintbe kerüljenek. Ezt kisebb földkupacok aláhelyezésével, illetve a szórófejek beleépítésével érjük el, és rögzítjük.

Az öntözőrendszer fajtái

Bár a következőkben három féle öntözőrendszer jellemzőiről olvashat, mégis könnyen láthatóvá válik, hogy alapvetően csak kettő féle van. Ez a kettő a manuális és az automata öntözőrendszer. Olvassa el az alábbiakat, és tudja meg mi a különbség! 

Az automata öntözőrendszer

A kerti öntözéstechnikában a legkorszerűbb megoldása az automata öntözőrendszer. A nevéből is kiderül, hogy automata, azaz semmilyen felügyeletet sem igényel a használója részéről. Ha jól van megépítve tökéletesen működik, nagyon precízen, és felhasználóbarát módon lehet beállítani. A legtöbb eleme a földbe van süllyesztve, és semmilyen módon sem korlátozza a kert használatát. Igazi kényelmi eszköz, és ennek ellenére nem luxuscikk.

Az automata öntözőrendszer lehet csak egy zónás is. Vannak földbe süllyeszthető, illetve csapra szerelhető öntöző vezérlő egységek is. De természetesen lehet akár egy golfpálya öntözését is képes ellátni, amely akár több száz öntöző zónás, és műhold összeköttetést lehet vele teremteni.

Az esetek 97%-ban automata öntözőrendszer telepítését javasoljuk, és készítjük el. De nem csak mi vagyunk így ezzel. Ismerve a konkurenciámat tudom, hogy a kiváló szakemberek csak vonakodva építenek mást. De van néhány – tényleg kevés -, aki megpróbálja majd meggyőzni az árral, hogy a kézi vezérlésű is lehet olyan jó, mint az automata öntözőrendszer. Ezért kérem, hogy olvassa el a lejjebb lévő sorokat.

A manuális öntözőrendszer

A manuális öntözőrendszer leggyakrabban egy, vagy több csap kézi megnyitásával működtethető. Ha „jól” van megtervezve/megépítve, akkor akár jól működő is lehet. A gyakorlat viszont jellemzően azt mutatja, hogy kevés előnye van, és sok hátránya az automatával szemben.

Ne elégedjen meg a csapos, kézi nyitású lehetőséggel, mert szinte semmivel sem lesz előrébb. A munkadíjat másodszor is meg kell fizetnie, amikor automatizálni szeretné, és ezzel nagyjából el is úszott az a pénz, amit nem az első körben fizetett ki. És az automatizáláshoz szükséges alkatrész még sehol sincs. Valamint a nem automata kialakításához sok, a későbbiekben felesleges alkatrészre lesz szüksége. Amikor automatává teszi az öntözőrendszert, akkor az mind felesleges kiadássá válik.

Summázva a dolgot felesleges alkatrészei lesznek, és több kiadása.

A manuális öntözőrendszer nem fog Ön helyett öntözni, amikor nyaral, vagy nincs otthon. Nem fog a legideálisabb időpontokban öntözni, amikor alacsony a párolgási veszteség, hacsaknem Ön nagyon korán kelő, és éppen van ideje hajnali négytől egy órát öntözni. Továbbá nem fog magától leállni, ha egy jó meccs, vagy egy sorozat megy a tv-ben, ami a locsolást annyira elfeledtette velünk, hogy kint hagytuk egész éjszakára.

A manuális öntözőrendszernek egy előnye van a hagyományos öntöző módszerekkel szemben. Az, hogy amikor már végképp meguntuk, akkor sok pénzért bármikor át lehet alakítani automata öntözőrendszerré.

Őszintén remélem, hogy sikerült meggyőznöm!

A hibrid öntözőrendszer

Az automata, és a manuális is lehet hibrid öntözőrendszer. Nem ez különbözteti meg őket, hanem az, hogy különböző gyártó márkák termékeinek az egyidejű felhasználásával készült el. Tehát hibridnek nevezhető az, ahol a vezérlő automatika mondjuk K-Rain, és az esőérzékelő Orbit márkájú.

Mi is készítünk hibrid öntözőrendszereket, mivel ár-érték arány szempontból hatékonyabbak tudunk lenni úgy, hogy az elemei gyakran jobb minőségűek és emellett olcsóbbak is tudnak lenni.

A hibrid ezért nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó, vagy azt, hogy rossz. Sajnos igaz viszont az is, hogy táptalajt biztosít azoknak a telepítőknek, akik „innen-onnan” vásárolgatják össze az alkatrészeket, és azzal „dicsérik”, hogy hibrid.

Az okos öntözőrendszer

Az internetről naprakészen legyüjthető és kiértékelhető adatok alapján való működés elérte az öntözéstechnika iparágát is. Ma már kaphatók kifejezetten okos vezérlő automatikák és hozzá tartozó szondák, amelyek állandóan mérik a talajnedvességet és küldik az indformációkat a vezérlőnek. A kert teljes része minden növénnyel és talajtípussal beprogramozható és egy tervrajzban felvihető, hogy a növények sajátosságaihoz teljes mértékben illeszkedjen az öntözés. 

Tanácsok az automata öntözőrendszerekhez

Az automata öntözőrendszer egy precíziós műszer. Javaslom, hogy amennyiben nem teljesen látja át a logikáját, a működési elméletét, akkor ne nyúljon hozzá.

Általában a vezérlő automatika programozása nem bonyolultabb, mint egy mobiltelefon használata, ezért teljesen természetes dolog, hogy a programozását az évszakoknak megfelelően állítja. A fentiekben leírtak az automata öntözőrendszer többi alkatrészére vonatkoznak. Vannak olyan szórófejek, amelyeknél beállításánál csak egy ellenkező irányú tekerés is a rotorszerkezet tönkremenését eredményezheti. Az esetleges szivattyús gépészet hozzáértés nélküli szerelése a motor leégéséhez vezethet, vagy egy idom helytelen felhelyezése a vízvezetékre elfolyó m3-ek százaihoz vezethet.

Egyáltalán nem szeretném riogatni Önt ezekkel a történetekkel, de sajnos megtörtént eseményekkel példálózom! Szerencsére nem könnyen tehető kár benne.

Ha Ön az automata öntözőrendszer működésében hibát tapasztal, akkor forduljon a telepítőhöz! Ha ezt nem tudja megtenni, akkor hívjon egy szerelőt.

Ezen az aloldalon leírjuk azokat a legjellemzőbb hibákat, amelyekkel találkozhat és azokat a lépéseket, amelyekkel felszámolható a hiba, illetve a további problémák addig, amíg a szakember meg nem érkezik. 

Reméljük, hogy nem lesz rá szüksége! 

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat! 

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

 

 Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…