Gyepszegély és ágyásszegély

A kert lényege a növényzet. Mint minden kiegészítőnek, így a gyepszegélynek és az ágyásszegélynek is feladata az, hogy kiemelje a kert és a növények szépségét, nem pedig az, hogy színével és formájával felhívja magára a szemlélő figyelmét.

A gyepszegély és az ágyásszegély a kert kerete!

Rendkívül elegáns kontúrt ad a gyepnek és ezáltal az egész kertnek. Azonban nem csak a kertépítés átadásánál szükséges, hogy szép legyen a látvány, hanem a későbbiekben sem szabad, hogy nagyobb problémát jelentsen a kert fenntartása az elvárhatónál. Az esztétikán túl tehát a legfontosabb szempont a könnyű fűnyírás és a kezelhetőség.

Kialakításukat tekintve

A kerti kialakításukat tekintve két féle módon osztályozhatjuk a gyepszegélyeket. Azokat, amik a föld síkjából jelentősen kiemelkednek függőleges szegélyeknek, azokat pedig, amik jelentéktelen (2 cm) módon vagy nem emelkednek ki, vízszintes szegélyeknek nevezzük.

Függőleges szegély

A legelterjedtebb az úgynevezett félrönk fahenger, ami felezett rönkök egymás mellett drótrögzítéssel. Kapható erre a célra kőből és műanyagból is. Közös nevezőjük és egyben a hátrányuk, hogy túlságosan kiemelkednek a föld szintjétől. Ezért a gyep karbantartásához idő és munkaigényes feladatok is társulnak. Hiszen a fűnyírás után a szegély mellett ollóval vagy gyepszegélynyíróval még egyszer vágni kell a gyepet.

Vízszintes szegély

Két elterjedt módszerrel találkozunk a legtöbbet, a rakott kő és a földbe ásott műanyag megoldással. Mind a két megoldással elérhető a kívánt praktikum és esztétika, azonban a két megoldás közötti ár jelentős különbséget mutat.

Anyagukat tekintve

A következőkben bemutatott gyepszegélyek és ágyásszegélyek egyenes, íves és szögletes vonalvezetésre is egyaránt alkalmasak.

Kő gyepszegély, ágyásszegély

Lényeg a fagybiztonság! Csak fagyálló követ szabad használni!

Tégla vagy bontott tégla

Sokak fejébe megfordul, hogy megmaradt téglából készítsék a szegélyt. Dekorációs értékük vitathatatlan, azonban ezek a téglák nem minden esetben fagyállók. A már évek óta a kertek hátuljában tartott téglák, ha nem fagytak el, akkor jók erre a felhasználásra is. Keressen ilyet a környezetében!

Munkafolyamat

A szegélyezésre szánt köveket sovány betonágyba kell rakni (6-7 cm), akkor a fagyok és más fizikai hatások sem okoznak benne egyenetlenségeket. Nagyon kell figyelni az oldalmegtámasztásra, hogy meg is éljen mellette a fű. A beton és általában az ebben a felhasználásban alkalmazott kövek vízfelszívó hatásúak, amelyek nyáron, a kő melegedésével még fokozottan párologtató hatásúvá is válnak. Ezért az öntözésre és az öntözéssel a kő hűtésére fokozott figyelmet kell fordítani, hogy a fű egyöntetűen szép maradjon a kőből rakott ágyásszegély mellett is.

Az igazán profin rakott kőszegély íves vonalvezetésénél a kövek gyémántkoronggal vannak megvágva, hogy tökéletes látványt nyújtsanak. Érdemes a többi kültéri burkolat színéből rakni, de csak a leginkább tetsző színből, mert a vegyes színű nem szokott szép látványt nyújtani.

Fa

Fa ágyásszegély, gyepszegély

A legelterjedtebb a félrönk fahenger. 1-2 éven belül az összekötő fém drótozat elrohad, míg a fa 4-5 évet bír, de általában az első év után jelentősen veszít az esztétikájából. Ez az állandó nedvesség következtében megjelenő fekete és fehér színű gombásodással jelentkezik. Későbbiekben az átrohadás következtében kezdetben egy-egy, majd a nedvesebb helyeken sorban több elem is kitörik.

Gyepszegélynyíróval vagy gyepszegély nyíró ollóval szükséges végig menni az ágyásszegély mellett, ami roppant macerás és időigényes dolog.

Műanyag

Műanyag ágyásszegély, gyepszegély

A műanyag ágyásszegélyek közül nem minden típus alkalmas gyepszegélynek is. A hullámos műanyagtekercsek nem alkalmasak erre még akkor sem, ha felhasználásukban erre javasolják! Roppant nehéz velük dolgozni, egyáltalán nem lesz szép a végeredmény, a környezeti hatások pedig gyorsan repedezetté majd töredezetté teszik, a színük gyors elvesztésével.

A kertépítők között igen elterjedt ez termék, kivitelező partnereink is előszerettettel használják!

Munkafolyamat

műanyag ágyásszegély, gyepszegély munkafolyamat

Háromféle szélességben kapható Bradas OBRB gyepszegély van, a 45 mm, 55 mm és a 78 mm, a hosszuk megegyezik, 102 mm hosszú. Attól függően válasszuk ki, hogy milyen mélyre szeretnénk a gyepszinttől az ágyást süllyeszteni, esetleg megemelni.

Ezeket a méteres szegélyeket egymásba pattintva és a leszóró tüskékkel rögzítve tudjuk egyenesen rakni a gyepszegélyt. Amikor ívet, félkört vagy teljes kört szeretnénk létrehozni, akkor metszőollóval elvégva az vízszintes merevítőket könnyen hajlíthatjuk a fűszegélyt. Érdemes a takaró geotextiliát a szegély alatta elvezetni, és felhajtani, még a rögzítő tüskézés előtt. Minőségi geotextilt Itt talál.

Fém

A rozsdamentes acél megoldások a kertben egyre több területre kínálnak tartós megoldásokat. A rozsdamentes kertibútor vagy kerítés mellett már kaphatók a fém gyepszegélyek, illetve ágyásszegélyek is. Ez valóban prémium megjelenést kölcsönöz, de leginkább az új dizájn vagy modern kertekben. Igazi előnyüket, azaz a látványukat akkor tudják megmutatni, ha nem dugjuk el a földbe.

Ugyanez mondható el azokról a fűszegélyekről is, amelyek a megrozsdásodott felületükkel dizájnolják a kerteket.

A legtöbbet használt gyepszegély

A hazai kertépítésben jelenleg a használt szegélyek 90%-a vízszintes szegély!

A két legelterjedtebb szegély típus pedig a műanyag és a kő!