Tavaszi fűnyírás

Tél

A téli hónapok nem a gyep ápolásával, hanem annak megóvásával telhet. 

! Tanács

Ha nincs hó, akkor ne hagyjuk a faleveleket a gyepen, tartsuk azt tisztán.

Amikor havas a tél, akkor ne halmozzuk a kocsibeállóról, vagy a közlekedő utakról a gyepre a havat, mert könnyen betegségekhez vezethet.

Ne használjunk sót, a jégmentesítésre olyan helyeken ahol a fűvel közvetlenül érintkezhet.

Márciusi teendők

Érthető, hogy a nap első meleg sugaraival, a kertjét szerető és gondozó ember máris szívesen tenne valamit, amely ötletek között a fűnyírás is felmerül. A kertünkben lévő növények, és különösen a gyep lassabban reagál, mivel még a tartósabb melegedés ellenére sem melegszik gyorsan a talaj. A talajszinthez közel eső növény, mint a fű, szintén lassan reagál.

A legcélszerűbb teendő ilyenkor a fűvel, az állapotának a felmérése.

Gondosan vételezzük szemre a tavaszi gyepet, és a betegségek tüneteit keressük. Ha nagy volt a hó, akkor a leginkább hófedte területeken keressük a gombabetegségeket, ezen belül is a hópenész jeleit. Ha gyepes felületeken levelek vannak, akkor azt mindenképpen távolítsa el, mert a nedves, és nem szellőző környezet a gombás megbetegedések melegágya, de még ha ezt elkerültük is, a gyepünk ott kirohadhat.

Lásd: Fűbetegségek 

A rosszul időzített nyírás a fű sárgulásához vezethet. Ha közvetlen utána fagy éri, akkor még jobban is károsodhat.

Az első nyírást mindenképpen száraz körülmények között tegye, mert a sáros talajon könnyű egyenetlenségeket létrehozni, ami a későbbiekben fog problémát jelenteni. Csak nagyon keveset vágjon le elsőre!

! Tanács

A beteg fű nyírásából, vagy a gyepszellőztetésből származó nyesedéket ne tegye a komposztálóba!

Mit érdemes tenni?

Márciusban, és mindenképpen száraz napokon aktuális a gyepen a felülszórási technológiákat alkalmazni. A homokszórást, a humuszt ilyenkor szórjuk el.

Áprilisi teendők

Ha az ilyenkor már megszokott melegek vannak, akkor állandóvá kell tennünk a fűnyírást.

Ebben a hónapban a gyepünk szépsége érdekében több ápolási módszert alkalmazhatunk. Ezek a gyepszellőztetés, amit ebben a hónapban mindenképp tegyen meg, a gyeptrágyázás, a hengerelés, az egyengetés, a felülszórás, a gyomirtás, ás a kártevőirtás.

Lásd: Fűbetegségek
Lásd: Fűfelújítás

! Tanács

Ha a fű az első nyírás előtt hirtelen megnőtt, akkor ne nyírja le „jó alaposan”. A fűnyírás első szabálya az, hogy a teljes méret egyharmadánál többet ne vágjon le egyszerre! Csak a fokozatosság elve alapján, több nyírással szabad visszaszoktatni a „versenyméretére”.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Pontosan meddig tart
  • Pontosan mi kell hozzá
  • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…