Fűfelújítás, meglévő gyep felújítása

Fűfelújítás

Elég sokan gondolják úgy, hogy számukra az egyetlen megoldás az áhított szépségű gyep eléréséhez, ha azt újra telepítik. Bár 3-4 éve – amikor telepítették – még csodás volt, de mára már annyira leromlott a füvesítés állapota, hogy nem lehet más út, csak a borzalmas újratelepítés. Lehet, hogy ez valóban így van, de meglehet, hogy van más megoldás is.

Sajnos tény, hogy nem minden esetben alkalmazható a fűfelújítás. De ha az eredeti gyepalkotók legalább 50%-a még él, és kiküszöbölhetők az egyéb veszélyeztető tényezők is, akkor érdemes megpróbálni.

A fűmegújítás nem okoz a kertben nagy felfordulást, töredéke költségből megúszható, mint az újratelepítés, amiben biztosak vagyunk, hogy Ön is szívesen kihagyna!

Alapvető problémák

Érdekes területre tévedtünk, amikor a füvesített terület, és a gyepápolás alapvető problémáit keressük. Érdekes, hiszen ugyanazokat a dolgokat találjuk, amelyek nélkül a szép, egészséges, és üde zöld gyepünk nem is létezhetne.

Gondolta volna, hogy a fűnyírással, öntözéssel lassú, de biztos pusztulásba vezeti a gyepet?

Fűnyírás

A fűnyírás miatt, a talajban raktározott növényi tápanyagok jelentős része elvonódik. Ha nem pótoljuk rendszeres időben, akkor a fű kifakul, megritkul és legyengül a gyep, majd hamarosan áldozatául esik valamelyik gomba- vagy vírusbetegségnek.
Mivel a füvet a nyírással állandó növekedésre serkentjük, ezért már 20-30 nyírás következtében is jelentős mértékű tápanyagot vesz fel a rendelkezésére álló tápanyagokból. Tápanyag utánpótlás, vagy nem megfelelő tápanyag ellátás következtében, a századik nyírás után, azaz két év kimerül.

Öntözés

Az egy- két éves gyepek esetén is a talaj tápanyagtartaléka kimerülhet, amiben az állandó öntözés is komoly szerepet kaphat. Az elfogadott ideális öntözése a gyepnek a több naponkénti, de nagyobb mennyiség kijuttatása, ez mégis problémákat vethet fel, mivel a nagymennyiségű víz, képes elmosni a talajfelszín közelében lévő tápanyagokat. Ebben az esetben a hiánytünetek elkerülhetetlenek.

Tápanyag utánpótlás

A fűnek különféle anyagra van szüksége a csirázáshoz, a gyökerezéshez, a zöldállomány növeléséhez, illetve annak sűrűsödéséhez. Ezek ideális jelenlétében képes hosszútávon életben maradni. Amikor nem megfelelő anyagokat, nem megfelelő időközönként kap a fű, akkor hiánytüneteket fog mutatni.

Talajszerkezet

A fű minőségénél a mag játssza a főszerepet, majd a gondozás, és csak ezt követően a talaj. Ennek ellenére a talajszerkezet az öntözések, és a terhelés, és más természetes folyamatok következtében túl kötötté, de néha túl lazává válik. Ilyenkor a fű gyökérzete nem kap elég levegőt, a víz nem jut el a gyökérzetig, vagy bizonyos esetekben elszalad. Ilyenkor ismét számíthatunk a hiánytünetek megjelenésére.

Megoldások

Látjuk tehát, hogy a szépséges gyepünk fenntartására tett igyekezeteink azok, és pontosan azok a tényezők, amik egyben meggátolják a hőn vágyott végeredmény elérését.

Láthatjuk azonban azt is, hogy az ideális állapottól való eltérést hiánytünetek, vagy tünet együttesek okozzák.

Mit lehet tenni?

A kedvezőtlen állapotok felszámolásával a hiánytünetek is eltűnnek. A következőkben bemutatunk néhány alkalmazott módszerünket, a melyeket a fűfelújítás során végzünk az eredeti állapotok visszaállítására. 

Gyepszellőztetés

Látni fogjuk, hogy a gyepszellőztetés a fűfelújítás egyik leghatékonyabb eszköze.

A probléma:

  • Gyepfilc keletkezik a felületen.
  • A levegő és a vízfelvétel erősen akadályozott.
  • A betegségek ideális táptalajt találnak a filcrétegben.
  • Az átgyökeresedés mértéke csekély.

Megoldás: A nagy fordulatszámon dolgozó vékony szellőztetőkések, vagy drótok alaposan kitisztítják a gyep tövét, és az elhalt növényi részektől megszabadítják. Ezáltal ismét élettér keletkezik az új hajtások számára. A levegő, a víz és tápanyagok ismét akadálytalanul eljutnak a talajon keresztül a gyökérzónába.

Lélegeztetés, levegőztetés

Probléma: A felső néhány centiméteres talaj összetömörödik a szezon folyamán. Csökken a növény gázcseréje, valamint vízzáró részek alakulnak ki. Csökken a talajélőlények aktivitása.
Megoldás: A perforátor sűrű lyukhálózatot készít a gyepszőnyegben átfedésben, 400-500 lyuk/m2 sűrűségben. A függőlegesen fel-le mozgó kónuszos tüskék 6 cm mélységig hatolnak a talajba, és a kiemelt dugócskákat összegyűjtik.

Öntözés

A legegyszerűbb, és a legkényelmesebb megoldás.

Probléma: A gyep csak ritkán, vagy rendszertelenül, és nem egyenletes mennyiségű vizet kap. A felső néhány centiméteres talaj összetömörödik a szezon folyamán. Szárad, foltokban kopik.
Megoldás: Automata öntözőrendszer telepítés. Továbbiakban nem rabolja az időnket, energiánkat, és a pénztárcánkat.

Homokszórás

A homok kijuttatás egy gyorsan és gazdaságosan végrehajtható fűfelújítási folyamat.

Probléma: A gyepes talajrétegnek lecsökken levegő és a vízáteresztő képessége. A felső réteg felszáradása túl lassan megy végbe, egy sárréteg alakul ki a felületen a tartós nedvesség miatt. A használat következtében felületi egyenlőtlenségek alakulnak ki.
Megoldás: 0-2 mm szemcseméretű homok kijuttatása a felszínre. Ez a folyamat egyben a már meglévő gyepfilcet is felszámolja, és meggátolja a jövőbeli kialakulását.

A felülvetés

Olcsó és jó megoldás. Előfeltétele a gyepszellőztetés.

Probléma: Az intenzív terhelés következtében elhasználódnak a füvek. Kiritkulások, lyukak, kopasz helyek keletkeznek. Nemkívánatos füvek és gyomok telepednek le. A gyep terhelhetősége lecsökken.
Megoldás: A perforációs vetéssel lehetővé válik a régi állományban egy új gyep elterjesztése és fajtaváltása. A gyepperforátor négyzetméterenként 400-500 lyukat készít, és ezekbe a 2-3 cm mély lyukakba vet. A fiatal csíranövények zavartalanul fejlődhetnek a lyukak védelmében.

Késes felülvetés
Megoldás: A kiritkult gyepet késes felülvető célgéppel kezeljük. Ez a gép 3 cm-enként hasítékot hoz létre a régi gyepben, s ebbe az előkészített magágyba veti a magvat. A magok így egy védett csírázásra alkalmas barázdába kerülnek.

Tápanyagpótlás

Trágyázásnak döntő szerepe van a sűrű, terhelhető, vizuálisan vonzó gyep kialakításában, megtartásában.

Probléma: Amikor csak az öntözővizet pótoljuk, és nem foglalkozunk a makro- és mikroelemek pótlásával, akkor növényeink hiánytüneteket mutathatnak, amelyek a kijuttatott víz mennyiségének növelésével egyre inkább fokozódhatnak.
Megoldás: Tápanyagpótlás oldott, vagy szemcsés műtrágyával. A legjobb azonban ha maximálisan környezetkímélő szerves anyagot használ fel. Nekünk van egy ilyen csodaszerünk!

Ne adja fel!

A fű újratelepítési összegéből sikerült a füvet is gyönyörűen megújítani, és egy automata öntözőrendszert is beépíteni.

Gondolja meg, mielőtt döntést hoz!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Pontosan meddig tart
  • Pontosan mi kell hozzá
  • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…