A gyepszellőztetés fortélyai

A gyepszellőztetés részletei és buktatói

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha igazán szép gyepet szeretnél, akkor tavasszal és ősszel szükséges, hogy alapos gyepszellőztetéssel könnyíts, frissíts a füves területen!

Én csak gondolom, hogy az ismeretanyag hiánya vagy a félelem az, ami miatt nem vágnak bele ebbe a nem túl nagy munkába, ami természetesen a füves terület méretéből adódóan változhat, de azért általában egy napos fizikai munka. Könnyű fizikai munkának már éppen nem nevezném, de azért nem kell megszakadni bele! Én a saját 200 m2 füves területemen 1 nap alatt könnyen meg tudom csinálni a gyepszellőztetést.

Aki látott már ilyet, az tudja, hogy a végeredménye olyan, mint ha megsemmisült volna a korábbi gyep, ezért talán ódzkodik attól, hogy azzal a gyeppel, amivel ő már annyit dolgozott, ezt a rettenetes műveletet hajtsa végre. Igen tudom, nekem a mai napig megszokhatatlan látvány, azonban 3-4 hét múlva jelentkező eredmények mindig kárpótolnak érte!

Mi történik a gyepszellőztetéskor?

A gyepszellőztetés lényege, hogy az elhalt és elsárgult, bomló növényi részeket eltávolítsuk az élő szálak közül és meglazítsuk a gyökereket fedő talajt azért, hogy a víz és a levegő könnyebben átjárja. Amikor a gyep a tavaszi hőmérséklet emelkedés (+8 °C ) hatására növekedni kezd, akkor az eltávolított elhalt szálak és más bomló dolgok helyén a fű egészséges új hajtásai tudnak megjelenni. Az erőteljes összefüggő, smaragdzöld és sűrű gyep egy kiterjedt, mélyre húzódó gyökérzettel kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy meg is tudja tartani a zöldtömegét. Amikor a talajfelszínt lazítjuk a gyepszellőztetéssel, akkor a gyökérzet több levegőhöz jut és a talaj nagyobb vízáteresztő képességével is javulnak az életfeltételei.

Mi így gyepszellőztetünk!

A következőkben azokat a lépéseket vesszük át, ahogyan mi végezzük el a gyepszellőztetést tavasszal! Tavasszal, akkor kezdünk ehhez a munkafolyamathoz, amikor a hőmérséklet +10 °C fölött van és éjszaka sem várható már talaj menti fagy. Hozzáteszem, hogy nem egyszer következett be váratlan hóesés és fagyok a szeszélyes tavaszban a gyepszellőztetés után, de ennek ellenére sem maradtak el a kiemelkedően jótékony hatások.

 • Fűnyírás

Először alaposan lenyírjuk a gyepet, ami azt jelenti, hogy 3-4 cm-nél ne legyenek hosszabb fűszálak. Feltehetően a tél előtti utolsó nyíráskor jó mélyre le lett vágva a gyep, ezért – és amiatt, hogy még nem indult meg a jelentős növekedés – nem fog a számára stresszes lenni. A mély nyírásra azért van szükség, hogy a gyepszellőztető gép drót vagy kés eszközei jobban hozzáférjenek a talajfelszínhez és arról a filcréteg képződményt eltávolítsa. Valamint a talajlazítást is jobban elvégzi így, megkönnyítve a csapadékkal feloldott tápanyag felszívódását és a talajlevegőzést.

 • Gyepszellőztető gép beállítása

Csak úgy, mint a fűnyíró gépen, a gyepszellőztető gépen is van magasság állítási lehetőség. Az általunk használt gépen 1-5 fokozat van és a 2. fokozattal dolgozom otthon. Ha nem használt még korábban ilyen gépet, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy egy félreeső helyen kezdje el kipróbálni. Találja meg a megfelelő magasságot úgy, hogy felülről lefelé (5-1) haladva próbálja ki az erősségét. Ha nem biztos a dolgában, akkor először használja a 3. fokozatot. Ha majd lesz egy tapasztalata arról, hogy mekkora pozitív változást tud a gyepszellőztetés okozni a gyep minőségében, akkor utána úgy is bátrabb lesz a fokozatok terén.

 • Gyepszellőztetés géppel

Én mindig egy hosszú egyenessel kezdem, párhuzamosan haladva a burkolat mellett, egy bő 10 cm-rel beljebb a kőburkolat szélétől, hogy megvédjem a késeket vagy a drótokat a sérüléstől. Az én gépem húzva jobban dolgozik, mint ha tolom, próbálja ki, hogy az Önénél mi a helyzet. Nagyobb íveket tudok követni a géppel, de kanyarodni nem szabad, mint egy fűnyírónál, mert akkor szinte leborotválja a talajfelszínt. Fontos javaslat, hogy ne álljon meg a működésben lévő géppel, mert pár fordulat is elég az egyhelyben járó gépnek, hogy teljesen lekaparja a talaj felszínét! Amikor úgy látom, hogy már elhagy egy-egy kikapart növénymaradványt, akkor ürítem a fűgyűjtőt, ami meglepően hamar megtelik. Ezért mindig jó sok zöldhulladék zsákkal készülök, mert nekem 5 zsákra is szükségem van a 200 m2-en. Amikor már szörnyen néz ki a terület és igazán szívfájdító érzés ránézni, akkor jó.

 • Lombseprés

Szóval, én a gyepszellőztetés után egy lombseprűvel még áthúzom a területet. Bár a gép fűgyűjtős, mégis ezzel még meglepően sok nyesedéket tudok összegyűjteni.

 • Fűnyíróval tisztítás

Miután megvagyok a lomsepréssel, utána még áttolom a területen a fűnyírót is, mivel a legkisebb törmelékeket a fűnyíró késének a pörgéséből fakadó felhajtó erő felszippantja és ez után tényleg olyan tiszta lesz a felület, amilyennek én szeretem.

 • Felülvetés

Én minden gyepfelújítás alkalmával elszórók 2-3 kg kifejezetten felülvetésre javallott fűmagot, hogy frissítsem és fiatalítsam az állományt. Igyekszem a jobban megviselt területekre picivel többet hinteni, míg az erősebb területeket csak gyérebben hintem meg. Nem használok túl sok magot egy alkalommal, viszont azt

 • Tápanyag kiszórás

A tápanyag kiszórás titka, hogy mindenképpen egyenletesen legyen kiszórva a megfelelő mennyiségű anyag! Általában kétféle tápanyagot használunk, a műtrágyákat és a szerves anyagokat pótló gyeptrágyákat. Én a környezetünk megóvása érdekében a szerves anyagokat preferálom és bár valamivel hosszabb idő múlva hoznak eredményeket, mégis azok maradandóbbak lesznek.

 • Öntözés

Amikor minden a helyére került, akkor jöhet az öntözés! Természetesen ez azt jelenti, hogy bekapcsolom az automata öntözőrendszerem és az adott hőmérsékletnek megfelelően beállítom, hogy annyi csapadékot juttasson ki, amennyi ahhoz kell, hogy ne száradjon ki a kezelt felület.

 • Pihentetés

Ez mindösszesen annyit jelent, hogy megkérem a családtagjaimat, hogy néhány napig egyáltalán ne használják a gyepet! Az új magoknak be kell ágyazódni és a meglévő gyepnek pedig regenerálódni, illetve magába szívni a tápanyagokat ahhoz, hogy erőteljesen meginduljon!

Utógondozás

Én az első nyírással addig várok, amíg csak lehet. Amikor a maradék „régi” fűszlak elérik a 8 cm-es magasságot, akkor visszavágom 5 cm-re. Mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodoma gyepfelületen és akkor is kíméletesen mozgok a fűnyíróval. Ahogy sűrűsödikhétről-hétre a gyep, úgy megyek lejjebb, míg elérem a végleges 4-5 cm-es komfortmagasságot!

Fokozottan figyelek az öntözésre, hogy lehetőleg ne száradjon ki a gyepfelület, azonban ahogy sűrűsödik, úgy csökkentem az öntözést állandó hőmérséklet mellett. Növekvő hőmérséklet mellett pedig alkalmazkodom. És boldogan várom a természetes csapadékot, mivel az eső után érzékelhetően gyorsul a regeneráció.

Mikor jelentkezik a gyepszellőztetés hatása?

Tavasszal (hőmérsékletfüggő) általában a 4. hetet követően már jelentősen besűrűsödött a gyep és még ez fokozódik a további nyírások után és nagyjából a 6. héten áll be a stabilan az optimális állapot, ami annyira szeretek!

Rövid áttekintés a fűmagokról

ICL Supreme

Gyepszőnyeg felülvetésre javasolt , új telepítés esetén egy sötétzöld , nagyon szép lombú gyepet képez, akinek ez az igénye nem téved vele. Sok gyepszakértő kedvence a Landscaper sorozatból.

ICL Sun and Shade

Ahol az árnyék és napsütés egyszerre van jelen a  kertben! Mindeközben vékonyabb szálú gyepet szeretnénk? Akkor Sun and Shade, szélsőségekre találták ki és a lombja nem túl robosztus.

Rhizome Max

Extra magas réti perje tartalommal a Rhizome max a legjobb a piacon, gyepszőnyeg felülvetésre ajánlott. Stadionok esetében is alkalmazzák, Gyorsan csirázó réti perjét tartalmaz! Sokszor kipróbált, minden körülmények között jól teljesítő fűmag.

ICL Finesse

Ha extra finom szálú gyepben gondolkozik vagy abba az irányba akarod eltolni a meglévőt akkor FINESSE. Önálló vetésre és felülvetésre is kiválóan alkalmas, árnyékot és az extrém körülményeket is jól bírja.

ICL Performance

ICL standard mag, széles körülmények között alkalmazható fűmag. Biztos választás, ha nem akar mellényúlni… Közepesen ellenálló a betegségeknek.

ICL Toscana

A jövő fűmagja! Ha nem akarsz sokat növényvédelemmel szenvedni, ha spórolni akarsz az öntözéssel akkor ez a fűmag lesz a megfelelő választás. Sötétzöld alapszín és extrém betegség ellenállóság jellemzi. Szép esztétikus levélzete erős, vastag szálú.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…