A gyep kártevői

Megeshet, hogy a gyepfelület elváltozásának tüneteit nem kórokozó, hanem állati eredetű kártevő okozza. A füveket a gyökérfelülettől kezdve a levelükig fogyasztják különböző rovarok. Sajnos ez nem is a teljes probléma, mivel ezek a rovarok eleséget és élőhelyet biztosítva oda vonzzák a vakondot.

Rovarok

A leggyakoribb rovar kártevők a cserebogárpajor, a lószúnyog lárvái, a lótücsök, a szöcskék, fonalférgek, és a hangyák.

Amennyiben a bogarak, lárvák, fonalférgek felszaporodnak, elsősorban a növény gyökereinek felzabálásával a föld feletti részek pusztulását okozzák. A károk akár nagyobb felületeken is a gyep pusztulásában figyelhetők meg.

Szimptóma: Táplálkozásuk során a földben és a föld fölött lévő növényi részek elpusztításával, valamint járatok és halmok képzésével okoznak károkat. A gyep levelénél fogva felemelhető, gyökere hiányzik. További másodlagos kártételre számíthatunk a földben élő bogarak, lárvák, fonalférgek erős felszaporodásakor a vakondok illetve a madarak részéről, akik táplálékuk után kutatva okoznak további feltúrás jellegű károkat.

Javaslat: Ebben az estben védekezni már késő! Tovább nehezíti a helyzetet, hogy gyakran több generáció jelenlétével és eltérő fejlődési szakaszával és elhelyezkedésével kell felvenni a harcot. Erős támadást csak szakember tud végezni, mivel olyan vegyszerek alkalmazására van szükség, amely szelektíven specializált és gyakran engedélyköteles. Bízza szakemberre!

  • Cserebogárpajor

A cserebogárpajor a cserebogár lárvája. Ezek a láthatóan erős szájszervvel rendelkező lárvák a növények, így a gyep gyökereinek is a rágásával táplálkoznak. Sajnos a különböző cserebogár fajták lárvái eltérő ideig fejlődnek ki és a velük szembeni védekezés is eltérő időszakban szükséges. Tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy ugyanazon fajon belüli lárva különböző életszakaszaiban, különböző mélységben helyezkedik el a földben, ezért roppant nehéz a hatékony védekezés ellenük. A cserebogárpajor minden körülmények hatalmas fehérjeforrás, ezért a varjak, esetenként pedig a vakond és még a borz is jelentős kárt okozva a gyepben próbál meg hozzájutni.

  • Lószúnyog lárvái

Ez a károkozó a gyep gyökerének a rágásával táplálkozik. A lószúnyog élettartama nagyjából egy év, a lárvaállapot pedig 10 hónapig tart. Nyár végén a kifejlett állat 200-300 petét helyez el a gyepen, amelyek a téli időszak alatt végig a gyep gyökerét rágva akár a teljes állomány kipusztulását is okozza. A sajnos gyakran elmaradó téli mínuszok és a jelentéktelen mennyiségű hó kedvez a lárvák túlélésének, így egyre gyakoribb a megjelenésük.

  • Lótücsök (lótetű)

Főként éjszaka aktív állat, amely a járatrendszereket ás, hogy a táplálékállatait megtalálja. Általában a nedves talajban találjuk meg, rovarokra és gilisztára vadászva, de növényi részekkel is táplálkozik. A kertekben és beleértve a gyep gyökérszintjében is a gyökerek átvágásával és kifordításával okoz nagy károkat. Sajnos viszonylag hosszú ideig, mivel életkora nem ritkán négy év.

  • Hangyák

Ezek a rovarok mindenhol ott vannak a kertekben. Közvetlenül nem károsítják a gyepet, azonban a járataikkal a gyep gyökérzeténél túlságoósan is fellazítják a talajt, ahol a víz gyorsan elillan és kevesebb föld és táplálék marad a gyökereknél. Bizonyos pontokon még a gyökereket is átrágják, hogy a járataikat tisztán tartsák. Továbbá púpokat emelnek, amit erősen védelmeznek is. Nem mindig esztétikus és kellemes vendégeink a kertben.

Általános ellenszer

Általánosan jó eredményeket lehet elérni biológiai rovarölőszerrel! Ilyen szer a nematop, amely fonálférgek sokaságából áll és a kijuttatását követően gazdaszervezetet keres magának a szaporodásához. Megtalálva a gyepet károsító pajorokat és bábokat és elpusztítva azokat. 

! Tanács

A hangyakolóniák alapvetően jótékony hatással vannak környezeti egyensúly fennmaradására. Feladatuk felszámolni a rovarkártevők tetemeit, és gyakran az élő egyedeit is. Normális mennyiségben a jelenlétük kifejezetten előnyös.

Csak akkor számoljuk fel a hangyákat, ha a gyepünkben tesznek károkat a földkupac szerű váraikkal, vagy ha a jelenlétük elviselhetetlenné válik a mennyiségük, vagy az estleges támadásaik miatt!

Megelőzés

A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. A kertépítés és a füvesítés folyamán ezért is fontos, hogy a termőföld fertőtlenítve legyen.

Vakond

A vakond hazánkban védett állat!

Ez a kis állat olyan helyeket kedvel, ahol természetes tápláléka a giliszta, a pajor, a lótücsök és egyéb rovarok nagy számban előfordulnak. Téli álmot nem alszik, egész évben aktív, és munkálkodik is. Hatalmas étvágyát rengeteg munkával csillapítja, tönkretéve a kert füves területeit és a kertépítés örömét.

Szimptóma: Jól ismert vakondtúrások.

Javaslat: Új fű telepítésekor, a talajfertőtlenítéssel védekezhetünk ellene (Amalgerol Prémium), mivel ez elpusztítja a számára fontos táplálékokat. A kertépítés, vagy a füvesítés alatt javasolt a fertőtlenített kertépítési föld használata.

A legpraktikusabb dolog a vakondháló! Ára nem túl magas és új fű telepítésekor egyszerű a lerakása. Sok alkalommal használtuk a kertekben és idáig mindig bevált!

Sok jót hallottam a jó minőségű ultrahangos vakondriasztókról is. Ezek vibrációt keltő készülékek, amit a vakond nem szeret.

A vakond természetes ellensége a nyest. Létezik nyestspray, amibe a nyest vizeletét teszik bele. Ezzel a nyestspray-vel kell befújni a vakond járatait a kert területén, és vélhetőleg eliszkol.

Megelőzés

A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. A füvesítés folyamán ezért fontos a vakondháló használata!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Pontosan meddig tart
  • Pontosan mi kell hozzá
  • Pontosan mennyibe kerül

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…