A gyep öntözési hibái és kezelése

Hazánk változóban lévő és trendszerűen melegedő klímája mellett már a tavaszi hónapokban, gyakran már április végén megjelenő tartós melegedés, majd a forró nyári hőhullámok, amelyek kitartanak akár október elejéig is erős kihívásnak teszik ki az intenzíven kezelt gyepet a kertben.

A megnövekedett vízigény és a párolgási veszteség együtt már leküzdhetetlen kihívás a gyep számára emberi beavatkozás nélkül. Elkerülhetetlen, hogy csapadék utánpótlással, a gyep öntözésével kezeljük ezt a helyzetet.

Tapasztalatunk alapján ezt két módon „kezeli” az öntözőrendszerrel rendelkező kerttulajdonos:

 1. Megduplázza az öntözési percszámot.
 2. Nem állít a percszámon sem tavasszal, sem nyáron, sem ősszel.

Így két féle helyzet is kialakulhat:

 1. A gyep alulöntözése, amely a növény szomjazáshoz és kiszáradásához vezet.
 2. A gyep túlöntözése, amely a gyökér rothadásához, gombás fertőzések kitettségéhez vezet.

Ebben a cikkünkben nem a gyep helyes öntözéséről szeretnénk értekezni, hanem inkább a helytelen öntözés megnyilvánulásairól és eseti vagy végleges kezeléséről.

Alulöntözés jelei

Árulkodó lábnyomok

Amikor a gyep szomjazni kezd először olyan „bágyatag” és kissé színét vesztett látványt nyújt, ha rálépünk, akkor a lábnyomunk nyomán a fűszálak alig vagy egyáltalán nem egyenesednek vissza. A fűszálakban a kompresszió (belső nyomás) lecsökken a víz hiányának következtében.

Kezelése: Az öntözési perszám növelésével és a párolgási veszteség miatti helyes öntözési idő kiválasztásával könnyen kezelni lehet. Hamar, akár egy héten belül szépen helyre tud állni a gyep!

Ezt a jelenséget rövid ideig könnyen összetéveszthetjük azzal, amikor a gombás fertőzést hordtuk szét a talpunkon a gyepen. Ekkor az első jelek egyike, hogy a gyep meggyengül a talpunk nyomán, de hamar sárgulás majd barnulás és mutatkozik rajta, majd elhal.

Eltérő száradások a kertben

A gyepszáradás a kert különböző pontjain különböző mértékű lehet! A nyitott területeken, déli fekvésű rézsűkben a száradás jóval intenzívebb, mint az árnyékosabb vagy részben árnyékos felületeken.

Kezelése: Amennyiben az öntözőrendszer jól lett kialakítva, akkor ezek a területek különböző zónákra vannak elkülönítve, így a kitettebb területeken az öntözési perszám növelésével és a párolgási veszteség miatti helyes öntözési idő kiválasztásával könnyen kezelni lehet. Hamar, akár egy héten belül szépen helyre tud állni a gyep!

Gyepalkotók eltérő ellenálló képessége

Általában a gyepek különböző fajtájú fűmagkeverékekből lettek kialakítva, hasonló tulajdonságú, mégis különböző gyepalkotó füvek társulása. Ha az egyik gyepalkotó fajta a magas hő és/vagy a csapadékmennyiség hiánya miatt elérte a toleranciaküszöbét, akkor az sárgulni, majd barnulni, végül szalmásodva kiszáradni fog. Könnyen lehet, hogy az ellenállóbb fajta pedig még zöld marad mellette és az életterét növelni is fogja. A probléma látványa általában nem „sormintában” fog jelentkezni, hanem inkább foltokban.

Kezelése: Az öntözési perszám növelésével és a párolgási veszteség miatti helyes öntözési idő kiválasztásával a maradék intoleránsabb fajtát meg lehet menteni. A száraz, elhalt füvet alaposan ki kell takarítani az élők közül és felülvetéssel lehet pótolni.

Teljes kiégés

Amikor az intenzív kezelésű kultúrgyep a megemelkedett hő és a magas sugárzás mellett nem kap ismétlődő természetes csapadékot vagy mesterséges csapadék pótlást, akkor rövid időn belül elpusztul. Ekkor az egész felületén összefüggő barna és elszáradt látványt nyújt.

Kezelése: Új gyep létrehozása a szezonnak megfelelő eljárással és az állandó csapadék utánpótlásról való gondoskodás. A legjobb megoldás a problémára az automata öntözőrendszer telepítése.

Amikor a fokozott öntözés hatására sem javul a gyep

 1. Amikor a gyep az intenzív öntözés hatására sem javul látványosan, akkor valószínűsíthető, hogy tápanyag hiány okozza a problémát. Ilyenkor az intenzív öntözés kontra produktív, hiszen még a maradék kis mennyiségű tápanyagot is kimoshatja a talajból.

Kezelése: Pótolni a tápanyagot!

 1. Amikor a gyep az intenzív öntözés és a tápanyag utánpótlás hatására sem javul látványosan, akkor talajtömörödöttségről vagy olyan problémáról lehet szó, amely miatt a gyep nem jut megfelelő mennyiségben levegőhöz és fulladozik.

Kezelése: A probléma valódi okát feltárva lyuggatással és/vagy szellőztetéssel lehet kezelni!

 1. Amikor az intenzív öntözés hatására részben, helyenként javul a gyep, akkor élhetünk a gyanúperrel, hogy az öntözőrendszer öntöző elemeivel van a probléma. Rossz szórási kép vagy rossz fúvóka beállítás, kitakartság, elégtelen öntözési percszám, illetve rosszul megválasztott öntözési idő mellett megannyi hibajelenség is okozhatja mindezt.

Kezelése: A pontos hiba feltárása és kijavítása!

 1. Amikor a kert vagy gyep egy része rendben van, viszont egy másik része erősen száraz, akkor szintén gyanakodhatunk az öntözőrendszer hibájára. Elállítódott vezérlő, meghibásodott mágnes szelep vagy a jelet hordó kábel érproblémája, stb.

Ha az öntözőrendszer kútról működik, akkor ellenőrizzük, hogy az öntözés közben (mondjuk a 3. zónától) a víz nem fogy-e el a kútból.

Kezelése: A pontos hiba feltárása és kijavítása!

 1. A fent felsoroltak kombinációi.

Túlöntözés jelei

Az intenzív öntözésnek a gyepre és a talajra nem csak áldásos hatásai vannak, hanem káros hatásai is lehetnek. A különböző talajtípusokon élő gyepek különböző mennyiségű öntözést igényelnek. Míg a kevésbé vízáteresztő, kötött talajokon (agyag, márga) a víz lassan tud elszivárogni és pangó víz alakulhat ki, addig a porózus, jó vízáteresztő képességű talajon (homokos), a víz hamar elszivárog.

Talajfilcesedés és algák megjelenése.

A túlöntözés ezen kívül a talaj levegőtlenségét is okozza, amely a gyep számára hamar igen kedvezőtlen folyamatokat indít be. Ilyen például a talajfilcesedés és az algák megjelenése, amely már a leromlott talajállapot beálltát is jelzi. Ilyen körülmények között a gyep gombásodása szinte borítékolható! A hőmérséklet növekedésével meg fog jelenni a gombás fertőzés és akár egy-két nap alatt letarolhatja részbe vagy egészben a gyepet!

Kezelése: Kis ideig tartó vízmegvonás után a talajszerkezet számára ideális mennyiségű öntözővíz mennyiségének a megválasztása. Gyepszellőztetés és/vagy talajlyuggatás alkalmazása. Fűgyűjtő használata a fűnyírásnál.

Gyakori gombás betegségek

A gyakori gombás betegségek megjelenése a gyepen nem csak a túlöntözés okán jöhet létre, hanem a rendszeres műtrágyázás következtében való talajelsavanyodás, valamint a gyakori vegyszeres kezelés következtében való talajélet lecsökkenése következtében is. Tény, hogy mindehhez katalizátor egy jó meleg napon még jó sok vizet is hozzáadni!

Kezelése:

 1. Megelőzés: Kora reggeli órákban való öntözéssel, semmiképpen sem késő este vagy éjjel! A talajéletet elősegítő biotrágyák alkalmazására való áttéréssel, a talajélet újraéledésének az elősegítésével.
 1. Tüneti: Kontakt és felszívódó gombaölő szerek permetezésével, az öntözés 2-3 napra való teljes elhagyásával.

Nem megfelelő minőségű öntözővíz

Van, hogy keressük, csak keressük a problémát, pedig az orrunk előtt van! Nem biztos, hogy az öntözés mennyiségével, a talajjal vagy megbetegedéssel van dolgunk! Előfordulhat, hogy a víz minőségével van a probléma.

Hideg víz

Mélyebb kutakból nyert öntözési felhasználású vizeknél általában problémát jelenthet, hogy a víz nagyon hideg! Ha azt vesszük alapul, hogy a meleg napokon az öntözésre szánt víz hőmérséklete 20 C-nál ideális, akkor nem meglepő, hogy egy 20m mély kút vízének 12 C-os hőmérséklete problémát okozhat.

A forró kánikulai napokon a gyep ki van téve egy stresszhelyzetnek, mivel a csak rengeteg párologtatással tudja hűteni magát. Ha megöntözzük számára nem ideális hőmérsékletű vízzel, akkor még egy stresszhelyzetnek tesszük ki. Az egyik hő sokkból a másikba kerül.

Bizonyos területeken a hálózati víznél (csapvíz) is megfigyelhető ugyanez a hideg víz okozta probléma.

Érdemes megjegyezni, hogy a forró kánikulai napokon a legmelegebb időszakban a gyep számára a rövid ideig tartó finom permetszerű öntözés kedvező, mert csak kis mértékben hűti le, ami viszont kívánatos a gyep számára.

Kezelése: Több szempontból is sokat javíthatunk a helyzeten, ha valamilyen vízmegtartó tartályba, ciszternába gyűjtünk vizet. Akár esővizet, de akár a kútból vagy a hálózati vízből töltve a tartályba pihentetjük azt. Így nem csak a hőmérsékletét optimalizáljuk, de egyéb kedvező folyamatokat is hagyunk benne kialakulni, mint például a víz lágyulása.

Érdemes átlátszatlan falú tartályt használni, de még inkább egészen sötét közeget biztosítani, hogy a természetes algafejlődést lassítsuk. Ha esővízzel töltjük a tartályt, akkor a tetőn és az ereszcsatornákon képződött szennyeződést szükséges lesz ülepíteni. Ez lehet a helyzet, akkor is ha a kút homokol.

Kemény víz

A kemény víz talajra gyakorolt hatása a gyep szempontjából hosszútávon negatív, mivel a talaj sótartalmának a megnövekedésével elmeszesedik. Ez tápanyag-felvételi problémákhoz és a gyep gyökérzetének lassú pusztulásához vezet.

Kezelése: Valamilyen eljárással lágyítani kell a csapadék utánpótlásra szánt vizet.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…