Az új gyepszőnyeg igényei

A fűiskolákban hosszan (12-15 hónap) nevelt gyepszőnyeget a szakemberek rendszeres öntözéssel, nyírással, tápanyag utánpótlással készítik fel arra, hogy a kertünkbe megérkezve elegendő energiával rendelkezzen ahhoz, hogy átvészelje a felszedés és környezetváltozás okozta stresszhelyzetet, hogy gyorsan legyökeresedjen, valamint az esztétikai minőségét megőrizve élénkzöld, tömött, összefüggő és egészséges pázsitot alkosson. Ha azt szeretnénk, hogy megőrizzük ezeket az értékeit, akkor egész egyszerűen ezt a műveletsort kell nekünk is alkalmaznunk. Tehát nyírjuk, öntözzük és gondoskodjunk számára a megfelelő tápanyagról!

A telepítés utolsó folyamata

Amikor a gyepszőnyeget kiterítették, feltehetőleg erősen lehengerelték, majd gyökeresedést serkentő anyaggal kezelték és iszapoló módszerrel a talaj felső, legalább 10 cm-es rétegét átáztatták kb. 18-20 l/m2 kijuttatott vízzel. Gondos telepítőknél az sem kizárt, hogy a vizes gyepet is hengerelték még egyszer-kétszer keresztirányban is.

Öntözés

Ha már gyepszőnyeget telepítettünk, akkor nyílván automata öntözőrendszert is. Szükségünk is lesz erre a kiváló berendezésre, mivel a gyep a telepítést követő (hőmérsékletfüggő) rövid időszakban fokozottan érzékeny és meghökkentő mennyiségű öntözést igényel. Mivel a legyökeresedés gyorsasága – optimális körülmények mellett – egyenesen arányos a hőmérséklettel, ezért az öntözés gyakorisága és mennyisége is függ attól, hogy milyen évszakban történt a telepítés.

  • Tavasszal

Amikor a nappali hőmérséklet 15°C fölé nem emelkedik, akkor naponta 2-3 alkalommal szükséges megöntözni a gyepet, alkalmanként nem túl nagy dózisban. Fontos, hogy a gyepfelület mindig nedves legyen. Kerüljük a kora reggeli öntözést, ha még fagyveszély van. Az ideális öntözés mennyiségét befolyásoló tényezők megtanulása helyett inkább figyelje meg, hogy a frissen kiterített gyeptekercsek alatt a talaj kellőképpen nedves-e. Ha nedves, de nem elázott, akkor jó! De, ha áll a víz vagy sáros, akkor csökkentsen vagy a napi öntözési számon, vagy az öntözési mennyiségen. A túlöntözés elkerülendő!

Ilyen hőmérséklet mellett akár 5-6 hét is eltelhet (természetesen fokozatos melegedésre számítva), mire teljesen gyökeret ereszt a gyep. Amikor ez stabilan megtörténik, akkor szükségessé válik, hogy változtassunk az öntözési stratégián és elkezdjük hozzászoktatni a gyepet, a gyökereket mélyebb rétegbe húzó öntözéshez.

  • Nyáron

Az öntözés ebben az évszakban már kettős jellegű, mivel a gyepszőnyeg fokozott vízigénye mellett a hűtésében is fontos szerepet kap. Ahol a gyep kőszegéllyel vagy kőburkolattal találkozik, ott célszerű az automata öntözőrendszer szórófejeit úgy beállítani, hogy a köves rész peremét is öntözze, mivel a kő gyorsan felmelegszik a napon, ezért intenzíven szárítja a környezetében lévő talajt, ha nem hűtjük.

Forró, kánikulai időszakban akár 2-3 óránként is szükséges egy kiadós öntözés! Ugyanakkor, ha az éjszakai hőmérséklet nem megy 20°C alá, akkor a késő esti, illetve az éjszakai öntözést ki kell hagyni a fokozott gombásodási veszély miatt. Mi általános nyári körülmények mellett napi 4-5 kiadós öntözésre állítjuk a kerti locsolórendszert és figyeltetjük a kert tulajdonosával, hogy miként reagál rá a fű, és aszerint változattunk. Ebben az időszakban is célszerű figyelni, hogy a gyeptekercs alatti termőréteg mennyire nedves.

A nyári hőmérsékletek mellett a gyep teljes legyökeresedése 2-3 hét alatt végbe is megy. Amikor ez stabilan megtörténik, akkor szükségessé válik, hogy változtassunk az öntözési stratégián és elkezdjük hozzászoktatni a gyepet, a gyökereket mélyebb rétegbe húzó öntözéshez.

  • Ősszel

Az őszi gyeptelepítés talán a legideálisabb az évszakok között, mivel több olyan tényező is, mint például a gyomok és a gombásodás frekventált veszélye nincs, vagy csak kis mértékben van jelen. Gyakorlatilag megegyező módon történhet az öntözés, mint a tavaszi telepítés után, azonban fontos figyelembe venni azt is, hogy az utolsó évek megfigyelései alapján az ősz nagyon meleg és igen száraz. Próbáljunk igazodni a hőmérsékleti értékekhez, hiszen a gyeptekercsek legyökeresedésének ideje (optimális körülmények mellett) kizárólag a környezeti hőmérséklettől fog függeni!

Nyírás

A gyökeresedés megindulásával a növénytakaró fűszálak növekedése is megindul, és csakhamar szükségessé válik a nyírásuk is. Amikor megkapjuk a gyepszőnyeget, akkor a fűszálak nyírási magassága 3-4 cm, de az évszaknak megfelelően viszonylag hamar elérik a 8-10 cm magasságot. Ez a nyári telepítést követően akár 8-10 napon belül be is következhet. Ennél a magasságnál már szükséges lesz, hogy lenyírjuk a füvet, mert az intenzív öntözés hatására a fűszálak tövei befülledhetnek.

Fontos szabály, hogy egyszerre a teljes fűszálmagasság 30%-nál ne vágjunk le többet! A tavaszi és őszi hónapokban 4-5 cm-es magasságra törekedjünk, míg a nyári hónapokban 5-6 cm az ideális magasság. A késő ősszel pedig a fű növekedésének a megállásáig nyírjuk úgy, hogy az utolsó nyírás 1 cm-rel alacsonyabb legyen a szokásosnál, akár 3-4 cm magasságú is lehet. Ha lehet, akkor úgy időzítve az utolsó nyírást, hogy a következő 3 napban még ne legyen 0°C alatt a hőmérséklet.

A frissen telepített gyep első nyírását nagyon kíméletes mozgással végezzük! Még a legmelegebb időszakban sem fordulhat elő, hogy az első nyírás alkalmára már a gyep annyira legyökeresedett, hogy intenzív mozgás már ne okozhasson benne kárt. Megijedni azért nem kell! Csak menjünk rá a fűnyíróval, vágjuk le kíméletesen, utána pedig hagyjuk tovább gyökeresedni, és kész.

A frissen telepített gyep – így a kész gyep is – érzékeny abban az időszakban, amíg le nem gyökeresedett! Ezért a nyírását csak éles késsel rendelkező fűnyíróval végezzük! Az életlen vágóeszköz roncsolja és szálirányban tépi a fűszállakat, ami száradáshoz és lassabb regenerálódáshoz vezet. Kitettsége ilyenkor a betegségeknek és fertőzéseknek hatványozottan növekszik!

Tápanyag utánpótlás

Ha megfelelő módon lett telepítve, akkor az utolsó lépések egyikében bőséges foszforsúlyozott tápanyagot kapott a gyep, hogy ugrásszerűen meginduljon a gyökeresedése! Valamint, feltehetőleg darált tőzeges és marhatrágyás kerti termőtalajra lett elhelyezve, ami biztosítani fogja a szükséges tápanyagokat, amire szüksége van a kiegyensúlyozott fejlődéshez. Közvetlenül a telepítése után nem lesz szükség arra, hogy tápanyagozzuk, viszont a későbbiekben biztosan.

Legyökeresedés ellenőrzése

Ez egy nagyon egyszerű feladat. Próbálja megemelni a kiterített gyepszőnyeget a szélénél úgy, hogy a fűszállakat, mint egy „grabancot” megragadja és megemeli. Ha elválik az altalajtól, akkor nincs legyökeresedve. Ha van egy pici „tépőzár” ellenállás, akkor elindult a gyökeresedés. Fontos, hogy amikor megérzi az ellenállást, akkor ne húzza tovább! Ha nem tudja megemelni, akkor teljesen le van gyökeresedve. Próbálja még néhány másik helyen is, mivel a kert különböző adottságai miatt lehetnek különbségek a gyökeresedés előrehaladásában.

A gyepszőnyeg karbantartása

A gyepszőnyeg telepítésekor már szükségünk van a gyökeresedést serkentő tápanyagra, de a későbbiekben a hosszútávú állagmegörzés érdekében muszály lesz, hogy biztosítsuk a tápanyagutánpótlást és bizonyos helyzetekben a felülvetést.

Rövid áttekintés a profi fűmagokról

Ezeket a fűmagkeverékeket minőségi felhasználásra készítették és az egyik, ha nem a legnépszerűbb magok a Kertépítők és Kertfenntartók között!

ICL Supreme

Gyepszőnyeg felülvetésre javasolt , új telepítés esetén egy sötétzöld , nagyon szép lombú gyepet képez, akinek ez az igénye nem téved vele. Sok gyepszakértő kedvence a Landscaper sorozatból.

ICL Sun and Shade

Ahol az árnyék és napsütés egyszerre van jelen a  kertben! Mindeközben vékonyabb szálú gyepet szeretnénk? Akkor Sun and Shade, szélsőségekre találták ki és a lombja nem túl robosztus.

Rhizome Max

Extra magas réti perje tartalommal a Rhizome max a legjobb a piacon, gyepszőnyeg felülvetésre ajánlott. Stadionok esetében is alkalmazzák, Gyorsan csirázó réti perjét tartalmaz! Sokszor kipróbált, minden körülmények között jól teljesítő fűmag.

ICL Finesse

Ha extra finom szálú gyepben gondolkozik vagy abba az irányba akarod eltolni a meglévőt akkor FINESSE. Önálló vetésre és felülvetésre is kiválóan alkalmas, árnyékot és az extrém körülményeket is jól bírja.

ICL Performance

ICL standard mag, széles körülmények között alkalmazható fűmag. Biztos választás, ha nem akar mellényúlni… Közepesen ellenálló a betegségeknek.

ICL Toscana

A jövő fűmagja! Ha nem akarsz sokat növényvédelemmel szenvedni, ha spórolni akarsz az öntözéssel akkor ez a fűmag lesz a megfelelő választás. Sötétzöld alapszín és extrém betegség ellenállóság jellemzi. Szép esztétikus levélzete erős, vastag szálú.

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Pontosan meddig tart
  • Pontosan mi kell hozzá
  • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…