Csak az elején kerül sokba a gyepszőnyeg?

Mit is jelent ez pontosan?

Az egyéb füvesítési módszereket használók gyakran szeretnek a gyepszőnyeg kárára azzal érvelni, hogy a gyepszőnyeg nagyon drága, míg az ő módszerükkel sokkal olcsóbban juthatunk ugyanolyan minőségű gyephez, mindösszesen ki kell várni, míg a gyep teljesen kifejlődik. Ebben látok némi csúsztatást, amire fel kívánom hívni a figyelmet.

Először is a „drága” szó jelentésével kezdeném, ami azt jelenti, hogy nincs egyenes arányban a kapott minőség azzal, amennyit fizetni kell érte, vagy azt, hogy luxuscikk. Ebben az esetben ez egy tévhitterjesztés, mert egyáltalán nem állja meg a helyét, hiszen a kapott árucikk messze meghaladja a szembe állított más füvesítési módszerrel elérhető minőséget, ráadásul azonnali eredménnyel és csekély kockázattal. Mielőtt kifejteném mindezt még azt is leírom, hogyan hangozna helyesen a kijelentés: A gyepszőnyeg választás az elején kerül többe, majd a későbbiekben csekélyebb összeggel fenntartható az első osztályú minőség! Nézzük is meg, hogy van ez?

Amikor egy másik füvesítési módszerrel – a magvetés valamilyen formájával – füvesítjük a kertünket, akkor az rengeteg kockázatnak lesz kitéve. Például a madarak hamar észreveszik és csipegetni fogják a magokat, visszajárnak mindaddig, amíg ki nem kel a mag. Egy nagyobb szélvihar fújhatja le a felső rétegből a magot, vagy egy komolyabb eső moshatja el és egyenetlenné teheti a magok eloszlását. Akár nem friss mag kerülhet bele vagy a magok között gyomok is kikelhetnek. Ezt jelenti a kockázat, ami a gyepszőnyeg esetében nincs, illetve van, csak azt már a gyepszőnyeg gyártója sikeresen átvállalta és felnevelte nekünk a tökéletes gyepet. Így hát mire is van szükségünk ahhoz, hogy az egyéb füvesítési módszer végeredményeként tökéletes gyepünk legyen? Ugyanarra a tudásra, mint a ami a gyepszőnyeg gyártóknak megvan. Ugyanarra a struktúrára és ugyanarra az egy évre, amire nekik volt szükségük. Ha mindez megvan Önnek, akkor lehet olyan gyepe! De még mindig el kell telni egy évnek, ami rengeteg nyírással, gyomlálással, öntözéssel, permetezéssel, tápanyag utánpótlással fog járni azért, hogy ezt elérje. Ez pedig kerülhet annyiba, mint ha gyepszőnyeget vásárolt volna! 

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy néhány kiváló szakember, egy-két kiváló fűmaggal tényleg csodás minőségű gyepet tud magvetéssel előállítani! Én magam is láttam néhány csodás fiatal gyepet, ami vetekedett a gyepszőnyeg minőségével, de ezt csak ezektől a kiválóságoktól láttam. Mindezek elleneré fentartom a véleményem, mivel ezt az általánosságában igaznak találom! Fontos megemlíteni azt is, hogy a gyepszőnyeg is folyamatos gondozást igényel, amely elmúlasztása vagy a helytelen gondozása nagyban csökkenti a minőségét.