Hazánk gyepszőnyeg kínálata

Hazánkban a gyepszőnyeg kínálat jónak mondható, van legalább 10 olyan termelő, aki csúcsminőségű gyepszőnyeget állít elő. Ezekben a minőségi tartományokban már folyik is a játszma azon, hogy ki tud szebb és tartósabb gyepszőnyeget előállítani természetesen a piacon nem kirívó áron.

Ennek ellenére nem mondanám, hogy az árak egyformák, de nagyjából egy olyan négyszáz forintos tartományon belül vannak az elmozdulások. Tudni kell, hogy ezek a csúcsminőségű gyepszőnyegek mind gyönyörűek és nem szakavatott szemnek a különbség csak akkor mutatkozik meg, ha egymás mellé kerül két-három különböző fajta. Különbözőségük a gyártási technológiájuktól, a felhasznált alapanyagoktól és a gazdájuk szakértelmétől függ. Ilyen szaktudást igénylő kertészeti magaslatokban nem arra gondolok, hogy valakinek jobb, míg másvalakinek kevésbé jó lenne a szaktudása. Mindösszesen arra gondolok, hogy hosszútávon miként érvényesül. Ezek miatt különböznek a gyepszőnyegek egymástól, ami legfőképpen a színükben, a fűszálak vastagságában és a gyepszőnyeg tömöttségében mutatkozik meg.

A gyepszőnyeg vágása és értékesítése már egyformán történik meg, mivel szabványok korlátozzák a méretét. Egy négyzetméter gyepszőnyeg 250 × 40 cm-es felhengergetett tekercs. A súlya a nedvességtartalmától függően átlagosan 20-25 kg között van. A gyökérzetét védő döngölt termőréteg egységesen 2 cm kell, hogy legyen. Ezeket a gyepszőnyeg tekercseket a kiszállítás előtti reggel szedik fel, hogy a lehető legfrissebb legyen és a legkevesebb ideig rongálódjon. Éppen ezért a telepítését is úgy kell időzíteni, hogy amikor megérkezik, azután közvetlenül lehessen is kigurítani a tekercseket. Természetesen annak megfelelő módón.

Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a csúcsminőségű gyepszőnyeg érhető el a piacon, hanem a „másodosztályú” is. Ennek az előállítási ideje és a felhasznált anyagok minősége nem ugyanaz, mint az első osztályú rokoné. Sőt, míg a csúcsminőséget minimum tizennyolc hónap alatt érik el a szakemberek, addig ennél mindösszesen négy-hat hónap a nevelési idő. Ahhoz, hogy mégis eladható legyen olyan hajtatásnak teszik ki, ami miatt a gyep kimerül. Ez a későbbiekben nagy bonyodalmakat okozhat, úgyhogy nem éri meg azért a 20% árkülönbözet miatt ezt választani!