Kertépítés rendhagyó módon!

Úgy látom, hogy a hazai kertépítés kifelé áramló kommunikációja (kertépítés weboldalak) alapvetően egy pontból kommunikálják a kertépítést, ami a szolgáltatói oldala. Azaz nem a kerttulajdonos szemszögéből nézik, hanem csak a sajátjukból.

Ezért van a rengeteg tájékoztatás és szakmai anyag ezeken a weboldalakon, melyek már-már egy pékből is kertészt csinálnak. Én úgy vélem, hogy bizonyos mértékű tévedés van a dologban, mivel nekünk kertépítőknek nem a szakmánkat kell bemutatnunk, hanem azt, hogy milyen problémákra tudunk megoldást nyújtani és ennek a megoldásnak a színvonalát. Továbbmegyek, kicsit nekünk kertépítőknek kell tudnunk a végfelhasználónak, a kerttulajdonosnak, a megrendelőnek lennünk, amikor kommunikálunk. Hiszen akiket el szeretnénk érni, azok ők! Megvan ezért az a felelősségünk is, hogy olyan dolgokra helyezzük a kertépítés után érdeklődők figyelmét, amelyek az igazi értékeink és a munkáink igazi értékei. Amíg azt próbáljuk bizonyítani, hogy csak a csúcsminőségű gyepszőnyeg és csak a profi öntözőrendszer alkatrész, ami megkülönböztet minket egymástól, addig ezt is fogjuk visszakapni. Azt fogjuk visszakapni, hogy az a fűszál nem úgy áll, mint a többi, és azt még, hogy a szomszéd öntözőrendszeréhez távirányító is járt. Be kell látnunk, hogy ezek az ügyfelek a mi eredményeink.

Tudom jól, hogy egy kertépítő életében talán csak egy-kettő olyan kertépítési munka van, ahol ténylegesen ki tudja fejezni magát és az alkotni vágyásához nem rendelnek hozzá akadályokat, hanem a megrendelő örömtáncot járva enged zöld utat minden ötletnek. De azt is látom, hogy elég sokan felhagytak már közülünk annak az akaratával is, hogy ez ne így legyen. Jó iparosként „kis tuja – kis fű” kertek építésével várja a szabad hétvégét. Persze erre a minőségű kertépítésre is meg van az igény, amit nem gondolok, hogy rossz ez így. Viszont határozottan azt gondolom, hogy a kertépítés művészetének, harmóniájának, esztétikájának reklámozásával, kommunikálásával lehet javítani azon az általános szemléleten, amit a fenti sorokban fogalmaztam meg. Mindenki csak nyerne vele! Nyerne vele a kertépítő is és nyerne vele a kertépítést megrendelő is!