Kertépítési gondolatok

Húsz év kertépítési gyakorlattal és évvel a hátam mögött, még ha nem is lennék előszeretettel gondolkodó ember, még akkor is legalább egy tucat olyan megfigyelésemnek kell lenni, ami meghatározza a munkáimat, a környezetemmel, illetve az ügyfeleimmel való kapcsolatom. És ez így is van, bár több tucat olyan megfigyelésemből levont következtetésem van, ami meghatározza a kertépítéssel való viszonyom.

Többek között az is, hogy nem csak a kertépítéshez, de magához a szolgáltatáshoz nagy alázatra van szükség ahhoz, hogy az emberek megtalálják bennem azt, akit keresnek, amikor arra gondolnak, hogy kéne egy jó kertépítő. Nekem sem máról-holnapra lett világos az, hogy „a vállalat élén a vevő áll!”. Nagyon javaslom ezt a kis mondatot tanulmányozásra minden olyan kertépítőnek, akinek ez egyelőre még nem mond semmit. Tehát, ha ez belőled ellenszenvet vagy érdektelenséget vált ki, akkor gondolkozz el rajta, hogy miért kerülnek el téged a kertépítési munkák. Nem szeretnék „nagymegmondóguru” lenni, de mivel ezek az én kertépítési gondolataim, ezért fenntartom a jogot, hogy ebben a mederben folytassam.

Szerintem mérföldeket lép előre az a kertépítő, aki azt is megérti, hogy a kertépítésnek minősége és nem mennyisége van. Ezért a fő hangsúlynak a minőségen kell lenni mindenekelőtt és nem a mennyiségen, mivel az esztétika és a harmónia minőségek. Mennyiségekkel hatásokat ugyan el lehet érni, azonban magas szintű emóciók kiváltására nem alkalmas a mennyiség, maximum a lehengerlésre. Így van ez a kertépítésben is akkor, ha nem egy iparos munka minőségét tartjuk a szemünk előtt, hanem az élményt. A mennyiségi kérdések természetesen mechanikái mindezen céloknak, tehát alá vannak rendeződve. Megtaláljuk őket, azonban nem mindegy, hogy hol. Ha a kertépítés szándékának a csúcsán találjuk, akkor ott kizárólag a pénzzel kapcsolatos motivációk lesznek. Ilyenkor bonyolódunk folyton bele abba a megrendelőnkkel és beszállítónkkal, hogy miből mennyi kell és ahhoz mennyi pénzre van szükség és azon, hogy lehetne csökkenteni, meg ilyenek. Akkor van ez, amikor a kertépítésben az ügyfél és a kertépítő szándékai ugyanazok (pénz), de ellentétes irányúak. Amikor nem a mechanikákat nézed, akkor ezek a dolgok hajlamosak maguktól elrendeződni és akkor Te is olyan kertépítési munkákat csinálhatsz, amikre büszke lehetsz.