automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítésKerttervezés az Ön kertjére és igényeire szabva!

Értékelés:
(1 szavazat)
Kerttervezés Kerttervezés

A kerttervezés során messzemenőkig figyelembe vesszük a kertjének sajátosságait, és az Ön elképzeléseit! Így a valóság szebb lehet, mint ahogy Ön megálmodja!

A következőkben egy átfogó anyagot olvashat el a kerttervezésről, amit próbáltam úgy összeállítani és megfogalmazni, hogy egy laikus számára is világosan érthető legyen. Amennyi lehetőségem volt rá, úgy kerültem a szakkifejezéseket, illetve sok képpel illusztráltam a jobb megértés érdekében. Az oldal alján néhány 3D látványterv videót is talál, amely egy-egy kerttervezést térben mutat be. Az oldalon bemutatott kerttervek, látványtervek és 3D videók Porcsin Judit munkái. Lásd: Kapcsolat 

Mi a kerttervezés?

A kert megtervezése nem más, mint a megrendelő elképzeléseinek, gondolatainak papírra vetése, a megrendelőt értő és szakmailag felkészült kertépítő által. Ez egy párbeszéd, amelyben a kertépítő a megrendelőben felmerülő igényeket, és a helyben, a környezetben rejlő adottságokat viszi rendezetten papírra. A végeredmény egy vizuális értelmezhetőség.

A kerttervezés a megrendelőről szól. Ha a megrendelő Ön, akkor Önről!

A kert az Ön tulajdona, tere, birtoka, ahol jól szeretné érezni magát és azt szeretné látni, ami Önnek szép. Mi nem akarjuk megtervezni a kertjét Ön helyett, viszont kiválóan értünk ahhoz, hogy megértsük, amit szeretne és szakmailag, esztétikailag is a lehető legjobban valósuljon meg az, amit elképzelt. Ez a kreatív folyamat nem csak a megfelelő technikák alkalmazásáról szól, hanem egy látásmódról, amivel a környezetünket érzékenyebben és kreatívabban szemléljük.
A kertet tervező feladata, hogy a természet kimeríthetetlen sokszínűségéből azt a kompozíciót állítsa össze, amit majd a saját kertünknek hívhatunk. Előre látva azt a folyamatot, amit a kert tulajdonosa csak az elkövetkezendő hónapokban és években fog meglátni. A folytonos növekedésből adódó térváltozást, a levélhullást, a virágzást és a színek változását úgy, hogy a kert a változásaival egyre inkább épüljön és egyre tökéletesebb legyen.

 

Mindig kell a kerttervezés?

Kertterv a XVIII. kerületben

Nem, nem mindig szükséges. Amikor kertfelújításról, vagy kertátépítésről van szó, akkor nincs szükség rá, hogy ilyen kiadásokkal is számolnia kelljen a kert tulajdonosának. Természetesen a kert alapos felmérése, és a személyes egyeztetés elengedhetetlen része a sikeres kertépítésnek.

Egy rutinos kertépítő, egy szakmailag kihívást nem jelentő kert megépítésénél szintén elhagyhatja a kerttervezést. Ennek a költségeit inkább a minőség emelésére, vagy a kert további csinosítására fordíthatja. A szakmailag kihívást nem jelentő kert nem azonos a középszerű vagy hanyagul elkészített kerttel.

Ilyen kertek lehetnek például a mostanában divatos szabadidőkertek, melyekben a szélre rendezett örökzöld sorok, nagyobb felületű gyepes területek, valamint egyszerűbb növénycsoportok találhatók klasszikus megoldásokkal.

Van azonban, amikor a kerttervezés nem csak szükséges, de törvényileg szabályozottan kötelező is! Ezt kertépítészeti engedélyezési tervnek hívják!

 

Mikor kötelező a kertépítészeti engedélyezési terv?

Vannak olyan esetek, amikor előírják a jogszabályok a kerttervezést. Ebben az esetben csak építész kamarai tagsággal bíró tájépítészmérnök által elkészített kertépítészeti terv dokumentáció felel meg.

A település, vagy a kerület helyi építési szabályzata tartalmazza az eseteket, hogy mikor szükséges kertépítészeti engedélyezési terv benyújtása az önkormányzathoz. Budapesten például egyes kerületekben az érvényes kerületi építési szabályzat alapján minden esetben kötelező az építési engedélyezési tervhez kertépítészeti munkarészt is benyújtani, függetlenül attól, hogy érinti-e az építkezés a kertet, vagy sem. A települések és a kerületek ezzel óvják meg a zöldterületi arányt, valamint az értékes faállományukat.

Természetesen a szabályozás a közterületekre teljes mértékben a települések vagy kerületek önkormányzatának a kezében van, ugyanakkor a magánkertek is befolyásolják a hely zöldfelületi összképét. Ezért bizonyos esetekben a telkek nagyobb terepmunkáit is szabályozzák azzal, hogy a kertészeti engedélyeztetési tervet igényelnek a végzésükhöz.

A legsűrűbben előforduló engedélyhez kötött művelet a fakivágás. Amikor ugyanis díszfát (tehát nem gyümölcsfákat) szükséges kivágni a kertből, akkor ez fapótlási kötelezettséggel jár.

 

Miért fontos a kerttervezés?

Kertterv a XXII. kerületben

Ahhoz, hogy a kertünk szépsége és harmóniája összhangban legyen, nem elég az, hogy a növények egészségesek és szépek legyenek, szükséges az is, hogy harmonikusan legyenek elrendezve.

A szép kert több mint, a kertépítés elemeinek az összeillesztett egysége. A szép kert egy gondos kerttervezés, és egy szakértelmen alapuló kertépítés eredményeként jön létre. A kertben lévő harmóniát nem a minőségi gyepszőnyeg, vagy a legjobb öntözőrendszer fogja megadni, hanem önmagunk, házunk, és a környezetünk hangulatát lekövető és felerősítő formák egésze.

Biztos vagyok benne, hogy Önnek eszébe sem jutott volna, hogy a házát pontos építészeti terv nélkül építtesse meg. A kert megtervezése egy fontos lépés, ami nem csak megadja a gyakorlati lépéseket a kertépítés folyamán, hanem ha jól van kezelve, akkor félreértések sorát előzi meg.

 

Látványterv részletek – kerti építmények

 

Kerttervezéssel költséghatékonyabb a kertépítés

A kertépítészeti terv egyik célja az, hogy elkerülje vele a feleslegesen költséges és időt pazarló, átgondolatlan munkafolyamatokat. Csak gondolja végig, hogy milyen anyagmennyiségek mozognak a kertépítés során, amelyek darabszáma vagy köbmétere jelentős pénzbe kerülnek! Ugye egyetért velem, hogy a legmegfelelőbb az, ha ezek stimmelnek a valós igényekkel!

A kert megfontolt tervezését nagyon meg fogja hálálni a kert! De a kert tulajdonosa is, amikor a növényélettani elvek érvényesülése mellett a kert térviszonya is kitűnő, valamint a kerti építmények is a helyükön vannak és nincs semmi szükség arra, hogy a későbbiekben esetlegesen kisebb vagy drasztikus átalakításra kerüljön sor.

Mindezek mellett fenntartom továbbra is azt, hogy a szakmai kihívást nem jelentő kertépítés esetében a kerttervezés elhagyható. Néhány köbméter termőföld elterítése, az öntözőrendszer kiépítését követő gyepszőnyeg terítés és a szélekbe ültetett tuják esetében egy gyakorlott kertépítő pontos adatokat tud felvonultatni az ajánlatában, valamint minden bizonnyal át tudja adni verbálisan is az elképzelését, vagy akár egy egyszerűbb skiccen rajzolva.

 

A kerttervezés legfontosabb kérdései

Kertterv Nagytarcsán

Amikor a kertépítés igényeit mérjük fel, akkor ezt a kerttervezés alapvető kérdéseinek az átbeszélésével tudjuk pontosan felmérni. Ha Ön kerttervezés előtt áll, akkor javaslom, hogy előre gondolja át a válaszait és tájékozódjon azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amelyekben nem tud dönteni adatok hiányában.

Mekkora összeget kíván a kertépítésre fordítani?

Ez egy igen fontos kérdés, amit jó előre tisztázni mivel, ha a kerttervezés után derül ki, hogy a ráfordítandó összeg csak a fel a koncepciónak, akkor a munkát elölről lehet kezdeni. Jellemzőbb inkább az, hogy a kertépítésre fordított összeg megemelkedik a munka végére, és ennek ellenére a kerttulajdonos nagyon boldog! Lásd: Kertépítés ÁRAK

Mi maradjon meg a kertben?

A meglévő kert területén lehetnek olyan fák és bokrok, kocsibeálló, vagy fészer, amelytől nem szeretne megválni, viszont szeretné, ha a kerttervezés során beilleszkednének a kert hangulatába.

Szívesen lát a kert területén madarakat?

Ha igen, akkor kis odafigyeléssel, és nagyon egyszerű, és dekoratív elemek alkalmazásával is lehet úgy alakítani a kertet, hogy a madarak szívesen látogassák. Ezek lehetnek etetők, itatók, kis tavak, de lehet akár a kerttervezés tudatosan is annyira tudatos, hogy a választott növények táplálékot, és természetes búvóhelyet biztosítsanak a madaraknak. Lásd: Madárbarát kertépítés

Milyen stílusú kert tetszik?

Van néhány kerttípus, amely karakterében, stílusjegyeiben különbözik a többitől, és ezért valamilyen stílusirányzatként hívjuk ezeket. Mivel mi sem vagyunk egyformák, ezért semmi csodálkozni való sincs abban, hogy kinek ez, kinek pedig az tetszik. Mégis javaslom, hogy ne tájidegen kertet építsen, mivel a kert harmóniáját végső soron a házhoz, és a környezethez való illeszkedése fogja adni.  Lásd: Kertépítés

Mire szeretné használni a kertet?

Ez a tényező ismét alapjaiban képes változtatni a kert kialakításán, ezért szoros összefüggésben van a kert megtervezésének a munkájával. Ha szeretne játszani a gyerekével, az unokáival, akkor ehhez teret kell biztosítani, és strapabíró gyepfelületet. Ha a kertben csak gyönyörködni szeretne, és mint esztétikai élményt nyújtó látványt kívánja élvezni, akkor a gyepnél finomabb pázsitot tervezünk, és pazar növényeket. Lásd: Füvesítés

Melyik évszak a kedvence?

Minden kert más, és más arcát mutatja a különböző évszakokban. A tudatos kerttervezés képes olyan növények kiválasztására, amelyek formájukkal, virágaikkal, színükkel a kedvenc évszakunkban teljesednek ki.

Melyik napszakban használja?

A nap, a kert területének fekvése szerint halad át. Ha napközbeni használat mellett inkább árnyékos használó felületet szeretne, akkor tájolás szerint ültetett lombos növényekkel könnyű ezt megoldani. Míg, ha a koraesti órákban esetleg egy maradék kis fényre vágyna ugyanazon a helyen, akkor a inkább a felfelé nyitott területben fogunk gondolkodni.

Melyek a kedvenc növényei, virágai?

Természetes, hogy a kedvenc virágait és növényeit mindenki szívesen látja a saját kertjében, ezért a kerttervezést alapjaiban határozza meg ezeknek a növényeknek a használata.

Allergiás valamilyen növényre?

A legszebb növény sem tud annyira vonzó lenni, hogy ha allergiás tüneteket okoz a környezetünkben, akkor is maradhasson a kertünkben. Egészségünk, jó közérzetünk megőrzése a kert egyik feladatának tekinthető. Ha egy növény tudvalevőleg „ellene” dolgozik, akkor ne kerüljön be a koncepcióba. Lásd: Egészséges öntözőrendszer

Milyen növények ne legyenek semmiképp?

Egy díszkertet én szinte el sem tudok képzelni tiszafák nélkül. Pedig a tiszafa levele és a termése is mérgező. Ha kisgyermekek is lesznek a kertben, akkor ez a tény egy erősen elbillentheti abba az irányba, hogy mellőzzük.

Lesz-e a kert területén kutya?

Szoktam hallani, hogy „kutya vagy kert”. Ennek részben igazat is adok, de nem teljes mértékben. Gondos odafigyeléssel, a kutyus útvonalainak kialakításával megoldható, hogy a kert is szép legyen, és a kutya is maradjon. Viszont mindenképpen fontos, hogy a kert megtervezését megelőzően tudomásunk legyen róla.

Lesz-e a kert területén játszótér?

Ha lesz, akkor valószínűleg szükséges lesz egy útra, vagy utakra, amelyeken meg lehet közelíteni. Játszótér közelébe nem praktikus a kerti tó, vagy a rózsabokor. A helyének a kijelölése az észszerűséget és a biztonságot egyaránt szükséges, hogy szolgálja, nem csak a vidámságot.

A nyári estéken legyen-e kiülő, esetleg sütögető?

Jó tudni, hogy egy sütögetőt ne tervezzünk olyan helyre, ahol a füst útja nem biztosított, vagy fokozottabb gyulladásveszély van. Egy sűrű lombú növény alatt nem jó választás elhelyezni, míg a kiülőnek kifejezetten ideális lenne egy jó árnyékot adó hely.

Parkoló autók helye, járó utak, a burkolatuk

A burkolat szerkezete, színe jó, ha harmonizál a kerttel, és bele tud olvadni az egységébe. A kocsibeálló mellé, nem tervezünk olyan növényeket, melyek később a növekedésükkel, vagy az esetleges ragacsos termésükkel ellehetetlenítik a praktikus parkolást.

A belátást szükséges-e takarni valahol?

Van úgy, hogy nem szeretnénk, ha a szomszéd, vagy az utcafronton elsétáló belátna a kertünkbe. Érthető, ha a privát szféránkon, és magánterületünkön nem „figyelne” meg minket senki. A kertterv megalkotásakor koros növények takarásával, vagy más egyéb elemek segítségével ezeket könnyen megoldhatjuk.

Mikor használják a kertet - állandó vagy időszakos?

Ha egy nyaraló kertjének a tervezéséről van szó, ahol nem mindig megoldott az állandó gondozás, akkor törekedni kell arra, hogy olyan élőflórát telepítsünk, amely a legkevesebb törődést igényli.

Mennyi időt fog tudni fordítani a kert gondozására?

Bár a sorban az utolsóként szerepel ez a kérdés, mégis ez a legfontosabb! Bármilyen kert megépítése csak ideig-óráig marad az adott pillanatú szépségében, hiszen a kert változik. A növények és a fű növekszenek, amit csak munkával, tehát ráfordított idővel tudunk folyamatosan széppé tenni, és fenntartani az egészségét. Ez vagy időt, vagy pénzt fog kérni tőlünk. Valamelyiket biztosan! Gondolja ezt is át alaposan, mielőtt belevág a kertépítés gyönyörű munkáiba.

Ezek természetesen csak azok a kérdések, amelyek a kerttervezés közvetlen befolyásoló kérdései. Vannak olyan adott dolgok, amelyekhez mindenképpen igazodni kell. Ilyenek a telek fekvése, vagy a kertben futó közmű hálózat. Lásd: Kertfenntartás

 

Kerttervezés lépésről-lépésre

Kertterv a XXIII. kerületben

Első lépésben nagyon fontos, hogy őszinték legyünk magunkhoz két dologgal kapcsolatban!

 1. Az egyik az, hogy mennyi szakértelme és készsége van a kerttervezés és a kertépítés munkáihoz?
 2. A másik, pedig, hogy mennyi ideje lesz majd a kertfenntartásra, amikor majd elkészült a kert? Lásd: Kertfenntartás

 

 

Készítsen egy alaprajzot

Figyelje meg, hogy mekkora tér áll a rendelkezésére, az új kert megépítésének számára. Mérje meg pontosan a telkünk határvonalait, és minden benne lévő tereptárgy kerületét. Pontosan mérje meg, hogy a háza, az autóbejáró, a fészer, vagy a garázs, és azt is, hogy ezek milyen messze vannak a telek határvonalaitól. Ezen információk végeredményeként a kerttervezés helyszínének a méretarányos térképét fogja megkapni. Amikor ez elkészült, akkor készítsen belőle néhány másolatot.

 

Készítsen helyzetelemzést

Fogja az egyik alaprajzot, és rajzoljon fel minden olyan bokrot és fát, amelyet szeretne megtartani. Jelölje be a rajzán az esetleges szintkülönbségeket, és ha ezekre lépcsők vezetnek fel, akkor azokat is. Ha olyan burkolatok, vagy járófelületek is vannak, amelyek megmaradnak majd a kertépítés során, akkor azokat is rajzolja fel. Fontos, hogy a közmű nyomvonalait is rajzolja be, víz- és gázvezetékek, telefon- és áramkábelek nyomvonalait.

 

Tájolja be az alaprajzot

A kerttervezés növényeinek az elhelyezését meghatározó legfontosabb tényező, az északi irány betájolása, mivel a növények elültetésénél látnunk kell, hogy merre esik az árnyékuk. Ha van uralkodó széljárás, akkor azt is tüntesse fel a rajzon. Továbbá tüntesse fel, hogy hol helyezkednek el a már meglévő árnyékos helyek.

 

Vizsgálja meg a kert talaját

Állapítsa meg, hogy milyen típusú talaj van a kertjében, és mérje meg a pH értékét.

Öt alapvető talajtípus létezik: homok-, agyag-, mész-, vályog- és tőzegtalajok. Ennek helyes felismerésétől függ, a helyes megmunkálása, valamint az is, hogy milyen összetevőkkel kell javítani a kertépítéshez való felhasználásra.

A különböző pH értékek különböző növényeknek kedveznek, vagy gátolják meg a beültetését. A patikákban kapható pH teszterek segítségével ez könnyen megmérhető. Jegyezze fel, hogy milyen értéket kapott.

 

A listák elkészítése

Ezek a listák - bár némely elemeiben magától értetődőnek - sokat segíthetnek, hogy fejben jobban orientálódjon, és tapasztalatból mondom, hogy rengeteg ötlet születhet meg, ami színesebbé teheti a kertet és sikeresebbé a kerttervezés munkáját.

 1. Készítsen listát a kertben lévő dolgokról. Jegyezze fel a kutyaólját, a ruhaszárítót, a szőnyegporolót.
 2. Azokról a dolgokról készítsen listát, amiket szeretne a kertben.  Lehet ez játszótér, homokozó, öntözőrendszer, teraszklíma, sziklakert, gyepszőnyeg, grillező.
 3. Írja össze azokat a kertstílusokat, kertrészleteket, amik tetszenek Önnek. Mediterrán jellemzők, vagy falusias kert, esetleg a funkcionális szabadidőkert.
 4. Nézzen körül a környezetében, sétáljon egyet a környező utcákban, és figyelje meg az uralkodó kerttípusokat. Nézze meg, hogy mely növények és kerttípusok, amelyek jól érzik magukat, és könnyű fenntartani őket.
 5. Nézze meg a háza színeit, a struktúráját, vagy a szobák, előterek hangulatát, és próbáljon találni olyan növényeket, amelyek visszaköszönhetnek a kertben is, mint az otthon természetes meghosszabbítása. Ötleteljen!

A 2-5.-ig lépéseknél újra legyen teljesen őszinte magához, amikor kiválasztja a megfelelőt. Pontosan informálja magát, hogy az mennyibe kerül, és mennyi törődést fog igényelni. Ne okozzon magának meglepetéseket!

 

Egyezményes jelek

A kert megtervezésének a munkálatai alatt az egyezményes jeleket használja. A nagyobb fáknak, a sövényeknek, bokorcsoportoknak, vagy a gyepfelületeknek is vannak megfelelő jelei. Ezek nem véletlenül alakultak ki, hanem azért, hogy a kertterv világosan áttekinthető legyen, és bárki szakember számára könnyen érthető, és vizuálisan érzékelhető.

 

Válasszuk ki a fákat

! FONTOS: Csak olyan fát válasszon, amelyik megfelel ezeknek a szempontoknak:

 1. Talajtípus
 2. A talaj pH értéke
 3. Fényviszonyok
 4. Nedvességviszonyok
 5. Közmű

Fontos szabály, hogy a nagyobb dolgok, növények elrendezését kövessék a közepesek, majd a kisebbek, és ne fordítva! Ezért a tényleges növénytervezéskor először a fáknak kell megjelenniük a kerttervezésben. A fakiválasztás azokban a kertekben még inkább fontossá válik, amely kertek kisebbek vagy közepes méretűnek mondhatók, mivel itt az egy, vagy csak néhány fa helyes kiválasztása válik fontossá.

Fák és a kerttervezés:

 1. Amikor kiválasztja a fát, akkor vizsgálja meg azt is, hogy az adott növény gyökérzete mennyire agresszív növekedésű. A kerttervezés során ne telepítse a vízvezetékek, vagy egyéb közmű fölé, mert kárt tehet abban. És túl közel se ültesse a házához, vagy összefüggő burkolathoz.
 2. Növekedésük során a fák befolyásolni fogják a ház fényviszonyait, és takarhatják a kilátást is.
 3. Lombkoronájukkal árnyékos területeket fognak adni, amely más, akár meglévő növények növekedését, vagy életképességét fogják akadályozni.

Árnyék, és takarás

A fáknak a formája határozza meg, hogy mennyi árnyékot tud létrehozni. Egy ernyő alakú fa több árnyékot fog produkálni, mint egy oszlopos növekedésű.

Ha – klasszikus módon – a nyári napfényben hűsítő árnyékra vágyik, míg a zord télben világosságra, akkor mindenképpen válasszon lombhullató fát. Az árnyékot biztosító fák között is van különbség, az árnyék tekintetében. Vannak erős, hűvös árnyékot adó, és félárnyékot, azaz szűrt fényt átengedő fajták.

Amikor egy mélyárnyékot létrehozó fajtát választ, akkor arra is figyeljen, hogy ott a gyep, vagy pázsit nem fog megtelepedni. Az ilyen helyekre árnyékliliomot, vagy páfrányféléket tervezzen, amiket világos görgeteg kövekkel, esetleg fenyőkéreggel dekorálhat. Ezek a fák között olyan is lehet, mint a dió, vagy a fenyő. Szinte képtelenség vegetációt létrehozni alatta, mivel módszeresen mérgezi a leveleivel a talajt.

Szél

Ha a faválasztásban meghatározó tényező a széltől való védelem, akkor könnyű lombozatú örökzöldet válasszon. Ezek jobban felfogják a szelet, mint a lombhullató társaik. Ha olykor erős széltől is védelmet kell biztosítani, akkor jó tudni, hogy ezeket a növényeket csak ritkábban, de akkor alaposan kell öntözni. Máskülönben a gyökérzetük a felszínen terjeszkedve, csak egy ideig tudják majd megtartani a növényt.

Allergia

Bizonyos fatípusok többeknek okozhatnak allergiás tüneteket. Legyen körültekintő, már amennyire lehet. Azért jó, ha tudja, hogy az automata öntözőrendszer porlasztott vízcseppjei, valamint a napi intenzitása miatt, a kert még a pollenidőszakok csúcsán is enyhébben lesz fertőzve, mivel a pollen egy része megkötődik. Lásd: Egészséges öntözőrendszer

Fenntartás

Minden fa egy csodálatos élőlény. Viszont elkerülhetetlenül madarak, rovarok fogják lakni, leveleket, gyümölcsöket, faágakat fog hullatni, és ezzel időszakosan nehezíteni fogja a kertfenntartást. Nehezebb lesz a füvet ápolni, és a burkolatokat is időnként gyümölcsök fogják borítani. Lásd: Kertfenntartás

Látvány

A fák formájukkal, változó színükkel, pazar illatokkal, virágaikkal, és termésükkel lenyűgöző látványelemei a kertnek, és igazi harmóniát tudnak varázsolni. Természetes alapjai a kert struktúrájának, és kihagyhatatlanok a kerttervezésből! Azt javaslom mégis, hogy próbáljon olyan fát választani, ami a leginkább megfelel az Ön által támasztott igényeknek. Biztosan nem lesz haszna belőle, ha egy idő után el kell távolítani azt a fát, mert valamilyen oknál fogva már nem maradhat. Akkor se lesz jó, ha szerette, és akkor sem, ha nem.

Ültetési tanácsok, Lásd: Kertépítési tanácsok

 

Látványterv részletek - növénycsoportok

 

Tanácsok a növényzet kiválasztásához

Alapvető fontosságú szabály, hogy ne vásároljon csak azon az alapon növényeket, mert azok „növényből” vannak! Szinte kizárt, hogy sikerüljön minden szempontnak megfelelőt választania, mivel a szép, és harmonikus kert alapja a következetes kerttervezés.

Tanácstalanság

A megfigyelésem az, hogy a tanácstalanság adatok hiányából ered. Induljon el egy sétára és nézzen körül a környező utcák kertjeiben. Figyelje meg, hogy mi az uralkodó növényzet, és nézzen meg kertrészleteket, és ügyes kerti megoldásokat, ami tetszik Önnek. Nem mindenkinek van annyi tudása a kertészkedésről, hogy kapásból jól válasszon. Ezért jó, ha vásárol egy könyvet, amiben a kerttervezés, és a növények is demonstrálva vannak szakmai leírásokkal.

Beilleszkedés

A kert megtervezése alapjául szolgáló növényeknek illeszkedniük kell a kert hangulatához, a kertstílushoz, és nem utolsósorban a házhoz. Döntse el, hogy inkább szabályos és szögletes formákat szeretne, vagy szabálytalan, és kiugró formák uralják a megálmodott kert struktúráját. A növényeknek be kell illeszkedniük a kert egészébe.

Élhetőség

Csak olyan növényeket válasszon, amelyeknek a kert egy adott részén lévő fényviszonyok, és a talajviszonyok is adottak. Vannak olyan növények is, amelyek szeretik, és vannak, amelyek nem szeretik egymás társaságát. Biztosan állíthatom, hogy a tudatos kerttervezés eredményesebb lesz.

Tér

Biztosítson megfelelő teret a növények számára, amit a növekedési sebességéből fog tudni megállapítani. Ne kövesse el azt a hibát, hogy olyan sűrűre tervezi a növényzetet, mint amilyennek akkor szeretné látni, amikor a kert már kész van. Az majd két év múlva lesz, most még nincs kész, és csak elronthatja ezzel. Lásd: Kertépítés

Forma

Találja ki, hogy a kert egy adott területén, milyen formát szeretne életre kelteni. Ha ez megvan, akkor rendelje hozzá a növényt, és ne fordítva. Ebben, csak kevés kompromisszumot engedjen meg magának mialatt a kert megtervezését végzi, mert a kert stílusát és struktúráját omlaszthatja össze vele.

Virágzási naptár

Szerintem ez a kerttervezés legszebb, és egyben a legszórakoztatóbb momentuma. Készítsen egy naptárt, amiben összeírja, hogy a választott növények mikor virágzanak, illetve mikor változik meg a levelük színezete, vagy mikor hoznak színes termést. Így fellelheti azokat a réseket, ahol csak kisebb mennyiségben fordul elő színpompás virágzás, és kitöltheti kedvére azt. De készíthet pazar „tűzijátékokat”, majd „csöndesebb” időszakokat, amelyek váltogatják egymást.

 

Kertépítési kalkuláció

Amikor elkészült javaslom, hogy készítsen egy kalkulációt arra, hogy mennyibe fog kerülni a kerttervezés eredményeként a kertépítés! Semmi esetre se fogjon hozzá e nélkül, mert váratlan meglepetésekben lehet része. Jó, ha fejben felkészül arra is, hogy a kertépítés 20-25% több lesz, mint a tervezett összeg. Ha ez megvan, akkor jöhet a kertépítés! Lásd: Kertépítés ÁRAK

 

Néhány látványterv videó

 

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket,
és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart.
 • Pontosan mi kell hozzá.
 • Pontosan mennyibe kerül.

 

AJÁNLATKÉRÉS - További információ az Akció menüben.

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…


„Amikor megláttam egy munkátokat, akkor már tudtam, hogy rátok bízom a nyaralóm kertépítését is. Nem is csalódtam! Gyönyörű növényekkel, káprázatos szépségű gyepszőnyeggel dolgoztatok, és az automata öntözőrendszer precíz, mint egy óramű!”

Cs. Katalin