automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítésKerttervezés az Ön kertjére és igényeire szabva!

Értékelés:
(4 szavazat)
Kerttervezés Kerttervezés

A kerttervezés során messzemenőkig figyelembe vesszük a kertjének sajátosságait, és az Ön elképzeléseit! Így a valóság szebb lehet, mint ahogy Ön megálmodja!

Munkáinkból azt szeretnénk, hogy kiderüljön, hogy ügyfeleink igénye és ízlése fontos a számunkra! A közös konzultáció mindig meghozza a sikeres végeredményt.

A következőkben egy átfogó anyagot olvashat el erről, amit próbáltam úgy összeállítani és megfogalmazni, hogy egy laikus számára is világosan érthető legyen. Amennyi lehetőségem volt rá, úgy kerültem a szakkifejezéseket, illetve sok képpel illusztráltam a jobb megértés érdekében. Bizonyos részeken menü hivatkozásokat is elhelyeztünk, hogy ha több adatra van szüksége, akkor részletesebben is tájékozódni tudjon. Az oldalunkon bemutatott kertterveket, 3D-s látványterveket és látványterv videókat a Bokréta Garden kerttervező stúdió készítette. Reméljük, hogy munkáikból sok ötletet tud meríteni.

Mi a kerttervezés?

A tervezési folyamat nem más, mint a megrendelő elképzeléseinek, gondolatainak papírra vetése, a megrendelőt értő és szakmailag felkészült kertépítő által. Ez egy párbeszéd, konzultáció, amelyben a kertépítő a megrendelőben felmerülő igényeket, és a helyben, a környezetben rejlő adottságokat viszi rendezetten papírra. A végeredmény egy vizuális értelmezhetőség.

Ez a megrendelőről szól. Ha a megrendelő Ön, akkor Önről!

A házát körülölelő telek az Ön tulajdona, tere, birtoka, ahol jól szeretné érezni magát és azt szeretné látni, ami Önnek szép. Mi nem akarjuk megtervezni a kertjét Ön helyett, viszont kiválóan értünk ahhoz, hogy megértsük, amit szeretne és szakmailag, esztétikailag is a lehető legjobban valósuljon meg az, amit elképzelt. Ez a kreatív folyamat nem csak a megfelelő technikák alkalmazásáról szól, hanem egy látásmódról, amivel a környezetünket érzékenyebben és kreatívabban szemléljük.

A kertet tervező feladata, hogy a természet kimeríthetetlen sokszínűségéből azt a kompozíciót állítsa össze, amit majd a saját kertünknek hívhatunk. Előre látva azt a folyamatot, amit a tulajdonos csak az elkövetkezendő hónapokban és években fog meglátni. A folytonos növekedésből adódó térváltozást, a levélhullást, a virágzást és a színek változását úgy, hogy a folytonos változásokkal egyre inkább épüljön, és egyre tökéletesebb legyen. 

Mindig kell a kerttervezés?

Nem, nem mindig szükséges. Amikor kertfelújításról, vagy kertátépítésről van szó, akkor nincs szükség rá, hogy ilyen kiadásokkal is számolnia kelljen a tulajdonosának. Természetesen az alapos felmérés, és a személyes konzultáció elengedhetetlen része a sikeres kertépítésnek.

Egy rutinos kertépítő, egy szakmailag kihívást nem jelentő kivitelezési munka esetében szintén elhagyhatja a terv készítését. Ennek a költségeit inkább a minőség emelésére, vagy a továbbcsinosítására fordíthatja. A szakmailag kihívást nem jelentés nem azonos a középszerű vagy hanyagul elkészített kerttel.

Ilyen kertek lehetnek például a mostanában divatos szabadidőkertek, melyekben a szélre rendezett örökzöld sorok, nagyobb felületű gyepes területek, valamint egyszerűbb növénycsoportok találhatók klasszikus megoldásokkal.

Van azonban, amikor nem csak szükséges, de törvényileg szabályozottan kötelező is! Ezt kertépítészeti engedélyezési tervnek hívják! És nem csak Budapesten van érvényben.

Mikor kötelező a kertépítészeti engedélyezési terv?

Vannak olyan esetek, amikor előírják a jogszabályok. Ebben az esetben csak építész kamarai tagsággal bíró tájépítészmérnök által elkészített kertépítészeti terv dokumentáció felel meg.

A település, vagy a kerület helyi építési szabályzata tartalmazza az eseteket, hogy mikor szükséges kertépítészeti engedélyezési terv benyújtása az önkormányzathoz. Budapesten például egyes kerületekben az érvényes kerületi építési szabályzat alapján minden esetben kötelező az építési engedélyezési tervhez kertépítészeti munkarészt is benyújtani, függetlenül attól, hogy érinti-e az építkezés a kertet, vagy sem. A települések és a kerületek ezzel óvják meg a zöldterületi arányt, valamint az értékes faállományukat.

Természetesen a szabályozás a közterületekre teljes mértékben a települések vagy kerületek önkormányzatának a kezében van, ugyanakkor a magánkertek is befolyásolják a hely zöldfelületi összképét. Ezért bizonyos esetekben a telkek nagyobb terepmunkáit is szabályozzák azzal, hogy a kertészeti engedélyeztetési tervet igényelnek a végzésükhöz.

A legsűrűbben előforduló engedélyhez kötött művelet a fakivágás. Amikor ugyanis díszfát (tehát nem gyümölcsfákat) szükséges kivágni a kertből, akkor ez fapótlási kötelezettséggel jár.

Miért fontos a kerttervezés?

View the embedded image gallery online at:
https://www.esomester.hu/kerttervezes#sigProId4235983d51

Ahhoz, hogy a kertünk szépsége és harmóniája összhangban legyen, nem elég az, hogy a benne lévő kultúra egészséges és szép legyen, szükséges az is, hogy harmonikus elrendezésben legyenek egymással és a környezettel.

A szép zöld tér több mint, az elemek az összeillesztett egysége. A harmónia egy gondos tervezői munka, és egy szakértelmen alapuló kertépítés eredményeként jön létre. A kertben lévő harmóniát nem a minőségi gyepszőnyeg, vagy a legjobb térkő fogja megadni, hanem önmagunk, házunk, és a környezetünk hangulatát lekövető és felerősítő formák egésze.

Biztos vagyok benne, hogy Önnek eszébe sem jutott volna, hogy a házát mindenre kiterjedő építészeti terv nélkül építtesse meg. A tervezés egy fontos lépés, ami nem csak megadja a kertépítés gyakorlati lépéseit, hanem ha jól van kezelve, akkor félreértések sorát előzi meg. De nem csak a tervezés, hanem az építés előtti kellő mennyiségű konzultáció is legalább annyira fontos. 

Látványterv részletek – kerti építmények

Ezek a látványtervek nem csak Budapest és agglomerációjából érkező megbízásból készültek, hanem számos felkérés érkezett az ország más részeiből is. Mi vidékre is szívesen készítünk megbízóink számára árajánlatot. Sőt! A helyszíni felmérésre és konzultációra is fel vagyunk készülve, valamint országos partnerhálózatunkon keresztül a kivitelezést is lebonyolítjuk.

View the embedded image gallery online at:
https://www.esomester.hu/kerttervezes#sigProIdc1ca832c95

Kerttervezéssel költséghatékonyabb

A kertépítészeti terv egyik célja az, hogy elkerülje vele a feleslegesen költséges és időt pazarló, átgondolatlan munkafolyamatokat. Csak gondolja végig, hogy milyen anyagmennyiségek mozognak a kertépítés során, amelyek darabszáma vagy köbmétere jelentős pénzbe kerülnek! Ugye egyetért velem, hogy a legmegfelelőbb az, ha ezek stimmelnek a valós igényekkel!

A helyszíni tapasztalatgyűjtést, a szaktanácsadást és a megfontolt tervezést nagyon meg fogja hálálni a végeredmény! De a tulajdonosa is, amikor a növényélettani elvek érvényesülése mellett a térviszony is kitűnő, valamint a kerti építmények is a helyükön vannak és nincs semmi szükség arra, hogy a későbbiekben esetlegesen kisebb vagy drasztikus átalakításra kerüljön sor.

Mindezek mellett fenntartom továbbra is azt, hogy a szakmai kihívást nem jelentő kertépítés esetében a munka tervezői része elhagyható. Néhány köbméter termőföld elterítése, a locsolóberendezés kiépítését követő gyepszőnyeg terítés és a szélekbe ültetett tuják esetében egy gyakorlott kertépítő pontos adatokat tud felvonultatni az ajánlatában, valamint minden bizonnyal át tudja adni verbálisan is az elképzelését, vagy akár egy egyszerűbb skiccen rajzolva.

A weboldalunkon az általános költséghatékonyságnak sok figyelmet szenteltünk, amit a menü használatával könnyen megtalálhat. Folyamatosan készítünk és töltünk fel infot ezzel kapcsolatban. Néhány konkrét munkánk árajánlat bemutatásából még az is kiderül, hogy mennyi volt a munka ára.

A legfontosabb kérdések

Amikor a kívánt munka igényeit mérjük fel, akkor ezt az alapvető kérdések az átbeszélésével tudjuk pontosan felmérni. Ha Ön kerttervezés előtt áll, akkor javaslom, hogy előre gondolja át a válaszait és tájékozódjon azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amelyekben nem tud dönteni adatok hiányában.

Mekkora összeget kíván ráfordítani?

Ez egy igen fontos kérdés, amit jó előre tisztázni mivel, ha utána derül ki, hogy a ráfordítandó összeg csak a fel a koncepciónak, akkor a munkát elölről lehet kezdeni. Jellemzőbb inkább az, hogy az előre elképzelt összeg megemelkedik a munka végére, és ennek ellenére a kerttulajdonos nagyon boldog! Lásd: Kertépítés ÁRAK

Mi maradjon meg a kertben?

A meglévő zöldterületen lehetnek olyan fák és bokrok, kocsibeálló, vagy fészer, amelytől nem szeretne megválni, viszont szeretné, ha beilleszkednének a kialakuló hangulatába.

Szívesen lát madarakat?

Ha igen, akkor kis odafigyeléssel, és nagyon egyszerű, és dekoratív elemek alkalmazásával is lehet úgy alakítani a kertet, hogy a madarak szívesen látogassák. Ezek lehetnek etetők, itatók, kis tavak, de lehet akár táplálék, és természetes búvóhely is a madaraknak. Lásd: Madárbarát kertépítés

Milyen stílus tetszik?

Van néhány kerttípus, amely karakterében, stílusjegyeiben különbözik a többitől, és ezért valamilyen stílusirányzatként hívjuk ezeket. Mivel mi sem vagyunk egyformák, ezért semmi csodálkozni való sincs abban, hogy kinek ez, kinek pedig az tetszik. Mégis javaslom, hogy ne tájidegen kertet építsen, mivel a kert harmóniáját végső soron a házhoz, és a környezethez való illeszkedése fogja adni. Egyre elterjedőbb a modern kerti stílus, de a hagyományos stílusok és a szabadidőkert még mindig népszerűbb. Lásd: Kertépítés

Mire szeretné használni a kertet?

Ez a tényező ismét alapjaiban képes változtatni a kialakításon, ezért szoros összefüggésben van a tervezés munkájával. Ha szeretne játszani a gyerekével, az unokáival, akkor ehhez teret kell biztosítani, és strapabíró gyepfelületet. Ha a kertben csak gyönyörködni szeretne, és mint esztétikai élményt nyújtó látványt kívánja élvezni, akkor a gyepnél finomabb pázsitot tervezünk, és akár több éve nevelt fákat, ritka és pazar köveket. Javaslom, hogy a gyepszőnyegezés megoldását válassza, mivel a kockázatok tekintetében ez a legjobb. Lásd: Füvesítés

Melyik évszak a kedvence?

Minden élő zöldfelület más, és más arcát mutatja a különböző évszakokban. A tudatos előkészülettel elérhető, hogy a növényeink formájukkal, virágaikkal, színükkel a kedvenc évszakunkban teljesedjenek ki.

Melyik napszakban használja?

A nap, a telek fekvése szerint halad át. Ha napközbeni használat mellett inkább árnyékos használó felületet szeretne, akkor tájolás szerint ültetett lombos fákkal könnyű ezt megoldani. Míg, ha a koraesti órákban esetleg egy maradék kis fényre vágyna ugyanazon a helyen, akkor inkább a felfelé nyitott területben fogunk gondolkodni.

Melyek a kedvenc növényei, virágai?

Természetes, hogy a kedvenc virágait és növényeit mindenki szívesen látja a saját kertjében, ezért az előkészületi munkák alapjaiban határozza meg ezeknek a növényeknek a használata.

Allergiás valamilyen növényre?

A legszebb növény sem tud annyira vonzó lenni, hogy ha allergiás tüneteket okoz a környezetünkben, akkor is maradhasson a területen. Egészségünk, jó közérzetünk megőrzése a tervezés egyik fő feladatának tekinthető. Ha egy növény tudvalevőleg „ellene” dolgozik, akkor ne kerüljön be a koncepcióba.

Milyen növények ne legyenek semmiképp?

Egy díszkertet én szinte el sem tudok képzelni tiszafák nélkül. Pedig a tiszafa levele és a termése is mérgező. Ha kisgyermekek is lesznek a kertben, akkor ez a tény egy erősen elbillentheti abba az irányba, hogy mellőzzük.

Lesz-e kutya?

Szoktam hallani, hogy „kutya vagy kert”. Ennek részben igazat is adok, de nem teljes mértékben. Gondos odafigyeléssel, a kutyus útvonalainak kialakításával megoldható, hogy a zöldfelület is szép legyen, és a kutya is maradjon. Viszont mindenképpen fontos, hogy az előkészületek alatt már tudomásunk legyen róla.

Lesz-e játszótér?

Ha lesz, akkor valószínűleg szükséges lesz egy útra, vagy utakra, amelyeken meg lehet közelíteni. Játszótér közelébe nem praktikus a kerti tó, vagy a rózsabokor. A helyének a kijelölése az észszerűséget és a biztonságot egyaránt szükséges, hogy szolgálja, nem csak a vidámságot.

A nyári estéken legyen-e kiülő, esetleg sütögető?

Jó tudni, hogy egy sütögetőt ne tervezzünk olyan helyre, ahol a füst útja nem biztosított, vagy fokozottabb gyulladásveszély van. Egy sűrű lombú növény alatt nem jó választás elhelyezni, míg a kiülőnek kifejezetten ideális lenne egy jó árnyékot adó hely.

Parkoló autók helye, járó utak, a burkolatuk?

A burkolat szerkezete, színe jó, ha harmonizál a kerttel, és bele tud olvadni az egységébe. A kocsibeálló mellé, nem tervezünk olyan növényeket, melyek később a növekedésükkel, vagy az esetleges ragacsos termésükkel ellehetetlenítik a praktikus parkolást.

A belátást szükséges-e takarni valahol?

Van úgy, hogy nem szeretnénk, ha a szomszéd, vagy az utcafronton elsétáló belátna a kertünkbe. Érthető, ha a privát szféránkon, és magánterületünkön nem „figyelne” meg minket senki. A kertterv megalkotásakor koros növények takarásával, vagy más egyéb elemek segítségével ezeket könnyen megoldhatjuk.

Mikor használják a kertet - állandó vagy időszakos?

Ha egy nyaraló kertjének a tervezéséről van szó, ahol nem mindig megoldott az állandó gondozás, akkor törekedni kell arra, hogy olyan élőflórát telepítsünk, amely a legkevesebb törődést igényli.

Mennyi időt fog tudni fordítani a gondozására?

Bár a sorban az utolsóként szerepel ez a kérdés, mégis ez a legfontosabb! Bármilyen kert megépítése csak ideig-óráig marad az adott pillanatú szépségében, hiszen a növényzet változik. A bokrok és a fű növekszenek, amit csak munkával, tehát ráfordított idővel tudunk folyamatosan széppé tenni, és fenntartani az egészségét. Ez vagy időt, vagy pénzt fog kérni tőlünk. Valamelyiket biztosan! Gondolja ezt is át alaposan, mielőtt belevág a koncepció elkészítésébe.

Ezek természetesen csak azok a kérdések, amelyek közvetlen befolyásolást gyakorolnak. Vannak olyan adott dolgok, amelyekhez mindenképpen igazodni kell. Ilyenek a telek fekvése, vagy a kertben futó közmű hálózat. Ha minden szempontot figyelembe vettünk, akkor kialakul a végső menü, amiben minden bizonnyal senki sem csalódik. Ha Ön saját magának készíti el a kerttervet, akkor javaslom, hogy nézesse meg egy profival. A szaktanácsadás sok kis hibát kiszűrhet.

Kerttervezés lépésről-lépésre

Első lépésben nagyon fontos, hogy őszinték legyünk magunkhoz két dologgal kapcsolatban!

 1. Az egyik az, hogy mennyi szakértelme és készsége van a tervezéshez és a fizikai munkához?
 2. A másik, pedig, hogy mennyi ideje lesz majd a kertfenntartásra?  Lásd: Kertfenntartás

 

A felülnézeti vázlatterv elkészítése 

A következőkben azon lépések sorozatát írjuk le, amivel Ön is elkészítheti a saját kerti vázlattervét. Eredményeként egy koncepció fog létrejönni, ami alkalmas lehet arra, hogy alapos útmutatást adjon a gyakorlati lépések követéséhez, még akkor is, ha ez az első ilyen jellegű munkája.

Készítsen egy alaprajzot

Figyelje meg, hogy mekkora tér áll a rendelkezésére. Mérje meg pontosan a telkünk határvonalait, és minden benne lévő tereptárgy kerületét. Pontosan mérje meg, hogy a háza, az autóbejáró, a fészer, vagy a garázs, és azt is, hogy ezek milyen messze vannak a telek határvonalaitól. Ezen információk végeredményeként a helyszín méretarányos térképét fogja megkapni. Amikor ez elkészült, akkor készítsen belőle néhány másolatot.

Készítsen helyzetelemzést

Fogja az egyik alaprajzot, és rajzoljon fel minden olyan bokrot és fát, amelyet szeretne megtartani. Jelölje be a rajzán az esetleges szintkülönbségeket, és ha ezekre lépcsők vezetnek fel, akkor azokat is. Ha olyan burkolatok, vagy járófelületek is vannak, amelyek megmaradnak majd a kertépítés során, akkor azokat is rajzolja fel. Fontos, hogy a közmű nyomvonalait is rajzolja be, víz- és gázvezetékek, telefon- és áramkábelek nyomvonalait.

Tájolja be az alaprajzot

Az élő kultúra elhelyezését meghatározó legfontosabb tényező, az északi irány betájolása, mivel a növények elültetésénél látnunk kell, hogy merre esik az árnyékuk. Ha van uralkodó széljárás, akkor azt is tüntesse fel a rajzon. Továbbá tüntesse fel, hogy hol helyezkednek el a már meglévő árnyékos helyek.

Vizsgálja meg a telek talaját

Állapítsa meg, hogy milyen típusú talaj van a kertjében, és mérje meg a pH értékét.

Öt alapvető talajtípus létezik: homok-, agyag-, mész-, vályog- és tőzegtalajok. Ennek helyes felismerésétől függ, a helyes megmunkálása, valamint az is, hogy milyen összetevőkkel kell javítani a közvetlen felhasználásra.

A különböző pH értékek különböző növényeknek kedveznek, vagy gátolják meg a beültetését. A patikákban kapható pH teszterek segítségével ez könnyen megmérhető. Jegyezze fel, hogy milyen értéket kapott.

A listák elkészítése

Ezek a listák - bár némely elemeiben magától értetődőnek - sokat segíthetnek, hogy fejben jobban orientálódjon, és tapasztalatból mondom, hogy rengeteg ötlet születhet meg, ami színesebbé teheti a kertet és sikeresebbé a munkát.

 1. Készítsen listát a kertben lévő dolgokról. Jegyezze fel a kutyaólját, a ruhaszárítót, a szőnyegporolót.
 2. Azokról a dolgokról készítsen listát, amiket szeretne a kertben.  Lehet ez játszótér, homokozó, teraszklíma, sziklakert, gyepszőnyeg, grillező.
 3. Írja össze azokat a kertstílusokat, kertrészleteket, amik tetszenek Önnek. Mediterrán jellemzők, vagy falusias, esetleg a funkcionális szabadidőkert.
 4. Nézzen körül a környezetében, sétáljon egyet a környező utcákban, és figyelje meg az uralkodó kerttípusokat. Nézze meg, hogy mely fák, bokrok, virágok azok, amelyek jól érzik magukat, és könnyű fenntartani őket. Ötletek merítésével próbáljon kialakítani egy saját képet!
 5. Nézze meg a háza színeit, a struktúráját, vagy a szobák, előterek hangulatát, és próbáljon találni olyan növényeket, amelyek visszaköszönhetnek a kertben is, mint az otthon természetes meghosszabbítása.

A 2-5.-ig lépéseknél újra legyen teljesen őszinte magához, amikor kiválasztja a megfelelőt. Ha megtetszettek ötletek, akkor pontosan informálja magát, hogy az mennyibe kerül, és mennyi törődést fog igényelni. Ne okozzon magának kellemetlen meglepetéseket!

Egyezményes jelek

A tervezésnek a munkálatai alatt az egyezményes jeleket használja. A nagyobb fáknak, a sövényeknek, bokorcsoportoknak, vagy a gyepfelületeknek is vannak megfelelő jelei. Ezek nem véletlenül alakultak ki, hanem azért, hogy a kertterv világosan áttekinthető legyen, és bárki szakember számára könnyen érthető, és vizuálisan érzékelhető.

Válasszuk ki a fákat

! FONTOS: Csak olyan fát válasszon, amelyik megfelel ezeknek a szempontoknak:

 1. Talajtípus
 2. A talaj pH értéke
 3. Fényviszonyok
 4. Nedvességviszonyok
 5. Közmű

Fontos szabály, hogy a nagyobb dolgok, növények elrendezését kövessék a közepesek, majd a kisebbek, és ne fordítva! Ezért a tényleges növénytervezéskor először a fáknak kell megjelenniük a papíron. A fakiválasztás azokban a kertekben még inkább fontossá válik, amely kertek kisebbek vagy közepes méretűnek mondhatók, mivel itt az egy, vagy csak néhány fa helyes kiválasztása válik fontossá.

Fák:

 1. Amikor kiválasztja a fát, akkor első lépésként vizsgálja meg azt is, hogy az adott növény gyökérzete mennyire agresszív növekedésű. Ne telepítse a vízvezetékek, vagy egyéb közmű fölé, mert kárt tehet abban. És túl közel se ültesse a házához, vagy összefüggő burkolathoz.
 2. Növekedésük során a fák befolyásolni fogják a ház fényviszonyait, és takarhatják a kilátást is.
 3. Lombkoronájukkal árnyékos területeket fognak adni, amely más, akár meglévő kultúrák növekedését, vagy életképességét fogják akadályozni.

Árnyék, és takarás

A fáknak a formája határozza meg, hogy mennyi árnyékot tud létrehozni. Egy ernyő alakú fa több árnyékot fog produkálni, mint egy oszlopos növekedésű.

Ha – klasszikus módon – a nyári napfényben hűsítő árnyékra vágyik, míg a zord télben világosságra, akkor mindenképpen válasszon lombhullató fát. Az árnyékot biztosító fák között is van különbség, az árnyék tekintetében. Vannak erős, hűvös árnyékot adó, és félárnyékot, azaz szűrt fényt átengedő fajták.

Amikor egy mélyárnyékot létrehozó fajtát választ, akkor arra is figyeljen, hogy ott a gyep, vagy pázsit nem fog megtelepedni. Még a gyepszőnyegezés sem nyújt csak rövidtávú megoldást, mivel pár hónap alatt elsatnyul. Az ilyen helyekre árnyékliliomot, vagy páfrányféléket tervezzen, amiket világos görgeteg kövekkel, esetleg fenyőkéreggel dekorálhat. Ezek a fák között olyan is lehet, mint a dió, vagy a fenyő. Szinte képtelenség vegetációt létrehozni alatta, mivel módszeresen mérgezi a leveleivel a talajt.

Szél

Ha a faválasztásban meghatározó tényező a széltől való védelem, akkor könnyű lombozatú örökzöldet válasszon. Ezek jobban felfogják a szelet, mint a lombhullató társaik. Ha olykor erős széltől is védelmet kell biztosítani, akkor jó tudni, hogy ezeket a növényeket csak ritkábban, de akkor alaposan kell öntözni. Máskülönben a gyökérzetük a felszínen terjeszkedve, csak egy ideig tudják majd megtartani a növényt.

Allergia

Bizonyos fatípusok többeknek okozhatnak allergiás tüneteket. Legyen körültekintő, már amennyire lehet. Azért jó, ha tudja, hogy az automata öntözés porlasztott vízcseppjei, valamint a napi intenzitása miatt még a pollenidőszakok csúcsán is enyhébben lesz fertőzve, mivel a pollen egy része megkötődik.

Fenntartás

Minden fa egy csodálatos élőlény. Viszont elkerülhetetlenül madarak, rovarok fogják lakni, leveleket, gyümölcsöket, faágakat fog hullatni, és ezzel időszakosan nehezíteni fogja a kertfenntartást. Nehezebb lesz a füvet ápolni, és a burkolatokat is időnként gyümölcsök fogják borítani. Lásd: Kertfenntartás

Látvány

A fák formájukkal, változó színükkel, pazar illatokkal, virágaikkal, és termésükkel lenyűgöző látványelemei a kertnek, és igazi harmóniát tudnak varázsolni. Természetes alapjai a kerti struktúrának, és kihagyhatatlanok! Azt javaslom mégis, hogy próbáljon olyan fát választani, ami a leginkább megfelel az Ön által támasztott igényeknek. Biztosan nem lesz haszna belőle, ha egy idő után el kell távolítani azt a fát, mert valamilyen oknál fogva már nem maradhat. Akkor se lesz jó, ha szerette, és akkor sem, ha nem.

Lásd: Kertépítési tanácsok

Látványterv részletek - növénycsoportok

Igény szerint a felülnézeti vázlatterv részleteit 3D-s látványtervként is elkészítjük! Ebben az esetben a tervezett kerti munka bizonyos részleteit vagy egészét oldalnézetből is meg lehet tekinteni, vagy a modern 3D-s videó segítségével be is lehet járni.

View the embedded image gallery online at:
https://www.esomester.hu/kerttervezes#sigProId0660df8ba9

Tanácsok a növényzet kiválasztásához

Alapvető fontosságú szabály, hogy ne vásároljon csak azon az alapon növényeket, mert azok „növényből” vannak! Szinte kizárt, hogy sikerüljön minden szempontnak megfelelőt választania, mivel a harmónia alapja a következetes előkészület. Ne csak ötletszerűen válasszon, hanem az ötleteket alaposan megvizsgálva döntsön!

A füves területek létrehozásához a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást a gyepszőnyegezés fogja adni egy laikus felhasználó számára, ez biztos. Bár az ára magasabb, mint a többi megoldásé, de a telepítési kockázata igen alacsony.

Tanácstalanság

A megfigyelésem az, hogy a tanácstalanság adatok hiányából ered. Induljon el egy sétára és nézzen körül a környező utcák kertjeiben. Figyelje meg, hogy mi az uralkodó növényzet, és nézzen meg kertrészleteket, és ügyes megoldásokat, ami tetszik Önnek. Nem mindenkinek van annyi tudása a kertészkedésről, hogy kapásból jól válasszon. Ezért jó, ha vásárol egy könyvet, amiben demonstrálva vannak képekkel és szakmai leírásokkal.

Beilleszkedés

Az előkészületek alapjául szolgáló növényeknek illeszkedniük kell a hangulathoz, a kertstílushoz, és nem utolsósorban a házhoz. Döntse el, hogy inkább szabályos és szögletes formákat szeretne, vagy szabálytalan, és kiugró formák uralják a megálmodott zöldstruktúrát. A növényeknek bele kell tudni simulni az építmény egészébe.

Élhetőség

Csak olyan növényeket válasszon, amelyeknek a fényviszonyok, és a talajviszonyok is adottak. Vannak olyan típusok is, amelyek szeretik, és vannak, amelyek nem szeretik egymás társaságát.

Tér

Biztosítson megfelelő teret a növények számára, amit a növekedési sebességéből fog tudni megállapítani. Ne kövesse el azt a hibát, hogy olyan sűrűre tervezi a növényzetet, mint amilyennek akkor szeretné látni, amikor már kész van. Az majd két év múlva lesz, most még nincs kész, és csak elronthatja ezzel. Lásd: Kertépítés

Forma

Találja ki, hogy, milyen formát szeretne életre kelteni. Ha ez megvan, akkor rendelje hozzá a növényt, és ne fordítva. Ebben, csak kevés kompromisszumot engedjen meg magának mialatt a tervezést végzi, mert az egész stílusát és struktúráját omlaszthatja össze vele.

Virágzási naptár

Ennek felállítás ugyan igen aprólékos munka, de szerintem a legszebb, és egyben a legszórakoztatóbb momentuma. Készítsen egy naptárt, amiben összeírja, hogy a választott hagymások, évelők és bokrok mikor virágzanak, illetve mikor változik meg a levelük színezete, vagy mikor hoznak színes termést. Így fellelheti azokat a réseket, ahol csak kisebb mennyiségben fordul elő színpompás virágzás, és kitöltheti kedvére azt. De készíthet pazar „tűzijátékokat”, majd „csöndesebb” időszakokat, amelyek váltogatják egymást.

A referencia munkáinkból számos tapasztalatot nyerhet! Nézze meg, hogy mi milyen munkákat készítünk! 

Kertépítési kalkuláció

Amikor elkészült javaslom, hogy készítsen egy kalkulációt arra, hogy mennyibe fog kerülni ez magának. Semmi esetre se fogjon hozzá e nélkül, mert váratlan meglepetésekben lehet része. Jó, ha fejben felkészül arra is, hogy a kertépítés 20-25% több lesz, mint a tervezett összeg. Informálódjon, mielőtt belevág, de a biztonsági tartalék a változásokra mindig csak jól jöhet!

Érdemes a részletes és áttekinthető árajánlat kérés, hogy világos legyen, hogy minek mennyi az ára. Amennyiben a vázlatterv saját maga által készült, akkor jó, ha látja azt egy profi is. A szaktanácsadás ki fogja szűrni az esetleges hibákat.

Ha ez az infó is megvan, akkor jöhet a helyszíni terepmunka!

Munkáinkból tapasztalatot nyerve leírtunk néhány konkrét kalkulációt is. Ehhez szerintem még fontos adat lehet az is, hogy mi Budapest és környékéről szerezzük be az alapanyagokat. Lásd: Kertépítés ÁRAK

Megjelenés a médiában is...

A Bokréta Garden kerttervező stúdió szaklapokban is publikál a minőségi kerttervezésről, a téli kerti teendőkről vagy éppen a madárbarát kertekről!

View the embedded image gallery online at:
https://www.esomester.hu/kerttervezes#sigProId8ea1346525

 

A kert megtervezésétől a megvalósulásig

Az országos partnerhálózatunk becsületes és megbízható szakembereinek köszönhetően nem csak a kert megtervezését, hanem a kivitelezését is tudjuk vállalni az ország bármely területén. 

Igény: Komplett kertépítés

Tervező: Bokréta Garden

Kivitelező: Szabó László és az Esőgyár Kft.

View the embedded image gallery online at:
https://www.esomester.hu/kerttervezes#sigProIdd6d55db671

 

Igény: Komplett Kertépítés és teraszkert

Tervező: Bokréta Garden

Kivitelező: Bozsik Viktor és a Cérnaszál-Fűszál Kft.

View the embedded image gallery online at:
https://www.esomester.hu/kerttervezes#sigProId7b4fd4ed7c

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel...