Kik értenek a kertépítéshez?

A kertépítő nem csak egy kertész, mint ahogyan nem is lehet minden kertészből kertépítő, mert ahhoz még sokat kell tanulnia. A kertépítés professzionális végzéséhez több szakmán átívelő szakismeret szükséges és rengeteg gyakorlat.

Ha csak egy szivattyús gépészettel összekötött automata öntözőrendszerre gondolunk (ami már alap, hogy szerepeljen a kertépítésben), már akkor látható, hogy távolról sem a kertész ismeretek vonalát pedzegetjük. De gondolhatunk a száraz burkolásra is, ami ugyan a kert része, de mégsem tartozéka a hagyományos kertészeti ismereteknek. Tehát az, aki a kertépítést magas színvonalon végzi elkerülhetetlenül ért a villamossági alapismeretekhez, jártassága van a kőművességben, ezen kívül profi vízszerelőnek is kell lennie. Azon felül, hogy mindent tudnia kell a növényekről, továbbá elég összetett ismeretekkel kell rendelkeznie három-négy másik szakmában is.

Gyakran találkozunk olyan kertépítővel is, aki több különböző területen dolgozó és jeleskedő szakembert is alkalmaz a kertépítés során az ilyen jellegű részfeladatok elvégzésére. Tehát hív egy csapatot, aki a kertépítésen belül elvégzi a térburkolást, illetve az automata öntözőrendszer telepítését. Én a magam részéről ezt korrektnek találom, de jól látom én is, hogy aki a saját csapatán belül képes elvégezni mindezt, az előnyben van. Nyílván a kertépítés végeredménye a lényeg, de azért ma nem mindegy, hogy mennyiért. A lényegnek ugyanakkor azt tartom, hogy egy korrekt szakember építse a kertet. Az ilyen kertépítő nem fog kontárkodni és nem fog gányolni. Ha valamit nem tud saját maga megcsinálni, akkor inkább szakembert hív. Ebben az esetben attól sem kell tartanunk, hogy másodosztályú gyepszőnyeg landol a kétes eredetű talajon, amit a kertbe behordtak. Egy becsületes kertépítő nem engedhet meg ilyet magának, nem mintha egy percig is törné rajta a fejét. Mindenkor azt tartja szem előtt, ami a leginkább szakmai, és amit a megrendelő igényel!