Más ma a kertépítés

Bizony általánosságban elmondható, hogy a kertépítés ma már más, mint akár tizenöt évvel ezelőtt. Akkor javarészt a tehetős emberek rendeltek kertépítést. Ennél fogva a munkák nagy része nagy volt, nagyon magas igényeknek megfelelő, valamint tele prémium megoldásokkal!

Ezeknek a kerteknek a megépítésére a rákészülés nem úgy volt, mint ma, hogy este letelefonálom a kocsit földdel, szólok a gyepszőnyegeseknek, hogy reggel szedjék fel a gyepet és reggel lemegyek a faiskolába összeválogatni a növényszükségletet. Akkor még ezt több nap előkészületi munka előzte meg és nagyon komoly tervezés és logisztika kellett mögé, hogy megvalósuljanak az előkészületek. Ha volt három-négy ilyen kertépítésünk, akkor boldogok voltunk egész évben!

Egy ilyen kertben az automata öntözőrendszer luxuscikknek számított és az összerakása két hétig is elhúzódott. Egy nagyobb kerti tavat három-négy hétig is csináltunk. Összegezve az egész munkát jóval többet kerestünk rajta, mint ma, persze nyugiba dolgozva, hiszen mire elkészültünk egy ilyen kerttel, addigra tudtuk, hogy biztosan összejön egy másik. És többnyire össze is jött! Az akkori automata öntözőrendszer árából, ma komplett kerteket építünk öntözőrendszerrel, gyepszőnyeggel, növényekkel és termőföld cserével együtt.

Egy akkori kertépítés kerti tavának az árából, ma le se merem írni, hogy mennyi kert jön ki tokkal-vonóval. A kertépítés mára már polgáriasodott. Nincs is ezzel semmi baj, mindösszesen az igények ezzel kapcsolatban megváltoztak. Még a minőség iránti vágy megmaradt, de már nem szükséges, hogy a kert is tükrözze a ház, az életforma és a gazdagság nagyszerűségét a pompájával. Mára már sokkal inkább funkciókat kell, hogy kiszolgáljon a kert és ehhez igazodik a modern kertépítés is. Ennek megfeleselően a munkáink száma felszaporodott, azonban a munkákon elérhető profit lecsökkent. Sok kertépítést meg kell, csináljunk ahhoz, hogy fennmaradjunk.