Merre tart a kertépítés?

Sokunkban fogalmazódik meg a gondolat, hogy merre tart ma a kertépítés. Ami azt illeti, én magam sem vagyok hagyománypárti, ha a kertépítés modern alakulásáról van szó nem vagyok konzervatív.

Bár egyáltalán nem szeretem a tájidegen kertépítést és sokkal közelebb áll hozzám az, amikor a saját hagyományainkból merítkezünk, de azért szeretem az újdonságokat és nem szabnék gátat annak sem, hogy a társadalom fejlődésével és alakulásával együtt a kerttől való igények is megváltoznak. Szerintem az egyre növekvő igényt kielégítő szabadidő kertépítés ma már egy stílus, amit arra alapozok, hogy egyértelműen megvannak a saját stílusjegyei ez által a saját identitása is ennek a kertépítési stílusnak. Amikor azt mondom, hogy társadalmi alakulás, akkor arra a közhelynek tűnő dologra gondolok, hogy az élettempónk felgyorsult.

Ennek megfelelően a szabadidőnk és általában véve az időnk is egyre kevesebb, amiből arra következtetek, hogy egyre értékesebb is. Ezért a közeli szabadidőnket eltölthető élettér nagyban megkönnyíti az életét sok embernek, természetesen azoknak, aki kertes házban élnek. Ha közvetlen a kertjüket alakítják át ennek megfelelően, akkor meg is kapjuk a szabadidő kertet, ami stílussá fejlődve igényli ezt a fajta kertépítést is. Az ilyen kertek gyakori elrendezése az, hogy a szélekre rendezett növényzet között nagy füves területet alakítanak ki, ami elegendő mozgásteret biztosít a játékhoz. Gyakori eleme a szabadidő kertnek a medence, a grillező, a pihenő szaletlik, vagy a gyermekjátszótér sok lehetőséggel.

Fontos szempont a kertépítésnél, hogy ne használjunk tüskés, illetve mérgező növényeket, valamint kerüljük a kövezést és a sarkos kialakítást. Érthető módon ezeknek a lecsökkentésével a kertben a sérülés kockázata is lecsökken! A kertépítés modernebb vonala ma olyan módon képzeli el a kertet, ami szinte már lakberendezés, mint kertépítészet. Nem kis mennyiségben van jelen benne az üveg és a fém és a tulajdonképpeni funkciója az, hogy felkészítsen és bevezessen a ház belső tereibe. Ez nem áll hozzám közel, azonban még mindig sokkal közelebb, mint az elhanyagoltság. Bárhogy is válasszon, nagyon sikeres kertépítést kívánok Önnek!