Miért fontos a kertépítés?

Legfőképpen azért, mert alapvetően koncepción alapul, ami nagyban segít bennünket a kerttel való együttélésben és annak a gondozásában. Hiszen egy jól megtervezett és megépített kertben a dolgok azon elképzelések szerint kerülnek a helyükre, mely szerint a megrendelőnek és a természetnek is a legmegfelelőbb.

A kerttervezést követő kertépítés tehát nem csupán egy véletlenszerű esetleg szakmailag nem megfelelő kialakítás, hanem olyan, ami a növényeknek és a kert tulajdonosának is egyaránt megfelel. Szemben az olyan jellegű kertépítéssel, ahol részletek vannak kiemelve és azok köré épül a kert, ami azt eredményezi, hogy a komplett nem átgondolt teljes egészében. Így amikor ezek a kiemelt részek összeérnek a kertépítés folyamán, akkor csak kis valószínűséggel lesz összeillő.

Amikor elkészült egy ház, akkor teljesen érthető módon nem mindig marad annyi pénz a kertre, mint amennyit szívesen költenék rá akkor, amikor bőségben áll a kassza. Ilyenkor fordul elő az, hogy megvesszük az útszéli tujaárustól vagy valamelyik piacon a kisméretű tujákat, meg egy-két kiló fűmagot. Elültetjük a tujákat ide-oda és közé pedig elszórjuk a fűmagot. Biztos vagyok benne, hogy ez a fajta kertépítés rövid ideig okoz némi örömöt, hiszen töredékéből megvalósítható, mint amennyire alaphangon gondoltunk. Az után eltelik egy kis idő és a növények csak nem nőnek a fű meg kopár és egy szép tavaszi napon kinézve az ablakon gondolkodunk el, hogy valószínűleg nem ezt a látványt szerettük volna, nem ezt képzeltük el a gyönyörű házunk köré. Nos, ilyenkor döbben rá az ember, hogy az efféle kertépítésre költött pénz, és ráfordított munkaerő teljes mértékbe kidobott pénz volt az ablakon. Senkit sem szeretnék rémisztgetni ezzel, de elég sokszor fordult már elő (volt akinél négy nekifutás után) ahhoz, hogy bátorkodjam leírni. Persze mindenki a maga kárán tanul, ezért én sem mondom azt, hogy Ön ne tegye. Csak arra gondoltam, hogy leírom mégis átgondolás céljára.

A kertépítéshez annyi tanácsom lenne, hogy ha biztosra akar menni, akkor találjon egy jó és korrekt kertépítő szakembert. Ha ez megvan, akkor minden más ez alá rendeződik és biztosan semmi gondja nem lesz a kertépítéssel, míg a kész kerttel pedig tökéletesen elégedett lesz!