Milyen kertépítést szeretne?

Sem a kerti stílusok, sem pedig a hazai kertépítést vállalók között nem kicsi a választék. Már csak egy kis internetes felhasználói gyakorlattal feldolgozhatatlanul sok információhoz juthatunk a kertépítésről, akár egyetlen perc alatt. A kérdés a laikus számára az, hogy milyen kertet szeretnék, és ki építse meg azt? Hát igen! Ez így kezdődik el.

Mielőtt belefogna bárki is a kertépítésbe, azelőtt nagyon érdemes tájékozódni! Tájékozódni minden tekintetben. Sétálni egyet a környező utcákban és megfigyelni, hogy mely kertek tetszenek nekünk. Ha ez megvan, akkor érdemes egy kicsit pontosabban megnézni őket és megállapítani, hogy miért tetszenek nekünk. Melyek azok a közös nevezők, azok az elemek, amelyek miatt tetszenek nekünk, és máris van néhány stabil adatunk, amire támaszkodhat a kerttervezés, majd a kertépítés. Ha esetleg módunkban áll megkérdezni vagy kideríteni, hogy melyik kertépítő építette azokat a kerteket, akkor ezt se hanyagoljuk el. Volt már olyan is, amikor három különböző tetszetős kertről kiderült, hogy ugyanaz a kertépítő végezte a kertépítést mind a három helyen. Azt hiszem, hogy amikor ez így történik, akkor meg is van, amit kerestünk, de azért ez nem mindig van így. Fontos azt is végig gondolni, hogy majd a kész kerttől mit szeretnénk, mik az elvárásaink a funkcióját tekintve. Bár ez már inkább a konkrét kerttervezés része – ahol majd erre egy pontos kérdőíven keresztül választ kapunk -, mégis jó, ha az alapvető koncepció megvan, mivel több féle kert is tetszhet úgy, hogy a végére kiderül, hogy használhatatlan a céljaink tekintetében.

Ha mindez megvan, akkor meggyőződésem szerint nincs is más hátra, mint találni egy korrekt kertépítőt. A kivitelezés tekintetében nincs is másra szükség, mint egy becsületes emberre, aki jól ért a kertépítéshez. Ha ez megvan, akkor minden megvan! Ugyanis az ilyen ember csak minőségi alapanyagok felhasználásával dolgozik, és egészen biztosan mindent be is épít, mint amit megbeszéltünk.