Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester

Öntözőrendszer

AZ ÖNTÖZŐRENDSZER BEMUTATÁSA:

Az öntözőrendszer meghatározása
Az öntözőrendszer működése
Az öntözőrendszer működési céljai
Magas műszaki tartalmú öntözőrendszerek


AZ ÖNTÖZŐRENDSZER VÍZMEGTÁPLÁLÁSA:

Hálózati vízről üzemeltetett öntözőrendszer
Kútból, ciszternából  üzemeltetett öntözőrendszer
Tóból, patakból üzemeltetett öntözőrendszer


TANÁCSOK AZ ÖNTÖZŐRENDSZERHEZ:

Kiknek ajánljuk az öntözőrendszert?
Hogyan ismerje fel a professzionális öntözőrendszert?
Mennyire befolyásolja az öntözőrendszer márka a minőséget?
Mennyire befolyásolja a szakember a minőséget?

 

„Az öntözőrendszer az egyik leghatékonyabb háztartási berendezésünk!”


…mondta egy kedves ügyfelünk, és teljesen igaza volt. Remélem, hogy az alábbiakban olvasható cikkek után Ön is így látja majd, és megerősödik Önben a gondolat, hogy építessen a kertjébe automata öntözőrendszert. De ha csak válaszokat keres, akkor is reméljük, hogy segítségére lehetünk!
Esőmesterek

Az öntözőrendszer meghatározása

Öntözőrendszer

Automata öntözőrendszernek azt a kertünkbe telepített berendezést hívjuk, amely nélkülözve minden emberi felügyeletet, automatán öntözi meg a kertet a vezérlőegységébe írt program alapján.

 

Az öntözőrendszer működése

Öntözőrendszer működése

Az automata öntözőrendszer a talajfelszín alá leásott vízcsőrendszer, amely a kert adottságainak megfelelően zónákra van felosztva. A zónák számát általában a kert tagoltsága, növényzete és a rendelkezésre álló vízparaméterek határozzák meg.

Minden zónához tartozik egy-egy vízcsőhálózat, amelyekre vannak felszerelve az öntöző elemek a megfelelő helyeken. Ezek az öntöző elemek lehetnek a szórófejek, mikroszórók, vagy csepegtetőcsövek. Egy zónára egy öntözési módszer használata javasolt.

Minden zónát egy elektromosan nyitható szelep vezérel, amiket egy központi automatika irányít. A víz, a szelepeken keresztül jut el az öntöző elemekig, egyszerre csak egy zóna megnyitásával.

A zónákon lévő szórófejek a víznyomás hatására emelkednek ki a felszínre, és a beállításuknak, valamint a beprogramozott időnek megfelelően öntöznek. A csepegtető cső és a mikroszóró is ugyanezen az elven működik, azonban ezek nem kiemelkedő elemek.

Az eső és fagyérzékelő kikapcsolja az automatikát, ha esőt vagy fagyot érzékel, majd visszakapcsolja, amikor szükséges.

Lásd: Öntözőrendszer TERMÉKEK

 

Az öntözőrendszer működési céljai

Öntözőrendszer működés

 

 • Az öntözőrendszer működési célja, hogy a természetes csapadékhiányt pótolja a kertünk növényzete számára.

 

Hazánk éves csapadékmennyisége nagyon alacsony, mindössze 500-600 mm. Sajnos tovább nehezíti ezt a helyzetet, hogy az eloszlása sem egyenletes. A csapadék egy jelentős része télen, míg más jelentős részei különböző időszakokban, viszont jellemzően egyszerre hullnak. Annak a természetes igényünknek, hogy legyen szép, egészséges, ápolt a kertünk mindez nem elegendő. Szükségessé vált, hogy öntözőrendszerrel pótoljuk a hiányzó időszakokban az öntözést.

 

 • Az öntözőrendszer működési célja, hogy automatán végezze el az öntözést és ne igényelje a felhasználóinak a felügyeletét.

Egy 300-400 m2-es kert napi öntözése a száraz, meleg nyári hónapokban akár 3-4 óra is lehet! Nyilvánvaló, hogy ennek a helyzetnek a kezelése a többség számára lehetetlen. Mivel szép kertet szeretnének mégis, marad a kérdés: …de ki fogja meglocsolni a kertet? Ismerős kérdés ez akkor is, ha a család nyaralni megy. Az öntözőrendszer nem rabolja az idejét, és ami még fontosabb, a szabadidejét sem!

 

 • Az öntözőrendszer működési célja, hogy az öntözővizet a lehető leghatékonyabban használja fel.

Tudjuk jól, hogy mint minden más energiaforrás, úgy a tiszta víz is egyre értékesebb és egyre drágább! A legoptimálisabb kerti vízfelhasználás nem csak a pénztárcánkat kíméli, hanem a növényeinket is olyan kondícióba képes hozni, aminek a csodájára az egész utca járni fog. Az ismert öntözési módok közül az öntözőrendszer húzott el toronymagasan a mezőnyből a hatékonyság szemponjából!

 

Lásd:
VÍZTAKARÉKOS öntözőrendszer
EGÉSZSÉGES öntözőrendszer
Öntözőrendszer ELŐNYEI


Magas műszaki tartalmú öntözőrendszerek

Öntözőrendszerek

Magas műszaki tartalmú öntözőrendszereknek azokat a berendezéseket hívjuk, amelyek a professzionális öntözéstechnikai márkák felhasználásával készültek. Azokat az öntözőrendszereket is magas műszaki tartalmúaknak nevezzük, amelyek mindezek mellett bonyolult technikai megoldásokat is tartalmaznak.

Professzionális öntözéstechnikai márkák

A professzionális öntözőrendszer alkatrészeket gyártó cégek az USA-ban találhatók. Itt tudott kialakulni megfelelő igény és versenyhelyzet ahhoz, hogy ezek a cégek a legmagasabb követelményeknek is megfeleljenek a termékeikkel. Ha olyan öntözőrendszert kínálnak Önnek, ami amerikai gyártótól származik, akkor biztos lehet benne, hogy magas minőségű lesz. Erről lejjebb bővebben olvashat.

Bonyolult technikai megoldások

Bizonyos értelemben - legalább is a hálózati vízről megtáplált öntözőrendszerekhez képest - az is tekinthető bonyolultnak, ha az öntözőrendszer egy szivattyús gépészettel van összekötve, ami a vizet szállítja. Természetesen ennél jóval összetettebb gépészeti megoldások is vannak, sőt gyakran építünk is ilyeneket.

 

 • Kútról váltó hálózati vízre gépészet

 

Abban az esetben, ha a kút bizonyos időszakokban kiapad, a rendszer automatikusan vált vezetékes vízre, ezért az öntözőrendszer folyamatos üzemképessége automatikus marad.

 

 • Kútból ciszternába szállító gépészet

 

Abban az esetben, ha a kút vízhozama csekély az öntözőrendszer ellátásához, de egy ciszternába felszállítható a víz, ahonnan már megtáplálható.

 

 • Ciszternából hálózati vízre váltó gépészet

 

Abban az esetben, ha esővizet gyűjtünk, ami rapszodikusan van csak jelen. A vezetékes vízzel automatikusan utántöltjük a ciszternát, így folyamatosan van vízellátása az öntözőrendszernek.

 

 • Tavat töltő, a tóból öntöző gépészet

 

Abban az esetben, ha tóból öntözünk, amelynek nincs önálló megtáplálása, viszont a kút csekély hozamú, de lassan képes a folyamatos üzemelésre. Ebben az esetben a tó tekinthető az öntözőrendszer állandó készletének.

 

Lásd: Öntözőrendszer TERMÉKEK

 

Hálózati vízről üzemeltetett öntözőrendszer

Automata öntözőrendszer

 

Messze a leggyakoribb vízmegtáplálási alkalmazása az öntözőrendszereknek. Már jó ideje lehet kérvényezni, hogy az öntözővizet külön órán lehessen mérni. Ebben az esetben a csatornadíjat elengedik, ami több mint az 50%-át teszi ki a vízdíjnak. Azokon a területeken ahol a csak mélyre fúrt kút lehetne megoldás a víz költségeinek a csökkentésére, a hálózati víz az olcsóbb megoldás.

További előnye az állandósága és a megbízhatósága. Jellemzően nem kell tartanunk tőle, hogy elfogy, vagy drasztikusan lecsökken a nyomása, vagy szennyezetté válik.

Az így épített öntözőrendszer bármikor gond, vagy nagyobb átalakítás nélkül is átköthető a kútra, vagy a ciszternára. Karbantartása a szivattyús gépészet mellőzése miatt nagyon egyszerű.

Azok az elgondolások, miszerint a benne lévő oldott klór és más anyagok kárt okoznak a növényzetnek nem megfigyelhető, mindösszesen feltételezésnek bizonyult. Mi sem figyeltünk meg a lassan két évtizedes öntözőrendszer és kertépítési tapasztalataink alapján ilyet.

 

Kútból, ciszternából üzemeltetett öntözőrendszer

A hálózati víz után a második legelterjedtebb öntözőrendszer vízmegtáplálási megoldás, a kútból történő öntözés. Ebben az esetben mindenképpen szükséges egy szivattyús gépészet, aminek segítségével nyerjük ki a vizet a kútból.

Alapvetően kétféle szivattyús megoldás létezik: a merülő szivattyús gépészet, és a szárazbeépítésű szivattyús gépészet. A kettő közötti legjobban megfogalmazható különbség az, hogy míg a merülő (búvár) szivattyú a vízben van, és onnan tolja a vizet, addig a szárazbeépítésű a felszínről szívja egy szívócsonkon keresztül a vizet. Szárazbeépítésű szivattyút csak abban az esetben használunk, ha a kút üzemi vízszintje nem csökken le 8 méter alá. E megoldások közül mind a kettő elterjedt az öntözőrendszerek megtáplálásánál.

A ciszternából megtáplált öntözőrendszer esetében mind a két megoldás elfogadott.

A szivattyús gépészetek által meghajtott öntözőrendszerek karbantartása összetettebb feladat. A kút által szállított homok, vagy lebegő szennyeződéseket le kell szűrni, le kell választani a vízből, mielőtt az öntözőrendszerbe jutna. Ezért folyamatos (magunk által is elvégezhető) feladatot nyújthat.

Természetesen sok bejáratott kút vize kristálytiszta, de sajnos az évekig tiszta vizet szállító kút is be tud vasasodni, méghozzá durván. Az aszályos évek okozta vízszintváltozások (apadás) miatt ez a jelenség már megfigyelhető, de még ritka.

 

Tóból, patakból üzemeltetett öntözőrendszer

Automata öntözőrendszer

Ezekből a természetes vízforrásokból üzemeltetett öntözőrendszerek a legritkábbak. Csak nagyon ritkán építünk ilyen vízforrásokra öntözőberendezést. Nagy előnye, hogy a vize általában nem hideg, ami különösen jó a növényzet nyári öntözésének szempontjából. Ezen kívül az ilyen vizek lágyak, ami megint csak egy előny.

Az ilyen rendszerek karbantartása megegyezik minden más szivattyús gépészettel rendelkező öntözőrendszerével. Lényegesen összetettebb dolog, mint a hálózati vízről működőé.

Lásd: Öntözőrendszer ÁRAK

 

Kiknek ajánljuk az öntözőrendszert?

 

 • Mindenkinek, aki a kertjét a legszebb kerté szeretné varázsolni!
 • Annak, akinek az ideje értékesebb, mint ez az egyszeri befektetés!
 • Annak, aki a legkevesebb vizet a leghatékonyabban szeretné elöntözni!
 • Annak, akinek fárasztó az esti és a reggeli locsolás!
 • Annak, aki szívesebben nézné inkább a kedvenc filmsorozatát!
 • Annak, akinek elege van a nyaralás előtti szívességkérésből!
 • Annak, aki nem elégszik meg félmegoldásokkal!

 

Lásd: Öntözőrendszer ELŐNYEI

 

Hogyan ismerje fel a professzionális öntözőrendszert?

Van egy jó szűrő erre, ami biztosan be fog válni!

Ahogyan a legfinomabb ételek hazánkban készülnek, a legjobb sajtok Hollandiában vannak, és a legpontosabb órák Svájcban vannak, úgy a professzionális öntözőrendszereket az USA-ban gyártják. Oka ennek az, hogy ott volt ezekre a legnagyobb igény, ami folyamatos versenyhelyzetben sarkalta a cégeket egyre jobb termékek kifejlesztésére. Ezért, ha olyan árajánlatot tart a kezében, amiben az öntözéstechnikai termékeket az USA-ban gyártó cég készítette, akkor az már fél siker.

Ezek a profi öntözőrendszerek messze felülmúlják a hobbi kategóriákat és az egyéb helyeken gyártott más termékeket. Fényévekkel előrébb járnak a fejlesztéseikben és minden igényt kielégítenek. Pedig azok vannak! Nagyon rövid idő alatt változott a bolygó szemlélete a tiszta víz felhasználásával és a fenntarthatósággal kapcsolatban.

A víz egyre értékesebb és egyre drágább is! Nem elég már, hogy az öntözőrendszer jól működjön. Nem elég, hogy tartós berendezés legyen. Fontossá vált, hogy víztakarékos is legyen!

Lásd: K-Rain és Orbit

 

Mennyire befolyásolja az öntözőrendszer márka a minőséget?

Öntözőrendszer márka és minőség

Nagyon!

A két legfontosabb összetevő közül az egyik. Pedig itt még csak nem is az árról diskurálunk. Bizony nem, mivel a hobbi öntözőrendszerek kis egységcsomagjainak a megvásárlásával, sokkal drágábbra is kijöhetünk, mint ha egy professzionálist választunk. Sajnos ez a mai kiskereskedelmi helyzet!

Nem állítjuk azt, hogy a profi kategóriában nincsenek különbségek, mert vannak. Viszont ezek a különbségek a jó és a nagyon jó között helyezkednek el! Szerintem ez eléggé megkönnyíti a választást.

Jó tudni, hogy az öntözőrendszer kiegészítő elemeit, mint a csöveket, kábeleket, idomokat, és még jó néhány dolgot nem ezek a cégek gyártják. Ezeket itthon, illetve más környező országok ipara készíti el. Mondani sem kell, hogy a paletta szinte végtelen a választás tekintetében. Ezért nem elég az USA minőséggel virítani, azután meg az olcsó kiegészítőkön behozni a profitot. Fontos, hogy a kiegészítő alkatrészek, elsősorban a cső minősége kiváló legyen!

Miért?

Mert egy öntözőrendszer megsemmisül, ha a csőhálózata tönkre megy! Az egészet fel kell szedni darabjaiban és újra kell telepíteni, ha a csővel problémák vannak. Továbbiakban hatalmas károkat okozhat egy pont péntek este elrepedt főnyomócső, ami az egész hétvégi utazás alatt folyatja magából a vizet.

Győződjön meg erről, mielőtt kiválasztja a megfelelő öntözőrendszert.!

 

Mennyire befolyásolja a szakember a minőséget?

Öntözőrendszer szakember

Nagyon!

Az márka kiválasztása mellett ez a legfontosabb tényező! Én igazán rosszul is képes lennék összerakni egy jó anyagminőségű öntözőrendszert! Gond nélkül elszúrom.

Tehát szükséges a szakember elméleti ismerete, gyakorlati tapasztalata, és még egy nagyon fontos dolog! Fontos, hogy képes legyen felelősséggel végezni a munkáját, amire van egy jó szó: KORREKT! Akarjon és szeressen jó öntözőrendszereket építeni!

Lásd: Öntözőrendszer AKCIÓ

 

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket,
és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 

 • Pontosan meddig tart.
 • Pontosan mi kell hozzá.
 • Pontosan mennyibe kerül.

 

AJÁNLATKÉRÉS

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…

 

„Sok problémát jelentett nekem és a páromnak, hogy a kertünk rendben legyen. Fiatalok vagyunk és dolgozunk, ezért a kertet lehetőleg csak élvezni szeretjük. Az öntözőberendezés időt
spórol nekünk. Jó, hogy nem kell esténként öntöznünk.
Köszönöm!”
N. András

Bálint gazda

"Az Esőmester tudja, hogyan kell a vízzel takarékosan bánni!"

Bálint GazdaMinket választottak:

Öntözőrendszer, Öntözőrendszerek
referenciáink

„Bevallom értek egy kicsit a témához, és jól utána is néztem. Műszaki tartalomban és ár-érték arányban verhetetlenek vagytok! Nagyon örülök, hogy rátok bíztam az öntöző telepítését, és sok sikert kívánok!
Ajánlani foglak Titeket!”

Drinóczi Csaba, Gyál


Öntözőrendszer, Öntözőrendszerek
regerenciáink

„Szeretem a kertem, de sok problémát okozott.
Az öntöző hatására a kertem szebb, az időm több, a vízszámlám kevesebb lett! Nekem nagyon megérte.
Köszönöm.”

Széphegyi Szabolcs, Üröm


 Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

"Két éve csináltattam automata öntözőt a kertembe, mert a  munkám során sok időt vagyok távol otthonról. Azóta teljesen jól működik és levette a vállamról a napi 2-3 óra  terhet, amit addig a locsolgatással  töltöttem. Nemcsak, hogy nem nekem kell ezzel foglalkoznom, de sokkal egyenletesebben és  víztakarékosabban öntöz nálam. Amikor volt egy-két apróbb probléma hamar kijavították a szerelők."

N. Szabolcs, Győrújbarát


 Öntözőrendszer, Öntözőrendszerek
regerenciáink

"Tavalyelőtt tavasszal telepíttettünk automata öntözőrendszert a kertünkbe. Érdemes volt! A kert egész nyáron úgy volt gyönyörű, hogy nem kellett naponta, vagy kétnaponta esténként másfél órát locsolással töltenünk. Több idő jut így a családra és vendégeket is büszkén hívhattunk."

M. András, Agárd


 Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

"Szomszédjaink rendeltek öntözőrendszert az Esőmestertől ekkor bátorodtunk fel mi is a feleségemmel. Féltünk, hogy a már meglévő gyep megsérül, vagy tönkremegy, de a nagyon gondos előkészületeknek köszönhetően könnyen regenerálódott a fű az ásás, illetve a telepítés után. Nagyon kényelmes nyarunk volt, nem volt gondunk az öntözéssel és nyaralni is el tudtunk menni, nem kellett a szomszédoktól szívességet kérnünk."

G. József, Szolnok


Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

„Nagyon köszönöm a tökéletes precíz munkátokat. Kiválóan működik az öntözőrendszer és gyönyörű a kert is. További sok sikert kívánok...”

Gábor


Öntözőrendszer, Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

„Nekem a nyaralómba csináltak a srácok öntözőrendszert, közvetlen a kert építésénél. Amikor lemegyünk a fű zöld, és a kert ragyogó. A fűnyíráson kívül nincs más teendőm, mint a feleségemmel és a gyerekeimmel élvezni a szabadidőt. Pontos munkát végeztek, jó áron, és hibátlanul működik!”

Semsei Rudolf, Balatonakarattya


Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

„Sok problémát jelentett nekem és a páromnak, hogy a kertünk rendben legyen. Fiatalok vagyunk és dolgozunk, ezért a kertet lehetőleg csak élvezni szeretjük. Az öntözőberendezés időt spórol nekünk. Jó, hogy nem kell esténként öntöznünk.
Köszönöm!”

Németh András, Budapest


 Öntöző, öntözőrendszerek, kertépítés, Füvesítés, teraszhűtés

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!